Την αγάπη μου για την Λήμνο την ξέρουν πολλοί.
Έζησα αρκετά χρόνια εκεί.Πέραν του ότι την θεωρώ μαγευτική,έχω να δηλώσω ευθαρσώς βεβαίως.. βεβαίως πως τα προϊόντα της Λημνίας Γης είναι εξαιρετικά.
Πρόσφατα σε γνωστή αλυσίδα σούπερ μάρκετ βρήκα αλεύρι από την Λήμνο.Πρώτη μου σκέψη το ψωμί.Το άρωμα του και η γεύση του δικαίωσαν την επιλογή μου.
Υλικά
1 κιλό αλεύρι Λήμνου
2 κουτ.γλυκού αλάτι
1 κουτ.γλυκού ζάχαρη
600γρ.χλιαρό νερό
προζύμι η 1,5 φακελάκι ξηρή μαγιά
Οδηγίες
Έχω πάντα προζύμι στο ψυγείο γιατί φτιάχνω πολύ τακτικά ψωμί.Συνταγή για προζύμι θα βρείτε ΕΔΩ.
Πατήστε στο εδώ.
Σε λεκάνη η στο μίξερ βάλτε αν το κάνετε με προζύμι ,το προζύμι λίγο αλεύρι και χλιαρό νερό.Αφήστε να για μισή ώρα.Στην συνέχεια προσθέστε αλεύρι(έχοντας ρίξει μέσα την ζάχαρη και το αλάτι) και νερό σταδιακά μέχρι να έχετε μια εύπλαστη και μαλακή ζύμη.
Σε ταψί που θέλετε η φόρμα βάλτε λαδόκολλα και μορφοποιήστε το ψωμί σας.Χαράζετε να βοηθήσετε στο φούσκωμα και βρέχετε την επιφάνεια με χλιαρό νερό.Πασπαλίζετε με σουσάμι και αφήνετε να φουσκώσει.
Όταν φουσκώσει το ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 45-50 λεπτά.
Αν βάλετε μαγιά Ρίξτε όλα τα στερεά υλικά στο σκεύος που θα αναμίξετε και ζυμώστε ρίχνοντας το νερό σταδιακά.Συνεχίστε με το φούσκωμα και το ψήσιμο όπως και στην διαδικασία με το προζύμι.
Η τσαχπινιά του σημερινού μου ψωμιού είναι το μαύρο σουσάμι που φρόντισε μια "ψυχή" να μου το προμηθεύσει.Την ευχαριστώ πολύ και της αφιερώνω αυτό το ψωμάκι.
Μικρά tips
Φροντίστε το προζύμι να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.Εάν το φτιάξετε χειμώνα ξεκινήστε από το βράδυ.Καλοκαίρι πρωί πρωί.Τέλος υπάρχει και ο φούρνος στους 40 βαθμούς που θα σας δώσει τέλειο φούσκωμα.
Καλή επιτυχία!
Φρέσκο, ζεστό κι ευλογημένο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπό τα χεράκια σου Μάρα μου.
Φιλί
*Αυτό το αλεύρι το παίρνω κι εγώ. Είνα άριστο!
Αλήθεια;Εξαιρετικό...το επόμενο χτύπημα μου θα είναι πίτα...χαχαχχχα...αλευρωμένα φιλιά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΆραγε αυτό το ψωμί το βρίσκουμε και στην Αθήνα?
ΑπάντησηΔιαγραφήΜια και τελευταία ασχολούμαι αρκετά με τα ψωμιά, αν το βρω θα το δοκιμάσω...
* το αλεύρι εννοούσα αν βρίσκουμε στην Αθήνα... :(
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπέττυ μου,το αλεύρι το βρίσκεις σε γνωστή αλυσίδα σούπερ μάρκετ με ελληνικά ποριόντα.Δεν θέλω να πω όνομα γιατί μπορεί να θεωρηθεί διαφήμιση.Θα στο στείλω σε mail.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜάρα υπέροχο το ψωμί σου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι εγώ όταν είμαι στην Ελλάδα το προτιμώ αυτό το αλεύρι! Είναι σκληρό και είναι το σωστό για ψωμί!
Το προζύμι δίνει ξεχωριστό άρωμα στο ψωμί! Απλά δεν είμαι οργανωμένη να το διατηρώ σωστά...
Μπορώ να το βρω το αλεύρι, απλά δεν το έχω δοκιμάσει ακόμα...Ηρθε η ώρα του, το χτύπημα ήταν καίριο...το φαντάζομαι να βγαίνει ζεστό από το φούρνο και με λίγο βουτυράκι.....ωχ....!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕφη
Φαίνεται υπέροχο το ψωμάκι σου το φαντάζομαι ζεστό ζεστό με τυράκι μπράβο
ΑπάντησηΔιαγραφήΑγγελική μου δεν πειράζει φτιάξτο με μαγιά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕφη ..βουτυράκι σε ζεστό ψωμάκι ονειρεύσαι βλέπω.
nadia Ψωμάκι τυράκι να θυμηθούμε τα παιδικά μας χρόνια.
Ενα ποίημα το ψωμάκι σου!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν και δεν είμαι ιδιαίτερα ψωμού, το ζήλεψα!!
Φιλιά, καλή βδομάδα!
Με αυτό το αλεύρι είναι όντως ζηλευτό Έλενα.
ΑπάντησηΔιαγραφήτέλειο ψωμάκι, έχω και σπιτική χωριάτικη φέτα και φρέσκο βούτυρο, δε θέλω τίποτε άλλο!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤέλειο το ψωμάκι σου!!! Και με αυτό το αλεύρι Λήμνου ότι και να φτιάξεις βγαίνει καταπληκτικό...σε πίτες, κουλούρια, κουραμπιέδες, μελομακάρονα εγώ αυτό χρησιμοποιώ μόνον!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλί καρντιά μου έμορφη!!!
Χρύσα μου..σε βρίσκω άψογη...σου ρχομαιιιιι
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαρντιά μου Γιάννα έχεις δίκιο.Εγώ προειδοποίησα ...το επόμενο χτύπημα θα είναι πίτα.Φιλώ σε...
Το χω το αλεύρι και θα το φτιάξω με μαγιά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα το φτιάξεις Φοίβη μου ..λέει πολλά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν το έχω δοκιμάσει αυτό το αλεύρι, αλλά θα το κάνω, για να επιμένετε όλοι κάτι παραπάνω θα ξέρετε...
ΑπάντησηΔιαγραφή