Πέμπτη, 21 Απριλίου 2011

Τα τσουρέκια της Μάρας


Μυρωδιές από το παρελθόν,μυρωδιές που έχουν μείνει αναλλοίωτες μέσα στην ψυχή μου .Βλέπετε τα τσουρέκια για τον πατέρα μου ήταν καθημερινή υπόθεση.Ένεκα επαγγέλματος.Είναι αυτό που λέμε "ζαχαροπλάστης ήταν ο πατέρας σου".Ναι ήταν και μάλιστα Σαλονικιός,από τους παλιούς.
Η συνταγή είναι αφιερωμένη στην μνήμη του .Είμαι υποχρεωμένη να το κάνω γιατί μου έμαθε όλες τις τεχνικές και  φιλοσοφία των καλών υλικών.
Τα τσουρέκια μου είναι "τσουπωτά και σχοινιασμένα".Πάμε για την συνταγή. 

Υλικά

2 1/2 κιλά αλεύρι δυνατό
160γρ νωπή μαγιά η 6 φακελάκια ξηρή
2,5 κούπες ζάχαρη
300 γρ βούτυρο λιωμένο
2 κούπες γάλα ζεστό
6 αυγά
λίγο αλάτι
1 κουτ.γλυκού μαχλέπι
1/2 κουτ.γλυκού κακουλέ
ξύσμα πορτοκαλιού
κρόκους αυγού για το άλειμμα

Οδηγίες
Σε ένα μπολ βάζουμε την μαγιά με λίγο αλεύρι και χλιαρό νερό και φτιάχνουμε ένα χυλό.
Το αφήνουμε να φουσκώσει για 30-40 λεπτά.
Στην λεκάνη όπου θα ζυμώσουμε βάζουμε την ζάχαρη με την ανακατεύουμε με το  ζεστό γάλα.βάζουμε λίγο αλεύρι τα μυρωδικά ,το αλάτι.Ρίχνουμε και το χυλό που έχει φουσκώσει .Ανακατεύουμε λίγο και συνεχίζουμε με τα αυγά.Προσθέτουμε το αλεύρι και ζυμώνουμε .Καλό θα είναι να μην ρίξουμε όλο το αλεύρι.Έπειτα αφού ζυμώσουμε ρίχνουμε το ζεστό βούτυρο και "διπλώνουμε" την ζύμη μέχρι να απορροφήσει το βούτυρο.και να έχουμε  μια ελαστική ζύμη.Αν χρειαστεί προσθέτουμε αλεύρι.Σκεπάζουμε την ζύμη μας και την βάζουμε σε ζεστό μέρος μέχρι να φουσκώσει.Η διαδικασία του φουσκώματος μπορεί να γίνει στον φούρνο που τον έχουμε στους 30 βαθμούς η με την παλιά και για μένα καλύτερη μέθοδο της κουβέρτας.


Εγώ χρειάστηκα 1,5 ώρα .
Μετά δίνουμε μια μπουνιά στο κέντρο της ζύμης να κατέβει και κόβουμε με μαχαίρι η ψαλίδι και δίνουμε σχήμα στην ζύμη.

Φτιάχνουμε κορδόνια και πλέκουμε τα τσουρέκια..Έφτιαξα με 3-4 και 6 πλεξούδες.

Σας δίνω και βίντεο με τις 6 πλεξούδες.

Αφού είναι έτοιμα τα τσουρέκια και πλασμένα σκεπάζουμε με καθαρό πανί και τα αφήνουμε να ξαναφουσκώσουν.Στην συνέχεια τα αλείφουμε με κρόκο αυγού ανακατεμένο με λίγο νερό.Αν θέλουμε μπορούμε να τα αλείψουμε με γάλα.

Τα ψήνουμε στους 150-160 βαθμούς για 30-35 λεπτά.
Καλή επιτυχία!

Αυτό είναι το τσουρέκι με τις 6 πλεξούδες,τσουπωτό ,τσουπωτό.









 







Τα πασχαλινά κουλούρια που έφτιαξε η Φωτεινή(η δεύτερη μου κόρη)


















Και οι λαμπάδες μας!
Την μια την έφτιαξε η Φωτεινή.


                           Την άλλη το "πυθαράκι" στο σχολείο του με τις υπέροχες δασκάλες του.



Τέλος μία μικρή παρουσίαση τα φετινά πασχαλινά αυγά βαμμένα με κρεμμυδότσουφλα,κόκκινο λάχανο,χαμομήλι και σαφράν.

                                              Από βάθη καρδιάς Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα!

21 σχόλια:

  1. Γεια και χαρά σου κόρη του μπαμπά!!!!!
    Το μήλο κάτω από τη μηλιά θα πέσει....
    Υπέροχα, ζηλευτά...ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ φιλενάδα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. μαρα μουυυυυυυυυυυυυυυυ.. αυτα ειναι τσουρεκιααααα...

    μυρισαν μεχρι εδω....
    καλο πασχα καλη ανασταση.. φιλακιααααααααααα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μαράκι μου για τα τσουρέκια σου είναι περιττό να πώ οτιδήποτε, η φωτογραφία τα λέει όλα. Όταν είσαι
    μεγαλωμένη σε ένα σπίτι που η μυρωδιά του τσουρεκιού είναι καθημερινή υπόθεση φυσικό είναι να ξέρεις τα πάντα για αυτά!!!Με έχει μάθει πριν πολλά χρόνια μια γιαγιά πόντια απο την Μακεδονία να φτιάχνω τσουρέκια και η τεχνική σας είναι ακριβώς ίδια... Όλες μας ξέρουμε ότι το τσουρέκι είναι δύσκολη υπόθεση, και μάλιστα όταν βλέπω συνταγή με τον τίτλο εύκολα και γρήγορα τσουρέκια εγώ προσωπικά γελάω!! Αν όμως αγαπάς τις παραδοσιακές γεύσεις και μυρωδιές στο τέλος τα καταφέρνεις!!!
    Τα κουλουράκια και οι λαμπάδες των παιδιών είναι τέλεια!!! Ένα μεγάλο φιλί απο μένα στη Φωτεινή και το "πυθαράκιον"!!!
    Και του χρόνου καρδιά μου και Καλή Ανάσταση!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Mαρα μου ! Εισαι γυναικα μαλαμα !! Τα τσουρεκια σου σιγουρα θα ειναι πεντανοστιμα ! Οχι μονο επειδη εισαι φοβερη μαγειρισσα αλλα και επειδη ειναι φτιαγμενα με πολυ αγαπη !! Μακαρι να ηξερα να μαγειρευω τοσο υπεροχα οσο εσυ αλλα δεν προλαβαινω και να ασχοληθω αφου τα χειροποιητα μου τρωνε πολυ χρονο ! Παντως θελω πολυ να μαθω και εσυ με βοηθας πολυ και ας μην στο εχω πει !! Ομορφες οι λαμπαδες σας και τα αυγουλακια σας ! Καλο Πασχα Μαρα μου και να εχεις μια ομορφη, φωτεινη Ανασταση γεματη αγαπη και χαμογελα !
    Φιλακια πολλα !!
    :) :) :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ο εξοπλισμός της Πασχαλιάς σας είναι κομπλέ και έχει τα πάντα!
    Τα πασχαλιάτικα τσουρέκια σου είναι πολύ πιο πέρα από επαγγελματικά!
    Είναι συνδυασμός υλικών της επιλογής μιας νοικοκυράς, με τη φροντίδα και την έννοια ότι θα καταναλωθούν από την οικογένειά της και κατά δεύτερο το μεράκι και η τέχνη του σωστού επαγγελματία!

    Εύγε και πάλι εύγε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μάρα μου Πάσχα χωρίς τσουρέκι να μοσχοβολήσει το σπίτι δεν γίνεται, σου στέλνω τις ευχές μου καλό Πάσχα να έχουμε όλοι να περάσεις καλά !! :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. καλό πάσχα και να περάσετε υπέροχα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. και του χρόνου,
    δείχνουν υπέροχα,

    με υγεία να γιορτάσετε όλοι την Ανασταση!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Και του χρόνου να είσαι καλά...ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Όλα είναι πανέμορφα και του χρόνου!
    Καλή Ανάσταση, καλό Πάσχα, με υγεία και ευτυχία:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Πω πω! Το τσουρέκι φαίνεται τόόόσο λαχταριστό. Άμα είναι από Σαλονικιό ζαχαροπλάστη...
    ΝΑ μπορούσα να απλώσω το χέρι μου να κόψω μια μπουκίτσα... (νηστεία,ε;)!
    Κι από ότι βλέπω όλες χρυσοχέρες!!!
    Μικρές, μεγάλες!
    Καλό Πάσχα, να περάσετε όμορφα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Οι ιδέες είναι τέλειες και πράγματι το τσουρέκει κλέβει την παράσταση! Καλό Πάσχα σε όλους σας!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Μπράβο σου!! Και του χρόνου!!
    Καλό Πάσχα και καλή Ανάσταση :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Mάρα μου είναι υπέροχα τα τσουρέκια σου!!
    Και του χρόνου!!
    Κάλή Ανάσταση,με υγεία και νοστιμιές!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Καλή Ανάσταση Μάρα μου, με Υγεία!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!ΥΓΕΙΑ ...ΑΓΑΠΗ
    ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!
    ΦΙΛΙΑ Χ 2

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. πολύ καλή δουλειά, καλημέρα και καλή εβδομάδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Χρόνια πολλά Και του χρόνου!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή