Τετάρτη, 12 Ιανουαρίου 2011

Τούρτα γαλακτομπούρεκο


Ένα γαλακτομπούρεκο που είναι χάρμα οφθαλμού!
Ευπρόσδεκτο δώρο!
Υλικά
8 -10 φύλλα κρούστας
βούτυρο κερκύρας για το άλειμμα

Κρέμα
1κιλό γάλα πλήρες
6 κουτ.σούπας σιμιγδάλι ψιλό
200 γρ ζάχαρη
1 κουτ.γλυκού βούτυρο κερκύρας
3 αυγά
ξύσμα πορτοκαλιού(εάν θέλουμε)

Σιρόπι
500γρ ζάχαρη
1 ποτήρι νερό(θέλουμε το σιρόπι πηχτό)
1 φλ.καφέ χυμό πορτοκάλι
1 ξύλο κανέλας

Οδηγίες
Σε μια κατσαρόλα βάζω το γάλα να ζεσταθεί (όχι να βράσει)
Ρίχνω το σιμιγδάλι το οποίο έχω ανακατέψει με την ζάχαρη.Μόλις αρχίσει και πήζει προσθέτω το βούτυρο το ξύσμα (εάν το έχω επιλέξει) και τα αυγά ανακατεύοντας καλά.Αφήνω την κρέμα στην άκρη να κρυώσει.
Σε ταψί με τσέρκι 25-28cm βάζουμε 3 φύλλα αφού έχω βουτυρώσει ταψί και φύλλα προσέχοντας να έχω καλύψει τα τοιχώματα.Έπειτα παίρνω τα υπόλοιπα φύλλα και τα κόβω στα δύο κατά πλάτος διπλώνοντας μετά το κάθε φύλλο στα τρία. Κάνω μία θήκη και βάζω 2 κουταλιές από την κρέμα μας.
Έτσι φτιάχνουμε 10 θηκούλες.Τις βάζω μέσα στο ταψί και αν περισσεύει το φύλλο το κόβουμε με ένα ψαλίδι ώστε να είναι ομοιόμορφο.Αν έχει μείνει κρέμα προσθέτουμε λίγη μέσα στις θήκες.
Βουτυρώνουμε τα φύλλα και ραντίζουμε με νερό.Ψήνουμε στους 170-180 βαθμούς μέχρι να ροδίσει το γλυκό μας.Αφού ψηθεί το αφήνουμε να κρυώσει και μετά φτιάχνουμε το σιρόπι,το οποίο το βράζουμε 8 λεπτά περίπου από την στιγμή του βρασμού.
Σε κρύο γλυκό ρίχνουμε το σιρόπι σταδιακά ώστε να πάει παντού και με την βοήθεια ενός κουταλιού.
Αφήνουμε να κρυώσει καλά και ξεφορμάρουμε.Τοποθετούμε σε μία πιατέλα .
Αν θέλουμε πασπαλίζουμε με κανέλα και ξύσμα πορτοκαλιού.
Μικρά tips
Η συνταγή είναι από το  Άρωμα Δάφνης καθώς και το φωτογραφικό υλικό.
Ευχαριστώ την Δάφνη για την παραχώρηση.

17 σχόλια:

  1. Ενα γαλακτομπούρεκο διαφορετικό και σίγουρα πολύυυυ πολύ νόστιμο!!
    Νοστιμότατη η ιδέα σου:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. πολύ ευπαρουσίαστο για δωράκι!!!(Μάρα μου το επάνω μέρος είναι ξεσκέπαστό?)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τι ωραία τούρτα!
    Και τι πρωτότυπη ιδέα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΤΕΛΕΙΟ ΓΑΛΑΚΤΟΜΠΟΥΡΕΚΟ...!!
    ΘΕΛΩ ΝΑ ΤΟ ΔΟΚΙΜΑΣΩ
    ΦΙΛΙΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. This is a lovely cake. This is my first visit to your blog, so I took some time to browse through some of your earlier posts. I'm so glad I did. I really like the food and recipes you feature here. I'll definitely be back. I hope you have a wonderful day. Blessings...Mary

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Από παρουσίαση πάντως είναι υπέροχο.
    Και από γεύση σίγουρα πεντανόστιμο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. mara, δεν εχω καταλάβει κάτι... οι θηκούλες πως δημιουργούνται?? με πάτο???Την επόμενη φορά σε παρακαλώ ,βγάλε φωτογραφίες οταν το κάνεις, ,διότι ενθουσιάστηκα με την συνταγή, και θέλω οποσδήποτε να το φτιάξω αυτό το γαλακτομπουρεκάκι σου!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Το γαλακτομπούρεκο είναι το γλυκό μου.Κρίμα που δεν μπορώ να κεραστώ από το δικό σου. Η ιδέα με το τσέρκι πρωτότυπη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Και σήμερα ακριβώς αυτό μου ζητούσε ο αντρας μου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Εγώ σ' ευχαριστώ Μαράκι μου για την αναφορά στη συνταγή μου!!
    Φιλιά πολλά και γλυκά..σαν το Γαλακτομπούρεκο!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Πω, πωωωω!!!!
    Τι όμορφη παραλλαγή είναι αυτή?
    Δώσε μου γαλακτομπούρεκο και παρε μου την ψυχή!!!
    :-)))

    Καλησπέρααα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Καλησπεράααααααααααα σε ολους τους φίλους!Να πω ακόμη μία φορά ότι η ιδέα είναι απο το Αρωμα Δάφνης η οποία μου έδωσε και τις φωτογραφίες.Κάτι είχε ξερυθμιστεί και είχε μείνει ημιτελής η ανάρτηση.Το μόνο σίγουρο είναι ότι είναι μια πολύ πρωτότυπη παραλλαγή σε ένα αγαπημένο μας γλυκό!
    Δάφνη μου σε ευχαριστώ :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. kalispera, perna apo to blog moy, se perimenei ena brabeio!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ωραία εκδοχή,δεν το συζητώ!!!Μπράβο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή