Δευτέρα, 18 Απριλίου 2011

Σουπιές με άγρια χόρτα και μάραθο




Μια πολύ υγιεινή,νηστίσιμη και νόστιμη συνταγή από την φίλη μου την Γιάννα.
Σε ευχαριστώ καρντιά μου!
Υλικά
1 κιλό καθαρισμένες σουπιές και πλυμένες
1 κιλό άγρια χόρτα (ραδίκια, λάπατα, παπαρούνες)
½ κιλό καθαρισμένο σπανάκι  τρυφερό
1 φλ. ελαιόλαδο
1 μέτριο κρεμμύδι
1 φλ. χυμό ντομάτας
1κ.γ. πελτέ
3-4 λιαστές ντομάτες (προαιρετικά)
Από μισό ματσάκι άνιθο και μάραθο
5 ολόκληρα μπαχάρια – ¼ κ.γ. κίμινο σκόνη
 πιπέρι- ελάχιστο αλάτι

Οδηγίες
Καθαρίζετε τις σουπιές από το μελάνι τους και αφαιρείτε την πέτσα τους. Κόβετε σε κομμάτια μέτρια τις πλένετε να φύγει εντελώς το μελάνι, και αφήνετε να στραγγίσουν καλά.
Πλένετε και στραγγίζετε τα χόρτα και το σπανάκι. Τα ρίχνετε σε κατσαρόλα με νερό αλατισμένο  που βράζει και τα αφήνετε 3-4 λεπτά. Στραγγίζετε και τα αφήνετε στην άκρη.
Σε φαρδιά και χαμηλή κατσαρόλα, σωτάρετε στο λάδι το κρεμμύδι ψιλοκομμένο, και μόλις γυαλίσει  προσθέτετε τις σουπιές, τον άνιθο και τον μάραθο και συνεχίζετε το σωτάρισμα μέχρι να αλλάξουν χρώμα οι σουπιές.
Προσθέτετε το χυμό ντομάτας  που έχετε διαλύσει και τον πελτέ, τις λιαστές ντομάτες  τα μπαχαρικά, πιπέρι και ελάχιστο αλάτι, και τόσο ζεστό νερό όσο να σκεπαστούν σχεδόν οι σουπιές.
Βράζετε μέχρι να βράσουν  σχεδόν και μαλακώσουν οι σουπιές. Αφαιρείτε τις σουπιές με τρυπητή κουτάλα και στη σάλτσα ρίχνετε τα χόρτα με το σπανάκι, και από πάνω βάζετε πάλι τις σουπιές. Συμπληρώνετε με ζεστό νερό αν χρειαστεί, γιατί τα χόρτα θα βγάλουν ζουμί και βράζετε χωρίς να ανακατεύετε το φαγητό. Μόλις βράσουν τα χόρτα και  μείνει σχεδόν με το λάδι του το φαγητό είναι έτοιμο. Πασπαλίζετε όσο είναι καυτό με μπόλικο ψιλοκομμένο επιπλέον άνιθο για άρωμα και σερβίρετε το φαγητό χλιαρό.

15 σχόλια:

  1. Aγαπημένο φαγητό, γευστικότατο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σουπιές με σπανάκι τις αγαπάμε πολύ, και όχι μόνο σε περίοδο νηστείας!
    Με επιπλέον άγρια αρωματικά χόρτα, θα γίνεται ακόμα πιο νόστιμο το φαγάκι, είναι βέβαιο!!!
    Φιλιά, καλό βράδυ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Aπλά τέλειο!Μου αρέσει η προσθήκη των άγριων χόρτων!Καλή Μεγάλη Εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σήμερα είχαμε το ίδιο φαγητό :-). Εγώ δεν βάζω άνιθο αλλά πολύ πολύ μάραθο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. νοστιμότατο φαγάκι, γεμάτο αρώματα!!!! μμμμμμ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Συμφωνώ κυρίες μου!Υπέροχο και αρωματικό φαγητό.
    Καλομαγειρεμένο από την Γιάννα και σερβιρισμένο άψογα.Vita καλή μου αν βάλεις πολύ πολύ μάραθο τότε το άρωμα και εξαιρετικά δυνατή του γεύση θα σκεπάσει και την γεύση της σουπιάς και και των άγριων χόρτων.Νομίζω ότι η Γιάννα πάντρεψε αυτά τα μυρωδικά για λόγους ισορροπίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Τι μυρωδάτο πιάτο και υπέροχη η ιδέα με τα άγρια χόρτα λάπατα και παπαρούνες!
    Ναι, Μάρα δεν χρειάζεται παραπάνω μάραθο το οποίο έχει πολύ έντονο άρωμα και γεύση, καλύπτονται έτσι όλα τα υπόλοιπα.

    Τα συγχαρητήριά μου στη γνωστή chef.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Κορίτσια εμείς τις φτιάχνουμε με σκέτο μάραθο και αυτό εννοούσα για το συγκεκριμένο μου χθεσινό μαγείρεμα! Όταν ανακατεύουμε τα χόρτα τότε βάζουμε λίγο από όλα. Και το "όλα" στην περίπτωσή μας σημαίνει το λιγότερο 10 ειδών χόρτα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αγαπημένο πιάτο οι σουπιές με άγρια χόρτα και πολύ ωραία μαγειρεμένο!!!
    Ευχαριστούμε Γιάννα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. πωπωπωπωπ λιχουδιά Κλάο Πάσχα καλή μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλή μου Vita εδώ δεν εξετάζουμε το πως το φτιάχνεις εσύ αλλά παρουσιάζουμε μια συνταγή.Το θέμα ΓΕΥΣΗ είναι υποκειμενικό.
    Θα μιλήσω για μένα και την οικογένεια μου.
    Από τότε που θυμάμαι το εαυτό μου έχω τσακωθεί με το αλάτι.Ο άντρας μου ρίχνει πολύ κατά την γνώμη μου στο φαγητό του.Αυτό όμως δεν σημαίνει κάτι γιατί όπως προείπα είναι θέμα υποκειμενικό.Προφανώς η δική σου συνταγή να είναι τελείως διαφορετική από αυτήν.Άσε που είσαι και ξεχασιάρα...ζεις σε ένα πολύ ωραίο νησί με πολλά χορταρικά και μυρωδικά.Ξεχνάς ότι σε μεγάλα αστικά κέντρα δεν υπάρχουν τα 10+ είδη χορταρικών που μπορεί να έχεις εσύ.Θα ήθελα πολύ να μου στείλεις την αντίστοιχη συνταγή σου με αναλόγου φωτογραφίας και να την δημοσιεύσω εδώ.Καλό σου βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Μάρα δεν σχολίασα με κακή πρόθεση. Μάλιστα γελάκι έχω στο σχόλιό μου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Εγώ δεν θέλω γελάκια...δέσμευση θέλω για συνταγή σου... :-) Καλό ξημέρωμααααααααααααααααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Λατρεμένο φαγητό...γεμάτο αρώματα!!
    Και μάλιστα από τα γνωστά επιδέξια χέρια ΕΓΓΥΗΣΗ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Σας ευχαριστώ όλες για τα καλά σας λόγια, νομίζω ότι υπερβάλλετε και λιγάκι!!!
    Μαράκι μου ξέρεις ότι είσαι η αδυναμία μου και το λιγότερο που θα μπορούσα να κάνω για σένα είναι να σου δώσω μια συνταγή μου...
    Καλό Πάσχα να'χετε!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή