Κυριακή, 12 Ιουνίου 2011

Κόλυβα



Κατά το φετινό ημερολόγιο σήμερα έχουμε Πεντηκοστή.Χτες ήταν ψυχοσάββατο και συνάμα έκλεισε ένας χρόνος από τότε που "χάσαμε " ένα αγαπημένο πρόσωπο.
Τα κόλυβα του μνημοσύνου τα έφτιαξα εγώ.
Ας δούμε τα υλικά

Υλικά
1 κιλό στάρι
150 γρ καρύδια
200 γρ σουσάμι
350 γρ αμύγδαλα
400 γρ φουντούκια
250 γρ.σταφίδες
2-3 βανίλιες
2-3 ρόδια
μισό ματσάκι μαιτανό ψιλοκομμένο
2,5 κουταλιές της σούπας κανέλα
1,5 κουταλάκι γλυκού γαρύφαλλο
1-2 κούπες φρυγανιά τριμμένη

Για την διακόσμηση
500 γρ άχνη
κουφετάκια ασημένια

Οδηγίες
Η διαδικασία ξεκινάει από την προηγούμενη μέρα.Καθαρίζουμε και πλένουμε το στάρι.
Σε μια κατσαρόλα  το βάζουμε να βράσει με νερό και 1-2 κουτ.γλυκού αλάτι για ένα τέταρτο από την στιγμή του βρασμού.Σουρώνουμε σε στραγγιστήρι και ξεπλένουμε το στάρι.Ρίχουμε ξανά στην κατσαρόλα προσθέτοντας αρκετό νερό και το βάζουμε να ξαναβράσει.Μόλις πάρει βράση σβήνουμε την φωτιά και αφήνουμε για μια ώρα την κατσαρόλα μας σκεπασμένη.Αν είναι χειμώνας μπορούμε να βάλουμε την κατσαρόλα μέσα σε μια κουβέρτα.
Όταν το στάρι φουσκώσει το σουρώνουμε και το ξεπλένουμε.Σε μια μεγάλη επιφάνεια βάζουμε ένα σεντόνι η ένα τραπεζομάντηλο μετά χαρτί κουζίνας και απλώνουμε πάνω το στάρι .

Σκεπάζουμε με το χαρτί κουζίνας και το υπόλοιπο μέρος από το σεντόνι και το αφήνουμε να στεγνώσει για 2-4 ώρες.(εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες)
Έχουμε χοντροκόψει τους ξηρούς καρπούς και σε ένα ταψί με λαδόκολλα τους απλώνουμε (εκτός από το καρύδι) Ψήνουμε τους ξηρούς καρπούς για 30-40 λεπτά στον φούρνο στους 100 βαθμούς.Το ίδιο κάνουμε και με το σουσάμι.
Σε βαθύ μπολ βάζουμε το σουσάμι ,τις σταφίδες,τους ξηρούς καρπούς όλους  και ρίχνουμε την κανέλα,το γαρύφαλλο και την βανίλια.Ανακατεύουμε και τα αφήνουμε καλά σκεπασμένα μέχρι να τα χρησιμοποιήσουμε.

Όταν στεγνώσει το στάρι το βάζουμε σε σκεύος που κλείνει αεροστεγώς και τα βάζουμε στο ψυγείο.
Φροντίστε 2-3 ώρες πριν το μνημόσυνο να αναμίξετε όλα τα υλικά σας.
Βάζετε σε βαθιά λεκάνη το στάρι ,τους αρωματισμένους ξηρούς καρπούς, το ρόδι,1 κούπα φρυγανιά,και τον ψιλοκομμένο μαιτανό.Ανακατέψτε καλά.Το σκεύος που θα χρησιμοποιήσετε για να μεταφέρετε τα κόλυβα ,βάλτε από κάτω λαδόκολλα και δαντέλα χάρτινη  αν έχετε.

Ρίξτε όλα τα ανακατεμένα υλικά μέσα.ρίξτε από πάνω άλλη μια κούπα φρυγανιά με τέτοια τρόπο ώστε να καλύψει την επιφάνεια.Στην συνέχεια με την βοήθεια λεπτής σίτας  ρίχνω την άχνη μέχρι να καλυφθεί όλη η επιφάνεια.Με την βοήθεια μιας λαδόκολλας στρώνω την άχνη και ξανά πασπαλίζω όπου χρειάζεται .(επαναλαμβάνοντας  την διαδικασία με την λαδόκολλα)

Τώρα ήρθε η ώρα της διακόσμησης με τα ασημένια κουφέτα..Εκεί επιστρατεύστε την φαντασία και το ταλέντο σας (εγώ είμαι γνωστή ζεβροχέρα και έτσι έκανα λίγα πράγματα)

Έτοιμος λοιπόν ο δίσκος με τα κόλυβα στην μνήμη όσων αγαπήσαμε και έχουν φύγει από την ζωή.


12 σχόλια:

  1. Όμορφη, παραδοσιακή συνταγή για ένα γνήσιο ελληνικό έθιμο από τα αρχαία χρόνια!
    Ακόμα και τότε οι σπονδές προς τους νεκρούς περιελάμβαναν κόλλυβα!

    Πολύ όμορφα Μάρα μου, που μας τη θύμησες με ένα τόσο εντυπωσιακό και τέλειο αποτέλεσμα.

    Να είστε καλά να θυμάστε αυτούς, που "ταξίδεψαν" οριστικά.
    Τα φιλιά μου.

    *Μια ερώτηση, επειδή την έχω ως απορία:
    Παλιά όταν στην οικογένεια έφτιαχναν κόλλυβα, αν θυμάμαι καλά, έβραζαν το σιτάρι για πολλές ώρες.
    Θυμάμαι λάθος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρα Ζαμπία μου!Και εγώ έτσι θυμόμουν. Ότι τα έβραζαν αρκετά τα μούσκευαν από το βράδυ.Μια γειτόνισσα μου μου είπε να τα "βράσω" έτσι.Έχει μεγαλύτερη εμπειρία και είχα δοκιμάσει από τα δικά της.Την εμπιστεύτηκα και με δικαίωσε.Αυτό που βράζεις πολύ είναι το λεγόμενο κολυβόζουμο η τα Βάρβαρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλημέρα!
    Θα ακουστεί περίεργο.. αλλά λατρεύω τα κόλυβα και αυτά και τον χυλό!
    Να είστε καλά και να τους θυμάστε...
    Φιλιά Κυριακάτικα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλημέρα Πόπη μου...καθόλου περίεργο..και εγώ το ίδιο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. να ζησετε να τον θυμαστε.

    τα κολλυβα μου αρεσουν πολυ. μετα απο πολλα χρονια τα θυμηθηκα απο το βιβλιο του σταικου "επικυνδυνες μαγειρικες" και τα εφιαξα 2 - 3 φορες ετσι οπως τα ελεγε στο βιβλιο.
    μια ερωτηση. εγω δεν διανοουμαι κολυβα χωρις ροδια και για αυτον τον λογο τα φιαχνω το φθινοπωρο.
    επειδη ειδα οτι τα εβαλες εδω, πως τα βρισκεις τωρα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μπράβο Μαράκι μου για το κουράγιο σου να ετοιμάσεις μόνη σου τα κόλυβα για την αγαπημένη σας που έφυγε. Με τόσα υλικά και με την αγάπη που έβαλες είμαι σίγουρη ότι έγιναν τέλεια!Άλλωστε και το στόλισμα δείχνει το αποτέλεσμα!!
    Να'στε γεροί να την θυμάστε...
    Φιλιά εμορφιά μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. κέντημα ο σταυρός στη μέση,
    τέλεια "εποίησες τα χρέα", να είσαι γερή να μνημονεύεις!
    αυτό που θυμάστε για το βράσιμο συμβαίνει διότι παλιότερα δεν υπήρχε στην αγορά επεξεργασμένο στάρι- αποφλοιωμένο- και χρειαζόταν πολλές ώρες για να βράσει, αυτό που κυκλοφορεί τώρα είναι αποφλοιωμένο γι' αυτό θέλει λίγο βράσιμο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Nα σαι καλά Μάρα μου να θυμάσαι το αγαπημένο σου πρόσωπο!Ποτέ δεν πρέπει να τους ξεχνάμε!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Δεν έχω φάει ποτέ κόλυβα...Να ζήσετε να θυμάστεβ το αγαπημένο σας πρόσωπο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Σας Ευχαριστώ πολύ και να είμαστε καλά να θυμόμαστε αυτούς που έχουμε αποχωριστεί.grEAT στα σούπερ μάρκετ πλέον έχει όλο τον χρόνο ρόδια.Για την ακρίβεια την προετοιμασία την έκανα στο σπίτι μου και το πασπάλισμα με την διακόσμηση τα έκανα στην Αθήνα.Περιπέτεια μεγάλη φίλοι μου.Να είστε καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Έφτιαξα τα "σπερνά" (έτσι τα λένε στο χωριό μου)! Έγιναν πολύ ωραία! Και δεν περίμενα να πεθάνει κανένας... Ευχαριτούμε πολύ! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ηω χαίρομαι που έφτιαξες "στερνά"χωρίς λόγο.
    Καλά να περνάς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή