Παραδοσιακό λικέρ της Πάτρας, από την εποχή των Ενετών, με άρωμα και γλυκιά γεύση !!!
Δεν ξέρω αν τελικά η συνταγή είναι η τέλεια μα στην γεύση είναι ίδιο.
Υλικά
1 λίτρο βότκα η οινόπνευμα ποτοποιίας
20 γαρύφαλα
1 μοσχοκάρυδο
6-7 ξύλα κανέλλας
600 γρ ζάχαρη
1 φλούδα από πορτοκάλι
1 φλούδα από μανταρίνι
11/2 ποτήρι του νερού ζάχαρη
1/2 ποτήρι του νερού νερό
Οδηγίες
Σε ένα μεγάλο γυάλινο μπουκάλι η γυάλα τοποθετούμε όλα τα υλικά εκτός της ζάχαρης και του νερού.
Αφήνουμε το μίγμα μας σε σκιερό μέρος για 15 μέρες ανακινώντας το καθημερινά.
Σε 15 μέρες φτιάχνουμε ένα ελαφρύ σιρόπι με την ζάχαρη και το νερό.Μόλις πάρει βράση το σβήνουμε και το αφήνουμε να κρυώσει.
Σουρώνουμε το ποτό μας και το βάζουμε ξανά σε γυάλινο μπουκάλι έχοντας προσθέσει το σιρόπι.
Το αφήνουμε άλλες 10 μέρες περίπου.
Μικρά tips
Η τεντούρα φημίζεται ως χωνευτικό ποτό.
Μπορούμε όμως να την προσφέρουμε παγωμένη σε σφηνάκια η σαν ποτό με σόδα η τόνικ.
Δεν θα μπορούσα σαν Πατρινή που είμαι, να μη σχολιάσω αυτό το υπέροχο λικεράκι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει σπίτι ή εστιατόριο στην Πάτρα, που να μην σερβίρει μετά το γεύμα, αυτό το αρωματικό λικέρ!
Τη συνταγή την κρατούν μυστική, αλλά από τα υλικά που έχεις χρησιμοποιήσει, είμαι σίγουρη ότι την έχεις πλησιάσει πολύ....Μπράβο σου και στην υγειά μας!!!
Αυτό το σχόλιο το περίμενα ειδικότερα από εσένα Δάφνη μου!Έτσι νομίζω και εγώ ότι έχω πλησιάσει πολύ.Το μόνο που μου μένει είναι να σου στείλω να δοκιμάσεις.
ΑπάντησηΔιαγραφήαπό τα υλικά δείχνει να πέτυχε, δε μένει παρα να μας κεράσεις!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήάντε καλά, είσαι μακριά, θα το φτιάξουμε μόνες μας!!!!
φιλάκια
Αγαπημένη η τεντούτρα , πραγματικά απο τα ηδύποτα που έχουν εξαιρετική γευση , ισως το πιο γευστικό για εμένα! Υπάρχει πάντα στο σπίτι μου, μπράβο Μάρα μας :)
ΑπάντησηΔιαγραφήKαι έλεγα πως να φτιάχνετε άραγε; ίσως αύριο να το φτιάξω :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΗθελα να ρωτήσω μήπως έχει γίνει κάποιο λάθος στα υλικά γιτί υπάρχει 2 φορές η ζάχαρη. βάζουμε δηλαδή 600 γρ. και ενάμυσι ποτήρι ζάχαρη;
ΑπάντησηΔιαγραφήTo 1 1/2 ποτήρι ζάχαρη το βράζεις με το νερό έπειτα από 15 μέρες φτιάχνοντας σιρόπι.Προσθέτεις το ποτό και περιμένεις την ωρίμανση μετά απο 10-15 μέρες!Χαίρομαι πολύ που βοήθησα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΩραια η συνταγή να ρωτήσω τα 600 γρ ζάχαρη τα βάζουμε από την αρχή και την άλλη 1 1/2 μετά για το σιρόπι?
ΑπάντησηΔιαγραφήΑγαπητέ φίλε Ανώνυμε αν διαβάσεις τις οδηγίες θα δείς ότι φτιάχνεις μετά από 15 μέρες ένα ελαφρύ σιρόπι και το προσθέτεις στο αρχικό μείγμα.Τα 600 γρ ζάχαρης μπαίνουν στην αρχή.Χαίρομαι που βοήθησα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε τα συγκεκριμένα υλικα πόση ποσότητα καθαρη μένει; Σε ευχαριστώ
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο συγκεκριμένο λικερ είναι τέλειο. Το έχω φτιάξει ήδη 2 φορές. Το μόναδικό του μειονέκτημα... ότι τελειώνει γρήγορα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ πολυ για την συνταγή.
Το λικεράκι είναι ήδη σε σκιερο μερος και ωριμαζει,ευχαριστώ για την υπέροχη συνταγη!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜια απορία άσχετη.... η συγκεκριμένη σελίδα ανοιγει μαζί με πολύ ομορφα τραγούδια.Ενα απ'αυτά είναι το "More" των Usher αλλά σε εκτέλεση μπαλάντας και πιθανότατα από άλλο καλιτέχνη... δεν μπορώ να το βρώ πουθενά, μηπως θα μπορούσε κάποιος να βοηθήσει??? ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!!
Καλημέρα dianeira!!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι ένα υπέροχο τραγούδι,που μου αρέσει πολύ .
Ο τραγουδιστής είναι ο Alex Vargas στο more.
Έτσι να κάνει την αναζήτηση σου στο youtube.
Ελπίζω να σε βοήθησα και αναμένω κέρασμα από την τεντούρα!!!!!!!!!!
Γεια σου και πάλι Μάρα μου!!! Σ'ευχαριστώ για το τραγούδι,με έσωσες!!!! Οσο για το λικέρ,το .... κουνάω κάθε μέρα και το περιμένω στωικά... Αναμνήσεις γλυκές ξεπηδούν με την αναμονή και έχω το ένστικτο οτι θα είναι αυτό που περιμένω.... Βέρα Θεσσαλονικιά αλλά παντρεμένη με αεροπόρο,κάναμε και εμείς το πέρασμά μας από Πελοπόννησο και η τεντούρα ήταν must.Να ξέρεις οτι ανοίγω τη σελίδα σου στο backround γιατί εκτός από λικέρ, μας κερνάς και μελωδίες όμορφες,νά'σαι καλά!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήdianeira σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια...επίσης θα έχω κατά νου ότι στην ζωή μου έχω σώσει κάποιο μουσικόπληκτο...χαχχαχα
ΑπάντησηΔιαγραφήΤην τεντούρα σίγουρα θα την ευχαριστηθείτε ,γιατί η στωικότητα πάντα ανταμείβεται.Καλό βράδυυυυυυυυυ!!!!!!!!!!!
Εξαιρετικό!!!!! Δεν εχω λογια,Μαρα μου! Λιγο πιο ανοιχτοχρωμο αλλα ειλικρινα ειναι καλυτερο απο τη γευση που θυμομουν! Αξιζε η αναμονη και με βλεπω προς αναζητηση υλικων αυριο μπας και γινει το επομενο πριν τελειωσει αυτο. Ελεγα θα κανω κανενα δωρακι με μπουκαλακια φευγατα ζωγραφισμενα αλλα με βλεπω να με πιανει το εγωιστικο μου... χιχιχι λες να γραφτω στους ΑΑ για σιγουρια? Φιλακια πολλά <3
ΑπάντησηΔιαγραφήDianeira καλημέρα!!!Χαίρομαι ειλικρινά που σου άρεσε!Βλέπεις τα ηδύποτα δεν είναι το δυνατό μου σημείο στις μαγειρικές μου δραστηριότητες.
ΔιαγραφήΈχω και ένα σοβαρότατο ελάττωμα.Δεν ανεβάζω ποτέ συνταγή αν δεν υπάρχει το ναι από την πλειοψηφία των δοκιμαστών μου ;-)
Με τα τόσο όμορφα σχόλια με έκανες να κορδώνομαι ...άντε στην υγειά μας...Πάντα τέτοια!!!!!!!!!!!
Kαλησπερα μια ερωτηση θα ηθελα να κανω .
ΑπάντησηΔιαγραφήΟταν λετε 1 φλουδα απο πορτοκαλι εννοειτε ενα κομματι ή ολοκληρη τη φλουδα;
Ευχαριστω...
Εξαιρετικό αποτέλεσμα!Νοστιμοτατο,μυρωδικο,με εκπληκτική επίγεύση και απόλυτα χωνευτικό!Συγχαρητήρια!Γιώργος Θεσσαλονίκη!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ πολύ!!Χαίρομαι που άρεσε :-)
ΔιαγραφήΣυγνωμη,εαν ειναι μισο λιτρο το ποτο που θα βαλουμε ποιες ειναι οι αναλογιες;κ για το σιροπι;
ΑπάντησηΔιαγραφήΑκριβώς το μισό.Αφού η συνταγή είναι για ένα λίτρο. Ευχαριστώ και καλή επιτυχία!
ΔιαγραφήΕυχαριστω παρα πολυ για την αμεση ανταποκριση σας,το εφτιαξα ηδη με τις μισες αναλογιες ,περιμενω τωρα μεχρι να γινει...οταν ειναι ετοιμο θα σας πω εντυπωσεις. Ειμαι σιγουρη οτι θα ειναι τελεια...κ παλι ευχαριστω κ Μαρα.Το δικο μου ονομα ειναι Ιωαννα..τωρα τελευταια αρχισα να φτιαχνω λικερ κ μ αρεσει πολυ που το κανω..
ΔιαγραφήΕίχα φτιάξει τη συνταγή όταν την είχες πρώτο ανεβάσει κ ακόμα θυμάμαι ποσό υπέροχο ήταν το αποτέλεσμα. Τώρα λέω να κάνω μια παραλλαγή με τσικουδιά (έχουμε άφθονη όπως άλλωστε και οι περισσότεροι χανιωτες) θα επανελθω με εντυπώσεις.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίχα φτιάξει τη συνταγή όταν την είχες πρώτο ανεβάσει κ ακόμα θυμάμαι ποσό υπέροχο ήταν το αποτέλεσμα. Τώρα λέω να κάνω μια παραλλαγή με τσικουδιά (έχουμε άφθονη όπως άλλωστε και οι περισσότεροι χανιωτες) θα επανελθω με εντυπώσεις.
ΑπάντησηΔιαγραφή