Δευτέρα, 7 Μαρτίου 2011

Χαλβάς της μαμάς


Ποιος μπορεί να αντισταθεί  στο χαλβά τον σιμιγδαλένιο της μαμάς;Κανείς!
Η κλασσική συνταγή του1,2,3,4 και κάποιες εναλλακτικές αν βαρεθήκατε και θέλετε να αλλάξετε την γεύση.

Υλικά
1 ποτήρι του νερού σπορέλαιο(θα πρότεινα το σησαμέλαιο)
2 ποτήρια του νερού σιμιγδάλι χοντρό
3 ποτήρια του νερού ζάχαρη
4 ποτήρια του νερού νερό
1 ξύλο κανέλας
1 βανίλια
1/2 καρύδια χοντροκομμένα

Οδηγίες
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό με την ζάχαρη  και το ξύλο κανέλας να πάρουν μια βράση .και σβήνουμε την φωτιά.Αφαιρούμε και το ξύλο κανέλας η ότι άλλο έχουμε βάλει μέσα.
Ταυτόχρονα  σε μια βαθιά κατσαρόλα βάζουμε το λάδι να κάψει ελαφρώς και ρίχνουμε το σιμιγδάλι που έχουμε ανακατέψει με την βανίλια.Καβουρδίζουμε σε μέτρια φωτιά το σιμιγδάλι μέχρι να πάρει το χρώμα που θέλουμε.Στην συνέχεια με προσοχή προσθέτουμε το υγρό μείγμα ,τα καρύδια και ανακατεύουμε συνεχώς.Όταν  πάρει βράση και αρχίζει να πήζει δοκιμάζουμε την κουτάλα(κατά προτίμηση ξύλινη) που το ανακατεύουμε αν στέκεται όρθια.Αν στέκεται τότε ο χαλβάς μας είναι έτοιμος.Αφήνουμε 5 λεπτά και έπειτα τον βάζουμε σε φόρμα η μικρά φορμάκια .Σερβίρουμε τον χαλβά πασπαλισμένο με κανέλα.

Μικρά tips
Η παραπάνω συνταγή είναι αυτή που προτιμώ εγώ.Θέμα καθαρά υποκειμενικό.Υπάρχουν όμως πολλές εναλλακτικές.
1)αφαιρείτε 1/2 ποτήρι ζάχαρη και βάζετε 1/2 σταφίδες.Οι σταφίδες είναι πολύ γλυκές γι αυτό αφαιρούμε την ζάχαρη.
2)Αντί να βάλετε 4 ποτήρια νερό βάλτε 3 ποτήρια νερό 1 ποτήρι φρέσκο χυμό πορτοκάλι και ξύσμα πορτοκαλιού.Αυτόματα ο χαλβάς έχει άρωμα πορτοκάλι.Προσοχή εδώ στον χυμό.Αν είναι πολύ γλυκός αφαιρέστε λίγη ζάχαρη.
3)Μπορούμε μαζί με την κανέλα να ρίξουμε και λίγο γαρύφαλλο στο υγρό μείγμα.
4) Αντί για καρύδια μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αμύγδαλα ασπρισμένα και κουκουνάρια,με την διαφορά ότι θα τα βάλουμε να καβουρδιστούν μαζί με το σιμιγδάλι.
5)Μου αρέσει ο χαλβάς να έχει σκούρο χρώμα και να είναι καλά καβουρδισμένο το σιμιγδάλι.Προσθέτω λίγη κανέλα στο σιμιγδάλι και έχω το χρώμα που θέλω.
6) Τέλος μπορούμε να βάλουμε αποξηραμένα φρούτα όπως βερίκοκο,δαμάσκηνα,ανανά ψιλοκομμένα.
7) Αντί για σκέτο λάδι μπορείτε να βάλετε μισό λάδι και μισό βούτυρο.

Καλή επιτυχία με όποια εναλλακτική το φτιάξετε.

2 σχόλια:

  1. Καλημέρα Μάρα μου και χρόνια πολλά! Ο χαλβάς της μαμάς είναι υπέροχος! Σε περιόδους που δεν νηστεύουμε εκτός από το βούτυρο βάζουν γάλα αντί για νερό... Το γράφω σαν μια ακόμα εναλλακτική... Φιλάκια καλά Κούλουμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τρελλαίνομαι για χαλβά.
    Θέλει μαεστρία να πετύχει και ο δικός σου Μάρα μου φαίνεται λαχταριστός.
    Τώρα στη νηστεία δεν υπάρχει καλύτερο.

    Καλή σαρακοστή:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή