Τετάρτη 2 Μαρτίου 2011

Το ψωμί της Σαρακοστής






Το ψωμί είναι για μένα μια υπόθεση καθημερινή.1,5 δύο χρόνια τώρα δεν αγοράζω ψωμί.Πως είναι δυνατόν την Καθαρά Δευτέρα να αγοράσω λαγάνα.Την φτιάχνω μόνη μου και φυσικά η οικογένεια την απολαμβάνει!

Υλικά
1 κιλό αλεύρι χωριάτικο (κίτρινο)
1/2 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις (το ανακατεύουμε με το κίτρινο)
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
2 κουταλιές του γλυκού αλάτι
1 κουταλιά του γλυκού ζάχαρη
4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
2-3 ποτήρια ζεστό νερό (όχι καυτό, ούτε και πολύ χλιαρό)
σουσάμι για το πασπάλισμα
Οδηγίες
Βάζουμε σε μια γαβάθα 1-2 κούπες αλεύρι, την μαγιά και 1 φλιτζάνι νερό
Ανακατεύουμε μέχρι να γίνει ένας χυλός
Αφήνουμε το μίγμα σκεπασμένο με διάφανη μεμβράνη για μιάμιση ώρα περίπου ή μέχρι να φουσκώσει και να κάνει φουσκάλες
Σε μια λεκάνη, βάζουμε το υπόλοιπο από ένα κιλό αλεύρι και ανοίγουμε μια λακκουβίτσα.
Προσθέτουμε το αλάτι, την ζάχαρη, το λάδι και το μίγμα που έχουμε κάνει
Αρχίζουμε και ζυμώνουμε, προσθέτοντας αρχικά ακόμη ένα ποτήρι νερό

Αν η ζύμη μας είναι μαλακή και ελαστική είναι έτοιμη
Σε διαφορετική περίπτωση προσθέτουμε ή αλεύρι η νερό
Αφήνουμε την ζύμη μας να ξεκουραστεί λίγο και μετά την τεμαχίζουμε σε 3-4 μπάλες
Τις αλευρώνουμε ελαφρώς και τις αφήνουμε να διπλασιαστούν σε όγκο σκεπασμένες σε κάποιο ζεστό σημείο
Απλώνουμε σε μια λαμαρίνα μια λαδόκολλα
Παίρνουμε τις μπάλες και τις ανοίγουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια με τον πλάστη, μέχρι να έχει πάχος 1-2 εκατοστών και δίνοντάς τους το σχήμα της λαγάνας
Τοποθετούμε στην λαμαρίνα και με ένα πιρούνι ανοίγουμε τρύπες
Έπειτα τις αλείφουμε με νερό και τις πασπαλίζουμε με σουσάμι

Αφήνουμε τις λαγάνες μας μέχρι να διπλασιαστούν σε όγκο
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς, για 20 λεπτά περίπου
Μικρά tips
Οι λαγάνες λόγω όγκου ψήνονται πολύ γρήγορα.Τέλος μπορούμε να τις ετοιμάσουμε μέρες πριν και να τις βάλουμε στην κατάψυξη σε πλαστικές σακούλες καλά κλεισμένες

11 σχόλια:

  1. Καλά να περάσετε στα Κούλουμα!!! Νόστιμα σίγουρα...!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. μπραβο μαρα χρυσοχεραααααααααααααα.... καθημερινο ζεστο ψωμακι ... πωπω δεν υπαρχει καλυτερο..

    φιλακιααααααααααααα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μπράβο σου, τέλειο ψωμάκι και όπως το θέλω ψημένο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΑΦΗΝΩ ΤΙΣ ΕΥΧΕΣ ΜΟΥ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΚΑΛΟ ΚΑΙ ΦΩΤΕΙΝΟ ΜΗΝΑ.
    ΤΕΛΕΙΟ!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Λαγάνα... το must της Καθαράς Δευτέρας!
    Καλά να περάσετε και να απολαύσετε λαγάνα από τα χεράκια σου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Θαυμάσια η λαγάνα σου Μάρα μου! Να είχα λίγη τώρα...!! Καλοφάγωτη!! Και του χρόνου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Το έχω πει και θα το ξαναπώ....
    Φουρνάρισσα σαν κι εσένα δεν υπάρχει!!
    Φιλιά και....καλά Κούλουμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. αχ αυτό το ψωμι...τρελαίνομαι!!!πέρνα λίγο από το blog κάτι σε περιμένει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Χμμμ!
    Με πολύ σουσάμι που λατρεύω!
    Φύλαξέ μου μια...ολόκληρη ε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Σε λίγες ώρες θα την δοκιμάσω....για να δούμε θα τα καταφέρω να την κάνω τόσο λαχταριστή σαν την δική σου!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Kalh Sarakosth Mara moy,extes tis eftiaksa ki egw teleies kai propantwn spitiko!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή