Σκεφτόμουν πως να το περιγράψω αυτό το φαγητό-συνοδευτικό.
Της Δούκισσας,δηλαδή;Στην Φίλη μου Δάφνη ο τίτλος δεν αρέσει ...και μάλιστα λέει χαρακτηριστικά!
Ο τίτλος…«της δούκισσας», οφείλω να ομολογήσω ότι δεν μου αρέσει και πολύ διότι δεν τα πάω γενικά καλά με όλους τους «τίτλους», αλλά έτσι τις ονομάζουν αυτές τις πατάτες οι Γάλλοι!
«Pommes de terre Duchesse». Άλλωστε είπαμε, δεν είναι τίποτε άλλο από πουρέ πατάτας ψημένο!
Την συνταγή την βρήκα στον εξής σύνδεσμο:Πατάτες της Δούκισσας
Υλικά
- 4 μέτριες πατάτες καθαρισμένες και βρασμένες -
- 2 κουτ. σούπας λιωμένο βούτυρο -
- 1 ½ κουτ. σούπας παρμεζάνα (προαιρετικά) -
- 2 κουτ. σούπας κρέμα γάλακτος -
- 1 κρόκος αυγού για τον πουρέ -
- 1 κρόκος αυγού για το άλειμμα -
- Ελάχιστο αλάτι -
- Πιπέρι λευκό -
Οδηγίες
Λιώνω τις βρασμένες πατάτες με το ειδικό εργαλείο ή τις περνώ από την μηχανή του πουρέ, μέχρι να είναι απόλυτα ομαλές.
Προσθέτω το βούτυρο, την παρμεζάνα, και την κρέμα γάλακτος, μέσα στην οποία έχω διαλύσει και τον ένα κρόκο αυγού.
Ρίχνω ελάχιστο αλάτι και το λευκό πιπέρι και ανακατεύω τον πουρέ πολύ καλά. Αφήνω να κρυώσει λίγο και να σφίξει και τον βάζω σε κορνέ ζαχαροπλαστικής.
Φτιάχνω ροζέτες με τον πουρέ, τις αραδιάζω σε ταψί στο οποίο έχω στρώσει αντικολλητικό χαρτί και αλείφω ελαφρά και προσεκτικά την επιφάνεια με τον δεύτερο κρόκο αυγού, που έχω χτυπήσει με ελάχιστο νερό.
Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς, μέχρι να πάρει η επιφάνεια ένα όμορφο, χρυσό χρώμα.
Μικρά tips
Στον πουρέ μας μπορούμε αν θέλουμε να προσθέσουμε μοσχοκάρυδο ή σκόρδο σε σκόνη. Συνοδεύουμε ψητό κρέας, κοτόπουλο, μπιφτέκια.
Eπίσης εκτός από ροζέτες μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και κούπ-κατ για να δώσουμε όποιο σχήμα μας αρέσει.
Σ' αρέσει δεν σ' αρέσει το όνομα, έτσι ονομάζονται αυτές οι πατατούλες;-)
ΑπάντησηΔιαγραφήΤις φτιάχνω κι εγώ συχνά, είναι όμορφο συνοδευτικό!
είναι φιγουράτες!μα δεν τις εχω κάνει γιατί μου φαίνεται άσκοπο...πουρές είναι...after all!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα...για τις γιορτές που θα έρθουν η συνταγή σου είναι πολύ καλή ιδέα για το γιορταστικό μας τραπέζι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠΟΣΟ ΠΟΛΥ ΛΑΤΡΕΥΩ ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΣΟΥ, ΠΟΣΟ !!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚΑΙ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΒΛΕΠΩ ΤΙΣ ΦΩΤΟ ΤΩΝ ΦΑΓΗΤΩΝ ΣΟΥ, ΒΑΖΩ ΚΙΛΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΛΙΓΟΥΡΑ....
ΜΠΡΑΒΟ ΜΑΡΑ
Πολύ ωραία η συνταγή σου.Μπράβο.Καλώς σε βρήκα !!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣκέψου να ετρωγες κιολας ποσα κιλα θα εβαζες...χαχαχαχαχα
ΑπάντησηΔιαγραφήΓεια σου γλυκεια μου Nadia
Φαίνονται υπέροχες στην όψη και υποθέτω ότι θα είναι και στη γεύση με τα υλικά που διάβασα
ΑπάντησηΔιαγραφήMmmm...!!! τέλειες φαίνονται.
ΑπάντησηΔιαγραφήφιλάκια!!!
Σίγουρα είναι τέλειες!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕγώ όταν ξαναζεσταίνω πουρέ, θέλω να πιάνει κάτω στην κατσαρόλα! Τρελαίνομαι και το αφήνω να αρπάξει και να ξεροψηθεί λίγο!!!
ΩΡΑΙΑ ΣΥΝΤΑΓΗ !!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημερα Μαρα.Σημερα για πρωτη φορα επεσα πανω στο ιστολογιο σου.Μηπως μπορεις να μου δωσεις καμμια συνταγη για μπακαλιαρο κατεψυγμενο σε ροδελλες?Τον πηρα ετοιμο κ δε ξερω πως να τον μαγειρεψω.Ευχαριστω.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα Ανωνυμε!Συγνωμη που αργησα να απαντησω.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜια καλη ιδεα εκτος απο τηγάνι είναι να το φτιαξεις όπως το ψαρι μπιάνκο της Δάφνης
επισυναπτώ το λινκ.
http://marascookrevolution.blogspot.com/2010/11/blog-post_3231.html
Ελπιζω να βοήθησα!
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
ΑπάντησηΔιαγραφή