Έχω μια συνταγή που μίκρυνα την δοσολογία....είναι επαγγελματική!
Λατρεμένο γαλακτομπούρεκο....
Υλικά
1 κουτί γάλα εβαπορέ
2 κουτιά νερό
11/2 φλυτζάνι του τσαγιού σιμιγδάλι ψιλό
1/2 φλυτζάνι του τσαγιού ζάχαρη
3 αυγά
3 κουταλιές της σούπας βούτυρο
1 μπέικιν πάουντερ
3 βανίλιες
500γρ φύλλο κρούστας
1/2 φλυτζάνι του τσαγιού βούτυρο λιωμένο για την επάλειψη των φύλλων
Για το σιρόπι
3 1/2 φλυτζάνια ζάχαρη
2 1/2 φλυτζάνια νερό
1κουταλάκι του γλυκού χυμό λεμόνι
1 ξύλο κανέλας
Οδηγίες
Έχουμε τα υλικά μας σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.
Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το γάλα να ζεσταθεί όχι να βράσει.
Σε ένα μπώλ έχουμε ανακατέψει το μπέικιν με το σιμιγδάλι και την βανίλια.
Ρίχνουμε το σιμιγδάλι στο ζεστό γάλα και ανακατεύουμε καλά.
Όταν αρχίσει και πήζει σβήνουμε την φωτιά μας και ρίχνουμε την ζάχαρη ανακατεύοντας για ένα λεπτό.Στην συνέχεια τα αυγά και αφού έχουν ενσωματωθεί στο μίγμα και το βούτυρο.
Αφήνουμε στην άκρη την κατσαρόλα σκεπασμένη με μία πετσέτα.
Βουτυρώνουμε πολύ καλά το ταψί μας.Στρώνουμε τα μισά φύλλα βουτυρώντας τα ενδιάμεσα.
Ρίχνουμε το μίγμα μας και συνεχίζουμε την διαδικασία με τα φύλλα.
Τέλος αφού στρώσουμε και το τελευταίο βουτυρώνουμε πολύ καλά και κόβουμε επιφανειακά σε μερίδες.
Ψήνουμε 30-40 λεπτά στους 200 βαθμούς.
Αμέσως μόλις βάλουμε για ψήσιμο το γλυκό μας φτιάχνουμε και το σιρόπι,το οποίο το βράζουμε για 5 λεπτά.
Μόλις ψηθεί το γλυκό μας το σιροπιάζουμε με το χλιαρό σιρόπι.
Πατήστε πάνω στην εικόνα
Μικρά tips
Για πιό τραγανό φύλλο στην διάρκεια του ψησίματος περιβρέχουμε το φύλλο με νερό.Δύο φορές είναι αρκετές.
Ο λόγος που δεν βάζω ξύσμα απο λεμόνι η πορτοκάλι είναι οτι είναι γαλακτομπούρεκο και όχι γαλατόπιτα η πορτοκαλόπιτα.Αυτή είναι η διαφορά.
Και σε τι θα μας χάλαγε η επαγγελματική δοσολογία??? χαχαχα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦανταστικό σου έγινε!
Το γαλακτομπουρεκο μ αρεσει μερικες μονο φορες.. αυτο φαιβεται πολύ πετυχημενο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημερα
Καλημέρα Μαράκι!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα συμφωνήσω με την προλαλήσασα Έφη.
Καθόλου δεν θα μας χάλαγε η επαγγελματική δοσολογία! Έχω εδώ στο σπίτι κάτι μεγάλα παιδιά, που ευχαρίστως θα το τσάκιζαν όλο....
Υπέροχο είναι, μπράβο σου!!
Ευχαρίστως να φτιάξω μια λαμαρίνα μεγάλη και να την στείλω γι αυτά τα "μεγάλα παιδιά"
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπό τη λαμαρίνα δεν πρέπει -σε καμία περίπτωση- να εξαιρεθούν οι πιγκουίνοι! Και αυτοί έχουν ψυχούλα...
ΑπάντησηΔιαγραφήΟλα τα πλάσματα της γης δικαιούνται.. :-)
ΑπάντησηΔιαγραφήστα υλικα αναφερεις γαλα εβαπορε και νερο.αυτα που τα βαζουμε;
ΑπάντησηΔιαγραφήΦίλε Φίλη "Ανώνυμε" αν διαβάσεις προσεχτικά τις οδηγίες θα δείς ότι(παραθέτω τις οδηγίες)
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε μία κατσαρόλα βάζουμε το γάλα να ζεσταθεί όχι να βράσει.
Σε ένα μπώλ έχουμε ανακατέψει το μπέικιν με το σιμιγδάλι και την βανίλια.
Ρίχνουμε το σιμιγδάλι στο ζεστό γάλα και ανακατεύουμε καλά.
Όταν αρχίσει και πήζει σβήνουμε την φωτιά μας και ρίχνουμε την ζάχαρη ανακατεύοντας για ένα λεπτό.Στην συνέχεια τα αυγά και αφού έχουν ενσωματωθεί στο μίγμα και το βούτυρο.
Δηλαδή το γάλα εβαπορέ με το νερό.
Τελειο Μάρα μου!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜου αρέσει που δεν βάζεις ξύσμα λεμονιού ή πορτοκαλιού στη κρέμα αλλά την αφήνεις αυθεντική τη γεύση χωρίς πρόσμιξη αρώματος!
8a kanw twra tn suntagh fainete teleia otan les 11/2 simigdali enoeis 1/2 ???
ΑπάντησηΔιαγραφήοταν λες 2 κουτια νερο τι εννοεις?
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα!Οταν λέω 2 κουτιά νερό εννοώ το εξής:Το 1 κουτί γάλα εβαπορέ είναι 410 γρ.Οπότε βάζουμε ακριβώς την διπλάσια ποσότητα σε νερό.Ελπίζω να βοήθησα.
ΑπάντησηΔιαγραφήσ ευχαριστω πολυ να σαι καλα!!! ελπιζω να το πετυχω!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήκαλησπέρα,στη συνταγή βαζουμε 1 φακελάκι μπέικιν.για ποιο λογο μπαίνει το μπεικιν;για να φουσκώσει η κρέμα;δε την σφίγγει την κρέμα;
ΑπάντησηΔιαγραφή