Τετάρτη, 20 Απριλίου 2011

Καρυδόπιτα πετυχημένη




Μία καρυδόπιτα εύκολη γρήγορη και επιτυχημένη.Διαφορετική αφού έχει λίγα αυγά και δεν χρειάζεται πολύ χτύπημα.Μια γρήγορη λύση και σίγουρη  για τραπέζι αφού μπορεί να σερβιριστεί μόνης η μαζί με παγωτό.

Υλικά
450γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
350 γρ ζάχαρη
350 γρ γάλα(ζεστό)
400 γρ καρυδόψυχα αλεσμένη
μία πρέζα αλάτι
250γρ.βούτυρο
1 1/2 κουτ.σούπας μπέικιν πάουντερ
1κουτ.γλυκού κοφτό σόδα
6-7 κουτ.σούπας κακάο
4 αυγά χτυπημένα

Σιρόπι
600 γρ ζάχαρη
300 γρ νερό
1 ξύλο κανέλα
5-6 γαρύφαλλα
λίγο χυμό λεμόνι

Οδηγίες

Ξεκινάμε την διαδικασία από το σιρόπι.
Σε μία κατσαρόλα βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι και τα βράζουμε για 2-3 λεπτά.Σβήνουμε την φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει καλά.
Σε μία λεκανίτσα κοσκινίζουμε το αλεύρι ,το κακάο και τα υπόλοιπα στέρεα υλικά.Τέλος ρίχνουμε και την καρυδόψυχα.
Συνεχίζουμε βάζουμε το βούτυρο να λιώσει σε χαμηλή φωτιά (να μην είναι καυτό) στο πυρέξ όπου θα ψήσουμε το γλυκό.Έτσι επιτυγχάνουμε και το βουτύρωμα  του σκεύους.
Σε ένα βαθύ μπολ  βάζουμε την ζάχαρη και το γάλα και ανακατεύουμε λίγο.Προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε λίγο.Συνεχίζουμε με τα στέρεα υλικά και στο τέλος τα αυγά τα οποία έχουμε χτυπήσει ελαφρώς.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170-180 βαθμούς για μία ώρα περίπου.
Όταν ψηθεί το γλυκό μας το κόβουμε και το περιχύνουμε με κρύο σιρόπι.
Τέλος αν θέλουμε βάζουμε πάνω από κάθε κομμάτι ένα λίγο καρύδι.


Μικρά tips
Καλό θα είναι το σκεύος που θα ψήσουμε το γλυκό μας να είναι διάφανο για να δούμε εάν έχει ψηθεί καλά από κάτω.Όταν το γλυκό έχει ξεκολλήσει από τα τοιχώματα του πυρέξ είναι έτοιμο.
Αντί για κακάο μπορούμε να βάλουμε 100 γρ. τριμμένης κουβερτούρας.Και σε αυτή την περίπτωση ανακατεμένη με το αλεύρι.Τέλος όλη η διαδικασία δεν χρειάζεται μίξερ αλλά ανακάτεμα με μία κουτάλα.
Καλή επιτυχία!

8 σχόλια:

  1. Πολύ ωραία η καρυδόπιτα αυτή!!! Γρήγορη χωρίς πολλά αυγά όπως λές, και εύκολη. Μπαίνει στη λίστα για το τραπέζι της Κυριακής με το παγωτάκι της απο δίπλα!!!
    Φιλιά γλυκά σαν την καρυδόπιτα σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Aγαπημένο γλυκάκι η καρυδόπιτα.
    Οτι πρέπει για τις γιορτινές μέρες.

    Καλή Ανάσταση εύχομαι, να περάσεις καλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ωραιότατη η καρυδόπιτά σου,Μάρα μου!Και επιτέλους μια καρυδόπιτα χωρίς μια ντουζίνα αυγά:)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Έιδα καρυδόπιτα και ήρθα!
    Κόψε ενα κομματάκι και σε εμένα καλή κυρία φιλιά... :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πω πω πειρασμός βραδυάτικα! Φεύγω αμέσως :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Κάνω και εγώ μία και γίνεται αφρός αλλα...είναι τίγκα στο αβγό! Κρατώ τη δική σου συνταγή για να την δοκιμάσω μετά το Πάσχα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. εξαιρετικη πολυ ευκολη και πολυ γρηγορη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πραγματικά υπέροχη συνταγή!Τρεις φορές την έχω κάνει με γλάσο σοκολάτας να την καλύπτει επιπλέον και με έχει βγάλει ασπροπρόσωπη σε τραπέζια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή