Πέμπτη 21 Απριλίου 2011

Τα τσουρέκια της Μάρας


Μυρωδιές από το παρελθόν,μυρωδιές που έχουν μείνει αναλλοίωτες μέσα στην ψυχή μου .Βλέπετε τα τσουρέκια για τον πατέρα μου ήταν καθημερινή υπόθεση.Ένεκα επαγγέλματος.Είναι αυτό που λέμε "ζαχαροπλάστης ήταν ο πατέρας σου".Ναι ήταν και μάλιστα Σαλονικιός,από τους παλιούς.
Η συνταγή είναι αφιερωμένη στην μνήμη του .Είμαι υποχρεωμένη να το κάνω γιατί μου έμαθε όλες τις τεχνικές και  φιλοσοφία των καλών υλικών.
Τα τσουρέκια μου είναι "τσουπωτά και σχοινιασμένα".Πάμε για την συνταγή. 

Υλικά

2 1/2 κιλά αλεύρι δυνατό
160γρ νωπή μαγιά η 6 φακελάκια ξηρή
2,5 κούπες ζάχαρη
300 γρ βούτυρο λιωμένο
2 κούπες γάλα ζεστό
6 αυγά
λίγο αλάτι
1 κουτ.γλυκού μαχλέπι
1/2 κουτ.γλυκού κακουλέ
ξύσμα πορτοκαλιού
κρόκους αυγού για το άλειμμα

Οδηγίες
Σε ένα μπολ βάζουμε την μαγιά με λίγο αλεύρι και χλιαρό νερό και φτιάχνουμε ένα χυλό.
Το αφήνουμε να φουσκώσει για 30-40 λεπτά.
Στην λεκάνη όπου θα ζυμώσουμε βάζουμε την ζάχαρη με την ανακατεύουμε με το  ζεστό γάλα.βάζουμε λίγο αλεύρι τα μυρωδικά ,το αλάτι.Ρίχνουμε και το χυλό που έχει φουσκώσει .Ανακατεύουμε λίγο και συνεχίζουμε με τα αυγά.Προσθέτουμε το αλεύρι και ζυμώνουμε .Καλό θα είναι να μην ρίξουμε όλο το αλεύρι.Έπειτα αφού ζυμώσουμε ρίχνουμε το ζεστό βούτυρο και "διπλώνουμε" την ζύμη μέχρι να απορροφήσει το βούτυρο.και να έχουμε  μια ελαστική ζύμη.Αν χρειαστεί προσθέτουμε αλεύρι.Σκεπάζουμε την ζύμη μας και την βάζουμε σε ζεστό μέρος μέχρι να φουσκώσει.Η διαδικασία του φουσκώματος μπορεί να γίνει στον φούρνο που τον έχουμε στους 30 βαθμούς η με την παλιά και για μένα καλύτερη μέθοδο της κουβέρτας.


Εγώ χρειάστηκα 1,5 ώρα .
Μετά δίνουμε μια μπουνιά στο κέντρο της ζύμης να κατέβει και κόβουμε με μαχαίρι η ψαλίδι και δίνουμε σχήμα στην ζύμη.

Φτιάχνουμε κορδόνια και πλέκουμε τα τσουρέκια..Έφτιαξα με 3-4 και 6 πλεξούδες.

Σας δίνω και βίντεο με τις 6 πλεξούδες.

Αφού είναι έτοιμα τα τσουρέκια και πλασμένα σκεπάζουμε με καθαρό πανί και τα αφήνουμε να ξαναφουσκώσουν.Στην συνέχεια τα αλείφουμε με κρόκο αυγού ανακατεμένο με λίγο νερό.Αν θέλουμε μπορούμε να τα αλείψουμε με γάλα.

Τα ψήνουμε στους 150-160 βαθμούς για 30-35 λεπτά.
Καλή επιτυχία!

Αυτό είναι το τσουρέκι με τις 6 πλεξούδες,τσουπωτό ,τσουπωτό.









 







Τα πασχαλινά κουλούρια που έφτιαξε η Φωτεινή(η δεύτερη μου κόρη)


















Και οι λαμπάδες μας!
Την μια την έφτιαξε η Φωτεινή.


                           Την άλλη το "πυθαράκι" στο σχολείο του με τις υπέροχες δασκάλες του.



Τέλος μία μικρή παρουσίαση τα φετινά πασχαλινά αυγά βαμμένα με κρεμμυδότσουφλα,κόκκινο λάχανο,χαμομήλι και σαφράν.

                                              Από βάθη καρδιάς Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα!

Τετάρτη 20 Απριλίου 2011

Καρυδόπιτα πετυχημένη




Μία καρυδόπιτα εύκολη γρήγορη και επιτυχημένη.Διαφορετική αφού έχει λίγα αυγά και δεν χρειάζεται πολύ χτύπημα.Μια γρήγορη λύση και σίγουρη  για τραπέζι αφού μπορεί να σερβιριστεί μόνης η μαζί με παγωτό.

Υλικά
450γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
350 γρ ζάχαρη
350 γρ γάλα(ζεστό)
400 γρ καρυδόψυχα αλεσμένη
μία πρέζα αλάτι
250γρ.βούτυρο
1 1/2 κουτ.σούπας μπέικιν πάουντερ
1κουτ.γλυκού κοφτό σόδα
6-7 κουτ.σούπας κακάο
4 αυγά χτυπημένα

Σιρόπι
600 γρ ζάχαρη
300 γρ νερό
1 ξύλο κανέλα
5-6 γαρύφαλλα
λίγο χυμό λεμόνι

Οδηγίες

Ξεκινάμε την διαδικασία από το σιρόπι.
Σε μία κατσαρόλα βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι και τα βράζουμε για 2-3 λεπτά.Σβήνουμε την φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει καλά.
Σε μία λεκανίτσα κοσκινίζουμε το αλεύρι ,το κακάο και τα υπόλοιπα στέρεα υλικά.Τέλος ρίχνουμε και την καρυδόψυχα.
Συνεχίζουμε βάζουμε το βούτυρο να λιώσει σε χαμηλή φωτιά (να μην είναι καυτό) στο πυρέξ όπου θα ψήσουμε το γλυκό.Έτσι επιτυγχάνουμε και το βουτύρωμα  του σκεύους.
Σε ένα βαθύ μπολ  βάζουμε την ζάχαρη και το γάλα και ανακατεύουμε λίγο.Προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε λίγο.Συνεχίζουμε με τα στέρεα υλικά και στο τέλος τα αυγά τα οποία έχουμε χτυπήσει ελαφρώς.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170-180 βαθμούς για μία ώρα περίπου.
Όταν ψηθεί το γλυκό μας το κόβουμε και το περιχύνουμε με κρύο σιρόπι.
Τέλος αν θέλουμε βάζουμε πάνω από κάθε κομμάτι ένα λίγο καρύδι.


Μικρά tips
Καλό θα είναι το σκεύος που θα ψήσουμε το γλυκό μας να είναι διάφανο για να δούμε εάν έχει ψηθεί καλά από κάτω.Όταν το γλυκό έχει ξεκολλήσει από τα τοιχώματα του πυρέξ είναι έτοιμο.
Αντί για κακάο μπορούμε να βάλουμε 100 γρ. τριμμένης κουβερτούρας.Και σε αυτή την περίπτωση ανακατεμένη με το αλεύρι.Τέλος όλη η διαδικασία δεν χρειάζεται μίξερ αλλά ανακάτεμα με μία κουτάλα.
Καλή επιτυχία!

Δευτέρα 18 Απριλίου 2011

Σουπιές με άγρια χόρτα και μάραθο




Μια πολύ υγιεινή,νηστίσιμη και νόστιμη συνταγή από την φίλη μου την Γιάννα.
Σε ευχαριστώ καρντιά μου!
Υλικά
1 κιλό καθαρισμένες σουπιές και πλυμένες
1 κιλό άγρια χόρτα (ραδίκια, λάπατα, παπαρούνες)
½ κιλό καθαρισμένο σπανάκι  τρυφερό
1 φλ. ελαιόλαδο
1 μέτριο κρεμμύδι
1 φλ. χυμό ντομάτας
1κ.γ. πελτέ
3-4 λιαστές ντομάτες (προαιρετικά)
Από μισό ματσάκι άνιθο και μάραθο
5 ολόκληρα μπαχάρια – ¼ κ.γ. κίμινο σκόνη
 πιπέρι- ελάχιστο αλάτι

Οδηγίες
Καθαρίζετε τις σουπιές από το μελάνι τους και αφαιρείτε την πέτσα τους. Κόβετε σε κομμάτια μέτρια τις πλένετε να φύγει εντελώς το μελάνι, και αφήνετε να στραγγίσουν καλά.
Πλένετε και στραγγίζετε τα χόρτα και το σπανάκι. Τα ρίχνετε σε κατσαρόλα με νερό αλατισμένο  που βράζει και τα αφήνετε 3-4 λεπτά. Στραγγίζετε και τα αφήνετε στην άκρη.
Σε φαρδιά και χαμηλή κατσαρόλα, σωτάρετε στο λάδι το κρεμμύδι ψιλοκομμένο, και μόλις γυαλίσει  προσθέτετε τις σουπιές, τον άνιθο και τον μάραθο και συνεχίζετε το σωτάρισμα μέχρι να αλλάξουν χρώμα οι σουπιές.
Προσθέτετε το χυμό ντομάτας  που έχετε διαλύσει και τον πελτέ, τις λιαστές ντομάτες  τα μπαχαρικά, πιπέρι και ελάχιστο αλάτι, και τόσο ζεστό νερό όσο να σκεπαστούν σχεδόν οι σουπιές.
Βράζετε μέχρι να βράσουν  σχεδόν και μαλακώσουν οι σουπιές. Αφαιρείτε τις σουπιές με τρυπητή κουτάλα και στη σάλτσα ρίχνετε τα χόρτα με το σπανάκι, και από πάνω βάζετε πάλι τις σουπιές. Συμπληρώνετε με ζεστό νερό αν χρειαστεί, γιατί τα χόρτα θα βγάλουν ζουμί και βράζετε χωρίς να ανακατεύετε το φαγητό. Μόλις βράσουν τα χόρτα και  μείνει σχεδόν με το λάδι του το φαγητό είναι έτοιμο. Πασπαλίζετε όσο είναι καυτό με μπόλικο ψιλοκομμένο επιπλέον άνιθο για άρωμα και σερβίρετε το φαγητό χλιαρό.

Πέμπτη 14 Απριλίου 2011

Βενιζελικά τα ιστορικά


Υπέροχα κεράσματα με ιστορία!Λέγεται ότι ο Ελευθέριος Βενιζέλος όταν επισκέφτηκε την Λήμνο δοκίμασε αυτά τα γλυκά και του άρεσαν πολύ.Έτσι δώσανε το όνομα του στα κεράσματα αυτά.
Ας δούμε όμως τα υλικά

Υλικά
500 γρ αμύγδαλα χοντροκομμένα(με την φλούδα)
200 γρ.σιρόπι πηχτό
200 γρ. κουβερτούρα τριμμένη
2 κουτ.σούπας κακάο
1 ποτήρι του κρασιού λικέρ κουαντρό (εγώ έβαλα κονιάκ)

Για το γλάσο
500-700 γρ βανίλια γλυκό(γνωστό και ως υποβρύχιο)
κονιάκ για το βρέξιμο των χεριών

 Οδηγίες
Αλέθουμε τα αμύγδαλα στο multi προσέχοντας να μην γίνουν σκόνη(να το "ακούμε" στην μάσηση)
Βάζουμε τα αμύγδαλα σε βαθύ μπώλ και βάζουμε την κουβερτούρα και το κακάο.Ανακατεύουμε και προσθέτουμε το λικέρ.Το κουαντρό έχει ιδιαίτερη γεύση.Προτίμησα το κονιάκ σαν εναλλακτική.
Έπειτα ξεκινάμε το ανακάτεμα προσθέτοντας σταδιακά το σιρόπι.Όταν αυτά ομογενοποιήθουν  βρέχουμε τα χέρια μας με το κονιάκ και πλάθουμε μικρές μπάλες στο μέγεθος καρυδιού.Αφήνουμε περίπου μια μέρα να τραβήξουν  η τα φτιάχνουμε το βράδυ και το πρωί τα γλασάρουμε.


Σε μικρό κατσαρολάκι βάζουμε την βανίλια και ζεσταίνουμε μέχρι να λιώσει ανακατεύοντας.Προσοχή  όταν αρχίσει να βγάζει αφρούς υπάρχει κίνδυνος να κάψουμε την βανίλια.Μόλις λιώσει η βανίλια με γρήγορες κινήσεις ρίχνουμε ένα ένα τα γλυκάκια μας να τυλιχθούν στο γλάσο και τα αφήνουμε να στεγνώσουν.Τα βάζουμε σε ειδικά χαρτάκια και είναι έτοιμα για κέρασμα.

Μικρά tips
Προτιμώ το κονιάκ από κουαντρό γιατί έχει ουδέτερη γεύση.Μπορείτε να βάλετε μισή ποσότητα κονιάκ και κάποιο άλλο λικέρ της προτιμήσεως σας και να δώσετε το άρωμα που θέλετε.
Με το γλάσο που έμεινε στην κατσαρολίτσα  πρόσθεσα  100 γρ κουβερτούρα 1 κουτ.γλυκού βούτυρο και 1 κουτ.της σούπας μέλι και έκανα λίγο γλάσο σοκολάτας.Και αυτά έγιναν εξαιρετικά.

Το σιρόπι που χρησιμοποίησα ήταν από γλυκό του κουταλιού κεράσι.Έτσι είχα την ανάλογη πηκτικότητα που ήθελα.
Τέλος χρειάζεται υπομονή στο να "στεγνώσουν" τα γλυκάκια μας πριν το γλασάρισμα.
Αν θέλουμε μετά με το πηρούνι ρίχνουμε γραμμούλες γλάσο για διακόσμηση
Καλή επιτυχία!

Σάββατο 9 Απριλίου 2011

Πασχαλινά γλυκίσματα





Είπα και εγώ  να επεκτείνω την καλλιτεχνική μου δραστηριότητα.Αμ δε...είπαμε είμαι με δύο χέρια ζερβά.
Ήθελα τρομάρα μου να φτιάξω πασχαλινά αυγά από μαρέγκα όπως η Φοίβη (μου αρέσει που το δήλωσα κιόλας)Δεν μου βγήκε μετά από δύο χαλασμένες λαδόκολλες και με κίνδυνο να χαλάσω την μαρέγκα τα έφτιαξα όπως όπως.Το αποτέλεσμα νοστιμότατο.Η όψη  είναι 180 μοίρες απόσταση από τον οραματισμό μου αλλά δεν πειράζει.Τα πασχαλινά μαρεγκάκια είναι για να ευχηθούμε στους συμμαθητές του "πυθαρακίου" Καλό Πάσχα και να εμπλουτίσω τα πασχαλινά μου δώρα σε αγαπημένα πρόσωπα.


Υλικά
5 ασπράδια
1 φλυτζάνι ζάχαρη
1/4 φλυτζάνι άχνη
μερικές σταγόνες λευκό ξύδι
1 βανίλια



Οδηγίες
Αρχικά έχω τα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου.Αφαιρούμε τους κρόκους από τα ασπράδια.
Στο μπώλ του μίξερ τοποθετώ τα υλικά και ξεκινώ την διαδικασία ανάδευσης στην μέτρια ταχύτητα.
Το κόλπο της "Θεάς" είναι ότι βάζω την ζάχαρη πάνω σε λαδόκολλα και την "στεγνώνω" στον φούρνο για 3 λεπτά στους 200 βαθμούς.Τράβηξε όλη την πιθανή υγρασίας της ζάχαρης και την έκανε πιο ανάλαφρη.Το αποτέλεσμα δε αφρός.
Έχουμε προθερμάνει τον φούρνο στους 100 βαθμούς .Βάζουμε μια λαδόκολλα στην λαμαρίνα της κουζίνας και με ένα κορνέ δημιουργούμε μικρές μακρόστενες ροζέτες.Σε ένα μέρος του  μίγματος έβαλα λίγο κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής και έτσι γίνανε ρόζ,στο άλλο μπλέ,και στο άλλο τα ανακάτεψα όλα με κίτρινο και βγήκε το "μακάρι να ξερα".Που να με έβαζαν να βγάλω και το διάσημο μπορδοροδοκόκκινο.....




Ψήνουμε για 40 λεπτά περίπου.Αφήνουμε μέσα στον φούρνο περίπου άλλο τόσο για να στεγνώσουν τελείως.
Έπειτα αρχίσει η διαδικασία της διακόσμησης.Μέσα έβαλα σπιτική μερέντα(πραλίνα φουντουκιού).
Ένωσα τα μαρεγκάκια,πασπάλισα με τρούφα χρωματιστή,και  έβαλα το στικ ,μετά την  ζελατίνη  τα έκλεισα με κορδέλα ...ΕΤΟΙΜΑ.




Αντε και του χρόνου να είμαστε καλά να τα φτιάξω ωραιότερα,γιατί νόστιμα είναι.
Καλού κακού ανάψτε κανένα κερί προς Θεία επι-φώτιση !




Πέμπτη 7 Απριλίου 2011

Πασχαλινές σοκολατένιες φωλιές


Έρχεται το Πάσχα και στα πλαίσια της δημιουργίας προέκυψαν αυτές οι σοκολατένιες λιχουδιές.
Απλά υλικά , λίγη υπομονή και λίγη φαντασία είναι τα συστατικά.

Υλικά
Κορν φλέικς σοκολατένια
κουβερτούρα λιωμένη
λαδόκολλες
διακοσμητικά πασχαλινά

Οδηγίες
Λιώνουμε την κουβερτούρα με λίγο σπορέλαιο σε μπέν μαρί.
Την αφήνουμε να κρυώσει.Κρατάμε λίγη κουβερτούρα σε ένα μικρό μπολ για τις συγκολλήσεις.
Ρίχνουμε μέσα στην λιωμένη κουβερτούρα(αφού έχει κρύωσει  αρκετά) τα κορν φλέηκς και αρχίζουμε  να σχηματίζουμε τις φωλιές με την βοήθεια της λαδόκολλας.Την λαδόκολλα καλό θα είναι να την έχουμε κόψει στο επιθυμητό σχήμα ώστε να μας βοηθήσει.Αν θέλουμε για σιγουριά βάζουμε σε μικρά μπολ τις λαδόκολλες με κορν φλέηκς και τα βάζουμε στο ψυγείο η την κατάψυξη για να δέσει και να σφίξει η φωλίτσα.Όταν οι φωλίτσες είναι έτοιμες βάζουμε ρευστή κουβερτούρα μέσα και τοποθετούμε αυγουλάκια σοκολατένια και μικρά πουλάκια.
Στην φωτογραφία τα αυγά είναι με άσπρη σοκολάτα και τα πουλάκια από αμυγδαλόπαστα.
Καλή επιτυχία!

Τρίτη 5 Απριλίου 2011

Μπισκότα amaretini



Γευστικά ,τραγανά και αρωματικά μπισκοτάκια.Τρώγονται σκέτα,σαν μικρά γλυκά σαντουϊτσάκια  με γέμιση πραλίνα φουντουκιού η βουτυρόκρεμα.

Υλικά
3 κούπες αμύγδαλα ασπρισμένα
1 1/2 κούπα ζάχαρη άχνη
3 ασπράδια αυγού
3 βανίλιες
2 κουτ.σούπας αμαρέτο(ποτό) η μερικές σταγόνες εσάνς πικραμύγδαλο
άχνη για το πασπάλισμα

Οδηγίες
Σε μούλτι βάζουμε τα αμύγδαλα να γίνουν σκόνη.
Σε αυτό βοηθάει το να τα έχουμε βάλει πριν στον φούρνο 10 λεπτά στους 150 βαθμούς .
Στην συνέχεια ρίχνουμε την ζάχαρη,τις βανίλιες,το αμαρέτο  χτυπώντας περίπου 1 λεπτό.
Μετά προσθέτουμε τα ασπράδια ένα ένα και αναδευόντας σταδιακά.Όταν η ζύμη μας γίνει ομοιόμορφη την βάζουμε σε κορνέ (με ίσια μύτη) και δημιουργούμε μικρές ροζέτες.Τοποθετούμε τις ροζέτες σε μια λαμαρίνα(ρηχή) πάνω σε λαδόκολλα και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.Αν θέλουμε με την βοήθεια ενός κουταλιού του γλυκού φτιάχνουμε μικρές μπαλίτσες και τις ρίχνουμε στην άχνη και έπειτα πάνω στην λαδόκολλα.
Ψήνουμε στους 140-150 βαθμούς κελσίου για 25-35 λεπτά.
Τα αφήνουμε να τραβήξουν και να κρυώσουν πριν τα σερβίρουμε.

Μικρά tips
Αν τα θέλουμε τραγανά τα αφήνουμε 35 λεπτά να ψηθούν.

Δευτέρα 4 Απριλίου 2011

Βουτυρόκρεμα


Μια κρέμα γευστικότατη που την λατρεύουν τα παιδιά.
Η χρήση της είναι για να διακοσμήσει και να γεμίσει cup cakes ,τούρτες , μπισκότα.


Υλικά
250γρ φρέσκο βούτυρο
250γρ φυτική μαργαρίνη(βιτάμ)
600γρ άχνη
3-4 βανίλιες η όποιο αρωματικό σας αρέσει

Οδηγίες
Έχουμε φροντίσει το βούτυρο  και η μαργαρίνη να έχουν θερμοκρασία δωματίου.
Σε κάποιες συνταγές αναφέρετε ότι χρειάζεται 2-3 φορές κοσκίνισμα η άχνη.


Εγώ δεν την κοσκινίζω την βάζω σε φούρνο στους  130-140 βαθμούς για 5 λεπτά  και μετά την ανακατεύω με την βανίλια για να πάρει γρηγορότερα το άρωμα της.


Βάζουμε  στο μίξερ το βούτυρο  και μαργαρίνη και αναδεύουμε για 2-3 λεπτά μόνα τους.Στην συνέχεια προσθέτω την αρωματισμένη άχνη σταδιακά σε 3-4 δόσεις και με το μίξερ σε λειτουργία.
Συνεχίζουμε την ανάδευση μέχρι η κρέμα μας να αφρατέψει και να ασπρίσει.



Η κρέμα τώρα είναι έτοιμη για χρήση.


Μικρά tips
Η βουτυρόκρεμα διατηρείται  στο ψυγείο για αρκετό καιρό σε γυάλινο δοχείο και πολύ καλά κλειστό.
Για να την χρησιμοποιήσετε βάλτε από το ψυγείο την ποσότητα που θα χρειαστείτε και αφήστε να πάρει θερμοκρασία δωματίου.

Σάββατο 2 Απριλίου 2011

Ψαρονέφρι με μανιτάρια


Ένα εύκολο, γρήγορο μα και γευστικό πιάτο!

Υλικά
1 ψαρονέφρι
300γρ μανιτάρια κομμένα (κατά προτίμηση φρέσκα)
1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο σε ροδέλες
2 σκελίδες σκόρδο
1/2 ποτήρι κρασί λευκό
χυμό από 1/2 λεμόνι
αλάτι πιπέρι
ελαιόλαδο

Οδηγίες
Κόβουμε το ψαρονέφρι σε φέτες πάχους 1-1,5 εκατοστά.
Σε βαθύ τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε για 1-2 λεπτά το ψαρονέφρι.Το βγάζουμε  από το τηγάνι και ρίχνουμε μέσα στο τηγάνι το σκόρδο το κρεμμύδι και τα μανιτάρια να σοταριστούν και αυτά.Μόλις αρχίσουν να μαραίνονται προσθέτουμε το ψαρονέφρι και σβήνουμε με το κρασί και τον χυμό λεμονιού.Αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε σε μέτρια φωτιά να ψηθούν μέχρι να μείνει με το λάδι του.
Σεβρίρετε ζεστό με συνοδευτικό πατάτες η ρύζι.

Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011

Τούρτα γήπεδο


Φέτος πολλά πράγματα γίνονται μετ'εμποδίων ακόμη και η  τούρτα του πλέον γνωστού "πυθαρακίου".
Γίνηκε όμως η ώρα και το αποτέλεσμα αξιόλογο και το κυριότερο ,ένας έπαινος από το πυθαράκι.
Μπράβο μαμά,η τούρτα είναι υπέροχη.Εγώ το πως ένιωσα δεν λέγεται και αυτό το υπέροχη με σκότωσε από τον εξάχρονο κανακάρη μου.
Στόοοοοπππππ..δεν το συνεχίζω.Το γιατί το αντιλαμβάνεστε.Το μόνο που θέλω να πω είναι ένα μεγάλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ στην φίλη μου την Γιάννα που έκανε το κόπο να μου στείλει τα κεράκια και τα παχνιδάκια που είναι πάνω στην τούρτα.Είμαι υπόχρεη "καρντία μου"
Επίσης στην φίλη μου την Ράνια που με τις τηλεφωνικές μας συζητήσεις με τσίγκλησε να φτιάξω ζαχαρόπαστα, και την αγωνία της για το αποτέλεσμα.
Κυρίες μου σας ευχαριστώ.
Ώρα για τα υλικά και την εκτέλεση.

Υλικά
Για το παντεσπάνι
500γρ.αλεύρι για όλες τις χρήσεις
500γρ.ζάχαρη
12 αυγά(η συνταγή  ήταν για 14 )
8-10 κουτ.της σούπας κακάο
Για την γέμιση
1 κονσέρβα κομπόστα βύσσινο
1 ερμόλ
λίγη άχνη
1 βανίλια

Για την βουτυρόκρεμα
250 γρ φρέσκο βούτυρο
250 γρ μαργαρίνη(το γνωστό βιτάμ)
600 γρ περίπου άχνη
3-4 βανίλια

Για την ζαχαρόπαστα

1 κιλό άχνη
1 φακελάκι ζελατίνη( φύλλα ζελατίνης)
1/2 κούπα γλυκόζη
4-5 βανίλιες
1/4 κούπα νερό
χρώμα ζαχαροπλαστικής

Οδηγίες
Ξεκινάμε με το παντεσπάνι σοκολάτας.Για αυτήν την τούρτα έφτιαξα διπλή δόση.Τα 14 αυγά που αναλογούσαν τα μείωσα και έβαλα 12.Για την συνταγή με τις οδηγίες  πατήστε ΕΔΩ.Με αυτή την δοσολογία έφτιαξα δύο μεγάλα ορθογώνια παντεσπάνια.
Αφού κάνουμε το παντεσπάνι  ετοιμάζουμε την γέμιση.Στο μίξερ αναδεύουμε πολύ καλά το ερμόλ  με 1-2 κουτ.σούπας άχνη.
Το σιρόπι από την κομπόστα το χρησιμοποιούμε για να βρέξουμε το παντεσπάνι μας.
Αφού τοποθετήσουμε σε δίσκο το πρώτο παντεσπάνι το σιροπιάζουμε και βάζουμε όλη την κρέμα

.Ρίχνουμε τα βύσσινα και σκεπάζουμε με το δεύτερο παντεσπάνι και το σιροπιάζουμε και αυτό.

Ήρθε η ώρα για την βουτυρόκρεμα.Σε κάποιες συνταγές για βουτυρόκρεμα αναφέρεται το διπλοκοσκίνισμα.Εγώ έκανα κάτι άλλο.Έβαλα την άχνη σε λαδόκολλα και με αυστηρό χρόνο 5 λεπτά στους 130-140 βαθμούς την ζέστανα ελαφρώς.Το κόλπο αυτό είναι από το blog της "Θεάς"Αφροδίτης  Γλυκιές ιστορίες.
Στο μίξερ λοιπόν έβαλα το βούτυρο που ήταν σε θερμοκρασία δωματίου και το χτύπησα 2-3 λεπτά μόνο του.Αρωμάτισα με τις βανίλιες την άχνη και την πρόσθετα σταδιακά.Χρειάστηκαν περίπου 15 λεπτά χτύπημα η μέχρι να ασπρίσει και να αφρατέψει η βουτυρόκρεμα.

Στην συνέχεια έβαλα  την βουτυρόκρεμα πάνω στην τούρτα να καλυφθεί όλη και έμεινε στο ψυγείο όλη την νύχτα.

Η χρήση της βουτυρόκρεμας είναι για κολλήσει πάνω η ζαχαρόπαστα.
Τώρα σειρά έχει η ζαχαρόπαστα.
Σε ένα μικρό κατσαρολάκι έβαλα το νερό την ζελατίνη που είχα μαλακώσει και την γλυκόζη.Μόλις αυτά ομογενοποιήθηκαν   τα πρόσθεσα σε ένα μπώλ όπου υπήρχε  η μισή ποσότητα της άχνης


.Θέλει 1-2 λεπτά  με το κουτάλι ανακάτεμα ενώ ταυτόχρονα προσθέσα την υπόλοιπη άχνη.Συνέχισα να ζυμώνω με τα χέρια ώσπου η ζαχαρόπαστα έγινε μια εύπλαστη ζύμη.

Έβαλα την ζαχαρόπαστα σε μεμβράνη και την έκλεισα καλά.Μπήκε στο ντουλάπι και περίμενε μέχρι την επόμενη μέρα.
Η επόμενη μέρα ήρθε.Από την ποσότητα της ζαχαρόπαστας έκοψα τα 3/4 περίπου ,ανοιξα μια λακκουβίτσα και έβαλα πράσινο χρώμα ζαχαροπλαστικής.Το ζύμωσα για λίγη ώρα ώσπου να πάρει όλη η ζαχαρόπαστα χρώμα.

Ανοίξα το φύλλο με πλάστη  και τοποθέτησα το φύλλο της ζαχαρόπαστας πάνω στην τούρτα.Με την βοήθεια του πλάστη και με απαλές κινήσεις έστρωσα την ζαχαρόπαστα έτσι ώστε να μην υπάρχουν κενά και να κολλήσει στην βουτυρόκρεμα.Έκοψα τα υπόλοιπα και διακόσμησα με άσπρη ζαχαρόπαστα και στολίδια με θέμα το ποδόσφαιρο.


Μικρά tips
Καλό θα είναι να έχετε παραπάνω άχνη γιατί φλυτζάνι με φλυτζάνι έχει διαφορά στην ποσότητα.Εκτός αυτού θα σας χρειαστεί στο άνοιγμα.Όπως κάνουμε όταν ανοίγουμε φύλλο για πίτα.
Ανακατεύεται την βανίλια με την άχνη.Αν σας ανοίξει η ζαχαρόπαστα ξαναζυμώστε την.Το έπαθα και εγώ.Τέλος φροντίστε τα υλικά να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
Καλή επιτυχία!

Σάββατο 26 Μαρτίου 2011

Κουνουπίδι σαν λουκουμάς


Το κουνουπίδι  είναι ένα λαχανικό που  συνήθως δεν το προτιμούν τα παιδιά. Έτσι όπως γίνεται μια εξαιρετική λιχουδιά . Νοστιμότατο συνοδευτικό και λαχταριστός μεζές.

Υλικά
1 κουνουπίδι
αλεύρι
νερό
αλάτι
σπόροι κύμινο
λίγο μπέικιν πάουντερ
καλαμποκέλαιο για το τηγάνισμα

Οδηγίες
Καθαρίζουμε το κουνουπίδι από τα πράσινα φύλλα και το κόβουμε μικρά μπουκετάκια.Το πλένουμε καλά και το  βάζουμε να ζεματιστεί  σε νερό που βράζει για 3-5 λεπτά.Μέσα στο νερό βάζουμε λίγο αλάτι και σπόρους κύμινο.
Στραγγίζουμε καλά το κουνουπίδι και το αφήνουμε να κρυώσει.
Σε ένα βαθύ μπωλ  βάζουμε  1 κούπα περίπου αλεύρι λίγο αλάτι  και μπέικιν πάουντερ.Προσθέτουμε σταδιακά νερό μέχρι να γίνει πηχτός χυλός.
Αφήνουμε τουλάχιστον 10 λεπτά τον χυλό ώστε να γίνει η ζύμωση.

Σε βαθύ κατσαρολάκι η καλύτερα φριτέζα ζεσταίνουμε καλά το λάδι.Βουτάμε τα μπουκετάκια του κουνουπιδιού στον χυλό και τηγανίζουμε.

Μόλις ροδίσουν είναι έτοιμα.
Συνοδεύουν τέλεια ψάρι ψητό στα κάρβουνα η και μπριζόλες.
Καλή επιτυχία!

Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

Πραλίνα φουντουκιού (μερέντα)


Ποιο παιδί μικρό η μεγάλο δεν έχει γευτεί  την γνωστή "μερέντα".Πως ξέρουμε όμως ότι αυτή η κατ' εξοχήν παιδική λιχουδιά είναι και ασφαλείς για τα μικρά τερατάκια μας;Μια βόλτα στο διαδίκτυο με έπεισε ότι η παρασκευή της είναι απλή. Απέρριψα κάποια υλικά και κράτησα 4 .Το αποτέλεσμα είναι ότι το μισό βάζο έχει ήδη εξαφανιστεί από μικρά και μεγάλα παιδιά.

Υλικά
1 κουτί ζαχαρούχο γάλα
100 γρ αλεσμένα φουντούκια η σκόνη φουντουκιού
200 γρ κουβερτούρα γάλακτος
100 γρ βούτυρο

Οδηγίες
 Λιώνουμε την κουβερτούρα μαζί με το βούτυρο σε μπέν μαρί.
Προσθέτουμε το γάλα ανακατεύοντας.Στο τέλος προσθέτουμε και το φουντούκι.
Αυτό ήταν 4 λεπτά το πολύ.Βάζουμε την μερέντα μας σε γυάλινο βάζο κατά προτίμηση και μόλις κρυώσει την συντηρούμε στο ψυγείο.


Μικρά tips
Για να καταλήξω σε αυτήν την συνταγή δοκίμασα και άλλες.Νομίζω ότι είναι η καταλληλότερη.
Η προσθήκη του αλεσμένου φουντουκιού δεν δίνει την τελείως λεία υφή που έχει η πραλίνα-μερέντα του εμπορίου αλλά η γεύση της είναι πολύ καλύτερη.Αν βρείτε πάστα φουντουκιού να βάλετε ακόμη καλύτερα.Αν θέλετε για κάποιους λόγους να παραλείψετε το φουντούκι προσθέστε ακόμη 50 γρ.κουβερτούρα.
Καλή επιτυχία!

Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011

Κοτόπουλο με σόγια σος

Κυρίως πιάτο εξαιρετικά χορταστικό,αρωματικό και με γεύση που λυγίζει και τους πιο παράξενους δοκιμαστές.Εύκολο μα συνάμα και πρωτότυπο για την καθημερινότητα  μας.Μια συνταγή αφιερωμένη στην κουμπάρα μου "Rochelle" αφού εκείνη μου έδωσε την συνταγή.Εγώ απλά την προσάρμοσα στις δικές μας γευστικές συνήθειες.
Η δική μου οικογένεια το γεύτηκε και γοητεύτηκε.Ελπίζω και εσείς!!

Υλικά
1 κοτόπουλο (ανοιγμένο στην μέση)
6-8 κουταλιές ελαιόλαδο
1κούπα χυμό μανταρίνι
1 κούπα σόγια σος (worcestershira sauce )
χοντρό αλάτι
πιπέρι σε κόκκους
γλυκάνισο 20 σπόροι περίπου και καλύτερα 2 αστεροειδή γλυκάνισου
5-6 γαρύφαλλα
1κουτ.του γλυκού κόλιανδρο
1 κουτ.σούπας μέλι

Οδηγίες
Η συνταγή της κουμπάρας μου θέλει το κοτόπουλο ολόκληρο η κομμένο στην μέση.
Εγώ εντελώς τυχαία είχα κοτόπουλο κομμένο έτοιμο για να το ψήσουμε στα κάρβουνα.Ο καιρός λοιπόν μας τα χάλασε.Έτσι αποφάσισα να δοκιμάσω την συνταγή της κουμπάρας μου.
Γάστρα δεν έχω(κακώς) αλλά η λόξα μου για κάποια πράγματα δεν αλλάζει.Αντί γάστρας έχω πυρέξ που γίνεται γάστρα. Εσείς αν έχετε γάστρα χρησιμοποιήστε την.
Πλένουμε το κοτόπουλο το στραγγίζουμε και το βάζουμε στην γάστρα και προσθέτουμε όλα τα υλικά.
Αφήνουμε το κοτόπουλο μισή ώρα να μαριναριστεί.
Βάζουμε το κοτόπουλο να ψηθεί για 2 ώρες περίπου.Αν είναι τεμαχισμένο όπως αυτό θέλει 1 ώρα και 10 λεπτά περίπου.Ψήνεται στους 200 βαθμούς.
Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε το ζωμό από το φαγητό μας αφού το σουρώσουμε και το βάζουμε να βράσει μέχρι να δέσει η σάλτσα 5- 10 λεπτά περίπου και σε δυνατή φωτιά..Το κοτόπουλο το βάζουμε ξανά στον φούρνο χωρίς το καπάκι της γάστρας να διατηρηθεί ζεστό αλλά και να στεγνώσει λίγο.Σβήνουμε τον φούρνο μετά από 5 λεπτά.
Το σέρβιρα με πατάτες τηγανιτές αλλά ταιριάζει με  ρύζι η πουρέ.

Μικρά tips
Το δέσιμο της σάλτσας  είναι απλό .Δεν έβαλα κόρν φλάουρ ούτε αλεύρι. Όπως θα είδατε στην φωτογραφία μόλις αρχίσει να αφρίζει η σάλτσα μας είναι έτοιμη.

Σάββατο 19 Μαρτίου 2011

Σαμσάδες οι Λημνιοί


Ένα εξαιρετικό γλυκό από το λατρεμένο μου νησί!
Αν και κατάγομαι από την Θεσσαλονίκη την μεγάλη φτωχομάνα (έχω και τις μικρασιάτικες μου ρίζες)  την Λήμνο την θεωρώ δεύτερη πατρίδα.
Δεν θα πω τίποτε άλλο,εμπρός μάρς για τα υλικά και την εκτέλεση.

Υλικά
500γρ φύλλο κρούστας η Βηρυτού

Για την γέμιση
500γρ σουσάμι
500 γρ καρυδόψυχα(ψιλοκομμένη)
1/3 ποτήρι του νερού ζάχαρη
2 κουταλιές της σούπας κοφτές κανέλα
1/2 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο σκόνη
2 βανίλιες
 Για το άλειμμα των φύλλων
250γρ βούτυρο φρέσκο λιωμένο
Για το σιρόπι
700 γρ.ζάχαρη κρυσταλλική
2 1/2 ποτήρια νερό
 1 βανίλια
5-6 γαρύφαλλα (καρφάκια)
5-6 σταγόνες χυμό λεμονιού(αυστηρά η δοσολογία αυτή)

Οδηγίες
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά για την γέμιση.
Περνούμε 2 φύλλα  τα απλώνουμε στην επιφάνεια που δουλεύουμε το γλυκό μας και τα βουτυρώνουμε .Έπειτα ρίχνουμε από το υλικό της γέμισης να πάει παντού.Με προσεχτικές κινήσεις τυλίγουμε σε ρολό σφιχτό και το ζαρώνουμε ελαφρώς.Το βάζουμε σε βουτυρωμένο ταψί και συνεχίζουμε την διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα φύλλα.Βουτυρώνουμε τα ρολά μας και τα χαράζουμε έτσι ώστε να σχηματίζουν έναν "ρόμβο".Ψήνουμε στους 160-170 βαθμούς για 40-50 λεπτά.Αφήνουμε του Σαμσάδες μας να κρυώσουν καλά και μετά ετοιμάζουμε το σιρόπι.
Η διάρκεια βρασμού του σιροπιού είναι 10 λεπτά. Σιροπιάζουμε τους  Σαμσάδες κρύους με ζεστό σιρόπι.

Μικρά tips
Αν δεν θέλουμε να βάλουμε βούτυρο η να τους κάνουμε νηστίσιμους μπορούμε να αντικαταστήσουμε το βούτυρο με σησαμέλαιο (κατά προτίμηση) η κάποιο άλλο σπορέλαιο.
Για την διαδικασία του ζαρώματος μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μια ψιλή βέργα όπου θα τυλίξουμε το ρολό και βγάζοντας την βέργα το ζαρώνουμε.Στο παρελθόν με έχει βοηθήσει για αυτή την διαδικασία μια βελόνα πλεξίματος.
Τέλος το φύλλο θα γίνει πιο τραγανό αν βουτυρώσουμε τα ζαρωμένα ρολά με ζεστό βούτυρο.
Καλή επιτυχία!


Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011

Πατάτες ακορντεόν




Πατάτες  που εύκολα γίνονται και τρώγονται .Συνοδεύουν κρέας  βραστό η ψητό!

Υλικά
Πατάτες
αλάτι
πιπέρι
θυμάρι η ρίγανη
βούτυρο


Οδηγίες
Καθαρίζουμε τις πατάτες μεσαίου κατά προτίμηση μεγέθους και τις πλένουμε.
Κόβουμε τις πατάτες έτσι ώστε να μην βγούν φέτες .Βάζουμε μια λαδόκολλα σε πύρεξ  και τοποθετούμε τις πατάτες.Πασπαλίζουμε με αλάτι,πιπέρι και το μυρωδικό της αρεσκείας μας.Τέλος σε κάθε πατάτα βάζουμε βούτυρο.Κλείνουμε την λαδόκολλα καλά και ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 40 λεπτά.Ανοίγουμε την λαδόκολλα και αφήνουμε να συνεχιστεί το ψήσιμο μέχρι να ροδίσουν οι πατάτες.
Καλή επιτυχία!

Δευτέρα 7 Μαρτίου 2011

Η Κυρά-Σαρακοστή

Σήμερα Καθαρά Δευτέρα και αρχή Σαρακοστής. Αρχικά Χρόνια πολλά σε όλους.

Φέτος είπαμε με τον «βενιαμίν» της οικογένειας να φτιάξουμε με ζυμάρι την Κυρά-Σαρακοστή!
Τα υλικά που χρησιμοποιήσαμε είναι:
2 κούπες αλεύρι
1 κουτ.σούπας  αλάτι
1 κούπα νερό
Πλάστη
Λαδόκολλα
Λίγα γαρύφαλλα
Το προσχέδιο σε Α4 κόλλα που την έφτιαξε ο μπαμπάς μας.
Ζυμώσαμε το αλεύρι με το αλάτι και το νερό δημιουργώντας μια σκληρή ζύμη. Σε μια μεγάλη επιφάνεια ανοίξαμε με τον πλάστη ένα μεγάλο αλλά όχι λεπτό φύλλο. Στο ταψί βάλαμε την λαδόκολλα, με  την βοήθεια του προσχεδίου κόψαμε με μαχαίρι την ζύμη και σχηματίσαμε την Κυρά-Σαρακοστή.Διακοσμήσαμε με γαρύφαλλα. Ψήσαμε την Κυρά στους 180 βαθμούς για μία ώρα ώστε να είναι καλά ψημένη και να αντέξει τις 7 εβδομάδες. Αύριο λοιπόν ο μικρός θα βάλει μια κορδέλα στην τρυπούλα που ανοίξαμε πριν ψηθεί και θα την πάμε στο σχολείο. Μπορεί να μου πήρε αρκετή ώρα να την φτιάξουμε αλλά ένα μεγάλο ποσοστό εργασίας το έκαναν δύο εξάχρονα χεράκια, οπότε  είμαστε δικαιολογημένοι.
Προλαβαίνετε να φτιάξετε μια Κυρά Σαρακοστή με τα παιδιά σας .Αφήστε τα να δημιουργήσουν και εσείς δεν έχετε παρά να τους λέτε την ιστορία της  και να τα διορθώνετε όταν πρέπει.
Για ολόκληρο το άρθρο πατήστε στο λίνκ http://amplokaristes.blogspot.com/2011/03/blog-post_07.html
Και του χρόνου με υγεία …Καλή μας Σαρακοστή.


Χαλβάς της μαμάς


Ποιος μπορεί να αντισταθεί  στο χαλβά τον σιμιγδαλένιο της μαμάς;Κανείς!
Η κλασσική συνταγή του1,2,3,4 και κάποιες εναλλακτικές αν βαρεθήκατε και θέλετε να αλλάξετε την γεύση.

Υλικά
1 ποτήρι του νερού σπορέλαιο(θα πρότεινα το σησαμέλαιο)
2 ποτήρια του νερού σιμιγδάλι χοντρό
3 ποτήρια του νερού ζάχαρη
4 ποτήρια του νερού νερό
1 ξύλο κανέλας
1 βανίλια
1/2 καρύδια χοντροκομμένα

Οδηγίες
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό με την ζάχαρη  και το ξύλο κανέλας να πάρουν μια βράση .και σβήνουμε την φωτιά.Αφαιρούμε και το ξύλο κανέλας η ότι άλλο έχουμε βάλει μέσα.
Ταυτόχρονα  σε μια βαθιά κατσαρόλα βάζουμε το λάδι να κάψει ελαφρώς και ρίχνουμε το σιμιγδάλι που έχουμε ανακατέψει με την βανίλια.Καβουρδίζουμε σε μέτρια φωτιά το σιμιγδάλι μέχρι να πάρει το χρώμα που θέλουμε.Στην συνέχεια με προσοχή προσθέτουμε το υγρό μείγμα ,τα καρύδια και ανακατεύουμε συνεχώς.Όταν  πάρει βράση και αρχίζει να πήζει δοκιμάζουμε την κουτάλα(κατά προτίμηση ξύλινη) που το ανακατεύουμε αν στέκεται όρθια.Αν στέκεται τότε ο χαλβάς μας είναι έτοιμος.Αφήνουμε 5 λεπτά και έπειτα τον βάζουμε σε φόρμα η μικρά φορμάκια .Σερβίρουμε τον χαλβά πασπαλισμένο με κανέλα.

Μικρά tips
Η παραπάνω συνταγή είναι αυτή που προτιμώ εγώ.Θέμα καθαρά υποκειμενικό.Υπάρχουν όμως πολλές εναλλακτικές.
1)αφαιρείτε 1/2 ποτήρι ζάχαρη και βάζετε 1/2 σταφίδες.Οι σταφίδες είναι πολύ γλυκές γι αυτό αφαιρούμε την ζάχαρη.
2)Αντί να βάλετε 4 ποτήρια νερό βάλτε 3 ποτήρια νερό 1 ποτήρι φρέσκο χυμό πορτοκάλι και ξύσμα πορτοκαλιού.Αυτόματα ο χαλβάς έχει άρωμα πορτοκάλι.Προσοχή εδώ στον χυμό.Αν είναι πολύ γλυκός αφαιρέστε λίγη ζάχαρη.
3)Μπορούμε μαζί με την κανέλα να ρίξουμε και λίγο γαρύφαλλο στο υγρό μείγμα.
4) Αντί για καρύδια μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αμύγδαλα ασπρισμένα και κουκουνάρια,με την διαφορά ότι θα τα βάλουμε να καβουρδιστούν μαζί με το σιμιγδάλι.
5)Μου αρέσει ο χαλβάς να έχει σκούρο χρώμα και να είναι καλά καβουρδισμένο το σιμιγδάλι.Προσθέτω λίγη κανέλα στο σιμιγδάλι και έχω το χρώμα που θέλω.
6) Τέλος μπορούμε να βάλουμε αποξηραμένα φρούτα όπως βερίκοκο,δαμάσκηνα,ανανά ψιλοκομμένα.
7) Αντί για σκέτο λάδι μπορείτε να βάλετε μισό λάδι και μισό βούτυρο.

Καλή επιτυχία με όποια εναλλακτική το φτιάξετε.

Σάββατο 5 Μαρτίου 2011

Μυδοπίλαφο


Ένα αναμφισβήτητα πιάτο ονειρικά γευστικό.Τώρα ειδικά που υπάρχουν και κατεψυγμένα μύδια μπορούμε να το φτιάχνουμε όλο το χρόνο.


Υλικά 
1 κιλό μύδια
1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό χοντροκομμένο
1 ποτήρι του κρασιού ελαιόλαδο
1 1/2 ποτήρι του νερού ρύζι
ντομάτα πολτοποιημένη
αλάτι πιπέρι
 μαϊντανό ψιλοκομμένο στο τέλος


  Οδηγίες
Ελέγχουμε τα μύδια να μην έχουν τα "μουστάκια"τους.Σε ένα βαθύ τηγάνι ρίχνουμε το 1/2 ποτήρι ελαιόλαδο και σωτάρουμε το κρεμμύδι.Ρίχνουμε τα μύδια για σωτάρουμε ελαφρώς.
Προσθέτουμε και την ντομάτα και αφήνουμε για 3-4 λεπτά να πάρουν βράση.
Ταυτόχρονα σε μία κατσαρόλα βάζουμε το υπόλοιπο λάδι και το ρύζι να "λαδώσει"Σβήνουμε το ρύζι με το κρασί και προσθέτουμε σταδιακά ζουμί από το τηγάνι που είναι τα μύδια .Καλό θα είναι να έχουμε αφαιρέσει τα μύδια.Μετράμε πόσο ζουμί έχουμε βάλει.Το ρύζι μας θα χρειαστεί 2,5 ποτήρια ζωμό μαζί με  το κρασί.
Βάζουμε πιπέρι,αλάτι με φειδώ .
Όταν περάσουν 10 λεπτά προσθέτουμε και τα μύδια.Αφήνουμε άλλα 5 -7 λεπτά .
Σερβίρουμε με ψιλοκομμένο μαιτανό.

Πέμπτη 3 Μαρτίου 2011

Χταπόδι στην λαδόκολλα


Τώρα που πλησιάζει η σαρακοστή ολοένα και ψάχνουμε κάτι διαφορετικό αλλά όχι και τόσο απόμακρο από τις παραδόσεις μας. Χταπόδι στην λαδόκολλα σαν λουκούμι.

Υλικά

1 χταπόδι 1 κιλό και κάτι.(και κατεψυγμένο καλό είναι)
3 κουτ. της σούπας  ξύδι
1 κουτ. της σούπας βαλσάμικο
1 φλυτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
1-2 φύλλα δάφνης
2 γαρύφαλλα
1-2 σκελίδες σκόρδο
πιπέρι

Οδηγίες
Καθαρίζουμε το χταπόδι και το τεμαχίζουμε πλοκάμι- πλοκάμι.
Σε ένα πυρέξ στρώνουμε τόσο αλουμινόχαρτο όσο να μπορέσουμε να τυλίξουμε το χταπόδι.Βάζουμε και την λαδόκολλα από πάνω προσθέτουμε το χταπόδι.Ανακατεύουμε το ξύδι με το βαλσάμικο και το λάδι.και περιχύνουμε το χταπόδι.Ρίχνουμε το σκόρδο,την δάφνη πιπέρι και τα γαρύφαλλα. Κλείνουμε καλά την λαδόκολλα και στην συνέχεια το αλουμινόχαρτο.
Ψήνουμε στο φούρνο για 45-50 λεπτά στους 200 βαθμούς.
Ανοίγουμε το αλουμινόχαρτο και την λαδόκολλα με προσοχή μην κάψουμε τα χέρια μας από τους ατμούς και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλο 10 λεπτά.
Σερβίρουμε αμέσως  το χταπόδι -λουκούμι.


Τετάρτη 2 Μαρτίου 2011

Το ψωμί της Σαρακοστής






Το ψωμί είναι για μένα μια υπόθεση καθημερινή.1,5 δύο χρόνια τώρα δεν αγοράζω ψωμί.Πως είναι δυνατόν την Καθαρά Δευτέρα να αγοράσω λαγάνα.Την φτιάχνω μόνη μου και φυσικά η οικογένεια την απολαμβάνει!

Υλικά
1 κιλό αλεύρι χωριάτικο (κίτρινο)
1/2 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις (το ανακατεύουμε με το κίτρινο)
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
2 κουταλιές του γλυκού αλάτι
1 κουταλιά του γλυκού ζάχαρη
4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
2-3 ποτήρια ζεστό νερό (όχι καυτό, ούτε και πολύ χλιαρό)
σουσάμι για το πασπάλισμα
Οδηγίες
Βάζουμε σε μια γαβάθα 1-2 κούπες αλεύρι, την μαγιά και 1 φλιτζάνι νερό
Ανακατεύουμε μέχρι να γίνει ένας χυλός
Αφήνουμε το μίγμα σκεπασμένο με διάφανη μεμβράνη για μιάμιση ώρα περίπου ή μέχρι να φουσκώσει και να κάνει φουσκάλες
Σε μια λεκάνη, βάζουμε το υπόλοιπο από ένα κιλό αλεύρι και ανοίγουμε μια λακκουβίτσα.
Προσθέτουμε το αλάτι, την ζάχαρη, το λάδι και το μίγμα που έχουμε κάνει
Αρχίζουμε και ζυμώνουμε, προσθέτοντας αρχικά ακόμη ένα ποτήρι νερό

Αν η ζύμη μας είναι μαλακή και ελαστική είναι έτοιμη
Σε διαφορετική περίπτωση προσθέτουμε ή αλεύρι η νερό
Αφήνουμε την ζύμη μας να ξεκουραστεί λίγο και μετά την τεμαχίζουμε σε 3-4 μπάλες
Τις αλευρώνουμε ελαφρώς και τις αφήνουμε να διπλασιαστούν σε όγκο σκεπασμένες σε κάποιο ζεστό σημείο
Απλώνουμε σε μια λαμαρίνα μια λαδόκολλα
Παίρνουμε τις μπάλες και τις ανοίγουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια με τον πλάστη, μέχρι να έχει πάχος 1-2 εκατοστών και δίνοντάς τους το σχήμα της λαγάνας
Τοποθετούμε στην λαμαρίνα και με ένα πιρούνι ανοίγουμε τρύπες
Έπειτα τις αλείφουμε με νερό και τις πασπαλίζουμε με σουσάμι

Αφήνουμε τις λαγάνες μας μέχρι να διπλασιαστούν σε όγκο
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς, για 20 λεπτά περίπου
Μικρά tips
Οι λαγάνες λόγω όγκου ψήνονται πολύ γρήγορα.Τέλος μπορούμε να τις ετοιμάσουμε μέρες πριν και να τις βάλουμε στην κατάψυξη σε πλαστικές σακούλες καλά κλεισμένες

Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

Φούστορο το "ημέτερο"


Η πεθεραμ' εν κακέσα,
παντα αφην με νυστικεσα,
τσακων εφταει το φουστουρο
και τρωει α μαναχέσα''.

Αυτά είναι στίχοι ενός τραγουδιού του Πόντου που αναφέρει το "Φούστορο".
Ότι δεν υπάρχει;Υπάρχει.Ότι το ξέρουμε ,το  ξέρουμε.Ότι έχουμε χάσει την "μπάλα" την έχουμε χάσει.
Πάμε λοιπόν να δείτε τι είναι για όσους δεν το ξέρουν αλλά με την δική μου εκδοχή.Το "ημέτερο"

Υλικά  
6-8 αυγά(μην φοβού Μαριάμ,έχουν απενεχοποιηθεί προ πολλού για την χοληστερίνη)
200 γρ. φέτα(κατά προτίμηση ελληνική φτιαγμένη με το παραδοσιακό τρόπο) 
1 κρεμμύδι χοντροκομμένο (χωρίς σχόλια)
2 ντομάτες χοντροκομμένες(Το αυτό με το κρεμμύδι)
10 φύλλα δυόσμο ψιλοκομμένα (να δώσει μοσχοβολιά)
1-2 πιπεριές κομμένες (αν έχετε καμιά καυτερή βάλτε την μέσα ,ειδικότερα αν έχετε να ταΐσετε  καμιά κακέσα ψυχή)
1 μερίδα πατάτες τηγανιτές(φτιαγμένες από τα χεράκια μας,όχι προ και χωρίς μπάφους ,όπως λένε οι Loco Mondo.Αυτές είναι αντρικές δουλειές)
2-3 κουταλιές βούτυρο(υλικό της αρχικής και διαχρονικής συνταγής )
αλάτι (ψαγμένο γιατί βάζουμε φετούλα  μέσα)
πιπέρι ο καθείς στο πιάτο του και στην κακέσα τσίλι

Οδηγίες
Έχουμε τηγανίσει τις πατάτες ελαφρώς...... όχι λάιτ
Σε ένα ταψάκι βάζουμε  το βούτυρο να λιώσει (μέσα στην κουζίνα) και προσθέτουμε τις πιπεριές,το κρεμμύδι και την ντομάτα.Αφήνουμε 10 λεπτά να ψηθούν και εμείς κόβουμε σαλάτα.Ρίχνουμε τις πατάτες,την φέτα,τον δυόσμο (σκορποχώρι) και στο τέλος τα αυγά τα οποία έχουμε αναδεύσει  καλά.Όλα αυτά μαζί στο φούρνο για άλλα 15 λεπτά περίπου.


Μικρά tips
Όπως καταλάβατε το Φούστορο είναι η ομελέτα στα ποντιακά .Η αρχική συνταγή είναι αυγά ομελέτα φτιαγμένη με φρέσκο βούτυρο. Η ημέτερη μου εκδοχή είναι φούρνου , πιο κιμπάρισσα  ένεκα καταγωγής και φωτογράφισης καλοκαίρινης(Μέσα στην φωτογραφική μηχανή  που ήταν η φωτογραφία, το Φούστορο δεν βρώμισε)
Τέλος ευχαριστώ το google για τους πολύτιμους στίχους!Ο καθείς ας τους μετατρέψει ως διακαώς ποθεί.


Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2011

Πράσα με ψαρονέφρι


Τα πράσα είναι το αγαπημένο μου φαγητό.Μου αρέσουν σε όποια εκδοχή.Το ψαρονέφρι σε αυτήν την συνταγή μπήκε για τις ανάγκες της συνταγής.Η μαμά μου βλέπετε τα έφτιαχνε και σκέτα.
Ας δούμε τα υλικά.
Υλικά
8-10 πράσα (το άσπρο )
500 γρ περίπου ψαρονέφρι
ελαιόλαδο
αλάτι πιπέρι
Για το αυγολέμονο
1 αυγό(κατά προτίμηση από κότα ελευθέρας βοσκής,αλανιάρα)
χυμός λεμονιού(όσο ξινό το θέλετε)

Οδηγίες
Πλένουμε το ψαρονέφρι και το κόβουμε σε φέτες.
Το ίδιο κάνουμε και στα πράσα,τα κόβουμε 3 εκατοστά περίπου
Σε μία φαρδιά αλλά ρηχή  κατσαρόλα  βάζουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε ελαφρώς το ψαρονέφρι.
Στην συνέχεια  ρίχνουμε τα πράσα και τα ανακατεύουμε ελαφρώς (ίσα ίσα να λαδώσουν).Προσθέτουμε χλιαρό νερό μέχρι να τα σκεπάσει.Αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε να βράσουν σε μέτρια φωτιά  για 15 με 20 λεπτά και να έχει πιει το ζουμάκι του.
Ετοιμάζουμε το αυγολέμονο και περιχύνουμε το φαγητό μας.
Μικρά tips
Το ψαρονέφρι δεν θέλει πολύ ψήσιμο.Ο λόγος που δεν προσθέτω μυρωδικά τύπου άνιθο η μάραθος είναι ότι αλλοιώνει πραγματικά την  μυρωδιά και την γεύση του πράσου.Δοκιμάστε το και θα με θυμηθείτε.
Καλή όρεξη!

Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2011

Χοιρινές μπριζόλες αλα μαρινάτα


Σήμερα τυγχάνει ημερολογιακά να είναι τσικνοπέμπτη.Ο καιρός χάλια!Να βγείς έξω να το τσικνήσεις είναι πλέον άτοπο.Να κάνεις μπάρμπεκιου ακατόρθωτο.Να ρίξεις όμως τις μπριζόλες στο φούρνο εφικτό.Την διαφορά όμως την κάνει η μαρινάδα.Μπριζόλες χοιρινές λαιμού και πατατούλες  σαν λουκούμια.

Υλικά
Μπριζόλες χοιρινές (λαιμός και σε ποσότητα που θέλετε)
πατάτες (στην ποσότητα που χρειάζεστε)
αλάτι, πιπέρι

Για την μαρινάδα
Χυμός από 2 πορτοκάλια
Χυμός από 2 μανταρίνια
Χυμός από 1-2 λεμόνια(εξαρτάται από την οξύτητα που θέλετε.
1-2 δαφνόφυλλα
1 κουτ.σούπας μουστάρδα
1/2 ποτήρι νερού ελαιόλαδο
1 ποτήρι του νερού κρασί λευκό

Οδηγίες

Σε μια λεκανίτσα  φτιάχνουμε την μαρινάδα και βάζουμε τις μπριζόλες για 2 ώρες περίπου.

Σε ένα ταψί βάζουμε τις πατάτες που έχουμε καθαρίζει και ρίχνουμε αλάτι,πιπέρι και την μαρινάδα.
Ψήνουμε στο φούρνο για 40 λεπτά περίπου.Στην συνέχεια βάζουμε και τις μαριναρισμένες μπριζόλες πάνω από τις πατάτες(αλατοπιπερώνουμε τώρα τις μπριζόλες)


Στο σύνολο χρόνου ψήνουμε 1,5 ώρα περίπου γυρνώντας τις μπριζόλες 2-3 φορές .Έτσι γίνονται ψητές και όχι βραστές.
Μικρά tips
Αν θέλουμε αφαιρούμε τα δαφνόφυλλα στο ψήσιμο(εγώ τα αφαιρώ).Τέλος αν η ποσότητα του κρέατος και της πατάτας είναι αρκετή αυξάνουμαι και την ποσότητα της μαρινάδας
Καλή όρεξη και του χρόνου!