Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2011

Μαρόν γλασέ


Αν νομίζετε ότι είναι δύσκολο θα έλεγα όχι.
Αν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η διαδικασία θα έλεγα ότι είναι χρονοβόρα.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι αξίζει τον κόπο.

Υλικά
1 κιλό κάστανα
700 γρ ζάχαρη
1 λίτρο νερό
1 κουταλιά λεμονιού

Οδηγίες



Παίρνετε 1 κιλό κάστανα, αφαιρείτε την εξωτερική σκληρή φλούδα τους και τα βράζετε σε άφθονο νερό μέχρι να μαλακώσουν (περίπου 40 λεπτά). 

Στραγγίζετε τα βρασμένα κάστανα, τα ξεφλουδίζετε και τα αφήνετε για λίγο στην άκρη να κρυώσουν. 

Σε μια κατσαρόλα, βάζετε 700 γρ. ζάχαρη και 1 λίτρο νερό να βράσουν μέχρι να γίνουν σιρόπι. Μόλις το σιρόπι είναι έτοιμο, κατεβάζετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και το αφήνετε να κρυώσει. 

 Ρίχνετε τα κάστανα στο κρύο σιρόπι και τα αφήνετε μέσα για μια νύχτα. Την επομένη, τα ξαναβράζετε και τα αφήνετε στο σιρόπι για άλλες 5 ώρες. Κατόπιν, τα βράζετε για άλλα 5 λεπτά, προσθέτοντας 1 κουταλιά χυμό λεμονιού. 
Βγάζετε τα κάστανα από το σιρόπι με μια τρυπητή κουτάλα, τα τοποθετείτε προσωρινά σε μια πιατέλα και βράζετε το σιρόπι σε δυνατή φωτιά μέχρι να δέσει. Μόλις είναι έτοιμο, ρίχνετε μέσα ξανά τα κάστανα και τα αφήνετε για 4 περίπου ώρες. 
Βγάζετε τα κάστανα προσεκτικά από το σιρόπι με μια τρυπητή κουτάλα, τα αφήνετε να στραγγίξουν καλά και τα τοποθετείτε σε μια λαδόκολλα σε σειρές μέχρι να στεγνώσουν. 
Όταν στεγνώσουν -μετά δηλαδή από 6 ώρες περίπου-, τα τυλίγετε σε καραμελόχαρτο ή σε αλουμινόχαρτο και τα βάζετε στο ψυγείο. 

Μικρά tips


πηγή:

11 σχόλια:

  1. Εχω πει ότι δεν θα κάνω επισκέψεις σε blogs με γλυκά τις βραδυνές ώρες.Δυστυχώς για μένα δεν μπορώ να αντισταθώ.Τα έτοιμα βρασμένα κάστανα κάνουν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γιαμ....γιαμ!!!! Θα μπορούσα να φάω μια πιατέλα απο αυτά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Λατεύω τα κάστανα και αυτά θα τα φάω πριν τα βγάλω από την κατσαρόλα δεν θα προφτάσουν να μπουν στο αλουμινόχαρτο....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κι εγώ αυτό ήθελα να ρωτήσω, τα έτοιμα βρασμένα κάνουν???
    Εχω μπόλικα τέτοια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μπορείς να τα συντηρήσεις και σε βαζάκι με το σιρόπι τους όπως τα γλυκά του κουταλιού?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλησπέρα!Φυσικά τα έτοιμα βρασμένα κάστανα σαφώς κάνουν την ζωή μας πιο εύκολη.Πρέπει όμως να αφαιρέσουμε περίπου 150-200 γρ που ζυγίζουν τα τσόφλια του κάστανου.Αυτά ως απάντηση στον parakelso και την Ελενα.
    Χρυσούλα μου τα γλάσε γενικότερα είναι στεγνά.Αν μείνει σε βάζο με σιρόπι νομιζω ότι αυτόματα μετατρέπεται σε γλυκό του κουταλιού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μου έφερες Μάρα μου με την συνταγή σου παιδικές αναμνήσεις !! Δύσκολο καθόλου δεν είναι αυτό το γλυκό. Η αλήθεια είναι ότι ποτέ δεν αποφάσισα να το φτιάξω. Όμως με έβαλες σε πειρασμό και θα γίνει λίαν συντόμως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Δεν μου πολυαρέσουν όμως τα δικά σου φαίνονται λιχουδιές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μάρα τι ωραία φωτογραφία! Με μάγεψε και με τράβηξε ως το πολύ όμορφο μπλογκ σου!
    Πολύ ωραία τα κάστανα γλασέ αλλά το καθάρισμά τους... Έχω την ικανότητα να μη βγάλω ούτε ένα ολόκληρο σε ένα κιλό κάστανα!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Υπέροχα! Μπράβο Μάρα!! Λετρεμένο γλυκάκι!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καταπληκτικά τα μαρόν σου Μάρα. Συγχαρητήρια. Χαίρομαι να τριγυρνάω στο blog σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή