Κυριακή 7 Νοεμβρίου 2010

Κυδώνι


H γιαγιά η Πηνελόπη μου είχε δώσει έτσι την συνταγή.

1 οκά κυδώνι καθαρό
1 οκά ζάχαρη
300 δράμια νερό
λεμόνι
Εγώ το μόνο που έκανα ήταν να την βλέπω να το φτιάχνει και να μετατρέψω την οκά σε γραμμάρια.

Υλικά
1280-1300 γρ κυδώνι καθαρό
1280-1300 γρ ζάχαρη
950 γρ νερό
μισό κουταλάκι του γλυκού χυμό λεμόνι.
2 λεμόνια

Οδηγίες

Καθαρίζουμε τα κυδώνια και τα βάζουμε σε μία λεκάνη με νερό όπου έχουμε ρίξει μέσα χυμό απο 2 λεμόνια.
Αυτό γίνεται γιατί τα κυδώνια όπως και τα μήλα μαυρίζουν.
Επειτα τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια όπως κόβουμε τις πατάτες για να τις κάνουμε τηγανιτές και ακόμη πιο ψιλά εάν θέλουμε.
Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε το κυδώνι  και το νερό.Μόλις πάρουν βράση χαμηλώνουμε την φωτιά και προσθέτουμε και την ζάχαρη.Ανακατεύουμε τακτικά.
Όταν δούμε ότι το γλυκό μας αρχίζει να πήζει ρίχνουμε και μισό κουταλάκι χυμό λεμονιού.
Ανακατεύουμε και όταν δούμε ότι στο κουτάλι μας σχηματίζεται "κόμπος" στο σιρόπι τραβάμε την κατσαρόλα από την φωτιά.Σε αυτήν την φάση μπορούμε να ρίξουμε αρμπαρόριζα που του δίνει του γλυκού εξαιρετικό άρωμα.
Σκεπάζουμε με μία πετσέτα και το αφήνουμε να κρυώσει καλά.
Όταν κρυώσει τελείως ελέγχουμε αν έχει την πηκτικότητα που θέλουμε το γλυκό μας.
Το βάζουμε σε βάζα γυάλινα προσθέτοντας μέσα αμύγδαλα ασπρισμένα.

Μικρά tips

Καλό θα είναι το γλυκό μας να το ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα.Η μεταλλική κόβει εν μέρει τον βρασμό.
Την αρμπαρόριζα την ρίχνουμε όταν τραβήξουμε το γλυκό από την φωτιά γιατί αφήνει το άρωμα σταδιακά και αυτό δεν εξατμίζετε με τον βρασμό.

1 σχόλιο:

  1. Τέλειο το κυδώνι της γιαγιάς Πηνελόπης!!! Συνταγή άψογη!!! Και το χρώμα του όπως πρέπει,γιατί αυτό το γλυκό όσο μένει στο βάζο σκουραίνει λίγο ακόμα συνήθως!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή