Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2010

Ψωμί με προζύμι!


Θέλει κόπο, υπομονή και αγάπη !


Υλικά



  • 1 κιλό αλεύρι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 2-3 ποτήρια χλιαρό νερό
  • 1/2 κουταλάκι ζάχαρη
  • προζύμι

    Οδηγίες



    1. Έχουμε το προζύμι σε θερμοκρασία δωματίου.
    2. Σε μια λεκάνη ρίχνουμε το προζύμι με λίγο νερό και το διαλύουμε.
    3. Προσθέτουμε το αλάτι ,την ζάχαρη και το αλεύρι με το νερό σταδιακά.
    4. Ζυμώνουμε  ώσπου να γίνει μια σφιχτή ζύμη.
    5. Αφήνουμε να ξεκουραστεί μισή ώρα.
    6. Έπειτα αρχίζουμε και ξαναπλάθουμε και τοποθετούμε την ζύμη στο ταψί μας ή δίνουμε το σχήμα που θέλουμε.
    7. Σκεπάζουμε το ψωμί μας και το τοποθετούμε σε ζεστό μέρος για 2-4 ώρες (ώσπου να φουσκώσει).
    8. Ψήνουμε στους 200-220 βαθμούς για 35 -45 λεπτά.
    9. Βγάζοντας το ψωμί αλείφουμε ελαφρώς με νερό την επιφάνεια και το αφήνουμε να κρυώσει.
    Μικρα tips
    • Πρέπει να ζυμώσουμε αρκετή ώρα, ώστε να ζεστάνουμε την ζύμη μας.
    • Επίσης κρατάμε αν θέλουμε προζύμι για το επόμενο μας ψωμί σε ποσότητα ίση με ένα μεγάλο μήλο.

2 σχόλια: