Κυριακή, 26 Δεκεμβρίου 2010

Χριστόψωμο


Τι έθιμο και αυτό!Τόσο γλυκό και σε κάθε γωνιά της Ελλάδας και μια διαφορετική εκδοχή.
Εγώ θα μείνω σε  αυτήν που θυμάμαι από τους γονείς μου.
Το ταλέντο μου στο "κέντημα της ζύμης " ανύπαρκτο.Η  χαρά όμως ίδια.
Απλό και εύκολο(ειδικά για όσους έχουν δυο ζεβρά χέρια όπως εγώ)

Υλικά
500 γρ. αλεύρι
1 φακελάκι μαγιά
1 κουταλιά χυμό πορτοκάλι
ξύσμα από μισό πορτοκάλι
χλιαρό νερό
λίγο γλυκάνισο
αλάτι
1 κουταλιά μέλι
Έξτρα υλικά
κανέλα,γαρύφαλο,σταφίδες η καρύδια

Για την διακόσμηση
Καρύδι ολόκληρο
καρύδια
γαρύφαλλα(καρφιά)

Οδηγίες
Βάζουμε όλα τα στέρεα υλικά σε μια λεκάνη και τα ανακατεύουμε.
Σε μισή κούπα χλιαρό νερό βάζουμε το μέλι και τον χυμό πορτοκάλι και τα προσθέτουμε στα στέρεα υλικά ανακατεύοντας.Συπληρώνουμε νερό αν χρειάζεται.Ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια εύπλαστη ζύμη.Σε ένα στρόγγυλο ταψί  βάζουμε λαδόκολλα και τοποθετούμε το ζυμάρι μας (αφού το έχουμε δώσει σχήμα στρογγυλό)
Μια χούφτα αλεύρι ,λίγο νερό και λίγο αλάτι είναι ότι χρειαζόμαστε για να φτιάξουμε μια ζύμη όπου θα την χρησιμοποιήσουμε να φτιάξουμε την διακόσμηση.

Πολλές νοικοκυρές φτιάχνουν αριστουργήματα.Όπως είπα στην αρχή έχοντας δύο ζεβρά χέρια κάνω κάτι απλό.
Βρέχουμε με χλιαρό νερό το "καρβέλι " μας και προσθέτουμε την διακόσμηση με το δεύτερο ζυμαράκι ,τα καρύδια ,γαρύφαλλα.Το σκεπάζουμε με μία καθαρή πετσέτα και αφήνουμε το χριστόψωμο σε μια ζεστή γωνιά να φουσκώσει.

Ψήνουμε στους 190-200 βαθμούς για 45 λεπτά περίπου.
Και του χρόνου με υγεία.

8 σχόλια:

  1. Και του χρόνου !!!
    Μια χαρά σου έγινε, πανέμορφο!!!!
    Και κυρίως από τα χεράκια σου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γεια στα χέρια σου! Πολύ όμορφο!
    Και εγώ παρόμοια το κάνω! Χρόνια πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Χρόνια Πολλά! και του χρόνου να είμαστε καλά να τα ξαναφτιάξουμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. και του χρόνου, σημασία έχει να τρώγεται, το στόλισμα είναι αλλουνού παππά βαγγέλιο!!!...
    αν και αδικείς τον εαυτό σου μια χαρά στολισμένο είναι, απλό κι όμορφο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Και του χρόνου Μαράκι μου!
    Πανέμορφο, να είσαι καλά να μας φτιάχνεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Και του Χρόνου, να σαι καλά να ξαναφτιάξεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καταπληκτικό!! Μπράβο Μάρα χρυσοχέρα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή