Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2010

Συκώτι αλα Βενετσάνα


Το πιο γευστικό συκώτι που έχω μαγειρέψει.
Μια συνταγή της φίλης Βησαρίας από τις Μαγειρικές διαδρομές

Υλικά

  • 1 κιλό συκώτι μοσχαρίσιο
  • 3-4 κρεμμύδια
  • 1 πιπεριά κόκκινη
  • 1 πιπερια κίτρινη
  • 1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 ποτ.κρασιού ελαιόλαδο
  • 2-3 κ.σ βαλσάμικο ξύδι
  • 1 κ.γλ. ζάχαρη (ή δυνατόν καστανή)
  • αλάτι, πιπέρι
Οδηγίες
  1. Λέμε στο χασάπη να μας κόψει το συκώτι σε 3-4 κομμάτια και να μας το καθαρίσει απο την πέτσα του.
  2. Κόβουμε κάθε κομμάτι του συκωτιού σε πολύ λεπτές λωρίδες σαν βεντάλια, χωρίς να αποσπώνται απο το ολόκληρο κομμάτι να παραμένουν “ενωμένες” μεταξύ τους .
  3. Κόβουμε τα κρεμμύδια μας σε πολύ λεπτές ροδέλες και τις πιπεριές μας σε μακρόστενες λωρίδες (ζουλιέν).
  4. Ψιλοκόβουμε και τον μαϊντανό.
  5. Ανάβουμε το μάτι της κουζίνας στο 3 (1-9 έχει το μάτι της κουζίνας μου).
  6. Ζεσταίνουμε το 1/4 του λαδιού σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι.
  7. Μόλις ζεσταθεί καλά, ρίχνουμε κρεμμύδι και το αφήνουμε μέχρι να αρχίσει να μαλακώνει και τότε προσθέτουμε 2-3 κ.σ. βαλσάμικο με 1 κ.γλ. ζάχαρη και τα αφήνουμε να καραμελώσουν ανακατεύοντας συχνά και απαλά, για να μη διαλυθούν.
  8. Με τρυπητή κουτάλα τα βγάζουμε από το τηγάνι.
  9. Συνεχίζουμε το ίδιο πάντα τηγάνι με το άλλο ¼ του λαδιού και με την ίδια ένταση φωτιάς να μαράνουμε τις πιπεριές και να τις βγάλουμε και αυτές απο το τηγάνι.
  10. Αυξάνουμε το μάτι της κουζίνας στο 7, προσθέτουμε το υπόλοιπο λάδι και όταν και αυτό κάψει καλά , τότε ρίχνουμε τις λωρίδες του συκωτιού, ανακατεύοντας με αργές σιγανές κινήσεις για να μην κολλήσουν και διαλυθούν οι λωρίδες του συκωτιού, μέχρι να δούμε το συκώτι να παίρνει χρώμα, προσθέτοντας λίγο αλάτι, πιπέρι
  11. Ανακατεύουμε για λίγο ακόμη και ρίχνουμε απο πάνω τα κρεμμύδια τις πιπεριές και τα ¾ του μαϊντανού συνεχίζοντας το μαγείρεμα για 3-4 λεπτά ακόμη.
  12. Αδειάζουμε το τηγάνι σε μιά πιατέλα και τη διατηρούμε ζεστή.
  13. Οταν είναι να σερβιριστεί ρίχνουμε τον υπόλοιπο μαϊντανό και φρεσκοτριμμένο μπόλικο πιπέρι.

3 σχόλια:

  1. Καλησπέρα Μάρα
    Υιοθετείται πάραυτα!!
    Έχω βαρεθεί λιγάκι (αν και μου αρέσει τρελά) το ψητό!
    Φιλιά
    Καλό βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χαίρομαι που το δοκίμασες ,πράγματι έχει τόσο διαφορετική γεύση έτσι το σηκώτι που τρώγετε και απο αυτούς που δεν το πολυσυμπαθούν.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ νόστιμο το μαγείρεψα για μεγάλη παρέα και άκουσα τα καλύτερα σχόλια !!!!!!!!!!!!! ευχαριστώ giota biz

    ΑπάντησηΔιαγραφή