Τετάρτη, 17 Νοεμβρίου 2010

Τυρόπιτα "αφράτη"


Μία υπέροχη και αφράτη τυρόπιτα!
 Στερεοελλαδίτικηεκδοχή!

Υλικά

§  500 γρ. φύλλο κρούστας
§  500 γρ. φέτα μαλακή
§  4 αυγά
§  2 -2,5 φλιτζάνια του τσαγιού γάλα
§  3 κουταλιές σιμιγδάλι
§  ελαιόλαδο
§  1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ

Οδηγίες
  • Αρχικά προσπαθούμε να έχουμε όλα τα υλικά συγκεντρωμένα.

  • Σε μια βαθιά κούπα βάζουμε την φέτα λιωμένη με το χέρι.
  • Ρίχνουμε μέσα τα 3 αυγά, το σιμιγδάλι που έχουμε ρίξει μέσα το μισό μπέικιν πάουντερ και το 1 με 1,5 φλιτζάνι γάλα.
  • Το γάλα καλό είναι να το ρίχνουμε σταδιακά
  • Το μίγμα μας πρέπει να είναι ρευστό.
  • Παίρνουμε ένα 30αρι ταψί κατά προτίμηση ορθογώνιο και λαδώνουμε .
  • Βάζουμε το πρώτο φύλλο διπλωμένο στην μέση, ξαναλαδώνουμε και επαναλαμβάνουμε ακόμη μια φορά.
  • Δηλαδή οι στρώσεις να είναι 4 για την βάση.
  • Μετά όπως έχουμε απλωμένα τα φύλλα μας, ρίχνουμε σε κάθε ένα από λίγο μίγμα όπως στην φωτογραφία.

  • Σουρώνουμε το φύλλο και το τοποθετούμε το ταψί, αυτό θα γίνει σε 3 φύλλα.

  • Στις γωνίες αφού βάλουμε και τα 3 φύλλα, ρίχνουμε από μια κουταλιά μίγμα, ώστε τρώγοντας το κομμάτι αυτό να μην είναι μόνο φύλλο.



  • Έπειτα στρώνουμε ένα φύλλο διπλό πάνω και λαδώνουμε.
  • Επαναλαμβάνουμε την προηγούμενη διαδικασία με τα σουρωμένα φύλλα.
  • Σκεπάζουμε την πίτα μας με άλλα 2 διπλωμένα φύλλα, δηλαδή 4 στρώσεις.
  • Λαδώνουμε την επιφάνεια και χαράζουμε μέχρι κάτω στον πάτο του ταψιού.

  • Δεν κόβουμε μιας εξαρχής το κομμάτι ,αφήνουμε κάποια μέρη άκοπα.
  • Αφού κόψουμε την πίτα μας, σε μια κούπα ρίχνουμε 1 φλιτζάνι γάλα, 1 αυγό και το υπόλοιπο μπέικιν τα χτυπάμε καλά και περιχύνουμε την επιφάνεια της πίτας.




  • Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς στην αρχή να μην αρπάξει πολύ η επιφάνεια λόγω γάλακτος και αυγού και 10 λεπτά προς το τέλος στους 180 βαθμούς
  • Χρόνος ψησίματος είναι περίπου 40-50 λεπτά

Μικρά tips

Περιμένουμε 10 λεπτά πριν την κόψουμε.

  • Καλή επιτυχία!!!

17 σχόλια:

  1. καλε τι φουσκωτη πιτα ειναι αυτη???? τρως μισο κομματι και... σκας!!!
    θα δοκιμαστει συντομα μαρα, ευχαριστουμε!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πραγματικα φαινεται πολυ αφρατη!
    Καλημερα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλημέρα Μαράκι....
    Χωρίς πολλά λόγια, ΤΕΛΕΙΑ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ένα κομμάτι στο τρία παρακαλώωωωωωωωωωω

    Καλημερούδια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΝΑΙ ΤΗΝ ΕΧΩ ΦΤΙΑΞΗ ΚΑΙ ΕΓΩ ΜΑΡΑ ΜΟΥ ΠΟΛΥ ΝΟΣΤΙΜΗ ΚΑΙ ΑΦΡΑΤΗ ΟΠΩΣ ΤΗΝ ΛΕΣ
    ΜΠΡΑΒΟ
    ΦΙΛΑΚΙΑ ΛΙΑΝΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αυτή η τυροπιτούλα έτσι όπως είναι αφράτη και καλοψημένη είναι σκέτη πρόκληση!!! Θα δοκιμαστεί και πολύ γρήγορα μάλιστα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Είναι ήδη στο φούρνο και ψήνεται... σε καμιά ώρα θα σας πω το αποτέλεσμα! :P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Θα περιμένω mangie με αγωνία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. δεν πρόλαβα να γράψω νωρίτερα συγχαρητήρια!!
    καταπληκτική συνταγή... μένουμε 1.5 χρόνο κύπρο κ έχουμε πήξει στα χαλούμια, λαχτάρισα μια τυρόπιτα με φέτα κ η συνταγή απλά... πέτυχε!! ευχαριστώ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Χαίρομαι mangie που σας άρεσε η τυρόπιτα.Πάντα τέτοια!Όσο για το χαλούμι έχει και αυτό την "γλύκα" του!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Μάρα μου θέλω να φτιάξω την συνταγή σου,φαίνεται υπέροχη..θέλω μόνο μια διευκρίνιση. όταν γράφεις σιμιγδάλι,ψιλό ή χοντρό; Σ'ευχαριστούμε για τις υπέροχες συνταγές σου...Άντζελα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Για να πω την αλήθεια έχει τύχει να βάλω και ψιλό και χοντρό.Βέβαια αυτό που είναι το σωστό είναι το ψιλό.Καλή επιτυχία Αντζελα και σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. αχχχχχ ανθρωπε μουυυυ!!!!!!!1δεν μπορω να ξεκολλησω το ματι μου απο την αναρτηση!!!!!!ΑΓΑΠΩΩΩΩΩΩ ΤΙΣ ΤΥΡΟΠΙΤΕΣ!!!!!!!!!!!!!!!!!ΦΥΣΙΚΑ σημειωνω την συνταγη!!!!!!!ματσ μουτσ!!!!!!!!!!να εισαι καλααααα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Και εγώ σ αγαπώ[handmade+art] x2 ...χαχαχαχαχχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. πολύ ωραία !!! την εχω κάνει είδη 3 φορές.
    μάλιστα την 2η φορά έβαλα και σπανάκι!
    απλά.. λίγο εκει με τα φύλλα δεν κατάλαβα κ πολύ καλα
    το πως τα στρώνουμε..
    πάντως σε ευχαριστώ πολύ για την συνταγή!!!
    εύκολη και φανταστική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Η τυρόπιτά σου είναι καταπληκτική!
    Η περιγραφή της εκτέλεσης,ειδικά στο στρώσιμο του φύλλου, είναι λίγο μπερδεμένη και δυσνόητη, αλλά η αποκρυπτογράφηση άξιζε τον κόπο!
    Καιρό έψαχνα μια τόσο καλή τυρόπιτα!
    Εύγε!

    Σε ευχαριστώ πάρα πολύ,
    Εύη.
    ΥΓ μήπως θα ήταν σκόπιμο να ξαναγράψεις τη συνταγή λίγο πιο ξεκάθαρα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή