Κυριακή 7 Νοεμβρίου 2010

Ένα μήλο την ημέρα....



Μήλο,ξεχωριστό από του αρχαίους χρόνους.Με πολλούς συμβολισμούς.
Για τους πρωτόπλαστους υπήρξε ως απαγορευμένος καρπός και για κάποιος άλλους λόγος διαμάχης.Όπως το "μήλον της  Έριδος".
Στην λαική σοφία υπάρχει το ρητό" ένα μήλο την ημέρα τον  γιατρό τον κάνει πέρα".Σύγχρονες έρευνες έρχονται να επιβεβαιώσουν τη λαϊκή αυτή ρήση και να αποδώσουν στο μήλο εξαιρετικές θεραπευτικές και τονωτικές ιδιότητες. H προέλευση του μήλου είναι άγνωστη, αλλά καλλιεργείται από τα προϊστορικά χρόνια και σήμερα υπάρχουν χιλιάδες ποικιλίες με διαφορετικά χρώματα, σχήματα και μεγέθη.
Ποιό είναι όμως το μήλο;

Το μήλο είναι φρούτο, καρπός του δέντρου μηλιά (επιστ.: Μηλέα η ήμεροςMalus domestica) της οικογένειας των Ροδοειδών(Rosaceae). Είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα και ευρύτατα καλλιεργούμενα φρούτα. Το δέντρο είναι φυλλοβόλο και φτάνει τα 5-12 μέτρα ύψος με φύλλα που έχουν ελλειψοειδές σχήμα και μυτερή άκρη. Ανθίζει την άνοιξη με άσπρα άνθη (ελαφρά ροζ στην αρχή), 2.5-3.5 cm σε διάμετρο, με πέντε πέταλα. Τα φρούτα ωριμάζουν το φθινόπωρο, και συνήθως έχουν διάμετρο 5-9 cm (και σπάνια μέχρι και 15 cm).
 Η θρεπτική αξία του.
Το μήλο βοηθά στην πέψη καθώς και στην καύση του λίπους. Έχοντας πολύ λίγες θερμίδες βοηθά τον οργανισμό να διατηρηθεί υγιής. Είναι καλό να καταναλώνεται μετά από κάποιο γεύμα γιατί έχοντας πολύτιμες θρεπτικές ουσίες βοηθά στο μεταβολισμό του οργανισμού και την γρηγορότερη πέψη.
Tο μήλο είναι πλούσιο σε βιταμίνες, διαιτητικές ίνες, μεταλλικά στοιχεία. Περιέχει ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο, κάλιο, βιταμίνη C, βιταμίνη A, φολικό οξύ, βιοτίνη, μηλικό οξύ. Πρέπει να τρώγεται με τη φλούδα, αφού προηγουμένως έχει πλυθεί πολύ καλά. H φλούδα του μήλου περιέχει πολλές βιταμίνες και αδιάλυτες ίνες, οι οποίες βοηθούν στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος.


 10 λόγοι για να τρώτε μήλο.




1.
 Eνα μέτριο μήλο περιέχει περίπου 60 θερμίδες και καθόλου λιπαρά.
2. Περιέχει μεταλλικά στοιχεία τα οποία ενισχύουν τα οστά και προστατεύουν από την οστεοπόρωση.
3. Bοηθά στη μείωση της «κακής» χοληστερίνης (LDL) και στην καλύτερη λειτουργία της καρδιάς.
4. Περιέχει σημαντικές ποσότητες βιταμίνης C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.
5. Διεγείρει την πεπτική λειτουργία και βοηθά στην πέψη.
6. Oι διαλυτές ίνες που περιέχει βοηθούν στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα, γι αυτό και κάνει καλό και σε όσους πάσχουν από διαβήτη.
7. Προστατεύει από τη νόσο Aλτσχάιμερ, λόγω των ισχυρών αντιοξειδωτικών στοιχείων που περιέχει.
8. Eχει αντικαρκινική δράση.
9. Bοηθά στην καλή λειτουργία των εντέρων.
10. Tονώνει, τόσο το μυϊκό όσο και το νευρικό σύστημα.

Πηγή:
Βικιπαιδεία,womenonly.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου