Πέμπτη, 25 Νοεμβρίου 2010

Ζύμη πασπαρτού



Μια εύκολη και γευστική ζύμη!

Υλικά

  • 1 γιαούρτι
  • 1 αυγό
  • 1κουταλιά του γλυκού αλάτι
  • 1 χούφτα λάδι
  • Αλεύρι ‘όσο σηκώσει( περίπου 500γρ.)
Οδηγίες


  1. Σε μια λεκανίτσα βάζουμε αρχικά το αυγό με το γιαούρτι και το αλάτι και αναδεύουμε λίγο. Προσθέτουμε το λάδι και στην συνέχεια το αλεύρι σταδιακά  μέχρι η ζύμη μας να μην κολλάει στα χέρια και να είναι ταυτόχρονα ελαστική.
  2. Σκεπάζουμε την ζύμη με μία πετσέτα και  την αφήνουμε να ξεκουραστεί.

  3. Ετοιμάζουμε την γέμιση. Στην αλμυρή  εκδοχή  χρησιμοποίησα 300γρ φέτα, λιγο ελαιόλαδο, 1 αυγό, λιγο δυόσμο, πιπέρι και σουσάμι
  4. Για την γλυκεία εκδοχή , μαρμελάδα της προτιμήσεως μας και λίγα καρύδια.
  5. Για το πασπάλισμα άχνη και κανέλα.
  6. Αφού έχουμε ξεκουράσει  λίγο το ζυμάρι μας το κόβουμε σε τρία μέρη και το κάνουμε σε σχήμα μπάλας. Αλευρώνουμε μια καθαρή και στεγνή επιφάνεια. Αλευρώνουμε και την ζύμη μας και ξεκινάμε να ανοίγουμε το φύλλο. Πρέπει να γίνει ψιλό (περίπου το μισό από το πάχος της σφολίατας)


  7. Έπειτα παίρνουμε μια κούπ η ένα ποτήρι και κόβουμε στο σχήμα που θέλουμε.
  8. Γεμίζουμε με το μίγμα της αρεσκείας μας και κλείνουμε  πιέζοντας ελαφρά.
  9. Σε αλμυρή εκδοχή χρειάζεται λίγο επάλειψη με νερό και πασπάλισμα με σουσάμι.
  10. Στην γλυκειά  εκδοχή μόλις ξεφουρνίσω πασπάλισμα με άχνη και κανέλα.
  11.  Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 20 λεπτά περίπου η μέχρι να ροδίσουν.

Μικρά tips

  • Τρώγονται ευχάριστα και κρύα
  • Η ζύμη αν δεν χρησιμοποιηθεί άμεσα μπορεί να φυλαχθεί στο ψυγείο για 2 ημέρες.

13 σχόλια:

  1. Η ωραιότερη ζύμη!!!
    Φτιάχνει τα πιο νόστιμα τυροπιτάκια!
    Ωραία ιδέα και η γλυκιά εκδοχή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΑ ΙΔΕΑ!!
    ΤΕΛΕΙΑ ΣΥΝΤΑΓΗ
    ΦΙΛΙΑ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Είναι καταπληκτική αυτή η ζύμη όντως!! Εγώ ανακατεύω το τυρί ( φέτα ) μέσα στην ζύμη και μετά απλά τα πλάθω σε πιτάκια και τα ψήνω στον φούρνο. Δεν έχω δοκιμάσει ποτέ την γλυκιά εκδοχή την βρίσκω όμως πολύ ενδιαφέρουσα!!
    Καλό απόγευμα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΜΠΡΑΒΟ ΜΑΡΩ.
    ΤΑ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΜΑΣ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κοριτσάκι μου, μου την θύμησες!
    Εχω καιρό να ασχοληθώ όπως παλιά....
    Ευχαριστώ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μια ζύμη που....πάει παντού αυτή η πασπαρτού!!!
    Έκανα και στιχάκι!
    Μπράβο Μαράκι μας!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καταπληκτικό το ζυμαράκι αυτό και γίνεται βάση για τάρτα με πολύ καλά αποτελέσματα.
    Τα αλμυρά τυροπιτάκια σου, τα "καλυτερότερα"!

    Καλά να είσαι Μάρα μου.
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ω ναι...αυτη τη ζυμη την κανω για πιτακια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μάρα τι καλά που τη θύμησες!!!!δεν έχω δοκιμάσει τη γλυκια εκδοχή της.....αλλά σύντομα.Ευχαριστούμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Η παλιά κλασσική ζύμη για πιτάκια!!! Αξεπέραστη και με σίγουρα αποτελέσματα... Δεν την έχω δοκιμάσει για βάση τάρτας Ζ. ωραία η ιδέα σου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ωραιότατη ζύμη κι εγγυημένη η επιτυχία! Την κάνω για τυροπιτάκια, η τυρόψωμα ατομικά με το τυρί ζυμωμένο με τα υπόλοιπα υλικά. Μόλις τα ξεφούρνισα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Χαίρομαι simonmad που την χρησιμοποιείς .Είναι όντως αξιόλογη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Τέλειαααααα!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή