Τρίτη, 2 Νοεμβρίου 2010

Σφολιάτα σπιτική


Μια σφολιάτα που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τις επαγγελματικές !


Υλικά
§  500 γρ.αλεύρι
§  200 γρ. βούτυρο
§  200 γρ. νερό
§  1 1/2 κουταλάκι αλάτι
§  200 γρ. βούτυρο για το άνοιγμα του φύλλου

Οδηγίες
1.     Βάζουμε στο μίξερ ή σε βαθύ μπολ το αλεύρι, το βούτυρο που είναι  σε θερμοκρασία δωματίου, το νερό και το αλάτι και χτυπάμε ώσπου να γίνει μια ζύμη
2.     Έπειτα αφήνουμε την ζύμη στο ψυγείο για μισή ώρα να ξεκουραστεί.
3.     Αφού περάσει η μισή ώρα, βγάζουμε την ζύμη από το ψυγείο  και ανοίγουμε ένα φύλλο.
4.     Τοποθετούμε το κρύο βούτυρο επάνω, ανοίγοντάς το με πλάστη.
5.     Τυλίγουμε το φύλλο μας στα τρία και συνεχίζουμε το άνοιγμα
6.     Έπειτα βάζουμε το φύλλο στο ψυγείο για μισή με μία ώρα περίπου.
7.     Επαναλαμβάνουμε την διαδικασία  άλλες 3-4 φορές, βάζοντας το φύλλο κάθε φορά στο ψυγείο για μισή ώρα.
8.     Πριν την τελική  επεξεργασία και άνοιγμα του φύλλου για οποιαδήποτε χρήση το έχουμε στο ψυγείο.
9.     Χωρίζουμε την ζύμη μας σε 4 ίσα μέρη
10.  Για να ανοίξουμε το φύλλο, αλευρώνουμε και την επιφάνεια  αλλά και το φύλλο
11.  Έχουμε το φύλλο μας έτοιμο για να φτιάξουμε την πίτα μας.


                                                       Πατήστε πάνω στην εικόνα
Μικρά tips
§  Όταν βάλουμε το φύλλο στο ταψί μας,  καλό είναι να δημιουργήσουμε τρύπες με ένα πιρούνι.
§  Η ποσότητα των υλικών είναι για τέσσερα φύλλα εμπορίου.
§  Είναι για αλμυρές και γλυκές πίτες
§  Αν υπάρξει δυσκολία στο άνοιγμα τοποθετούμε το φύλλο στο ψυγείο για λίγη ώρα
§  Τέλος μπορούμε να διατηρήσουμε το υπόλοιπο για μια εβδομάδα στο ψυγείο σε μορφή μπάλας τυλιγμένο καλά σε μεμβράνη, ή ανοιγμένο φύλλο στην κατάψυξη
§  Η συνταγή είναι του Στέλιου Παρλιάρου
§  Αν μπορέσουμε και βρούμε ειδική μαργαρίνη για σφολιάτα θα γίνει ακόμη καλύτερη η σφολιάτα μας.


10 σχόλια:

  1. Σούπερ γεύση η σπιτική σφολιάτα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ωραιότατη!!
    Ζύμη σπιτική που όχι απλά δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τις έτοιμες, αλλά είναι σίγουρα καλύτερη. Μπράβο σου και για την τεχνική και για τις ωραίες εναλλασόμενες φωτογραφίες!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Υπέροχο φύλλο σφολιάτας!!! Έχω σταματήσει εδώ και χρόνια να αγοράζω έτοιμες, γιατί είναι ποτισμένες στα λίπη και αφήνουν μια ταγκίλα στο λαιμό!!
    Μαργαρίνη για σφολιάτα;; Ξέρεις κάποια;
    Καλή σου μέρα mara :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Στα μεγάλα σούπερ μάρκετ ξέρω ότι έχει.
    Επίσης σε κάποιο αρτοποιείο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. i sfoliata dn 8elei margarini alla voutiro ageladas...episis dn 8elei oti alevri na nai alla sigkekrimena skliro (san to no1 tu ag.georgiou)...kata ta alla i sintagi einai poly kali apla ligo elipis..giati gia na anoi3ei kala to filo afou teliwseis me oles tis voltes(diploma san fakelos) prepei na tin afiseis 6 wres sto psigio na 3ekurastei...alliws dn 8a ginei kali... :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Επετρεψέ μου φίλε η φίλη Ανώνυμε να πω ότι η σφολιάτα τουλάχιστον όπως την περιγράφει ο Στέλιος Παρλιάρος(δική του είναι η συνταγή),χρειάζεται βούτυρο.Ο πατέρας μου χρησιμοποιούσε ειδική μαργαρίνη(ηταν η δουλεία του αυτή).Οσο για το αλεύρι δεν θα διαφωνήσω καθώς και το ψυγείο.Το θελει το ψυγείο της η σφολιάτα άλλωστε αν διαβάσεις καλά την συνταγή θα δείς οτι μπαινοβγαίνει στο ψυγείο. :-)
    Χρήσιμες οι παρατηρήσεις σου!Ευχαριστώ πολύ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Paidia tuxaia akrivos tin Isis suntagi tin diavasa se Kaliko vivlio zaxaroplastikis
    Den sxoliazo

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αγαπητέ Ανώνυμε!Δυσκολεύτηκα πολύ να διαβάσω και να νοήσω τι γράφεις.Μετά από κάποια στιγμή συνειδητοποίησα ότι εννοείς πως η συνταγή "εκλάπει" από βιβλίο.Αν είχες μπει στον κόπο να διαβάσεις όλη την ανάρτηση θα διάβαζες πως η συνταγή και οι δοσολογία είναι από τον Στέλιο Παρλιάρο. Γι αυτό σου συνιστώ να "διαβάζεις"προσεχτικά" και να γράφεις με σύνεση.Αυτά προς γνώση και ευελπιστώ συμμόρφωση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. καλησπερα ποση ωρα θελει ψυσιμο και αν γινεται οι σφολιατα για ζαμπονοτυροπιτα ατομικη σε ευχαριστο πολυ για την συνταγη

    ΑπάντησηΔιαγραφή