Ένα εξαιρετικό γλυκό από το λατρεμένο μου νησί!
Αν και κατάγομαι από την Θεσσαλονίκη την μεγάλη φτωχομάνα (έχω και τις μικρασιάτικες μου ρίζες) την Λήμνο την θεωρώ δεύτερη πατρίδα.
Δεν θα πω τίποτε άλλο,εμπρός μάρς για τα υλικά και την εκτέλεση.
Υλικά
500γρ φύλλο κρούστας η Βηρυτού
Για την γέμιση
500γρ σουσάμι
500 γρ καρυδόψυχα(ψιλοκομμένη)
1/3 ποτήρι του νερού ζάχαρη
2 κουταλιές της σούπας κοφτές κανέλα
1/2 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο σκόνη
2 βανίλιες
Για το άλειμμα των φύλλων
250γρ βούτυρο φρέσκο λιωμένο
Για το σιρόπι
700 γρ.ζάχαρη κρυσταλλική
2 1/2 ποτήρια νερό
1 βανίλια
5-6 γαρύφαλλα (καρφάκια)
5-6 σταγόνες χυμό λεμονιού(αυστηρά η δοσολογία αυτή)
Οδηγίες
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά για την γέμιση.
Περνούμε 2 φύλλα τα απλώνουμε στην επιφάνεια που δουλεύουμε το γλυκό μας και τα βουτυρώνουμε .Έπειτα ρίχνουμε από το υλικό της γέμισης να πάει παντού.Με προσεχτικές κινήσεις τυλίγουμε σε ρολό σφιχτό και το ζαρώνουμε ελαφρώς.Το βάζουμε σε βουτυρωμένο ταψί και συνεχίζουμε την διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα φύλλα.Βουτυρώνουμε τα ρολά μας και τα χαράζουμε έτσι ώστε να σχηματίζουν έναν "ρόμβο".Ψήνουμε στους 160-170 βαθμούς για 40-50 λεπτά.Αφήνουμε του Σαμσάδες μας να κρυώσουν καλά και μετά ετοιμάζουμε το σιρόπι.
Η διάρκεια βρασμού του σιροπιού είναι 10 λεπτά. Σιροπιάζουμε τους Σαμσάδες κρύους με ζεστό σιρόπι.
Μικρά tips
Αν δεν θέλουμε να βάλουμε βούτυρο η να τους κάνουμε νηστίσιμους μπορούμε να αντικαταστήσουμε το βούτυρο με σησαμέλαιο (κατά προτίμηση) η κάποιο άλλο σπορέλαιο.
Για την διαδικασία του ζαρώματος μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μια ψιλή βέργα όπου θα τυλίξουμε το ρολό και βγάζοντας την βέργα το ζαρώνουμε.Στο παρελθόν με έχει βοηθήσει για αυτή την διαδικασία μια βελόνα πλεξίματος.
Τέλος το φύλλο θα γίνει πιο τραγανό αν βουτυρώσουμε τα ζαρωμένα ρολά με ζεστό βούτυρο.
Καλή επιτυχία!
πολύ λαχταριστό και σιροπιαστο...τέλειο...τα τπολικά γλυκά και φαγητά είναι συνήθως τα καλύτερα όταν επισκέπτεσαι ένα τόπο!!! καλό σκ!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήσιροπιαστοοοοοοο...μμμ μιαμ...
ΑπάντησηΔιαγραφήενα ειδος σαραγλι?..και εξυπνο κολπο η βελονα πλεξιματος...
καλη συνεχεια μαρα μουυυυυυυ..
φιλακιαααααα..
Το σουσάμι στην γέμιση φαντάζομαι είναι αυτό που θα κάνει την διαφορά!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣούπερ νόστιμο το γλυκάκι!!
Καλό σου Σαββατοκύριακο!
ωχ ωχ!!!πώς γίνεται να εχω ενα τωρα??!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜάρα υπέροχο γλυκό! Αυτές οι συνταγές είναι ανεπανάληπτες! Κουβαλάνε γνώση και εμπειρία πολλών χρόνων και μου θυμίζουν γιορτινές μέρες, σε αγαπημένα σπίτια, στην πατρίδα... Ευχαριστώ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά από Ν Αφρική
την εκτύπωσα για να την κάνω με την πρώτη ευκαιρία και θα ήθελα να σου πώ οτι με το νησί αυτό είμαι κι εγώ ερωτευμένη έχω πάει πολλές φορές και θα ήθελα να ζήσω εκεί μόνιμα. Ευλογημένος τόπος !!! καλό βράδυ
ΑπάντησηΔιαγραφήΜάρα υπέροχο, απίθανο, γεμάτο γλύκα!!! Μου θυμίζει χριστουγεννιάτικα βράδια και με κάνει να ξεχνάω τη δίαιτα!!!! Πολλά φιλιά και καλό Σ/Κ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠω πω!!! αδερφούλα μου, τι μου έκανες απόψε...
ΑπάντησηΔιαγραφήΦύλαξε κατι τις για κανένα πακετάκι και στείλε το!!
Λατρεύω τα σιροπιαστά, τέλειο το έφτιαξες
ΑπάντησηΔιαγραφήΦαίνεται εκπληκτικό.Αραγε θα μπορούσα αντί για καρύδι να βάλω αμύγδαλο.Τέλειο μου αρέσει πάρα πολύ η συνταγή σου.Μπράβο καλό σαββατόβραδο
ΑπάντησηΔιαγραφήΣιροπιαστούλι και να μην κεραστώ, δεν γίνεται!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή Κυριακή!
ποτέ δε λέω όχι στα σιροπιαστά, πως να πω όχι σ' αυτό το αγαπημένο γλυκάκι
ΑπάντησηΔιαγραφήΓλυκάκι από τη Λήμνο και από τα χεράκια σου, δεν γίνεται να μην κεραστώ....
ΑπάντησηΔιαγραφήΛαχταριστό!!!!
Υπέροχο σιροπιαστό!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ μαγεία της Ελληνικής Κουζίνας!
Φιλιά και καλή Κυριακή!
Η συνταγή αποθηκεύτηκε άμεσα! Ευχαριστούμε!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε τόσο νόστιμα υλικά! Απλά εξαιρετικό!
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι συνταγές αυτών των παραδοσιακών γλυκών έχουν μια καταπληκτική ισορροπία στις γεύσεις και τα αρώματα!
Τώρα σειρά μου να ζητήσω ταπεράκι-α :)
Χαίρομαι που σας άρεσε αυτό το πράγματι εξαιρετικό παραδοσιακό γλυκό.Δεν είναι τυχαίο ότι το λάτρεψα και είναι από τα λίγα γλυκά που τρώω και δεν δίνω :-)
ΑπάντησηΔιαγραφήΟσο για τα ταπεράκια καλές μου φίλες έχουν αποσταλεί ήδη.
Καλή εβδομάδα να έχουμε!
EKSAIRETIKO !!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
ΑπάντησηΔιαγραφή