Κυριακή, 31 Οκτωβρίου 2010

Ελιόψωμο


Νόστιμο και τραγανό!

Υλικά
1/2 κιλό αλεύρι
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
5 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
20 ελιές κομμένες στα τέσσερα
1 φακελάκι μαγιά
χλιαρό νερό

Οδηγίες

Βάζουμε σε μία λεκανίτσα το αλεύρι,το αλάτι,την μαγιά και την ζάχαρη.Ανακατεύουμε λίγο και ανοίγουμε μια λακκούβα στην μέση.

Ρίχνουμε το λάδι και λίγο νερό.Αρχίζουμε και ζυμώνουμε προσθέτοντας νερό σταδιακά μέχρι η ζύμη να είναι ομοιόμορφη και να μην κολλάει στα χέρια.
Οταν είναι έτοιμη η ζύμη μας την ανοίγουμε με το χέρι ρίχνουμε μέσα τις τεμαχισμένες ελιές και ζυμώνουμε ώστε να πάνε παντού.

Λαδώνουμε εξωτερικά το ψωμί και το τοποθετούμε στο ταψί.
Αφήνουμε το ψωμί μας να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για δύο ώρες περίπου.

Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 40-50 λεπτά.

Μικρά tips

Προσέχουμε όταν είναι έτοιμο το ψωμί στο πάνω μέρος να μην βγαίνουν έξω οι ελιές γιατί στο ψήσιμο καίγονται.

5 σχόλια:

  1. Πολύ όμορφο και μυρωδάτο, φαντάζομαι μπορώ να το μοιράσω σε φορμάκια και να το κάνω και ατομικό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φυσικά και μπορούμε να κάνουμε και ατομικά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. λατρευουμε οικογενειακος τα ελαιοψωμα, αλλα... με μαυρες ελιες. θα την δοκιμασουμε σιγουρα μον που τα κανω σαν... μαργαριτα και ο καθενας παιρνει την μπουκιτσα του ;)

    (μπορεις να βγαλεις την λεκτικη επαληθευση απο τα σχολια, ειναι... σπαστικη!!!!!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μόλις το έβαλα να φουσκώσει. Έβαλα μισό μισό με καλαμποκάλευρο και προσέθεσα δυόσμο και ρίγανη. Θα το πασπαλίσω με λίγο σουσάμι πριν το φουρνίσω. Θα επανέλθω για τα αποτελέσματα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ωραίο το ελιόψωμο, τελικά, και εύκολο. Πολύ καλή συνταγή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή