Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2011
Τούρτα γαλακτομπούρεκο
Ένα γαλακτομπούρεκο που είναι χάρμα οφθαλμού!
Ευπρόσδεκτο δώρο!
Υλικά
8 -10 φύλλα κρούστας
βούτυρο κερκύρας για το άλειμμα
Κρέμα
1κιλό γάλα πλήρες
6 κουτ.σούπας σιμιγδάλι ψιλό
200 γρ ζάχαρη
1 κουτ.γλυκού βούτυρο κερκύρας
3 αυγά
ξύσμα πορτοκαλιού(εάν θέλουμε)
Σιρόπι
500γρ ζάχαρη
1 ποτήρι νερό(θέλουμε το σιρόπι πηχτό)
1 φλ.καφέ χυμό πορτοκάλι
1 ξύλο κανέλας
Οδηγίες
Σε μια κατσαρόλα βάζω το γάλα να ζεσταθεί (όχι να βράσει)
Ρίχνω το σιμιγδάλι το οποίο έχω ανακατέψει με την ζάχαρη.Μόλις αρχίσει και πήζει προσθέτω το βούτυρο το ξύσμα (εάν το έχω επιλέξει) και τα αυγά ανακατεύοντας καλά.Αφήνω την κρέμα στην άκρη να κρυώσει.
Σε ταψί με τσέρκι 25-28cm βάζουμε 3 φύλλα αφού έχω βουτυρώσει ταψί και φύλλα προσέχοντας να έχω καλύψει τα τοιχώματα.Έπειτα παίρνω τα υπόλοιπα φύλλα και τα κόβω στα δύο κατά πλάτος διπλώνοντας μετά το κάθε φύλλο στα τρία. Κάνω μία θήκη και βάζω 2 κουταλιές από την κρέμα μας.
Έτσι φτιάχνουμε 10 θηκούλες.Τις βάζω μέσα στο ταψί και αν περισσεύει το φύλλο το κόβουμε με ένα ψαλίδι ώστε να είναι ομοιόμορφο.Αν έχει μείνει κρέμα προσθέτουμε λίγη μέσα στις θήκες.
Βουτυρώνουμε τα φύλλα και ραντίζουμε με νερό.Ψήνουμε στους 170-180 βαθμούς μέχρι να ροδίσει το γλυκό μας.Αφού ψηθεί το αφήνουμε να κρυώσει και μετά φτιάχνουμε το σιρόπι,το οποίο το βράζουμε 8 λεπτά περίπου από την στιγμή του βρασμού.
Σε κρύο γλυκό ρίχνουμε το σιρόπι σταδιακά ώστε να πάει παντού και με την βοήθεια ενός κουταλιού.
Αφήνουμε να κρυώσει καλά και ξεφορμάρουμε.Τοποθετούμε σε μία πιατέλα .
Αν θέλουμε πασπαλίζουμε με κανέλα και ξύσμα πορτοκαλιού.
Μικρά tips
Η συνταγή είναι από το Άρωμα Δάφνης καθώς και το φωτογραφικό υλικό.
Ευχαριστώ την Δάφνη για την παραχώρηση.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Ενα γαλακτομπούρεκο διαφορετικό και σίγουρα πολύυυυ πολύ νόστιμο!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝοστιμότατη η ιδέα σου:)
πολύ ευπαρουσίαστο για δωράκι!!!(Μάρα μου το επάνω μέρος είναι ξεσκέπαστό?)
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι ωραία τούρτα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι τι πρωτότυπη ιδέα!
einai kataplhktiko, mprabo!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤΕΛΕΙΟ ΓΑΛΑΚΤΟΜΠΟΥΡΕΚΟ...!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΘΕΛΩ ΝΑ ΤΟ ΔΟΚΙΜΑΣΩ
ΦΙΛΙΑ!
This is a lovely cake. This is my first visit to your blog, so I took some time to browse through some of your earlier posts. I'm so glad I did. I really like the food and recipes you feature here. I'll definitely be back. I hope you have a wonderful day. Blessings...Mary
ΑπάντησηΔιαγραφήθα το τσακιζα ευχαριστως τωρα!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαταπληκτική ιδέα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπό παρουσίαση πάντως είναι υπέροχο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι από γεύση σίγουρα πεντανόστιμο
mara, δεν εχω καταλάβει κάτι... οι θηκούλες πως δημιουργούνται?? με πάτο???Την επόμενη φορά σε παρακαλώ ,βγάλε φωτογραφίες οταν το κάνεις, ,διότι ενθουσιάστηκα με την συνταγή, και θέλω οποσδήποτε να το φτιάξω αυτό το γαλακτομπουρεκάκι σου!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο γαλακτομπούρεκο είναι το γλυκό μου.Κρίμα που δεν μπορώ να κεραστώ από το δικό σου. Η ιδέα με το τσέρκι πρωτότυπη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι σήμερα ακριβώς αυτό μου ζητούσε ο αντρας μου!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕγώ σ' ευχαριστώ Μαράκι μου για την αναφορά στη συνταγή μου!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά πολλά και γλυκά..σαν το Γαλακτομπούρεκο!!!!!
Πω, πωωωω!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι όμορφη παραλλαγή είναι αυτή?
Δώσε μου γαλακτομπούρεκο και παρε μου την ψυχή!!!
:-)))
Καλησπέρααα!!!
Καλησπεράααααααααααα σε ολους τους φίλους!Να πω ακόμη μία φορά ότι η ιδέα είναι απο το Αρωμα Δάφνης η οποία μου έδωσε και τις φωτογραφίες.Κάτι είχε ξερυθμιστεί και είχε μείνει ημιτελής η ανάρτηση.Το μόνο σίγουρο είναι ότι είναι μια πολύ πρωτότυπη παραλλαγή σε ένα αγαπημένο μας γλυκό!
ΑπάντησηΔιαγραφήΔάφνη μου σε ευχαριστώ :-)
kalispera, perna apo to blog moy, se perimenei ena brabeio!
ΑπάντησηΔιαγραφήΩραία εκδοχή,δεν το συζητώ!!!Μπράβο!!
ΑπάντησηΔιαγραφή