Κυριακή, 12 Δεκεμβρίου 2010

Ντολμαδάκια με σάλτσα αυγολέμονο


Ένα φαγητό που θεωρείτε μπελαλίδικο.
Ο μόνος μπελάς είναι το τύλιγμα(αν υπάρχουν έτοιμα αμπελόφυλλα).


Υλικά
60-70 αμπελόφυλλα (έτοιμα ζεματισμένα)
750 γρ κιμάς
2 μέτρια κρεμμύδια
1 κούπα ρύζι (κίτρινο)
αλάτι ,πιπέρι
1 αυγό
2-2 1/2 κουταλιές της σούπας μάραθο(αν δεν υπάρχει άνιθο)
1 σφηνάκι κόκκινο κρασί
1 κουταλιά χυμό λεμόνι
2,5 κούπες νερό
1/2 κούπα ελαιόλαδο

Για την σάλτσα αυγολέμονο
4 κουταλιές ελαιόλαδο
2 κουταλιές βούτυρο
6-7 κουταλιές αλεύρι
ζωμός από το φαγητό
1,5 με 2,5 κούπες νερό χλιαρό(εξαρτάται από την πυκνότητα που θέλουμε)
χυμό από 1,5- 2 λεμόνια
λίγο αλάτι
 λίγο πιπέρι
2 κρόκους αυγού σε θερμοκρασία δωματίου.

Οδηγίες
Πολτοποιούμε στο μούλτι τα κρεμμύδια μαζί με το κρασί.
Βάζουμε τα υλικά μας εκτός του νερού,του λαδιού και τον χυμό λεμονιού σε μία λεκάνη και τα ζυμώνουμε.
Σε μια βαθιά κατσαρόλα στρώνουμε για βάση 3-4 αμπελόφυλλα.

Αρχίζουμε την διαδικασία του τυλίγματος .

Προσπαθούμε να τυλίξουμε τα ντολμαδάκια μας όχι πολύ σφιχτά,αλλά ούτε χαλαρά.


Τα τοποθετούμε στην κατσαρόλα το ένα δίπλα στο άλλο χωρίς να αφήνουμε κενά.
Μόλις γεμίσει η κατσαρόλα βάζουμε πάλι σκέτα φύλλα σαν διαχωριστικό,και τοποθετούμε τα υπόλοιπα ντολμαδάκια.

Όταν τελειώσουμε τοποθετούμε ένα πιάτο,βαθύ κατά προτίμηση και σκεπάζουμε τα ντολμαδάκια.
Ρίχνουμε 2,5 κούπες  νερό , μισή κούπα ελαιόλαδο και μία κουταλιά χυμό λεμονιού.

Βράζουμε για 20 λεπτά από την στιγμή που θα πάρει βράση σε χαμηλή φωτιά (η κατσαρόλα σκεπασμένη).
Αφού βράσουν αφαιρούμε το ζουμί που έμεινε.Το βάζουμε σε ένα φλυτζάνι
.Συνήθως βγαίνει περίπου 1 φλυτζάνι.
Σε μία μικρή κατσαρόλα ρίχνουμε το λάδι και το βούτυρο μέχρι να λιώσει το δεύτερο.
Προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι ανακατεύοντας..Όλα αυτά σε μέτρια φωτιά.
Αποσύρουμε από την φωτιά  και προσθέτουμε αρχικά τον ζωμό από το φαγητό και στην συνέχεια το νερό και το λεμόνι.Η πυκνότητα της σάλτσας είναι θέμα υποκειμενικό.Φτιάξτε την όπως σας αρέσει.
Οταν αποκτήσει την υφή που θέλετε προσθέστε και τους κρόκους ανακατεύοντας καλά.

Μικρά tips
Χρησιμοποιώ κίτρινο ρύζι γιατί μένει σπυρωτό.
Οταν χρειαστεί να ζεστάνουμε την σάλτσα και τα ντολμαδάκια ,τα ζεσταίνουμε σε μπεν μαρί.
Καλή επιτυχία!

9 σχόλια:

  1. Καλημέρα Μαράκι μου, καλή Κυριακή!
    Αγαπημένοι οι ντολμάδες και μάλιστα με αμπελόφυλλα, το καλύτερό μου!
    Η περιγραφή και οι φωτογραφίες σου τέλεια.
    Υπέροχοι, μπράβο σου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μαρα καλημέρα αγαπημένο φαγητό οι ντολμάδες και δη οι αμπελοντολμάδες.Μπράβο (εγώ κάποιες φορές τους κάνω και χωρίς αυγολέμονο γίνεται πιο ελαφρύ και αρέσουν και στον άνδρα μου έτσι χαχα) Πολύ σημαντικά τα tips  σου φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ότι καλύτερο για μένα, τα ντολμαδάκια με αμπελόφυλλα, και γενικώς τα αμπελόφυλλα σε όποια φαγητό τα χρησιμοποιούμε. Αυτά όμως είναι με μια λέξη τέλειαααα!!!!!!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Υπέροχα τα ντολμαδάκια σου!!!και με κιμά μου άρέσουν και γιαλαντζή...οπως νάναι!!!
    Καλοφάγωτα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Like, like, πολλά like για τα ντολμαδάκια!

    Καλή εβδομάδα να έχουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αμαν!!!
    Τι μας έκανες τώρα!!!
    Τρέλα για τα ντολμαδάκια, όχι μόνο δική μου αλλά και της κας Κικοπίνας!!!!
    Μιλάμε για μανία!!!
    Γιατί μας το έκανες αυτό? ε?
    :-D

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. kikop80 τα παραπονα στο εταιρο ημυσι μου ο οποιος τσακιζει στην κυριολεξια την κατσαρολα.
    Εφη,Ριρι,Κικι,Ναντια,Γιαννα και Δαφνη ευχαριστω κοκονες μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Τό αλεύρι δέν ειναι στα υλικα ! ! πόσο ? ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή