Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2010
Φασολάδα
Όταν ήμουν μικρή και ρωτούσαμε την μαμά τι φαγητό έχουμε, ο μπαμπάς βιαστικά και με διάθεση έλεγε:
"φασολάδα τρομερή" το φαί των Ελλήνων.
Υλικά
500γρ.φασόλια
1 κρεμμύδι μεγάλο
2-3 καρότα
4-5 κλωνάρια σέλινο
1/2 φλυτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο
1 φλυτζάνι του τσαγιού χυμό ντομάτας
αλάτι,πιπέρι
Προαιρετικά:
1 πράσο
1 καυτερή πιπεριά
Οδηγίες
Βάζουμε τα φασόλια 12 ώρες πριν σε μία λεκάνη με νερό να μουλίασουν.
Έπειτα ρίχνουμε το νερό τα ξεπλένουμε και τα βάζουμε σε μία κατσαρόλα με 7-8 ποτήρια νερό.
Αν έχουμε χύτρα τα βράζουμε 10 λεπτά.Σε διαφορετική περίπτωση περίπου 30-40λεπτά.
Στην συνέχεια προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά μας αφού τα έχουμε ψιλοκόψει.
Με χύτρα θέλουμε περίπου 5-7 λεπτά βρασμού.Σε απλή κατσαρόλα άλλα 40 περίπου λεπτά η εως ότου βράσουν.
Μικρά tips
Κάποιοι προτιμούν την φασολάδα πηχτή και όχι ζουμερή.Τότε αφήνουμε μέχρι να πήξει.
Συνήθως οι λάτρεις αυτού του φαγητού λένε οτι την επόμενη μέρα είναι καλύτερη.
Αν σας περισσέψει πολύ δεν χρειάζεται να την πετάξετε.Αποθηκεύεται σε μπώλ καλά κλειστό στην κατάψυξη.
Μπορείτε να βάλετε λίγη καυτερή μουστάρδα μέσα στο πιάτο και να την ανακατέψετε.
Αν θέλετε προσθέστε και λίγο δυόσμο,μοσχοβολάει ο τόπος.
Τέλος συνοδεύουμε με ελιές,παστό και διάφορα τουρσιά.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
πιατάκι και για μένα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑθάνατη ελληνική φασολάδα!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο πράσο και την πιπερίτσα, τα θεωρώ απαραίτητα ειδικά τις κρύες μέρες του χειμώνα.
Και επειδή κι εγώ λατρεύω τη φασολάδα, θα συμφωνήσω ότι είναι καλύτερη την επόμενη μέρα.
Εντελώς ελληνικό αλλά και χειμωνιάτικο πιάτο!!!! Το πράσο και η πιπερίτσα ή το μπούκοβο της ταιριάζει πολύ, έχεις δίκηο!!! Εγώ προσθέτω στο τέλος και ένα κουταλάκι μουστάρδα σκόνη, για να γίνει πιο εύπεπτη όπως σε όλα τα όσπρια... Θα δοκιμάσω όμως και την δική σου εκδοχή με τη μουστάρδα στο πιάτο!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλί φιλενάδα