Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011

Φάβα



Ένα όσπριο που δεν το τιμάμε συχνά.
Η φάβα "Σαντορίνης" είναι η διασημότερη για την μοναδική γεύση που έχει.
Το έδαφος της Σαντορίνης είναι αυτό που την κάνει μοναδική.
Είναι σαν κίτρινο ψηλό χαλικάκι .

Υλικά
500γρ. φάβα
2 κρεμμύδια
ελάχιστο αλάτι.

Οδηγίες
Καθαρίζουμε την φάβα και την πλένουμε.Σε μία κατσαρόλα βάζουμε την φάβα με 3-4 ποτήρια νερό.
Όταν ξεκινήσει ο βρασμός ξαφρίζουμε την φάβα και προσθέτουμε τα κρεμμύδια καθαρισμένα αλλά ολόκληρα και ελάχιστο αλάτι.Αφήνουμε να βράσει για 10 λεπτά σε μέτρια φωτιά.Σβήνουμε την φωτιά και την σκεπάζουμε.Την αφήνουμε για 1-2 ώρες.Στην συνέχεια βάζουμε ένα ποτήρι νερό και συνεχίζουμε τον βρασμό σε χαμηλή φωτιά για 30-40 λεπτά.Αν χρειαστεί και άλλο νερό προσθέτουμε.
Αφού βράσει η φάβα την αφήνουμε να κρυώσει λίγο.
Σε ένα μπλέντερ βάζουμε και αλέθουμε την φάβα μαζί με τα κρεμμύδια  χωρίς πολλά ζουμιά.Εν ανάγκη την σουρώνουμε.
Θα γίνει σαν πουρές.
Σερβίρουμε με λάδι και λεμόνι.

Μικρά tips
Αλατίζουμε στο πιάτο την φάβα μας.
Επίσης μπορούμε να βάλουμε ψιλοκομμένο κρεμμύδι και μαιτανό στο πιάτο μας.

12 σχόλια:

  1. Μες στο μυαλό μου είσαι...Aυτό ακριβώς σκεφτόμουν για αύριο!!! Εγώ την περνάω απο το multi στο τέλος και γίνεται βελούδινη!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλά, από παρουσίαση πιάτου, δίνω ρέστα.
    Για αύριο είπα να κάνω μπιζέλι σπασμένο, σαν πράσινη φάβα, με σάλτσα κάπαρης.

    Καλή Εβδομάδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ ωραία συνταγή μπορείς να βάλεις και καραμελωμένα κρεμμυδάκια (δηλαδή εγώ έτσι την κάνω)ωραία ιδέα για αυτές τις μέρες.Σ ευχαριστούμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τρελαίνομαι για την φάβα...αλλά δυστυχώς μόνο εγώ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δεν έχω δοκιμάσει ποτέ φάβα...
    Η παρουσίαση σου τέλεια!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλό το όσπριο,καλή φωτογραφία εν όψη λιτότητος την βλέπεις και χορταίνεις.
    Καλήμερα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πολύ μου αρέσει!!!!
    Την έχεις κάνει και υπερπαραγωγή.....
    Εύγε φιλενάδα και το πιο απλό φαγητό, στα χεράκια σου γίνεται γκουρμέ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Τι όμορφη παρουσίαση!!
    Εχεις δίκιο, ένα όσπριο που δεν το τιμάμε και πολύ συχνά, κακώς, γιατί είναι από τα πιο νόστιμα!
    Αν προσθέσεις και καραμελωμένα κρεμμύδια, είναι το κάτι άλλο!!
    Φιλάκια, καλή σου μέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Απο τα πιο νόστιμα όσπρια η φάβα, και που δεν συνηθίζεται και πολύ. Άψογα σερβιρισμένη απο τα χεράκια σου!!! Και ένα άλλο tip, πέρασε το σκεύος που θα την σερβίρεις με μια σκελίδα σκόρδο, μετά το αλείφεις ελαφρά με λάδι και ρίξε μέσα τη ζεστή φάβα... και λίγη κάπαρη απο πάνω, όπως οι Σαντορινιοί συνηθίζουν, ταιριάζει πάρα πολύ!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. This is almost - almost - too beautiful to eat. It looks and sounds delicious. I hope you have a great day. Blessings...Mary

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Μάρα μας θύμισες, με εξαιρετικό τρόπο, τη νόστιμη φάβα!

    Φιλί

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Α, κακώς δεν το τιμάτε συχνά... εμείς του δίνουμε και καταλαβαίνει οικογενειακώς!!!

    Καλημερούδια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή