Παρασκευή, 3 Δεκεμβρίου 2010

Μπισκότα του "μπαμπά"


Μια συνταγή επαγγελματική για μπισκότα που τρώγονται μετά "μανίας"

Υλικά

  • 250 γρ. βούτυρο super fresco ή βουτύρου
  • 1 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη
  • 4 αυγά ( 2ασπραδια τα κρατάμε)
  • 1 1/2 πακέτο φαρίνα (750 γρ.)
  • 2 -3 βανίλιες
  • Λίγο κονιάκ ή άλλο αρωματικό ποτό (1 κουταλιά του γλυκού περίπου)
  • 1 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού φουντούκι τριμμένο (όχι σκόνη)
  • Μαρμελάδα, μερέντα.
Οδηγίες


  1. Αρχικά έχουμε όλα τα υλικά σε θερμοκρασία δωματίου.
  2. Καλό είναι το βούτυρο να είναι μαλακό.
  3. Βάζουμε το βούτυρο στο μίξερ και το χτυπάμε μέχρι να ασπρίσει περίπου 5 λεπτά.


Ρίχνουμε την ζάχαρη και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
  1. Προσθέτουμε 2 αυγά ολόκληρα και 2 κρόκους και συνεχίζουμε το χτύπημα.
  2. Όταν ομογενοποιηθούν προσθέτουμε το αλεύρι σταδιακά και την βανίλια.
  3. Καλό είναι να έχουμε κοσκινίσει το αλεύρι
  4. Χτυπάμε και μετά αφού σκληρύνει η ζύμη μας ζυμώνουμε λίγο με το χέρι, μέχρι να έχουμε μια εύπλαστη ζύμη.


    1. Τα δυο ασπράδια τα βάζουμε  σε βαθύ πιάτο και ρίχνουμε ελάχιστο νερό και τα χτυπάμε να ανακατευτούν λίγο.
    2. Σε άλλο πιάτο βάζουμε το φουντούκι μας.
    3. Αρχίζουμε και πλάθουμε τα μπισκότα μας σαν μικρά μπαλάκια σε μέγεθος καρυδιού.
    4. Στην λαμαρίνα του φούρνου μας, έχουμε στρώσει μια λαδόκολλα.
    5. Βάζουμε τα μπισκότα μας πρώτα στο ασπράδι να βραχούν και τα ρίχνουμε στο φουντούκι μέσα.
    6. Έπειτα τα τοποθετούμε στην λαμαρίνα μας σε κάποια απόσταση μεταξύ τους περίπου 3-5 πόντους.Έχουμε προθερμάνει το φούρνο μας στους 180 βαθμούς.Βάζουμε τα μπισκότα μας να ψηθούν.
    7. Στα πρώτα 5-6 λεπτά, βγάζουμε την λαμαρίνα  και πατάμε τα μπισκότα τόσο ώστε να δημιουργηθεί μια μικρή λακκουβίτσα.Συνεχίζουμε το ψήσιμο για 10-12 λεπτά ακόμη.
      1. Αφού ψηθούν τα αφήνουμε να κρυώνουν  και σε ένα πιάτο βάζουμε μαρμελάδα της αρεσκείας μας και την διαλύουμε με λίγο κονιάκ.
      2. Τοποθετούμε λίγη μαρμελάδα ή μερέντα στα μπισκότα μας και διακοσμούμε αν θέλουμε με τρούφα ,ξηρούς καρπούς ή κουβερτούρα.

  1. Μικρά tips
  2. Τα μπισκότα αυτά  μπορούμε να μην τα γεμίσουμε όλα με μαρμελάδα ή μερέντα και να τα φυλάξουμε έτσι καλά κλεισμένα σε σκεύος, ώστε να κρατήσουν την ξηρότητα τους.
  3. Απορροφούν την υγρασία της μαρμελάδας και μετά από 2-3 μέρες δεν είναι τραγανά.

6 σχόλια:

  1. Αυτά τα μπισκότα είναι όλα τα λεφτά. Υπέροχα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καταπληκτικά!! Στολίδια πραγματικά!! Μπράβο Μάρα για την ωραία σου συνταγή!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μπράβο στον μπαμπά, αλλά και στην κόρη!!
    "Το μήλο κάτω από τη μηλιά".......
    Καλημέρα Μαράκι μου, φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΑΠΑΙΧΤΑ αυτά τα μπισκοτάκια Μάρα μου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. μου αρεσουν τα μπισκοτακια με μαρμελαδα.. αλλα και ο τροπος με το φουντουκι εξυπνος...
    καλα να περνας μαρα μουυυυυυυυυυ..

    φιλακιααααααααααααα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή