Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2010

Τα...Σμυρνέικα


Τα σουτζουκάκια όπως τα έφτιαχνε η μαμά!

Υλικά


§  1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο
§  10 σκελίδες σκόρδο
§  ψωμί μισό κιλό περίπου
§  αλάτι, πιπέρι
§  1 αυγό
§  30 σπόρους κύμινο
§  1/2 κουταλάκι του γλυκού τριμμένο κύμινο
§  1 φλιτζανάκι του καφέ μαυροδάφνη
Για την σάλτσα
§  1 κρασοπότηρο ελαιόλαδο
§  1 κουταλιά της σούπας τοματοπελτέ
§  1 ½  φλιτζάνι του τσαγιού φρέσκια ντομάτα
§  5 σκελίδες σκόρδο
§  1 μεγάλο κρεμμύδι
§  20-25 σπόρους κύμινο
§  αλάτι, πιπέρι, κύμινο σκόνη, δαφνόφυλλο, λίγη ζάχαρη
λίγη μαυροδάφνη

Οδηγίες

1.     Βάζουμε σε ένα βαθύ μπολ τον κιμά, το μουσκεμένο ψωμί, την μαυροδάφνη, το αυγό, το σκόρδο λιωμένο στο γουδί ή τριμμένο σε μούλτι  (με την βοήθεια της μαυροδάφνης),  κύμινο σε σπόρους, τριμμένο κύμινο, αλάτι, πιπέρι και τα ζυμώνουμε
2.     Αφήνουμε το μίγμα στο ψυγείο καμιά ώρα.
3.     Πλάθουμε το μίγμα σε σχήμα κυλίνδρου και τα τηγανίζουμε χωρίς να αλευρώσουμε, σε δυνατή φωτιά ώστε να ξεροψηθούν απ’ έξω και μέσα να είναι ζουμερά.
4.     Ταυτοχρόνως ετοιμάζουμε την σάλτσα.
5.     Τρίβουμε το κρεμμύδι, τα σκόρδα και τα βάζουμε να σωταριστούν σε μια κατσαρόλα με το λάδι.
6.     Βάζουμε και τα υπόλοιπα υλικά.
7.     Λίγο πριν δέσει η σάλτσα, τοποθετούμε και τα σουτζουκάκια για 7-10 λεπτά περίπου.

Μικρά tips
§  Καλό θα ήταν οι σπόροι κύμινου για την σάλτσα να σωταριστούν για ένα λεπτό μαζί με το κρεμμύδι.
§  Δίνει τέλειο άρωμα.
§  Σερβίρετε με πιλάφι, πουρέ ή πατάτες τηγανιτές.






9 σχόλια:

  1. καλως όρισες στη μαγειρική μας γειτονιά, πολύ δυναμικό ξεκίνημα, βαρυστομαχιάσαμε με τόσο φαγητό και γλυκό!!

    μοσχοβολάει Σμύρνη, με μπόλικη σκόρδο, αυθεντικά σουτζουκάκια!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλως ορισες στο γιοματο μυρωδιες απο Σμυρνη μπλοκ.Ευχαριστω πολυ για την παρουσια !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. καλως ηρθες στην blog-παρεα μας
    ελπιζω να ανταλασουμε γνωσεις, μυρωδιες, γευσεις
    οσο για τα σουτζουκακια σου φαινονται πεντανοστημα, παιρνω το πιατο και.... τρεχω!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλως ορισες Ελευθερια μου!!!!Μα αυτο ειναι και η εννοια...ανταλλαγη αποψεων, γνωσεων,γευσεων!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πολυαγαπημένο φαγητό!!Το έχεις φτιάξει με μικρασιατική συνταγή, μπράβο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αυθεντικά και υπέροχα. Τελικά τα παραδοσιακά μας φαγητά, έχουν στη καρδιά και στο τραπέζι μας, την πρώτη θέση, αυτή που τους αξίζει!
    Μπράβο Μάρα μου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Υπέροχα τα σμυρνέϊκα σουτζουκάκια σου Μάρα! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. καλησπερα,θα ηθελα να πω για αυτα τα νοστιμοτατα σουτζουκακια οτι τα εχω δοκιμασει,εχουν απιθανη γευση και αρωμα,το ζητουμενο μας δηλαδη!πολυ ωραια συνταγη διαχρονικη.!.Μπραβο Μαρα μας .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Τα πλακώνεις στο σκόρδο και στο κύμινο, ε??? Θα το κάνω και εγώ το ατόπημα γιατί κάτι μου λέει ότι έτσι πρέπει να γίνονται. Στο φινάλε τρως για μεσημέρι και κρατιέσαι το βράδυ μιας που είναι λίγο βαρούτσικο...αλλά υπέροχο Μάρα μου!

    Καλημερούδια!

    Εφη

    ΑπάντησηΔιαγραφή