Κυριακή 25 Μαρτίου 2012

Περγαμόντο γλυκό κουταλιού


Μόλις το είδα το θαύμαζα για αρκετή ώρα.Ίσως ..ίσως να μου έτρεξαν και τα σάλια..
Γλυκό κουταλιού περγαμόντο σαν κεχριμπάρι.
Φτιαγμένο από την φίλη,αδελφή και  Αμπλοκάριστη Γιάννα.
Σε ευχαριστώ καρντιά μου για την εμπιστοσύνη σου...
Ας δούμε τα υλικά και τις οδηγίες...

Υλικά



1300 γρ. καθαρισμένη φλούδα περγαμόντου
2500 γρ. ζάχαρη
2 ποτήρια νερό
1 φλυτζ. καφέ χυμό περγαμόντου ή λεμονιού.

Οδηγίες 
Καθαρίζετε τα περγαμόντα με το εργαλείο που καθαρίζουμε τις πατάτες. Αυτό το κάνουμε για να είναι λεία η φλούδα και να μην απορροφά πολύ νερό όταν τα βράζουμε, αλλά και το σιρόπι να  γυαλίζει όμορφα στο γλυκό όταν  το σερβίρουμε. Εναλλακτικά μπορείτε να τρίψετε τη φλούδα στον τρίφτη.
Κόβετε τα φρούτα  στα 4 ή 6 κομμάτια κάθετα, αφαιρείτε την ψίχα τους και ρολλάρετε πιάνοντας τα με μια οδοντογλυφίδα, και τα ζυγίζετε.
Τα ρίχνετε σε μπόλικο νερό που βράζει, και τα αφήνετε πέντε  λεπτά να βράσουν από τη στιγμή που θα αρχίσει πάλι ο βρασμός. Κρατάτε 2 ποτήρια από το νερό που έβρασαν,  τα στραγγίζετε και τα ρίχνετε σε μεγάλη λεκάνη με νερό κρύο αμέσως. Τα αφήνετε για 18-20 ώρες αλλάζοντας όσο περισσότερο συχνά μπορείτε το νερό ώσπου να ξεπικρίσουν. Στη συνέχεια, τα αφήνετε πάνω σε  πετσέτα κουζίνας  για λίγο να στραγγίσουν ώσπου να ετοιμάσετε το σιρόπι.
Βράζετε τη ζάχαρη με τα δυο ποτήρια νερού που κρατήσατε από το βράσιμο των περγαμόντων και τα δύο ποτήρια νερό μέχρι να έχετε ένα καλά βρασμένο σιρόπι. Ρίχνετε τα ρολλάκια περγαμόντου (με τις οδοντογλυφίδες) και τα βράζετε πέντε λεπτά. Τα αφήνετε για 24 ώρες και τα ξαναβράζετε ώσπου να δέσει πάλι το σιρόπι. Δοκιμάζετε σε κρύο πιατάκι ρίχνοντας σταγόνες σιροπιού. Αν δεν απλώσουν αμέσως είναι έτοιμο. Ρίχνετε τότε και το χυμό του περγαμόντου, αφήνετε να βράσει το γλυκό άλλα τρία λεπτά και είναι έτοιμο.
Το αφήνετε να κρυώσει καλά και αφαιρώντας τις οδοντογλυφίδες  το βάζετε σε βάζα γεμίζοντας και σκεπάζοντας το γλυκό με σιρόπι. Διατηρείτε τα βάζα στο ψυγείο.


Το ξύσμα από τα περγαμόντα δεν το πετάτε, κρατήστε το σε ένα σακουλάκι στην κατάψυξη για να έχετε όλο το χρόνο αρωματικό ξύσμα για τα κέικ ή τα κουλουράκια σας. Το σιρόπι είναι αρκετό γιατί αυτά τα γλυκά πρέπει να είναι σκεπασμένα καλά με σιρόπι για να μη μουχλιάζουν. ΄Οσο περισέψει χρησιμοποιείστε το για να σιροπιάζετε παντεσπάνια ή αναμίξτε το με  τσίπουρο και θα έχετε ένα ωραιότατο λικεράκι περγαμόντου.
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ


5 σχόλια:

  1. Δεν έχω δοκιμάσει ποτέ!!! Όμως η φωτογραφία σου, είναι τόσο τραβηχτική...
    Πολλά φιλιά Μάρα μου!!!
    Καλή εβδομάδα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φέτος δεν έκανα! Ελεγα ότι θα κατεβάσουν την τιμή τους...και όλο εκεί παλουκωμένη ήταν....μετά το μετάνιωσα αλλά πλέον δεν είναι ωραία...καλά να πάθω! χαχαχαα!!! Πολύ ωραίο Μάρα μου, γειά στα χέρια σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γειά σου Μάρα μου γλυκιά σαν περγαμόντο!!

    Όντως... μιλάμε για κεχριμπάρι, όχι αστεία!!
    Πραγματικά το πέτυχες ! 10 με τόνο!!

    Σε μικρή ηλικία... ούτε να το δω το περγαμόντο. Με χάλαγε η πικρίλα του.
    Τώρα πια αναγνωρίζω την αξία και την ιδιαιτερότητά του!!

    Σε φιλώ πολύ πολύ! (αυτό το tip για το ξύσμα που το φυλλάσουμε στην κατάψυξη, λέει!!!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μια τέλεια εικόνα....για ένα τέλειο γλυκό!! Μου αρέσει έτσι τυλιχτό, στέκεται πιο καλά στο μάτι!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Γειά σου Μάρα μου !!! Καλό μηνάαα...και να είναι γλυκός σαν το Περγαμόντο σου !!! Δέν έχω φάει ποτέ...πολύ λαχταριστό φαίνεται και όντως σάν κεχριμπάρι το χρώμα του !!! Γειά στα χέρια σου Μάρα μου !!! Φιλάκια!! :ο))

    ΑπάντησηΔιαγραφή