Υπέροχα κεράσματα με ιστορία!Λέγεται ότι ο Ελευθέριος Βενιζέλος όταν επισκέφτηκε την Λήμνο δοκίμασε αυτά τα γλυκά και του άρεσαν πολύ.Έτσι δώσανε το όνομα του στα κεράσματα αυτά.
Ας δούμε όμως τα υλικά
Υλικά
500 γρ αμύγδαλα χοντροκομμένα(με την φλούδα)
200 γρ.σιρόπι πηχτό
200 γρ. κουβερτούρα τριμμένη
2 κουτ.σούπας κακάο
1 ποτήρι του κρασιού λικέρ κουαντρό (εγώ έβαλα κονιάκ)
Για το γλάσο
500-700 γρ βανίλια γλυκό(γνωστό και ως υποβρύχιο)
κονιάκ για το βρέξιμο των χεριών
Οδηγίες
Αλέθουμε τα αμύγδαλα στο multi προσέχοντας να μην γίνουν σκόνη(να το "ακούμε" στην μάσηση)
Βάζουμε τα αμύγδαλα σε βαθύ μπώλ και βάζουμε την κουβερτούρα και το κακάο.Ανακατεύουμε και προσθέτουμε το λικέρ.Το κουαντρό έχει ιδιαίτερη γεύση.Προτίμησα το κονιάκ σαν εναλλακτική.
Έπειτα ξεκινάμε το ανακάτεμα προσθέτοντας σταδιακά το σιρόπι.Όταν αυτά ομογενοποιήθουν βρέχουμε τα χέρια μας με το κονιάκ και πλάθουμε μικρές μπάλες στο μέγεθος καρυδιού.Αφήνουμε περίπου μια μέρα να τραβήξουν η τα φτιάχνουμε το βράδυ και το πρωί τα γλασάρουμε.
Σε μικρό κατσαρολάκι βάζουμε την βανίλια και ζεσταίνουμε μέχρι να λιώσει ανακατεύοντας.Προσοχή όταν αρχίσει να βγάζει αφρούς υπάρχει κίνδυνος να κάψουμε την βανίλια.Μόλις λιώσει η βανίλια με γρήγορες κινήσεις ρίχνουμε ένα ένα τα γλυκάκια μας να τυλιχθούν στο γλάσο και τα αφήνουμε να στεγνώσουν.Τα βάζουμε σε ειδικά χαρτάκια και είναι έτοιμα για κέρασμα.
Μικρά tips
Προτιμώ το κονιάκ από κουαντρό γιατί έχει ουδέτερη γεύση.Μπορείτε να βάλετε μισή ποσότητα κονιάκ και κάποιο άλλο λικέρ της προτιμήσεως σας και να δώσετε το άρωμα που θέλετε.
Με το γλάσο που έμεινε στην κατσαρολίτσα πρόσθεσα 100 γρ κουβερτούρα 1 κουτ.γλυκού βούτυρο και 1 κουτ.της σούπας μέλι και έκανα λίγο γλάσο σοκολάτας.Και αυτά έγιναν εξαιρετικά.
Το σιρόπι που χρησιμοποίησα ήταν από γλυκό του κουταλιού κεράσι.Έτσι είχα την ανάλογη πηκτικότητα που ήθελα.
Τέλος χρειάζεται υπομονή στο να "στεγνώσουν" τα γλυκάκια μας πριν το γλασάρισμα.
Αν θέλουμε μετά με το πηρούνι ρίχνουμε γραμμούλες γλάσο για διακόσμηση
Καλή επιτυχία!
Σαν τον Βενιζέλο κι εγώ....
ΑπάντησηΔιαγραφήΌταν επισκέφθηκα τη Λήμνο και τα δοκίμασα τρελλάθηκα!! Είναι εξαιρετικά, ένα μεγάλο μπράβο από μένα φιλενάδα για τη συνταγή που μας έδωσες!!
Πω...πω..Πρωί πρωί άρχισαν οι πειρασμοί!!! Σαν εύκολα μου κάνουν αυτά τα γλυκάκια! Θα αποθηκεύσω τη συνταγή και σε πρώτη ευκαιρία....
ΑπάντησηΔιαγραφήΩχ! τι είναι αυτά τα κεράσματα Μάρα μου πρωί πρωί ;;;; Πολύ ωραία η συνταγή , μπράβο!!
ΑπάντησηΔιαγραφήαγαπημένο γλυκάκι, από αυτά που αποφεύγω να βρίσκονται στο σπίτι, διότι όλο εκεί είναι το μυαλό όλων μας, θα πάρω όμως από τα ακίνδυνα δικά σου! με δελεάζεις πρωι-πρωί
ΑπάντησηΔιαγραφήμαρα μουυυυ... καλημερα.. ωραια ιδεα η βανιλια για γλασαρισμα..
ΑπάντησηΔιαγραφήτελεια τα βενιζελικα.. φιλακιαααααα..
Kάτι ήξερε ο Βενιζέλος
ΑπάντησηΔιαγραφήπανεμορφα
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν εχω δοκιμασει ποτε, αλλα με τοση ιστορια με βαζεις σε πειρασμο να τα φτιαξω συντομα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπίθανο & πρωτότυπο γλυκό. Ομολογώ οτι κι εγώ δεν το είχα υπόψη μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ όμορφη και αναλυτική παρουσίαση!!!
Ευχαριστούμε mara
Φιλιά
Καλή σου μέρα
Αχ και να είχα λιγα απ'αυτά τώραααααααα....με έστειλες φιλενάδα!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ ομορφιά στην απλότητα!!! Με τα απλά υλικά που είχαν εκείνη την εποχή έφτιαχναν τα ωραιότερα γλυκάκια!!! Μπράβο Μαράκι που μας έδωσες την συνταγή!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά καρντιά μου!!!!
Τι πειρασμός ειναι αυτός!!!!!!!!Φαντάζομαι την μπαλίτσα..να λυώνει στο στόμα....Αχ τι μου κάνεις!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΌμορφαααααααααααα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠαλιά τα είχε δείξει και ο Μαμαλάκης στην μπουκιά. Μου είχαν καθίσει από τότε αλλά ποτέ δεν καταπιάστηκα! Αναβεις φωτιές Μάρα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠω...πω..δεν τα έχω ξανακούσει αλλά γράφω την συνταγή...μου φαίνονται υπέροχα...
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα γλυκάκια σου είναι από τα λίγα πράγματα που μ' έβαλαν σε πειρασμό να παρατήσω τη δίαιτα .Είναι και νηστίσιμα τα άτιμα!
ΑπάντησηΔιαγραφήπραγματικα ειναι φανταστικα, απο τη φωτο και μονο!!! φαντασου και στη γευση!!! θεεικααααααα!!
ΑπάντησηΔιαγραφή!!!!!!!!! Πεθαίνω η διαιτούσα!!!! Μπορώ να φάω ένα βάζο βανίλια μόνη μου! Πόσο μάλλον αυτά! Καλή Μεγάλη Εβδομάδα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΧαίρομαι που σας άρεσε αυτό το πραγματικά φανταστικό και νηστίσιμο γλυκό.Δοκιμάστε το και θα με θυμηθείτε!
ΑπάντησηΔιαγραφή