Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2010

Βασιλόπιτα Καισαρείας


Αρχιμηνιά και αρχιχρονιά...
Βασική προυπόθεση για το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι η Βασιλόπιτα.
Την λέω Καισαρείας γιατί είναι γεμάτη αρώματα και γεύσεις αφού η ιστορία την θέλει γεμάτη με "δώρα".
Το εθιμοτυπικό προστάζει ο "κύρης " του σπιτιού να κόβει την βασιλόπιτα αφού την σταυρώσει 3 φορές και να μοιράζει.¨Ένα για τον Χριστό,ένα στην Παναγιά,του Αι Βασίλη,στο σπιτικό.Και συνεχίζει ένα για τον "κύρη"(ευλογάμε τα γένια μας),ένα για την "κυρά" και  με διαδοχική σειρά τα υπόλοιπα μέλη και με την ηλικία.
Ο πατέρας μου έλεγε ένα για τους "χαμένους"εννοώντας τους συγγενείς που δεν είναι εν ζωή,τούς ασθενείς και τέλος τους φτωχούς.



Υλικά
250 γρ βούτυρο λιωμένο
2 κούπες ζάχαρη
6 αυγά
3 κουταλιές της σούπας κονιάκ
ξύσμα από 2 πορτοκάλια
1/2 κούπα χυμό πορτοκάλι
1 γιαούρτι
1 φαρίνα
2 κουταλάκια μπέικιν
1/2 κούπα ινδική καρύδα
1 κούπα με χοντροκομμένα φουντούκια καρύδια και αμύγδαλα
4-5 κουταλιές  τρούφα η σταγόνες κουβερτούρας
λίγο γαρύφαλλο
λίγο κανέλα
προαιρετικά αποξηραμένα φρούτα

Για γαρνίρισμα
Λίγο γλάσο άχνης(1,5 κούπα άχνη,1 ασπράδι,βανίλια )
χρώμα ζαχαροπλαστικής
ινδική καρύδα
γκανάς(200γρ κουβερτούρα ,200γρ κρέμα γάλακτος,1 κουταλιά μέλι,ελάχιστό βούτυρο)

Οδηγίες
Χτυπάμε το βούτυρο με την ζάχαρη ώσπου να ασπρίσουν.Προσθέτουμε τα αυγά και το γιαούρτι.
Συνεχίζουμε με το κονιάκ το πορτοκάλι.

Σε μία λεκάνη έχουμε βάλει όλα τα στερεά υλικά και τα έχουμε ανακατέψει..

Τα προσθέτουμε στο μείγμα.

Σε βουτυρωμένο καλά ταψί ρίχνουμε το μείγμα και ψήνουμε στους 170-190 βαθμούς για 45-50 λεπτά



Μικρά tips
Χρησιμοποιώ ταψί με τσέρκι.
Περιμένουμε 10-15 λεπτά πριν ξεφορμάρουμε.Τοποθετούμε το "φλουρί"αφού το έχουμε τυλίξει σε αλουμινόχαρτο και αναποδογυρίζουμε για να συνεχίσουμε με την διακόσμηση.
 Αντί για την αρχική πρόταση γαρνιρίσματος μπορούμε να πασπαλίσουμε με άχνη.
Τέλος φτιάξτε διπλή δόση ειδικά αν έχετε κόσμο.
Χρόνια πολλά, Καλή χρόνια.Υγεία,Αγάπη,Δημιουργικότητα,Συμπόνεια για τους αδύναμους,Ειρήνη!

8 σχόλια:

  1. Αχ τι εκπληκτική βασιλόπιτα χρόνια σου πολλά και καλή χρονιά.Σκέφτομαι μήπως κάνω αυτή τη συνταγή φέτος.Να είσαι καλά με την οικογένεια σου!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Υπέροχη είναι Μαράκι μου!
    Πλούσια σε υλικά, αρωματική και εμφανίσιμη.
    Καλή Πρωτοχρονιά με υγεία και χαρά στην οικογένειά σου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. χρόνια πολλά γεμάτα υγεία , αγάπη ευτυχία και σίγουρα θα δοκιμάσω την συνταγή σου !!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ομορφη και μυρωδάτη, εμείς κόβουμε και για τους ναυτικούς μας!
    Θαλασσινή γαρ, μου αρέσει η εκδοχή της βασιλόπιτας σου!
    Σε φιλώ και του χρόνου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. μια πολύ γλυκειά χρονιά εύχομαι με υγεία, χαμόγελα κι αγάπη
    ευχαριστώ για τη συνταγή

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Mου αρεσει πολυ αυτη η βασιλοτιτα Μαρα μου και την προγραμματισα να φτιαχτει αμεσα!!!
    Καλη χρονια και χρονια πολλα σε ολους μας!

    Ιωαννα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μάρα, αυτή η βασιλόπιτα μιλά από μόνη της!
    Τόσα πολλά υλικά!
    Θα πρέπει να είναι νόστιμη και αφράτη.
    Μ΄ αρέσει που έχει ξηροκάρπια μέσα, τα οποία θα της δίνουν άαααλλη γεύση!

    Να είσαι καλά!
    Εύχομαι να έχεις μια χαρούμενη πρωτοχρονιά!
    Φιλί

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Τι Καισαρείας μου λες. Εμείς θα την φάμε.

    Ρισπέκτ για τον στολισμό και την εμφάνιση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή