Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2010

Στιφάδο με μοσχάρι


Τρία υλικά κάνουν το καλό στιφάδο.
Κανέλα,μαυροδάφνη και το σκόρδο.

Υλικά

1200 γρ.μοσχάρι (κατά προτίμηση ελιά)
1000 γρ. κρεμμυδάκια μικρά
2 κουταλιές της σούπας τοματοπελτέ
2-3 ντομάτες ώριμες η μία κονσέρβα κονκασέ
5-6 σκελίδες σκόρδο
αλάτι ,πιπέρι
2 ξυλάκια κανέλα
2-3 φύλλα δάφνη
ελαιόλαδο
1 ποτήρι του κρασιού μαυροδάφνη
1 κουταλιά της σούπας ξύδι

Οδηγίες
Σε μία λεκάνη με χλιαρό νερό βάζουμε τα κρεμμυδάκια από το βράδυ να μουλιάσουν ώστε όταν τα καθαρίσουμε να μην προκαλέσουν "κλάματα".
Καθαρίζουμε τα κρεμμυδάκια  και τα στραγγίζουμε καλά.
Βάζουμε σε μία κατσαρόλα ελαιόλαδο να ζεσταθεί και ρίχνουμε μέσα το σκόρδο,και το κρέας να τσιγαριστούν. Έπειτα ρίχνουμε το ξύδι και την μαυροδάφνη και τα σβήνουμε.
Προσθέτουμε την ντομάτα,τον πελτέ,αλάτι,πιπέρι,κανέλα ,δάφνη και νερό και βράζουμε το κρέας για 1 ώρα .Ίσως χρειαστεί και παραπάνω.
Σε μια άλλη  κατσαρόλα βάζουμε λάδι για τηγάνι και ρίχνουμε σταδιακά τα κρεμμύδια μας να σωταριστούν.
Προσέχουμε να μην μας καούν.
Όταν τελειώσουμε με τα κρεμμύδια μας ελέγχουμε το κρέας να δούμε εάν έχει ψηθεί.Αν  είναι έτοιμο
ρίχνουμε και τα κρεμμύδια και αφήνουμε άλλα 20 λεπτά.

Μικρά tips
Το κρέας όταν θα ρίξουμε τα κρεμμύδια πρέπει να μην είναι πολύ καλά βρασμένο .Ακολουθεί άλλο ένα 20λεπτο βρασμού.
Σε αυτήν την χρονική διάρκεια βρασμού των κρεμμυδιών,τα κρεμμύδια μένουν ολόκληρα και δεν λιώνουν.Αν τα θέλουμε πιο καλά βρασμένα τα αφήνουμε και άλλο χρόνο.
Προσέχουμε να μην έχει πολύ ζούμι για να είναι δεμένη η σάλτσα.
Τέλος το στιφάδο είναι ένα φαγητό που καίγεται εύκολα.Προσοχή στο τελευταίο στάδιο της παρασκευής του φαγητού.

8 σχόλια:

  1. Ωραιότατο φτιαγμένο Μάρα μου και ωραιότατη και η συνταγή σου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Για την μαυροδάφνη δεν το ήξερα, έβαζα απλά ερυθρό. Τα κρεμμύδια πάλι ακόμα δεν έχω καταφέρει να τα κρατήσω όπως πρέπει...πάντα ένα τσακ παραπάνω μου βγαίνουν και δυστυχώς οπτικά δεν είναι αυτό που θα έπρεπε. Κατά τα άλλα μας αρέσει πολύ! Μέχρι και τα πιτσιρίκια τα έχω ξεγελάσει και έχουν φάει κρεμμυδάκια έτσι!

    Καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εφη μου ελπίζω την επόμενη φορά να το πετύχεις.Οπως εξηγώ δεν αφήνω πολύ να βράσουν τα κρεμμύδια.Το οτι ξεγέλασες τα μικρά να τα φάνε είναι άθλος.Καλό βράδυ και σε σένα...
    Ανώνυμε αναγνώστη με τιμά το σχόλιο σου.Ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σήμερα χτύπησες φλέβα με το φαγητό σου!
    Το λατρεύω!!!!!!!!!!!
    Και το έχεις τόσο καλομαγειρεμένο..μπράβο Μάρα μας!
    Η δε φωτογραφία ζωντανή, φέρτε ένα πηρούνι βρε παιδιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Λατρευω το στοιφαδο και το κανω με ολα τα κρεατικα... Τελειο!
    Φιλακια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ωχ!!! Θεούλη μου τι πιάτο είναι αυτό;; Μέχρι εδώ έφτασαν οι μυρωδιές του! Γειά στα χεράκια σου ασυναγώνιστη μαγείρισα μου!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Προς την «οικοδέσποινα» mara και τις δακρυρροούσες νεαρές (λιγότερο ή περισσότερο) μαγείρισσες, με όλο το σεβασμό.
    Στιφάδου παράπλευρες οδηγίες:
    --Όταν το στιφάδο είναι έτοιμο, στην κατσαρόλα πρέπει να υπάρχει ως ζωμός, μόνο λάδι. Αυτό σημαίνει ότι σε όλες τις φάσεις μαγειρέματος το νερό πρέπει να απουσιάζει. Άρα μαγείρεμα σε χαμηλή φωτιά για να μην έχουμε κολλήματα
    ( καψίματα ή τσικνώματα στην παλιά μαγειρική διάλεκτο).
    --Σε περίπτωση που τα σκεύη σας έχουν λεπτό πάτο ή μαγειρεύετε σε μάτι με υγραέριο, τοποθετείστε ένα κομμάτι χονδρή λαμαρίνα πάνω στην φωτιά και βάλτε την κατσαρόλα πάνω στην λαμαρίνα.
    --Μουλιάζοντας τα κρεμμύδια, αυτά απορροφούν νερό το οποίο θα «βγεί» μετά στο φαγητό, με αποτέλεσμα ή πολλά «νεροζούμια» ή παίδεμα για να «φύγει» το νερό. Για να μη κλαίτε όμως την πεθερά σας όταν καθαρίζετε τα κρεμμύδια, υπάρχει ένας πολύ απλός και αλάνθαστος κανόνας: Καθίστε στο τραπέζι με τα κρεμμύδια μπροστά σας, ακουμπίστε τους αγκώνες και πάρτε ένα κοφτερό μαχαίρι. Με τους αγκώνες ακουμπισμένους και ελαφρά σκυμμένο κεφάλι, το καθάρισμα γίνεται μπροστά και πάνω από το ύψος της μύτης. Αυτό είναι το ζητούμενο, επειδή ο ερεθισμός των δακρυρροϊκών αδένων γίνεται μέσω της αναπνοής και όχι μέσω των ματιών. Δοκιμάστε το και αν στάξει έστω και ένα δάκρυ, θα σας καθαρίζω δωρεάν τα κρεμμύδια για τα επόμενα δέκα χρόνια.
    --Στο «δικό μας» Αρβανιτο-Ρουμελιώτικο στιφάδο, απαραίτητα μπαχαρικά για κάθε κιλό κρέας είναι ακόμη: 6-8 σπυριά μπαχάρι, ένα κλωναράκι δεντρολίβανο και μισό κοφτό κουταλάκι του γλυκού κύμινο σε σπόρους.
    --Πολύ ωραίο κομμάτι μοσχαριού για στιφάδο είναι και ο σβέρκος. Από τα «συμβατικά» κρέατα (μοσχάρι, αγριογούρουνο εκτροφείου κ.λ.π.) το καλύτερο για όσους μπορούν να το βρούν και όσους λόγω γνώσης δεν έχουν προκαταλήψεις, είναι ένα κομμάτι μπροστινό από ευνουχισμένο ώριμο κατσίκι ή αρνί (τράγος ή κριάρι), ή και παχουλή σχετικά γίδα, ή ακόμη και προβατίνα αφού αφαιρέσουμε το εξωτερικό πάχος. (Αφαιρείται πολύ-πολύ εύκολα).
    --Στα πολύ καλά συμπεριλαμβάνονται τα «σπάνια» ελάφι, ζαρκάδι ή αγριογούρουνο (πραγματικά άγριο και όχι εκτροφείου).
    --Στην ορεινή Αρκαδία το φτιάχνουν και με χήνα.
    --Αδιαμφισβήτητος όμως και εκτός κάθε συναγωνισμού κυρίαρχος είναι ο λαγός. Όποιος έχει δοκιμάσει, με καταλαβαίνει. ( Όπως βλέπετε δεν αναφέρω καθόλου το κουνέλι, επειδή με αυτό γίνεται γιαλαντζή στιφάδο. Εξαιρούνται τα ευμεγέθη αγριοκούνελα. )

    Καλά μαγειρέματα και συμπαθάτε με για την παρέμβασή μου.
    ΑΝΤΩΝΗΣ από το «ΦΤΙΑΧΝΩ…κ.λ.π.»

    Υ.Γ. Ελάτε και στη σελίδα μας. Θα βρείτε αρκετά ενδιαφέροντα για όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ευχαριστώ πολύ ΑΝΤΩΝΗ! Πολύ ενδιαφέροντα όλα αυτά όπως και η σελίδα σου την οποία και παρακολουθώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή