Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2011
Κρεατόπιτα(meat pie)
Είναι από μόνη της κυρίως πιάτο,εκλεκτό ορεκτικό,μα σίγουρα θα χαρακτηριζόταν ως χορταστικό και γιατί όχι υγιεινό κολατσιό!
Υλικά
Για την ζύμη
2,5 κούπες αλεύρι
1/2 κούπα λάδι(50% ελαιόλαδο,50% σπορέλαιο)
1 κούπα νερό
αλάτι,ζάχαρη
1 κουταλιά του τσαγιού μπέικιν
Για την γέμιση
500-600 γρ κρέας μοσχαρίσιο(σε μικρά κομματάκια)
1 μεγάλο κρεμμύδι(πολτοποιημένο)
1/2 κούπα αρακάς
1 κούπα πατάτες κομμένες σε κύβους(ελαφρώς σωταρισμένες)
1/2 κούπα καρότο σε κύβους
1 αυγό
λάδι για το σωτάρισμα
κατά βούληση:
αλάτι,πιπέρι
σκληρό τυρί(τριμμένο)
ντομάτα σε κύβους
ελάχιστο μοσχοκάρυδο
Οδηγίες
Έχουμε ψιλοκόψει τα υλικά μας.Σε μία κατσαρόλα βάζουμε λίγο λάδι και σωτάρουμε ελαφρώς τις πατάτες.Όταν είναι έτοιμες τις βγάζουμε και ρίχνουμε το κρέας.Σωτάρουμε καλά και προσθέτουμε όλα τα υλικά εκτός του αυγού και του τυριού.
Τα αφήνουμε 5 λεπτά προσέχοντας να μην μας κολλήσουν.
Ετοιμάζουμε την ζύμη μας.Η ζύμη είναι μαλακιά.Αφήνουμε λίγο να ξεκουραστεί.Όχι πολύ.Χωρίζουμε την ζύμη στα δύο.Το ένα κομμάτι λίγο πιο μεγάλο(αυτό που θα βάλουμε για βάση).Ανοίγουμε τα ζυμαράκια σε φύλλο.
Σε λαδωμένο πυρέξ η ταψί στρώνουμε το πρώτο φύλλο και βάζουμε την γέμιση έχοντας πλέον προσθέσει το αυγό χτυπημένο και το τυρί.
Με το δεύτερο φύλλο σκεπάζουμε.
Ψήνουμε στους 170-180 για μια ώρα περίπου.
Μικρά tips
Προσέχουμε να μην πάρει πολύ χρώμα από πάνω και να έχει ψηθεί η βάση ώστε να είναι τραγανό το φύλλο.Αφήνουμε να κρυώσει αρκετά και έπειτα κόβουμε.Τρώγεται ευχάριστα και κρύα.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Καλημερούδια έμορφη!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπλά....μου αρέσει....πειράζει;;;
Δεματάκι;; χαχαχχαχα! σου την έφερα...
ενδιαφερουσα η γεμιση...και μου φερνει πολύ σε άνοιξη...καλη χρονια με υγεία και νόστιμα μαγειρεματα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜου αρέσει η πίτα σου Μάρα μου, γιατί εκτός απο το κρέας έχει και τα λαχανικά της!!!!! Στέλνω κούριερ για το πακετάκι μου!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΘέλω την κομματάρα μου!!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημερούδια!!
Δεν υπάρχει πίτα που να μην μου αρέσει, είμαι γνωστή ... πιτού, την πεντανόστιμη δική σου θα περιφρονήσω??? Ποτέ!!
ΑπάντησηΔιαγραφήEγώ πήρα ένα κομμάτι, νόστιμη!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜήπως αυτό το κομμάτι που πήρα εγ'ω ήταν το τελευταίο; Καλή χρονιά, Μάρα!
ΑπάντησηΔιαγραφήAχ Μάρα μου πίτα αγαπημένη θέλω το ταψί όλο....
ΑπάντησηΔιαγραφήκαλή χρονιά γεμάτη υγεία χαρά και χαμόγελα ,
ΑπάντησηΔιαγραφήαπο τότε που την έφαγα τον περασμένο αιώνα στην Κεφαλλονιά όσο και αν προσπάθησα δεν την πέτυχα , για να δοκιμάσω την Παρασκευή την μαγική σου συνταγή μπας και πετύχω καλλίτερα
Η αλήθεια είναι ότι αυτή η πίτα έχει μια ιδιαίτερη γεύση προς το "γλυκό"θα έλεγα.Ο αρακάς και το καρότο κάνουν το θαύμα τους.Τέλος να πω οτι οι παραγγελίες έκλεισαν οι υπόλοιποι στην επόμενη.Θα λαβατε σχετική ενημέρωση! :-) ;-)
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή χρονιά σε όλα τα μπλοκοφιλαράκια!
Πότε θα ρχίσουμε να δημοσιεύουμε και συνταγές διαίτης???Ελεος πια!!!!Δεν μ΄αφήνετε να ξεκινήσω...Ενα κομάτι και για μένα παρακαλώ, πριν αρχίσω την...πείνα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΓεια σας και από εμένα!Πολύ λαχταριστή αυτή η πίτα σου Μάρα.Μου αρέσουν πολύ τα υλικά της.
ΑπάντησηΔιαγραφή