Τρίτη, 14 Δεκεμβρίου 2010

Μπαμπανέτζα της Ελένης



Η γειτόνισσα μου η Ελένη σήμερα μου τηλεφώνησε "θα φτιάξω μπαμπανέτζα θα έρθεις;"
Άλλο που δεν ήθελα.Και φυσικά είχα και τα τυχερά μου!Την απόλαυσα μόλις "τεμαχίστηκε".
Υπέροχη ,ξεροψημένη,μοσχοβολιστή...
Την ρώτησα πώς ακριβώς ονομάζεται.Η ίδια την λέει μπαμπανέτζα και στην περιοχή εδώ.Υπάρχουν και άλλες ονομασίες.Πλαστό στην Πελλοπόνησο,μπατζίνα στην Ηπειρο,μασόντρα στο χωριό της,την γνώστη για την οικολογική της ανάπτυξη Ανάβρα Μαγνησίας.
Φυσικά μέχρι να ψηθεί η πίτα είχαμε και άλλο θέμα συζήτησης...βλέπε φωτογραφία
Εδώ ο μικρός μας φίλος μαδάει ένα χαρτομάντηλο και το ετοιμάζει για να κλείσει την τρύπα της φωλιάς του.(υπόψιν το θηλυκο δεν το αφήνει να βγεί ....ο λιχούδης)
Την ευχαριστώ πολύ για το χρόνο της ,για τον κόπο της και την φιλοξενία της!

Υλικά
600 γρ χόρτα(σπανάκι,σέσκουλα κτλ)
2 πράσα
600-700 γρ. αλεύρι σκληρό(κίτρινο)
400 γρ φέτα
100 γρ ανθότυρο
1 ποτήρι ελαιόλαδο
βούτυρο
αλάτι (μια κουταλιά στα χόρτα)
νερό χλιαρό προς το ζεστό
Οδηγίες
Πλένουμε καλά τα χόρτα μας, τα ψιλοκόβουμε  και τα πράσα επίσης.
Τα βάζουμε σε μία βαθιά λεκάνη.
Ρίχνουμε μέσα στην λεκάνη  το αλάτι,το μισό ποτήρι λάδι ,το ανθότυροκαι  την μισή ποσότητα  φέτας.
Παίρνουμε  ένα μεγάλο ταψί  και βάζουμε 1,5 -2 κουταλιές βούτυρο και το βάζουμε να λιώσει.Καλύπτουμε καλά την επιφάνεια του ταψιού με το βούτυρο καθώς και τα τοιχώματα.
Συνεχίζουμε πασπαλίζοντας το ταψί καλά με αλεύρι(να καλυφθεί κάτω και να κολλήσει και λίγο στο τοίχωμα).


Επειτα καταβρέχουμε με το ζεστό νερό το αλεύρι να πάει παντού.
Προσέχουμε όταν έχουμε καταβρέξει το αλεύρι όπου χρειαστεί να συμπληρώσουμε λίγο αλεύρι ακόμη.

Συνεχίζουμε ρίχνοντας τα χόρτα μας μέσα στο ταψί.Τα στρώνουμε ομοιόμορφα ώστε να απλωθούν παντού χωρίς να τα πιέζουμε πολύ.
Μετά ρίχνουμε τόση ποσότητα αλέυρι όση χρειάζεται να καλυφθούν τα χόρτα.
Ραντίζουμε πάλι με ζεστό νερό(αν έχεις κρυώσει το ξαναζεσταίνουμε) και τρίβουμε με το χέρι την υπόλοιπη φέτα και την σκορπίζουμε στην επιφάνεια.
Τέλος ρίχνουμε το υπόλοιπο λάδι και βάζουμε εδώ και εκεί βούτυρο.

Ψήνουμε στούς 200 βαθμούς στην κάτω σχάρα,χωρίς αέρα για μια ώρα και δέκα λεπτά περίπου.
Όταν ξεκολλήσει από τα τοιχώματα του ταψιού η πίτα μας είναι έτοιμη.



Μικρά tips
Κόβουμε όσο είναι ζεστή για να διατηρηθεί η κάτω πλευρά της πίτας τραγανή.
Πρίν την βάλουμε στον φούρνο με βρεγμένο χέρι καθαρίζουμε το υπόλοιπο αλεύρι απο τα τοιχώματα.
Έτσι δεν θα καούν .
Στην διάρκεια του ψησίματος όπου φουσκώνει η πίτα την τρυπάμε με ένα πηρούνι,

Καλή επιτυχία!

10 σχόλια:

  1. Με παραξένεψε το όνομα της πίτας, δεν την ειχα ξανακούσει!!!Οπως κι αν λέγεται πάντως ,φαίνεται καταπληκτική!!Μπράβο σε σένα και στην φίλη σου βεβαίως!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρα Μαράκι μας!!
    Υπέροχη η πιτούλα της κυρίας Ελένης.
    Πλαστό την ήξερα εγώ και την φτιάχνουν κυρίως στην Ήπειρο. Πάντως όπως και να την πούμε, είναι τέλεια! Ο μικρός "τυπάκος" από κάτω, ήταν ο επιβλέπων σεφ;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Υπέροχη!! Μοσχοβόλισε έως εδώ!!! Ευχαριστούμε και εσένα Μάρα και τη φίλη Ελένη!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλημέρα , καλημέρα!
    προς στιγμή νόμιζα πως τα μαγειρεύατε το λαγουδάκι!
    Διαβάζοντας τα υλικά , διαπίστωσα πως είναι όλα αγαπημένα μου (σπανάκι, ανθότυρο ειδικά) και το λαγουδάκι ηταν απλός θεατής!
    Ευγέ στην Ελένη και σε εσένα Μαράκι :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. "Θεά" μου ο τυπάκος όπως λεει και η Δάφνη μας απασχόλησε αρκέτη ώρα με τα καμώματα του.
    Σας συνιστώ να την δοκιμάσετε.Αυτό που δεν είπα και κακώς που δεν το είπα είναι ότι δεν έβαλε καθόλου μέσα μυρωδικά όπως ανιθο,δυόσμο κτλ.
    Ηταν παντως αρωματική.τα χόρτα και το πράσο απο μόνα τους αφησαν "αλλο αρωμα"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μαράκι μου τι ωραία η ιδέα σου να μας δείξεις αυτή την νοστιμότατη παραδοσιακή πιτούλα! Φαίνεται απλή, αλλά θέλει τέχνη να την φτιάξεις, κάτι πού βέβαια διαθέτει η κυρία Ελένη!! Μπράβο και στις δυό σας!!! Ο μικρός φιλαράκος είναι σκέτη γλύκα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δεν έχω ξανακούσει για τέτοια τεχνική για πίτες. Πολύ εύκολη φαίνεται και γρήγορη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. φέρ΄την κατα δω να την τσακίσουμε!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πρώτη φορά άκουσα αυτό το όνομα...
    Όπως και να' χει πάντως, ένα κομματάκι θα κεραστώ τώρα που νηστεύω το κρέας.

    Καλό βράδυ Μάρα μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΘΕΛΩ ΝΑ ΦΑΩ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΤΑΨΙ !!

    ΔΩΣΤΕ ΜΟΥ ΠΙΤΕΣ ΚΑΙ ΘΑ ΕΙΜΑΙ ΠΑΝΤΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑΣΤΟΣ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή