Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2010
Μελομακάρονα
Υπέροχα μελομακάρονα δια υποδείξεων της γειτονισσάς μου Ελένης.
Εγώ; Λάτρης του κουραμπιέ δεκαετίες τώρα όμως αυτή η συνταγή με έκανε να δοκιμάσω.
Υλικά
1 κούπα αλυσίβα
2,5 κούπες ελαιόλαδο
1 κούπα ζάχαρη
1 κούπα χυμό πορτοκάλι
ξύσμα 2 πορτοκαλιών
4 κουταλιές της σούπας κονιάκ
1 κουταλιά κανέλα
1/2 κουταλιά γαρύφαλο σκόνη
2 κουτ.γλυκού μπέικιν πάουντερ
1κουτ.γλυκού σόδα
1 κρασοπότηρο σιμιγδάλι ψιλό
αλεύρι για όλες τις χρήσεις(όσο σηκώσει 2 κιλά περίπου)
Για το σιρόπι
2 κούπες μέλι
1 κούπα ζάχαρη
1,1/2 κούπα νερό
ξύλο κανέλας λίγο χυμό μανταρινιού η πορτοκάλι
4-5 γαρύφαλλα
Γαρνίρισμα
Καρύδι τριμμένο.
Οδηγίες
Βράζουμε από την προηγούμενη μέρα 1-2 κουταλάκια του γλυκού στάχτη από ξύλο με 1,5 φλυτζάνι νερό ώστε να μείνει η ποσότητα που θέλουμε.Αφήνουμε όλο το βράδι την στάχτη να κάτσει.
Το πρωί αδειάζουμε προσεχτικά και με την βοήθεια ψιλής σίτας και βαμβάκι το υγρό.προσέχουμε να μην μας περάσει η στάχτη.
Σε μια λεκάνη χτυπάμε την ζάχαρη με το λάδι.
Εχουμε διαλύσει την σόδα στον χυμό πορτοκάλι.Σε ένα μπώλ βάζουμε το 3 κούπες αλεύρι το σιμιγδάλι το μπέικιν και ανακατεύουμε ελαφρώς.
Πρόσθέτουμε όλα τα υλικά μας στην λεκάνη και αρχίζουμε το ζύμωμα ρίχνοντας σταδιακά και το υπόλοιπο αλεύρι μέχρι η ζύμη να είναι εύπλαστη και όχι πολύ σκληρή.
Δίνουμε σχήμα στα μελομακάρονα μας και τα ψήνουμε στούς 200 βαθμούς για 20 λεπτά περίπου.
Στην διάρκεια του ψησίματος φτιάχνουμε το σιρόπι βραζοντάς για 5 λεπτά .Αφήνουμε να κρυώσει.
Όταν κρυώσουν τα μελομακάρονα τα βάζουμε σε μια λαμαρίνα και τα περυχύνουμε με το σιρόπι.Αφήνουμε για 5-8 ώρες. Πριν τα βάλουμε στις πιατέλες μας τα πασπαλίζουμε με καρύδια τριμμένα..
Μικρά tips
Αν θέλουμε μπορούμε να γεμίσουμε τα μελομακάρονα μας με καρύδι τριμμένο,ζάχαρη και λίγη κανέλα.
Καλή επιτυχία και καλές γιορτές!
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Καλημερούδια!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜαράκι μου γλυκό, τέλεια η συνταγή!
Μπράβο στην κυρία Ελένη και σε σένα φυσικά που τα έφτιαξες!
Πάντα καλά να είσαι να μας γλυκαίνεις και να ομορφαίνεις με την παρουσία σου αυτόν εδώ τον χώρο!
Πολλά και γλυκά, σαν τα μελομακάρονα, φιλιά!!!
Μπράβο Μαράκι και του χρόνου :-)
ΑπάντησηΔιαγραφήKαλή αρχή έκανες με τα μελομακάρονα.Πολύ ωραία φαίνονται.Θα την δοκιμάσω τη συνταγή σου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλές γιορτές να έχεις.
Εγώ πάλι λατρεύω τα μελομακάρονα :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπράβο σου!!!!
Και του χρόνου με υγεία!!!
Τι να πει κανείς για τα μελομακάρονα πια? Τα λατρέυουμε! Εσύ πως και δεν είσαι μεγάλη φαν?
ΑπάντησηΔιαγραφήΥΓ
Αλισίβα που βρίσκουμε?
Δάφνη,"Θεά" μου,Nadia,Asteri, kikop80 και πασα αναγνώστη Καλές γιορτές με υγεια.Η αλυσίβα kikop80 ειναι το σταχτόνερο.Το πρώτο βήμα στις οδηγίες περιγράφεται πως γίνεται.
ΑπάντησηΔιαγραφήλατρευω τα μελομακαρονα, αν και αλυσιβα δεν εβαλα ποτε.
ΑπάντησηΔιαγραφήασε που φετος δεν ξερω γιατι αλλα... δεν εχω πολυ διαθεση να κανω. ασε που αν τα κανω απο τωρα.... θα φαγωθουν μεχρι τις γιορτες
Κοριτσάκι μου, καλή αρχή για τα γιορτινά γλυκά σου!!! Θαυμάσια συνταγή και θαυμάσιο το αποτέλεσμα όπως ότιδήποτε φτιάχνεις με τα χεράκια σου!!!!! Καλές και χαρούμενες γιορτές να΄χεις!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι εγώ του κουραμπιέ ειμαι, αλλα αν ειναι νόστιμα και τα μελομακάρουνα ,δεν λέω οχι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλές Γιορτές !!!!
Καλησπέρα Μάρα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΧαζεύω τα μελομακάρονα με την υπέροχη μουσική υπόκρουση!
Μιας και έφτιαξες και φαίνονται "αχτύπητα" λέω να σου κάνω μια επισκεψούλα προς τις γιορτές :)
Φιλί Μάρα μου και γεια στα χεράκια σου.
Και του χρόνου να΄σαι καλά να ξαναφτιάξεις!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕγώ τρώω όλο τον χρόνο και από τα δύο!
Στη Χίο τα μελομακάρονα τα έχουν ασυρόπιαστα σαν μπισκότα όλο το καλοκαίρι και τους κουραμπιέδες κανονικούς επίσης όλο το καλοκαίρι!
τελεια αλλα τι ειναι η αλυσυβα
ΑπάντησηΔιαγραφήΑλυσίβα είναι το σταχτόνερο.Το ετοιμάζουμε απο το προηγουμενο βράδι.Ελπίζω να βοήθησα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΥ.Γ.Σε περίπτωση που θέλουμε να το αντικασταστήσουμε βάζουμε μισή κούπα χυμό πορτοκάλι και μισή νερό.