Σάββατο, 23 Οκτωβρίου 2010

Η ιστορία του καφέ!



Ο καφές σίγουρα για πολλούς είναι ένα αγαπημένο ρόφημα.


Έχετε ποτέ αναρωτηθεί πως ανακαλύφθηκε το μυστικό του καφέ και πως έγινε δημοφιλής σε ολόκληρο τον κόσμο;
Δεν είναι ακριβώς γνωστό πότε ανακάλυψε ο άνθρωπος τις επιδράσεις του καφέ και παρασκεύασε το ρόφημα από κόκκινους καρπούς, αλλά υπάρχουν δύο εκδοχές σχετικά με την προέλευση του καφέ. Η πρώτη αναφέρεται σε έναν Άραβα γιατρό ονόματι Ραζές, ο οποίος τον αναφέρει σαν γιατρικό από το 900 μ.Χ. περίπου. Η δεύτερη ιστορία αφορά έναν Αιθίοπα γιδοβοσκό ονόματι Καλντί (περί το 300 μ.Χ.). Αν και κυκλοφορούν διαφορετικές εκδοχές, η ουσία παραμένει η ίδια.
Ο μύθος αφηγείται την ιστορία του Kaldi του γιδοβοσκού, ο οποίος έζησε στην Αιθιοπία περί το 300 μ.Χ. Ο Kaldi πρόσεξε ότι οι γίδες, αφού έφαγαν τους κόκκινους καρπούς ενός δέντρου, ήταν γεμάτες ζωντάνια και ενεργητικότητα μέχρι αργά το βράδυ.
Δοκίμασε λοιπόν και ο ίδιος τους κόκκινους καρπούς και βίωσε τις ίδιες επιδράσεις. Ανέφερε την εμπειρία του στους μοναχούς ενός κοντινού μοναστηριού, οι οποίοι από τότε έτρωγαν τους καρπούς για να παραμένουν ξύπνιοι κατά τη διάρκεια των νυκτερινών προσευχών τους. Τυχαία, ανακάλυψαν ότι μπορούσαν να καβουρντίσουν τους κόκκους και να παρασκευάσουν από αυτούς ένα ρόφημα το οποίο όχι μόνο είχε τις ίδιες επιδράσεις, αλλά και καλύτερη γεύση.
Οι κόκκοι του καφέ και το ρόφημα που παρασκευάζεται από αυτούς, από τότε θεωρείτο τονωτικό πολυτελείας.

Η πρώτη συστηματική καλλιέργεια του καφέ απαντάται στους κήπους της Υεμένης όπου καλλιεργείτο σε πεζούλες, και με τη βοήθεια των Ισλαμιστών προσκυνητών που επισκέπτονταν την Μέκκα και την Μεδίνα, η χρήση του καφέ εξαπλώθηκε στην Εγγύς Ανατολή. Αργότερα η καλλιέργειά του εξαπλώθηκε στην Αραβία και την Αίγυπτο, όπου το να πίνουν καφέ (ή "Κάχουα") έγινε γρήγορα καθημερινή συνήθεια.
Από τις αρχές του 17ου αιώνα, ο καφές έγινε γνωστός στην Ευρώπη και η δημοτικότητά του αυξήθηκε πολύ γρήγορα. Καφενεία ξεπετάχτηκαν παντού, ειδικά στην Ιταλία, την Μεγάλη Βρετανία, την Ολλανδία, τη Γαλλία και τη Γερμανία. Στις αρχές του 18ου αιώνα, οι Ολλανδοί διέδωσαν την καλλιέργεια του καφέ στην Ινδονησία. Οι Γάλλοι μετέφεραν λίγα δενδρύλλια στην Μαρτινίκα, ενώ οι Ισπανοί δημιούργησαν φυτείες στην Καραϊβική, την Κεντρική Αμερική και τη Βραζιλία.


Ακολουθεί μια λίστα διαφόρων γνωστών, σε ολόκληρο τον κόσμο ή σε κάποιες χώρες, ροφημάτων καφέ αν και ο τρόπος παρασκευής τους διαφέρει κατά τόπους.

Αμερικάνο (Americano)
Εσπρέσο ο οποίος μοιάζει με το σουρωτό καφέ. Παρασκευάζεται με την προσθήκη καυτού νερού από το ειδικό στόμιο του μηχανήματος για να δημιουργηθεί το απόσταγμα του καφέ αλλά και να διατηρηθεί το άρωμα του εσπρέσο.

Café Crème (Καφέ Κρεμ)
Μέτριος καφές με μια στρώση κρέμα γάλακτος όπως ο εσπρέσο.

Café Frappé (Καφέ Φραπέ)
Δυνατός καφές (1/2) τον οποίο ανακατεύουμε με παγωτό (1/2) σε μπλέντερ.

Caffe Latte, Café au lait, Koffie Verkeerd (Καφέ Λάτε ή Καφέ ω λαι)
Μέτριος καφές (1/2) με ζεστό γάλα (1/2)

Café Lungo (Καφέ Λούνγκο)
Σερβίρετε σε μεγάλο φλυτζάνι και παρασκευάζεται με περισσότερο νερό για να ποτίσει τον αλεσμένο καφέ αλλά χωρίς να αραιωθεί υπερβολικά το ρόφημα 100 ml - 120 ml

Café Ristreto (Καφέ Ριστρέτο)
Ένα μικρό φλυτζάνι ή 'βαρύς' εσπρέσο, όπου η παροχή νερού μέσα από το στόμιο από το οποίο βγαίνει το ρόφημα διακόπτεται στα 25 ml περίπου

Καπουτσίνο (Cappuccino)
Εσπρέσο (1/3) με αχνιστό γάλα (1/3) και αφρόγαλα (1/3)

Con Panna (Με κρέμα γάλακτος)
Σκέτο εσπρέσο με γαρνιτούρα κρέμα γάλακτος

Demi-tasse (Ντεμί τας)
Μια δόση εσπρέσο σε κανονικό φλυτζάνι

Εσπρέσο (Espresso)
Καφές παρασκευασμένος με την μέθοδο του εσπρέσο, από 40 ml έως 50 ml

Erlängerter (Ερλανγκέρτερ)
Καφές εσπρέσο με περισσότερο νερό (βλ. Café Lungo)

Espresso Doppio (Εσπρέσο Ντόπιο)
Διπλή δόση εσπρέσο

Flavoured Latte
12 oz. γάλα με 1 oz. αρωματικής ουσίας (τσέρι, βανίλια, κλπ.).Το μέγεθος του φλυτζανιού ποικίλλει

(Grosser) Brauner (Γκρόσσερ Μπράουνερ)
Ο καφές με γάλα σε μεγάλο φλυτζάνι ονομάζεται Γκρόσσερ

Kapuziner (Καπουτσίνερ)
Σκέτος καφές με λίγο αφρόγαλα

Latte macchiato (Λάτε μακιάτο)
Μια δόση εσπρέσο σε ποτήρι με αχνιστό γάλα

Latteccino (Λατετσίνο)
Κάτι μεταξύ καφέ με γάλα και καπουτσίνο

Macchiato (Μακιάτο)
Μια δόση εσπρέσο με ένα ή δύο κουταλιές της σούπας αφρόγαλα

Μόκα
Παρασκευάζεται όπως ο εσπρέσο αλλά προστίθεται γάλα αρωματισμένο με σοκολάτα. (1/3) εσπρέσο με (1/3) αφρόγαλα στο οποίο έχει διαλυθεί σκόνη κακάο (1/3)

Romano (Ρομάνο)
Μια δόση εσπρέσο ο οποίος σερβίρεται με μια φλούδα φρέσκου λεμονιού

Schlagobers (Σλαγκόμπερς)
Δυνατός καφές με κρέμα σαντιγί

Schwarzer (Σβάρτζερ)
Σκέτος καφές

Wiener melange (Βίνερ μελάνζ)
Μέτριος καφές (1/2) με ζεστό γάλα (1/2) και σοκολάτα


πηγή:http://www.douwe-egberts.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου