Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2010

Γαλακτομπούρεκο το "επαγγελματικό"


Έχω μια συνταγή που μίκρυνα την δοσολογία....είναι επαγγελματική!
Λατρεμένο γαλακτομπούρεκο....

Υλικά

1 κουτί γάλα εβαπορέ
2 κουτιά νερό
11/2 φλυτζάνι του τσαγιού σιμιγδάλι ψιλό
1/2 φλυτζάνι του τσαγιού ζάχαρη
3 αυγά
3 κουταλιές της σούπας βούτυρο
1 μπέικιν πάουντερ
3 βανίλιες
500γρ φύλλο κρούστας
1/2 φλυτζάνι του τσαγιού βούτυρο λιωμένο για την επάλειψη των φύλλων

Για το σιρόπι
3 1/2 φλυτζάνια ζάχαρη
2 1/2 φλυτζάνια νερό
1κουταλάκι του γλυκού χυμό λεμόνι
1 ξύλο κανέλας

Οδηγίες
Έχουμε τα υλικά μας σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.
Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το γάλα να ζεσταθεί όχι να βράσει.
Σε ένα μπώλ έχουμε ανακατέψει το μπέικιν με το σιμιγδάλι και την βανίλια.
Ρίχνουμε το σιμιγδάλι στο ζεστό γάλα και ανακατεύουμε καλά.
Όταν αρχίσει και πήζει σβήνουμε την φωτιά μας και ρίχνουμε την ζάχαρη ανακατεύοντας για ένα λεπτό.Στην συνέχεια τα αυγά και αφού έχουν ενσωματωθεί στο μίγμα και το βούτυρο.
Αφήνουμε στην άκρη την κατσαρόλα σκεπασμένη με μία πετσέτα.
Βουτυρώνουμε πολύ καλά το ταψί μας.Στρώνουμε τα μισά φύλλα βουτυρώντας τα ενδιάμεσα.
Ρίχνουμε το μίγμα μας και συνεχίζουμε την διαδικασία με τα φύλλα.
Τέλος αφού στρώσουμε και το τελευταίο βουτυρώνουμε πολύ καλά και κόβουμε επιφανειακά σε μερίδες.
Ψήνουμε 30-40 λεπτά στους 200 βαθμούς.
Αμέσως μόλις βάλουμε για ψήσιμο το γλυκό μας φτιάχνουμε και το σιρόπι,το οποίο το βράζουμε για 5 λεπτά.
Μόλις ψηθεί το γλυκό μας το σιροπιάζουμε με το χλιαρό σιρόπι.

                                                  Πατήστε πάνω στην εικόνα


Μικρά tips
Για πιό τραγανό φύλλο στην διάρκεια του ψησίματος περιβρέχουμε το φύλλο με νερό.Δύο φορές είναι αρκετές.
Ο λόγος που δεν βάζω ξύσμα απο λεμόνι η πορτοκάλι είναι οτι είναι γαλακτομπούρεκο και όχι γαλατόπιτα η πορτοκαλόπιτα.Αυτή είναι η διαφορά.

14 σχόλια:

  1. Και σε τι θα μας χάλαγε η επαγγελματική δοσολογία??? χαχαχα!!!
    Φανταστικό σου έγινε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το γαλακτομπουρεκο μ αρεσει μερικες μονο φορες.. αυτο φαιβεται πολύ πετυχημενο!
    Καλημερα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλημέρα Μαράκι!!
    Θα συμφωνήσω με την προλαλήσασα Έφη.
    Καθόλου δεν θα μας χάλαγε η επαγγελματική δοσολογία! Έχω εδώ στο σπίτι κάτι μεγάλα παιδιά, που ευχαρίστως θα το τσάκιζαν όλο....
    Υπέροχο είναι, μπράβο σου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ευχαρίστως να φτιάξω μια λαμαρίνα μεγάλη και να την στείλω γι αυτά τα "μεγάλα παιδιά"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Από τη λαμαρίνα δεν πρέπει -σε καμία περίπτωση- να εξαιρεθούν οι πιγκουίνοι! Και αυτοί έχουν ψυχούλα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ολα τα πλάσματα της γης δικαιούνται.. :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. στα υλικα αναφερεις γαλα εβαπορε και νερο.αυτα που τα βαζουμε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Φίλε Φίλη "Ανώνυμε" αν διαβάσεις προσεχτικά τις οδηγίες θα δείς ότι(παραθέτω τις οδηγίες)
    Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το γάλα να ζεσταθεί όχι να βράσει.
    Σε ένα μπώλ έχουμε ανακατέψει το μπέικιν με το σιμιγδάλι και την βανίλια.
    Ρίχνουμε το σιμιγδάλι στο ζεστό γάλα και ανακατεύουμε καλά.
    Όταν αρχίσει και πήζει σβήνουμε την φωτιά μας και ρίχνουμε την ζάχαρη ανακατεύοντας για ένα λεπτό.Στην συνέχεια τα αυγά και αφού έχουν ενσωματωθεί στο μίγμα και το βούτυρο.
    Δηλαδή το γάλα εβαπορέ με το νερό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Τελειο Μάρα μου!!
    Μου αρέσει που δεν βάζεις ξύσμα λεμονιού ή πορτοκαλιού στη κρέμα αλλά την αφήνεις αυθεντική τη γεύση χωρίς πρόσμιξη αρώματος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. οταν λες 2 κουτια νερο τι εννοεις?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλησπέρα!Οταν λέω 2 κουτιά νερό εννοώ το εξής:Το 1 κουτί γάλα εβαπορέ είναι 410 γρ.Οπότε βάζουμε ακριβώς την διπλάσια ποσότητα σε νερό.Ελπίζω να βοήθησα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. σ ευχαριστω πολυ να σαι καλα!!! ελπιζω να το πετυχω!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. καλησπέρα,στη συνταγή βαζουμε 1 φακελάκι μπέικιν.για ποιο λογο μπαίνει το μπεικιν;για να φουσκώσει η κρέμα;δε την σφίγγει την κρέμα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή