Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

Ζαχαρόπαστα


Ένας τρόπος να "σκεπάσουμε" η να διακοσμήσουμε μια τούρτα είναι και η ζαχαρόπαστα.
Σαφώς διαφορετική η όψη της τούρτας.Επίσης με την ζαχαρόπαστα μπορούμε να διακοσμήσουμε τούρτες η cup cakes.
Η συνταγή η αρχική είναι από τις Συνταγές της παρέας.
Διαμόρφωσα λίγο την συνταγή παραλείποντας την γλυκερίνη που την θεωρώ βλαβερή προς βρώση.

Υλικά

1 κιλό άχνη
2 φακελάκια ζελατίνη(φύλλα)
1/2 κούπα γλυκόζη
1/4 νεροπότηρο νερό
4-5 βανίλιες

Οδηγίες
Βάζουμε την ζελατίνη σε κρύο νερό να μαλακώσουν για 3-5 λεπτά.
Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το νερό την γλυκόζη την ζελατίνη που έχουμε βγάλει από το νερό και τα ανακατεύουμε όλα μέχρι να πάρουν βράση και να λιώσουν τα φύλλα ζελατίνης.
Σε ένα μπώλ βάζουμε την μισή άχνη και ανοίγουμε μια λακκούβα.

Την άχνη καλό θα είναι να την έχουμε αρωματίσει με τις βανίλιες.Ρίχνουμε μέσα το υγρό μείγμα και ανακατεύουμε με κουτάλι αρχικά να μην καούμε.

Έπειτα προσθέτουμε σταδιακά την άχνη ζυμώνοντας με το χέρι  μέχρι να έχουμε ένα λευκό και ελαστικό ζυμάρι από ζάχαρη.Η ζαχαρόπαστα μας είναι έτοιμη προς χρήση.Αν θέλουμε μπορούμε να βάλουμε χρώμα ζαχαροπλαστικής και να δώσουμε ότι χρώμα θέλουμε στην ζαχαρόπαστα μας.Αν πάλι δεν την χρησιμοποιήσουμε όλη μπορούμε να την τυλίξουμε καλά με ζελατίνη.Διατηρήτε μαλακή και ελαστική για αρκετό καιρό στο ντουλάπι μας. Όταν είναι να ανοίξουμε φύλλο για να διακοσμήσουμε βάζουμε άχνη στην επιφάνεια που θα ανοίξουμε φύλλο ζαχαρόπαστας.

Όπως ακριβώς και με το φύλλο για πίτα.
Καλή επιτυχία.

21 σχόλια:

  1. Συμφωνώ απόλυτα για τη γλυκερίνη...
    Κι εγώ έτσι την φτιάχνω, δεν τη χρησιμοποίησα ποτέ!!!

    Πολλά φιλιά και Χρόνια Πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χρόνια Πολλά...πολύ ωραία δεν ήξερα πως γίνεται...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλημερα και χρονια πολλα!
    Λατρευω τη ζαχαροπαστα και την κανω περιπου οπως κι εσυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κάποια στιγμή πρέπει να το πάρω κι εγώ απόφαση να ασχοληθώ με την ζαχαρόπαστα, δεν πρέπει να είναι πολύ δύσκολη, αλλά την "τέχνη" της στο άνοιγμα σίγουρα θα την θέλει!
    Σου πέτυχε ωραιότατα!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μάρα κι εγώ δεν βάζω γλυκερίνη, βασικά γιατί δεν βρίσκω.
    Αλλά απ ότι ξέρω έχει μια μικρή διαφορά στο άνοιγμα.
    Πάντως κι έτσι γίνεται μια χαρά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. την εφτιαξα 1η φορα,,ηθελα να κανω διακοσμηση στη Βασιλοπιτα,εγινε καρτουνιστικη..χαχα την επομενη φορα ελπιζω να την κανω καλυτερη,πολυ-πολυ γευστικη ομως!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλημέρα και καλή εβδομάδα Ανώνυμε η Ανώνυμη σχολιαστή.Δεν μπορώ να καταλάβω τι σημαίνει καρτουνίστικη.Η ζαχαρόπαστα δεν είναι εύκολη υπόθεση και ειδικότερα για την πρώτη φορά.Θέλει να έχεις λίγες γνώσεις ζαχαροπλαστικής.Να μπορείς να αντιλαμβάνεσαι την υφή,την θερμοκρασία με το χέρι.Ελπίζω την επόμενη φορά που θα προσπαθήσεις να πετύχει ώστε τα καρτούν να περιοριστούν στα τηλεοπτικά και έντυπα "δρώμενα"...Καλή επιτυχία!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ενα ακομα μυστικο ειναι να μην αφησεις το σιροπι να γινει πολυ πηχτο,δυσκολευει πολυ στο ζυμωμα.Το εχω δοκιμαζει πολλες φορες σε κουλουρακια κ βγαινουν τελεια,το θεμα μου ειναι πως φοβαμαι πως πανω στην τουρτα θα γινει πολλη σκληρη οταν στεγνωσει.Ισχυει?Και πως το αποφευγουμε? Βαλερια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Βαλέρια!Έχεις δίκιο για το σιρόπι.Άλλωστε δεν το βράζουμε και πολύ ίσα ίσα να ενσωματωθούν τα υλικά!!!
      Σαφώς όταν θα επιλέξεις ζαχαρόπαστα για επικάλυψη τούρτας δεν θα βάλεις για διακόσμηση σαντιγί αλλά διακοσμητικά φτιαγμένα με ζαχαρόπαστα η κάτι άλλο.Μπορείς να τυλίξεις καλά την τούρτα με διάφανη μεμβράνη και λίγο πριν την παρουσιάσεις διακοσμείς.Έχεις μπροστά σου αρκετή ώρα μέχρι να ξεραθεί. Ελπίζω να σε βοήθησα.

      Διαγραφή
  9. καλημερα!!!!!! οταν λες 2 φακελακια ζελατινη (φυλλα) εννοεις στην κυριολεξια 2 φυλλαρακια μεσα απ το φακελλακι ετσι??? αν και το εχω κανει ηδη αλλα το εχω αποθηκευσει για μελλοντικη χρηση.......
    σ ευχαριστω εκ των προτερων
    Με εκτιμηση
    Δεσποινα.....!!! :)))))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Kαλησπέρα Δέσποινα!!Αν θυμάμαι καλά το κάθε φακελάκι ζελατίνης έχει 6 φύλλα.6Χ2=12.Όταν θα την αποθηκεύεις τύλιξε την καλά με διάφανη μεμβράνη και μετά σε κάποιο δοχείο.Δεν θέλει ψυγείο.
      Ελπίζω να βοήθησα!!!Καλή Σαρακοστή!

      Διαγραφή
  10. καλησπερα αγαπητη Μαρα.......
    λοιπον εκανα την συνταγη σου αλλα εμενα δεν μου χρειαστηκε μονο 1 κιλο αχνη οπως γραφεις αλλα σχεδον 2 κιλα τι εκανα λαθος η ερμη και ετρεχα βραδυατικα και δανειζομουνα απ ολη την πολυκατοικια αχνη να συμπληρωσω ωσπου να μην μου κολλαει στα χερια?????
    φιλια πολλα
    Δεσποινα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. καλησπέρα!!! Ευχαριστώ εκ των προτέρων για τη συνταγη...θα τη φτιαχω αμεσα.Μηπως μπορεις να μου πεις σε γραμμαρια τη ζελατινη γιατι τη βρισκω σε διαφορετικες συσκευασιες κ ποσοτητες στο φακελάκι κάθε φορά.Ακόμα μια συμβουλή θα ζητησω..Μήπως ξέρεις για τα καπ κεικς πως κολλάει η ζαχαρόπαστα; Εννοώ χρειαζεται κάτι ως κολλητικό πανω στο κεκακι ή μπορει να κολλησει απευθειας σκέτη...
    Σε ευχαριστώ εκ των προτερων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Καλημέρα ανώνυμε!
    Συνήθως στα φύλλα η ποσότητα είναι ίδια στην ζελατίνη.
    Αν εννοείς σκόνη θέλει 10 γρ.
    Συνήθως βρέχουμε με λίγο νερό το κάτω μέρος του κομματιού που θα κολλήσουμε στο cupcake.
    Μπορείς όμως να κολλήσεις με αραιωμένη μαρμελάδα.
    Ελπίζω να σε βοήθησα!!!!!!!!
    Καλή επιτυχία!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Σε ευχαριστω πολυ για την απαντηση σου. Για τα γραμμαρια εννοω σε φυλλα ζελατινης γιατι τα εχω βρει αλλοτε 6 φυλλα (Γιοτης) κ αλλοτε 12 φυλλα (GELITA απο τον Βασιλοπουλο)Να υποθεσω εννοεις τα 6.Με βοήθησες αρκετα κ με τη μαρμελάδα.τα κεκακια ηδη ψηνονται...ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ΠΟΛΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Καλησπέρα Μάρα..Βρίσκω πολύ ενδιαφέρουσα την συνταγή αυτή αλλά θέλω να σε ρωτήσω..την γλυκερίνη, πού την βρίσκεις? Επίσης, η δοσολογία που δίνεις πόσα μπισκότα μέτρια σε μέγεθος μπορούν να καλύπσουν περίπου? σε ευχαριστώ εκ των προτέρων!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γλυκερίνη στα φαρμακεία κορίτσια άφθονη!! Επίσης κάνει θαύματα σε ξερά χείλη!!

      Διαγραφή
  15. Συγχαρητηρία!!Μετά απο πολύ καιρό και κάνοντας πειράματα με διάφορες συνταγές για ζαχαρόπαστα(με τις οποίες δεν έμενα ευχαριστημένη),έχω να πώ οτι επιτέλους βρήκα αυτή τη συνταγή και είναι καταπληκτική!!!Σε ευχαριστούμε που την μοιράστηκες μαζί μας!Μαίρη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. καλησπέρα, θα ήθελα να ρωτήσω το εξής. μπορούμε να βάλουμε το χρώμα ζαχαροπλαστικής απο την αρχή στο μίγμα μεσα στο κατσαρολάκι δηλαδή? το ρωτώ γιατι εγώ θέλω να κανω αρκετή ποσότητα χρωματιστή ζαχαροπαστα. και δεν μπορώ πχ 2κιλά να τα πλασω το ίδιο.ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Καλησπέρα!Δεν το έχω επιχειρήσει ποτέ.Γιατί δεν μου χρειάστηκε.Θα μπορούσες όμως να φτιάξεις μια μικρή ποσότητα για να δοκιμάσεις και μετά φτιάχνεις την ποσότητα που θέλεις.Και εγώ ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή