Δευτέρα, 29 Νοεμβρίου 2010

Η διατροφολόγος Δήμητρα Τσερδανέλη μας λέει....τι πρέπει να προσέξουμε στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι

Μπαίνουμε σιγά σιγά στην τελική ευθεία για τα Χριστούγεννα! Ένα άρθρο από την φίλη Δήμητρα Τσερδανέλη και το Diet for all .. Διαιτολογικές Συμβουλές.Την ευχαριστώ για την συνεργασία!

Tα Χριστούγεννα είναι η εποχή που οι περισσότεροι άνθρωποι καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες τροφών. Οι περισσότεροι μπαίνουν σε πειρασμούς είτε σε πάρτη του γραφείου ή πάρτη φίλων ή και σε οικογενειακές υποχρεώσεις. Κατά την διάρκεια των Χριστουγέννων η αυτοσυγκράτηση πολλών μειώνεται λόγω των πολλών πειρασμών.

Επίσης είναι και η δοκιμασία για τον καθένα που προσπαθεί αν ακολουθήσει μία δίαιτα είναι για απώλεια βάρους ή ακόμα απλώς μία σωστή διατροφή. Το παραδοσιακό Χριστουγεννιάτικο τραπέζι είναι συνήθως γεμάτο από τα φαγητά υψηλής περιεκτικότητας σε κορεσμένο λίπος, χοληστερίνης, ζάχαρης, νατρίου και θερμίδων, όμως συναισθηματικά - είναι πολύ σημαντικό για μας.

Είχατε μία πολύ κουραστική χρονιά. Θεωρείται ότι τα Χριστούγεννα είναι μία εποχή χαλάρωσης και ανταμοιβής για τις δυσκολίες και τις αναποδιές της χρονιάς που πέρασε. Έτσι χαλαρώνετε, και απολαμβάνεται όλες τις Χριστουγεννιάτικες λιχουδιές, ξεχνώντας όλες τις προσπάθειες να προσέξετε την σιλουέτα ( Τα ρούχα που δεν μπαίνετε ) και την υγεία σας ( Χοληστερίνη, Σάκχαρο, Πίεση κ.α.) μέσα από κάποια διατροφή που προσπαθούσατε να ακολουθήσατε όλη την χρονιά κατεσυχάζοντας τον εαυτό σας ότι μετά τις γιορτές θα ξαναμπείτε σε πρόγραμμα….


Μην παραβλέπετε το γεγονός, ότι υπάρχουν και άλλοι τρόποι να « ανταμείψετε » τον εαυτό σας, χωρίς να επιβαρύνετε τον εαυτό σας με περιττές θερμίδες και χωρίς να προσθέσετε ακόμη ένα πρόβλημα, αυτό των περιττών κιλών για την Καινούργια Χρονιά.

Το μυστικό είναι να « αποσυνδέσετε » την έννοια της ανταμοιβής από το φαγητό και να την « επανασυνδέσετ娻 με άλλες δραστηριότητες της αρεσκείας σας, όπως λόγου χάρη- ένα μικρό δώρο στον εαυτό σας, συνάντηση με κάποιους φίλους που έχετε να δείτε καιρό ή μία βόλτα στο σινεμά ή θέατρο.

Όλα καλά, και έξω βγήκατε και δώρο πήρατε για τον εαυτό σας. Τι γίνεται όμως όταν βγαίνετε για φαγητό με τους φίλους ή βρίσκεστε καλεσμένοι σε γιορτινά τραπέζια ή σε γεύματα εργασίας? Οι κοινωνικές και επαγγελματικές υποχρεώσεις διαταράσσουν του ομαλούς ρυθμούς σας και το πρόγραμμα διατροφής το οποίο έχετε. Έρευνες έχουν δείξει ότι, όταν τρώμε παρουσία άλλων, ή ποσότητα της τροφής που καταναλώνουμε αυξάνεται κατά 44 % από όταν είμαστε μόνοι ή με την συνηθισμένη μας παρέα π.χ. την οικογένεια μας ή τον σύντροφο μας. Μήπως, λοιπόν δεν είναι μόνο η παρουσία των άλλων που σας παρασύρει. Χωρίς αμφιβολία, όλοι βρίσκουν νοστιμότατα τα μεζεδάκια που σερβίροντας και το κρασί που τα συνοδεύει. Δεν φτάνουν όμως στο σημείο να τρώνε ασταμάτητα και να χάσουν τον έλεγχό τους δίχως να αντιληφθούν το αίσθημα του κορεσμού τους. Το πρόβλημά είναι στο πώς αντιλαμβάνεστε να επαγγελματικά γεύματα ή τους εξόδους φαγητού με τους φίλους ή τους συναδέλφους σας. Μην ξεχνάτε ότι ο σκοπός αυτών των συναντήσεων δεν είναι το φαγητό, αλλά ευκαιρία να δείτε τους φίλους σας. Δεν θα σας παραξειγήσει κανείς αν δεν γεμίστε το πιάτο σας 2 και 3 φορές. Η ευχάριστη βραδιά και η γαλήνη που αναζητάτε δεν θα έρθει με ένα υπερθερμιδικό χωρίς έλεγχο γεύμα, αλλά με την ατμόσφαιρα που το συνοδεύει. Δεν είναι στο πιάτο σας, ούτε στο τραπέζι, αλλά γύρω από αυτό.

Φτάσατε στο σημείο λοιπόν να συγρατήσετε τον εαυτό σας και να αρνηθείτε να φάτε συνειδητά……Δεν χρειάζεται να μην τρώτε τίποτα. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η υπερβολική αυτοσυγκράτηση λειτουργεί καταπιεστικά. Οι άνθρωποι που κλίνουν προς αυτό το πρότυπο συμπεριφοράς, αγνοούν τα μηνύματα πείνας και δεν ικανοποιούν τις πραγματικές τους ανάγκες, επειδή «αυτό ή το άλλο παχαίνει». Οι άνθρωποι αυτοί, ωστόσο, κινδυνεύουν να πέσουν στην παγίδα του « ή όλα ή τίποτα». Μόλις παραβιάσουν τους κανόνες που έχουν θέσει στην διατροφή τους, είναι ικανοί να φτάσουν στην υπερβολή, να σκεφτούν «έφαγα ένα γλυκό, τα κατέστρεψα όλα. Τώρα δεν έχει νόημα να συνεχίσω την δίαιτα μου.» Μην ξεχνάτε ότι τρώγοντας εκτός του προγράμματος την μία μέρα, δεν χρειάζεται να συνεχίσετε να τρώτε υπερβολικά ή να πεινάτε την επόμενη μέρα. Δεν χάλασε η δίαιτα σας. Όταν βρίσκεστε σε γεύματα που δεν μπορείτε να επιλέξετε το φαγητό σας καταναλώστε το φαγητό σας με μέτρο, φάτε πρώτα την σαλάτα και γεμίστε το πιάτο σας με όσα θα θέλατε να δοκιμάσετε, αλλά μία φορά, βλέποντας από την αρχή το τι θα φάτε. Μην αγνοήσετε το αίσθημα του κορεσμού από το στομάχι σας και όχι από το μάτι, γιατί το μάτι δεν χορταίνει…Και να θυμάστε πάντα « παν μετρον –αριστον»

Μπορείτε επίσης να ακολουθήσετε μερικές από συμβουλές κάνοντας έτσι την μαγειρική σας ποιο υγιεινή.

1. Αποφύγετε την προσθήκη φρέσκιας κρέμα στα ζυμαρικά

2. Προτιμήστε τις πατάτες στο αλουμινόχαρτο ή ακόμη στο φούρνο και όχι τηγανιτές

3. Παρασκευάστε μία ποιο υγιεινή σάλτσα για τα φαγητά σας, με φρέσκα ντομάτα, λαχανικά της αρεσκείας σας

4. Αποφύγετε πολλά μπαχαρικά που κάνουν πικάντικά τα φαγητά σας όπως π.χ. πιπέρι – αυξάνει την όρεξη

5. Αποφύγετε το βράσιμο των ζυμαρικών σε ζωικό λίπος. Προτιμήστε ζωμό λαχανικών και ατμό αρωματίζοντας τα λαχανικά με μπαχαρικά.

6. Προσθέστε λάδι στο τέλος του μαγειρέματος, κάνοντας ποιο υγιεινό το γεύμα σας και ελέγχοντας την ποσότητα του λαδιού στο πιάτο σας, αν έχετε πρόβλημα βάρους.

7. Φτιάξτε την γέμιση για την Χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα πιο υγιεινή

· Χρησιμοποιήστε φυτικά λάδι ή φυτικές μαργαρίνες αντί βούτυρο

· Αποφύγετε μεγάλη ποσότητα συκωτιού και προσθέστε περισσότερο ρύζι και λαχανικά

· Χρησιμοποιήστε την μισή δόση των ξηρών καρπών

· Προτιμήστε περισσότερα αποξηραμένα φρούτα όπως σταφίδες

· Προτιμάτε ζωμό λαχανικών για καλύτερη γεύση

· Προτιμήστε αντί 1 αυγό 2 ασπράδια

Μερικές χρήσιμές συμβουλές πάρτη Χριστουγέννων

1. Μην πάτε στα πάρτη πεινασμένοι, φάτε 1 ώρα πριν στο σπίτι κάτι ελαφρύ.

2. Πιείτε 1-2 ποτήρια νερό πριν από το φαγητό σας, γεμίζει έτσι το στομάχι σας.

3. Όταν έρθουν τα φαγητά, μην βιαστείτε να γεμίστε το πιάτο σας. Μιλήστε με τον κόσμο και πάρετε πρώτα ένα ελαφρύ ποτό
4.Να προτιμήσετε ένα κυρίως πιάτο, αντί ορεκτικά αν έχετε πρόβλημα βάρους.

5.Γεμίστε μία φορά το πιάτο σας με τα φαγητά που πρόκειται να καταναλώσετε

6.Να αποφύγετε τα τηγανιτά και φαγητά πλούσια σε βούτυρα και κρέμα γάλακτος.

7.Επιλέξτε άσπρο κρέας ( π.χ. ψάρι, κοτόπουλο, γαλοπούλα, άπαχο μοσχάρι) αντί χοιρινό, κατσίκι  και  αρνί

8.Να αφαιρείτε ορατό λίπος και πέτσα από τα κρέας

9.Να συνοδεύετε κάθε φαγητό με λαχανικά

10.Να αποφύγετε γλυκά με πολλά λιπαρά ( π.χ. πάστες ), προτιμήστε μελομακάρονο ή δίπλες και όχι σε υπερβολική ποσότητα.

11.Μην τσιμπολογάτε με το χέρι, προτιμήστε τα μαχαιροπίρουνα για κάθε τι που θα καταναλώσετε

12.Πριν πάρετε κάποιο φαγητό, γλυκό ή ορεκτικό, σκεφτείτε αν πραγματικό το θέλετε.

13.Κάντε στον εαυτό σας πάντα την ερώτηση « Τι έχετε να χάσετε αν δεν το καταναλώσετε και τι έχετε να κερδίσετε αν αρκεστείτε σε ένα κομμάτι ή σε μία ποιο υγιεινή επιλογή»


Σκεφτείτε ότι η μαγεία γεύσης ενός φαγητού χάνεται στην υπερβολική ποσότητα.
Βγείτε κερδισμένοι από τον πειρασμό των Χριστουγέννων απολαμβάνοντας όλες τις γεύσεις χωρίς υπερβολή και ξεκινήστε την Καινούργια Χρονιά με ένα πρόβλημα λιγότερο.

1 σχόλιο:

  1. Έλα μωρέεεε, μια φορά έρχονται οι γιορτές!
    :-D
    Πλάκα πλάκα, πάντα φουσκώνω με τα μεζεδάκια και ποτέ δεν καταφέρνω να... λυγίσω το κυρίως!
    :-)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή