Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2010

Ψωμί σαν της μαμάς


Πέρυσι τέτοιο καιρό εκνευρίστηκα με τους αρτοποιούς της περιοχής μου.Αποφάσισα να φτιάχνω μόνη μου ψωμί.Κατέληξα λοιπόν φέτος μετά από πολλά πειράματα σε ένα μικρό αλλά ουσιαστικό υλικό.


Υλικά

3,5 φλυτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 11/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
3 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη
1 φλυτζάνι του τσαγιού χλιαρό νερό (ίσως χρειαστεί παραπάνω)
λίγο ξύδι
αλεύρι

Οδηγίες
Σε μία λεκανίτσα βάζουμε τα υλικά μας  και τα ανακατεύουμε.Μπορεί να σηκώσει λίγο αλεύρι η λίγο νερό παραπάνω.
Σε ένα ταψί βάζουμε μία λαδόκολλα και ρίχνουμε λίγο αλεύρι .Τοποθετούμε το ψωμί μας αφού του έχουμε δώσει το σχήμα που θέλουμε.πασπαλίζουμε με αλεύρι η βρέχουμε την επιφάνεια του με λίγο νερό και πασπαλίζουμε με σουσάμι.Σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και αφήνουμε 2-2,5 ώρες .
Αν δεν έχουμε κάποιο ζεστό μέρος στο σπίτι ανάβουμε τον φούρνο στους 50 βαθμούς για 15 λεπτά και αφήνουμε το ψωμί μας για μια ώρα να φουσκώσει.
Ψήνουμε στους 180-200 βαθμούς για 45-60 λεπτά.


Μικρά tips
Το ξύδι πλέον το τοποθετώ συνέχεια στο ψωμί που φτιάχνω.Σκέφτηκα αφού βάζουμε στο φύλλο της πίτας για να γίνει τραγανό γιατί να μην δοκιμάσω στο ψωμί.
Όταν έχουμε βάλει το ψωμί στον φούρνο να φουσκώσει δεν χρειάζεται να το βγάλουμε για να προθερμάνουμε το φούρνο.Ανοίγουμε στους βαθμούς που θέλουμε και ψήνεται.
Τέλος αν βάλουμε λάδι μέσα στην ζύμη μας καλό είναι να μην βάλουμε ξύδι.
Καλή επιτυχία!

3 σχόλια:

  1. αποφασισα να το δοκιμασω........παω στην κουζιναααααα...θα σου πω τα αποτελεσματα(ο θεος μαζι μου)χαχαχαχα φιλιαααααα misirlou

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. χιχιχιχι.......ετοιμο κιολας!!!εκανα την γρηγορη βερσιον φουσκωματος!Σουπερ εγινε!ευκολο ,γρηγορο,νοστιμο και πολυυυυ τραγανο!Ευχαριστω για μια ακομα φορα!φιλακιαααααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Χαίρομαι Μισιρλού μου που σου άρεσε.Το ξύδι του δίνει αυτό το τραγανό!Καλοφάγωτοοοοοοοοοοοοοο.Φιλιά σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή