Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2011

Ένας χρόνος ....μετά



Σκεφτόμουν πολύ καιρό τώρα ότι πλησιάζει ο καιρός που αυτός εδώ ο χώρος κλείνει τον πρώτο του χρόνο.


Εκτός από το κέρασμα που είθισται να γίνεται και ανοίγω παρένθεση, θα φάω ξύλο αν δεν κεράσω, κλείνω παρένθεση, θα καταθέσω ότι είδα, άκουσα και γνώρισα ένα χρόνο σαν blogger.


Όταν έκανα το πρώτο "κλικ"και γράφτηκα ως blogger ήταν όλα τόσο απλά.Δεν ήξερα αλλά δεν ρώτησα και πουθενά.Η απόφαση ήταν στιγμιαία. Το γιατί;
Γιατί φόρτωσα κρανιοεγκεφαλικώς με τις βλακείες και τα δήθεν που διαδραματιζόντουσαν σε κάποια sites μαγειρικής. Μαγείρισσες και Μάγειροι της κακιάς ώρας. Που μαγειρεύουν με κονσέρβες και συντηρητικά, και τα υπόλοιπα μέλη να επικροτούν όλα αυτά τα έκτροπα. Τρία χρόνια τώρα σε διαδικτυακούς χώρους με μαγειρικά δρώμενα είδα πολλά...Και όλα όσα θα δείτε γραμμένα παρακάτω είναι απλά γεγονότα και διαπιστώσεις μέσα από την δική μου λογική, μέσα από την δική μου αντίληψη, μέσα από τις δικές μου διαπιστώσεις σε αυτό που έβγαζε το "πρίσμα".
Ας τα πάρω από την αρχή..και αν σας κουράζει να διαβάζετε δείτε το "κέρασμα"μου  και όλα καλά. Το έχω κάνει και εγώ.
Μέσα σε ένα χρόνο πρέπει να ομολογήσω ότι γνώρισα πολλά μα πάρα πολλά.
Καλά και άσχημα, ανισόρροπα και μεγαλειώδη.
Λόγω της θετικής μου σκέψης θα σερβίρω (γραπτώς) τα άσχημα, τα ανόητα τα ευτράπελα.
Ύστερα τα καλά ..για να μείνει η γλυκειά γεύση στο μυαλό.

Στην περιγραφή του προφίλ μου γράφω για μια παγκόσμια μαγειρική τρέλα, για μια τρέλα που μας την διόγκωσαν και οι τηλεοπτικές μαγειρικές εκπομπές.
Όμως η μαγειρική είναι τέχνη, γνώση .....
Είδα κάποιους να δίνουν συνταγές χωρίς να τις έχουν δουλέψει ή δοκιμάσει, αγοράζοντας φαγητά και γλυκά έτοιμα, να τα παρουσιάζουν σαν δικά τους ,με τις ανάλογες φωτογραφίες και πας να δοκιμάσεις όλο ενθουσιασμό την συνταγή και να πετάς στο καλάθι των αχρήστων υλικά-λεφτά και την απογοήτευση σου μαζί. ΓΙΑΤΙ;
Γιατί να βάλεις τον κάθε αναγνώστη στην διαδικασία αυτή; Την δική σου ανασφάλεια και έλλειψη προσωπικότητας πληρώνει κάποιος η κάποιοι με χρήμα και κόπο.
Είδα να μαγειρεύονται μενταγιόν ζαρκαδιού και μπανάνες στην σούβλα. Μα είναι δυνατόν η μέση Ελληνίδα νοικοκυρά να έχει τέτοιες προσδοκίες για το καθημερινό τραπέζι; Αν είναι δυνατόν. Ξεχάσαμε την υπέροχη φασολάδα που με αυτήν μεγαλώσαμε;
Δεν λέω καλό είναι που μάθαμε τα κρεμ μπρουλέ, τα φάντζ σοκολάτας αλλά μην απαξιώνουμε εντελώς την παγκοσμίως γνωστή και πιστοποιημένη φέτα.
Έχουμε δηλαδή στα χέρια μας ένα pc και πρόσβαση στο διαδίκτυο κάνουμε copypaste από ξένα blogs και παρουσιάζουμε ως άλλοι εφευρέτες της πενικιλίνης την x-y-z συνταγή. Θάρρος και αλήθεια γιατί αν το διαθέτεις θα λάβεις και αληθινά "μπράβο" και αυτά έχουν πραγματική αξία.

Πάμε παρακάτω....Στις αρχές λοιπόν και χωρίς να ψάχνω ιδιαίτερα σε άλλα blogs (αφού δεν ήξερα ) γινόντουσαν παιχνίδια-βραβεύσεις και διάφορα τέτοια event διαδικτυακά, που γίνονται μέχρι σήμερα και έπεσα πάνω σε κακοήθεια. Χαρακτηρίστε με όπως θέλετε ,ίσως αντί-star, ίσως και εγώ δεν ξέρω πως, βάλτε βωμολοχία εν ανάγκη αλλά δεν είμαι δήθεν. Δεν έχω συμμετάσχει σε κανένα blog-παίγνιο-βράβευση εκτός των ευχαριστιών σε κάθε blogger που με σκέφτεται με τα καλύτερα των συναισθημάτων του και τους ευχαριστώ όλους...και μία φορά που δήλωσα στην αρχή δηλαδή ότι "δεν θα πάρω" με δική μου ανάρτηση. Ήταν πολύ άτοπη και προσβλητική η αρχή του παιχνιδιού για μένα.
Κάποιος να θέλει να κάνει το δικό σου blog κατά τα δικά του γούστα. Όχι ευχαριστώ αλλά δεν θα πάρω...σε όποιον αρέσουμε για τους άλλους δεν θα μπορέσουμε όπως λέει και το άσμα. Χειραγωγίες
δεν δέχομαι όταν βγάζω κόπο, ψυχή και γνώση (όποια). Έτσι αποφάσισα να μην συμμετέχω και να μοιράζω κάτι που δεν αισθάνομαι μόνο και μόνο για την επισκεψιμότητα και να κάνω φίλες έτσι γιατί έγραψα μια σειρά για αυτούς. Να γεμίσει η αρχική σελίδα μου με εικονίτσες τύπου disney κτλ. για να τα δεί ποιός...οι άλλοι bloggers οι αναγνώστες; Εγώ θέλω να βλέπουν τις συνταγές, δικές μου ή αυτές που έχω δοκιμάσει και πιστεύω ότι είναι αξιόλογες. Αυτές παρουσιάζω. Αυτές που έκαναν εντύπωση σε μένα, αυτές που λάτρεψα εγώ και η οικογένεια μου. Event έχω ζήσει πολλά και ρεαλιστικά όχι μέσω διαδικτυακής πραγματικότητας. Είμαι χορτάτη.
Χωρίς να ξέρω γράφτηκα σε κοινότητες και σελίδες νόστιμες, που τελικά το μόνο που εξυπηρετούσαν ήταν τα δικά τους οικονομικά συμφέροντα. Ε, ναι λοιπόν αυτό το θεωρώ θράσος. Με τον δικό μου κόπο και χρήμα να κερδίζουν άλλοι. Σταυρό για μένα κανείς δεν θα κουβαλήσει, ούτε όμως και θα γίνω κωπηλάτης σε  ξένη γαλέρα…Αυτό αποδείχτηκε σε διαδικτυακή συζήτηση μέσα σε κοινωνικό δίκτυο. Ποια δικαιώματα και ποια οργάνωση...τα δικά μας δικά μας και τα δικά σας πάλι δικά μας...μην χαλάσει το "γλυκό".
Χρόνια στο παιχνίδι της διαφήμισης, της δημοσιογραφίας και του promotion έχω το ένστικτο να διακρίνω.
Αυτά είναι (τα βασικά) "κακά" ενός έτους που είμαι blogger.
Πάμε για τα ευχάριστα...
Ένα χρόνο τώρα διάβασα...διάβασα..διάβασα και είδα.
Είδα ανθρώπους να μεγαλουργούν, να δίνουν ψυχή και σώμα.
Έμαθα και έμαθα πολλά και καλά. Τους το δείχνω αλλά μόνο όταν το νιώσω. Σχολιάζοντας...
Δεν μπαίνω ποτέ για ανταπόδοση σε κάποιο χώρο για να σχολιάσω. Το κάνω μόνο όταν μου αρέσει κάτι πολύ, όταν το αισθάνομαι. Έτσι λοιπόν γνώρισα και κάποιους φίλους. Άλλοι παλιότεροι και άλλοι πιο καινούργιοι ...ελπίζω του χρόνου να είμαστε όλοι καλά και να πω και για σας τους καινούργιους. Ο χρόνος θα είναι οδηγός μου. Βλέπετε δεν γράφω πολλά για τα καλά..γιατί απλά αυτά που λέω τα αισθάνομαι και είναι πέρα για πέρα αληθινά.
Πριν τελειώσω τα "απομνημονεύματα του έτους" να ευχαριστήσω κάποιους που αγαπώ και εκτιμώ.
Η σειρά είναι με χρονική σημασία και όχι με συναισθήματα. Είναι το ίδιο για όλους.
Ξεκινώ με το "αδέλφι" μου την ΔΑΦΝΗ
Είναι η πρώτη μου αναγνώστης. Είναι ο άνθρωπος που μου δίδαξε πως να γράφω, πως να στοιχίζω, πως να περνάω φωτογραφίες, πως..πως...πως...Αφού ξεκίνησα το blog, την τρίτη μέρα της είπα "δες εδώ και πές μου…"Μου είπε, με δίδαξε και με στήριξε τόσο σε όλα τα δύσκολα. Που έχω παρακαταθήκη δικών της συνταγών και κόπων. Ξέρεις τι νοιώθω για σένα Δάφνη; Το ξέρεις.

Τις δικές μου και λατρεμένες ΑΜΠΛΟΚΑΡΙΣΤΕΣ

Την ΙΩΑΝΝΑ για όλα τα δικά της μαγειρικά μυστικά και συνταγές.Εσύ "Έμορφη" ξέρεις;

Την ΓΙΑΝΝΑ για όλες τις πολύτιμες γνώσεις, συνταγές και συμβουλές. Είπαμε είσαι ολόκληρη βιβλιοθήκη μαγειρικής."Καρντιά" μου ξέρεις;

Την ΘΕΑ ΑΦΡΟΔΙΤΗ που χωρίς να την ρωτήσω πήρα τις συνταγές της και τα επιτεύγματα της."Θεά "μου ξέρεις;

Τις φίλες που μου έδωσαν απλόχερα τις δικές τους συνταγές, τον κόπο τους και την ψυχή τους. Σας ευχαριστώ πολύ!!!

Την ΟΣΚΑΡΟΔΑΦΝΟΣΤΕΦΑΝΟΜΕΝΗ Ζαμπία, που με ανέχεται συνεχώς, που αντιγράφω τις συνταγές της, που παίρνω μαθήματα φωτογραφίας από το πολύτιμο ΤΙΜ της.Ζαμπία μου υποκλίνομαι και ...ξέρεις

Όλους τους bloggers  που τιμούν με τα σχόλια τους, την κάθε μου μαγειρική προσπάθεια.
Σας ευχαριστώ για κάθε "κλικ"

Τους απλούς αναγνώστες που είναι οι πολυτιμότεροι και αντικειμενικότεροι κριτές. Ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη σας.

Να μην ξεχάσω να ευχαριστήσω όλους όσους ήρθα σε αντιπαράθεση. Με διδάξατε πολλά και ευχαριστώ που με αφυπνίσατε. Νόμιζα ότι ο κόσμος της μαγειρικής ήταν μόνο αρώματα και γεύσεις.

Τέλος να ευχαριστήσω την οικογένεια μου που ανέχεται την λόξα μου με την μαγειρική και τους γονείς μου που μου μετέδωσαν την τέχνη τους, την αξιοπρέπεια και τον αυτοσεβασμό.
Άντε και του χρόνου!

76 σχόλια:

  1. Θα έλεγα πως ταυτίζομαι μαζί σου σ' αρκετά απ' όσα αναφέρεις αγαπητή Μάρα, απλώς κάποιες φορές ο δικός μας τρόπος διαχείρησης είναι αυτός που μας κάνει αρεστούς ή λιγότερο αρεστούς στους αναγνώστες μας.
    Συνεπώς δεν φαντάζομαι ότι θα έχεις ν' αντιμετπωίσεις κάποι πρόβλημα με τα όσα έγραψες, αφού είναι πραγματικά η δική σου - κατά δική σου άποψη.

    Και του χρόνου λοιπόν!
    Αλλά μέχρι τότε μάλλον θα πρέπει να γράψεις και τη συνταγή για το κέρασμα, δεν νομίζεις :-)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συνέχισε να κάνεις αυτό που τόσο σοβαρά, αληθινά και υπεύθυνα κάνεις αγαπημένη μου....
    Μακάρι να υπήρχαν κι άλλοι σαν εσένα και ξέρεις πως δε σε χαϊδεύω μ' αυτό που σου λέω!!
    Πολύχρονο το "μωρό" σου!
    Σ' αγαπώ και σ' ευχαριστώ για τη φιλία και την αγάπη σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλημέρα, Μάρα, χρόνια πολλά και δημιουργικά στο πολύ όμορφο blog σου με τις ωραίες συνταγές τις εξαιρετικές φωτογραφίες.
    Όσο για τις απόψεις σου, σεβαστές. Βlogging σημαίνει κοινωνείν/μετέχειν/επικοινωνείν αλλά και επιλέγειν και ενθαρρύνειν (χρησιμοποιώ απαρέμφατα για κυριολεξία) και βραβεύειν ή μή.
    (Πόσο τολμάμε;) Κόσμος πάει κι έρχεται στο διαδύκτιο, αξιόλογος με ευγένεια αλλά και με κικρότητες, δυστυχώς πολλές. Διαλέγεις, ευτυχώς, και προχωράς αλλά και απογοητεύεσαιπολλές φορές-δική μου εμπειρία. Αυτά τα γενικά.

    Θέλω να σε ευχαριστώ που ήσουν από τις πρώτες που με τίμησαν με τις επισκέψεις. Το εκτιμώ αφάνταστα και σε παρακολουθώ ανελλιπώς, εκτιμώντας την ποιότητα του blog σου.
    Περιμένω κι εγώ τη συνταγή του κεράσματος και σου εύχομαι επιτυχίες πολλές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλημέρα Μάρα μου!!! Σε κάποια απ΄όσα λες διαφωνώ και σε κάποια συμφωνώ. Ας πούμε νομίζω ότι οι εικονίτσες που κοσμούν το κάθε μπλογκ είναι απλά θέμα αισθητικής και χαρακτήρα κι ως εδώ δεν βλέπω κανένα κακό!!!! Αλλά όταν αντιγράφονται συνταγές και μάλιστα χωρίς link ή παρουσιάζονται συνταγές χωρίς δοκιμή εεεε τότε ναι, αυτό είναι απαράδεκτο!!! Αλλά όταν παρουσιάζονται συνταγές απ'όλο τον κόσμο, δεν κατάλαβα πού είναι το κακό;;; Θεωρώ ότι αυτό διευρύνει κατά έναν τρόπο τους ορίζοντες του ατόμου και είναι ένα είδος "γνωριμίας" με τον κόσμο!!! Εξ άλλου και γι αυτό ο blogger που το κάνει έχει ψάξει, έχει διαβάσει και έχει μαγειρέψει!!! Βέβαια, είναι αυτονόητο ότι ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να απαξιώνει την ελληνική κουζίνα και προϊόντα η οποία έτσι κι αλλιώς έχει κερδίσει διεθνώς το σεβασμό. Επίσης, τα παιχνίδια και οι βραβεύσεις δεν σημαίνουν ότι κάποιος είναι "νηστικός" από κοινωνικές εκδηλώσεις στην ζωή του αλλά απλώς ότι η εικονική πραγματικότητα είναι ένα μέρος της σύγχρονης ζωής και πραγματικότητας. Δεν νομίζω ότι κανένας εξαρτά τη ζωή του από αυτό!!!Τέλος πάντων δεν είναι κακό να διαφωνούμε, νομίζω τουλάχιστον ότι η διαφωνία όταν είναι πολιτισμένη μας βοηθάει να προχωρήσουμε σαν άτομα. ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ θεωρώ ότι κάθε ένας πρέπει να φτιάχνει το blog του όπως θέλει, για τους λόγους που θέλει και με την προοπτική που ονειρεύεται αρκεί να σέβεται τους υπόλοιπους!! Αυτό θα πει ελευθερία έκφρασης! ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ και του χρόνου να είσαι καλά και να μας δίνεις ωραίες συνταγές!! ΦΙΛΙΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Επανέρχομαι
    Συγγνώμη, μικρότητες ήθελα να γράψω.
    Μου άρεσε έτσι όπως έβαλε η Κική το θέμα της ελευθερίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αγαπητή Μάρα η τζενάκι η όπως αλλιώς σου αρέσει να σε φωνάζουν, μέχρι και αυτή τη στιγμή που σου γράφω δεν ξέρω αν σύμφωνο μαζί σου η όχι.

    Νομίζω σε κάποια ναι. όσον αφορά δηλαδή τους διαδικτυακούς τόπους που προσπάθησαν να καρπωθούν το ξένο ιδρώτα.. η για τα ετοιματζίδικα και τα copy paste χωρίς αναφορά στην πηγή...

    Να σου παραθέσω λοιπόν και την δικη μου ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ αντίληψη και άποψη επί του θέματος. Τα βραβεία είναι κατά την γνώμη μου πάντα καθαρά αντικειμενικά και σύμφωνα πάντα με την προσωπική αισθητική και συμπάθεια του καθενός. Δεν βρίσκω τίποτα το κακό σε αυτό. Και σίγουρα δεν νομίζω να το κάνουν για λόγους επισκεψιμότητας. Αν και προσωπικά δεν κρεμάω τέτοια βραβεία στο blog μου, δεν βρίσκω για ποιο λόγο θα πρέπει να κατακρίνω μια τέτοια κίνηση.

    Το Όνομα του Blog σου παραπέμπει σε κάτι πρωτοποριακό, ένα είδος επανάστασης στην κουζίνα αλλα ταυτόχρονα θίγεις αυτούς που δοκιμάζουν και τολμούν να προτείνουν κάτι το καινούργιο ξεφεύγοντας από την κουζίνα της γιαγιάς και συνεπώς την φασολάδα όπως πολύ ωραία αναφέρεις. Το ότι κανεις τολμάει να δοκιμάσει καινά προτείνει κάτι το διαφορετικό δεν σημαίνει ότι ξεχνάει η αρνείται τις ρίζες του , άσχετα αν δεν θέλει να γραφει και να διαβάζει συνεχώς και σε κάθε blog γι αυτό. Και αν τα "μεδαλλον" ζαρκαδιού και η σουβλιστή μπανάνα δεν αποτελούν λύσεις για την μέση ελληνίδα νοικοκυρά και το μέσο ελληνικό μεσημεριανό τραπέζι, σίγουρα θα αποτελούν λύσεις για μια ιδίατερη στιγμή. Και μπορεί αυτές οι λύσεις να μην είναι για όλους, αλλα για κάποιους θα είναι. Θα κατακρίνουμε και αυτούς που τόλμησαν να φάνε η να σερβίρουν κάτι διαφορετικό και να σερβίρουν την Mozarella με ντομάτα αντί της φέτας?? Όπως πολύ όμορφα γραφεις και εσύ Σε οποιον αρέσουμε. και επαυξάνω εγώ λέγοντας όσα δεν φτάνει η αλεπού... Ο καθένας έχει προσωπική βούληση και κριτική άποψη για να διαλέξει και να κρατήσει αυτό που του αρέσει.

    Αυτά τα ολίγα από μένα, με φιλική διάθεση πάντα και σίγουρα επώνυμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Και φυσικά ενοοώ Medaillon... Ο Μπλόγκερ σήμερα έχει πρόβλημα...:D

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πολύχρονο το blog σου!
    Εύχομαι να σε απολαμβάνουμε γευστικά αλλά και ως φυσική παρουσία για πολλά-πολλά χρόνια!

    Διάβασα με προσοχή όλα όσα αναφέρεις. Πολλά αφορούν προσωπική, δική σου εμπειρία, κάποια άλλα είναι κοινοί προβληματισμοί, οι οποίοι με βρίσκουν σύμφωνη και κάποια τρίτα αφορούν γεγονότα πραγματικά στα οποία έχω άμεση γνώση.

    Το food blogging και ο μικρόκοσμός του στα ελληνικά δεδομένα που γνωρίζουμε έχει από όλα.
    Και ευγενείς, και πλεγματικούς, και μαγείρους, και τεμπέληδες, και άσχετους, και νεοφώτιστους και κακοπροαίρετους και εκμεταλλευτές και με λίγα λόγια "έχει από όλα ο μπαχτσές".
    Ανάλογα τώρα κατατασσόμαστε ή μας κατατάσσουν στο αντίστοιχο κουτάκι.Α! Ξέχασα, αυτός ο "αγγελικά πλασμένος" χώρος έχει και αρχηγούς, υπαρχηγούς και ενωματάρχες, οι οποίοι κάποια στιγμή μαζεύτηκαν και μοίρασαν οφίτσια...Για το καλό του αρχηγού, να μπορεί να κάνει τη δουλίτσα του με έρμα τους food bloggers, τόσο προκομμένοι και ικανοί (οι αρχηγοί)!

    Όσοι είναι "έξω από το χορό" έτυχαν της κατάλληλης συμπεριφοράς. Προσπάθησαν, ανεπιτυχώς ευτυχώς, με διάφορους τρόπους να τους εξαφανίσουν, να τους απομονώσουν και γενικά να τους πολεμήσουν διαβάλλοντας τους σε τρίτους ή καταγγέλοντάς τους. Όπως δουλεύει η καμόρα και η μαφία δηλαδή.

    Το να χειραγωγείς ένα πλήθος ακατάρτιστων είναι ο πιο εύκολος τρόπος. Όπως αποδείχτηκε και στην συγκεκριμένη κοινότητα. Λίγοι, πολύ λίγοι μυρίστηκαν τη δουλειά και διαχώρισαν τη θέση τους μεταξύ αυτών και εσύ. Και είναι προς τιμή σου που το τόλμησες.

    Θα ευχόμουν αυτός ο χώρος κοινωνικής δικτύωσης να ήταν δομημένος σε βάσεις καλύτερες ή τουλάχιστον ευπρεπέστερες, αλλά αφού δεν γίνεται να είναι, θα γίνουμε κι εμείς αυτό που έλεγε η Μαλβίνα: "και του λιμανιού και του σαλονιού"!

    Και του χρόνου, βρε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αγαπητοί φίλοι σήμερα θα απαντήσω στον καθένα ξεχωριστά....
    Γλυκεία μου Πηνελόπη...εννοείται ότι χρωστάω την συνταγή του κεράσματος.Σε ευχαριστώ πολύ για τα σχόλια σου κατά καιρούς,εκτιμώ την παρουσία σου σήμερα εδώ.Φιλιά πολλά!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ψυχανεμισμένο μου αδέλφι και εγώ σ αγαπώ πολύ!
    Σε φιλώ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. HelenGr μια μερίδα λέοντος και για σένα καλή μου από την επερχόμενη συνταγή.Τους αληθινούς μην τους φοβάσαι,τους υποκριτές κόλακες να έχεις κατά νου...Φιλιά πολλά και ευχαριστίες απο ΜΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Καλή μου Κική...σε θαυμάζω για τα μαγειρικά σου δρώμενα και νομίζω το ξέρεις....
    Αν συμφωνούσαμε απόλυτα,ειλικρινά θα ανησυχούσα...δεν θα ήταν πραγματικό.Δυστυχώς υπάρχουν άνθρωποι που στηρίζουν την όποια προσωπικότητα τους στο διαδίκτυο.Προσωπικά τους έχω μοιράσει τα καλάμια....
    Σε ευχαριστώ για την "διαφωνία" σου.Από σένα είναι εποικοδομητική.Ευχαριστώ και για τις ευχές.Φιλιααααααααααααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Καλησπερα Μαρα...Διαβασα την αναρτηση σου και διαφωνω σε πολλά.Λογω ομως οτι ο χρονος μου ειναι πολυτιμος για να αναλωνεται στις μικροτητες του καθενος,θα επικεντρωθω στα ελαχιστα!
    Καπου μιλάς για copy-paste και πολυ καλα κανεις,συμφωνω μαζι σου.Διερωταμαι ομως τα εξης 2 πραγματα:Το 1 ειναι οτι εχεις γραφτει η ιδια σε 1 μπλογκ -το δικο μου- το οποιο ειναι κατ εξοχην clopy-paste οπως αναφερω αλλωστε και στο προφιλ μου!Εφ οσον ειναι τετοιες οι αντιληψεις σου γιατι εκανες κατι τετοιο??(φυσικα μπορεις να απεγγραφτεις οποτε θελεις).Το Δευτερο εχει παλι θεμα το copy-paste!Καταγγελεις πολυ σωστα οσα καταγγελεις για την αντιγραφη και πιο κατω στο κατεβατο σου ευχαριστεις την ταδε η τη δεινα που αντεγραψες τις συνταγες τους και τα λοιπα.Δλδ η παραδοχη σε εξιλεωνει???Πραγματικα δεν μπορω να καταλαβω..καπου φασκεις καπου αντι φασκεις!!!Αυτα τα λιγα απο μενα,εντελως φιλικα.

    Υ.Γ.:Η γνωμη είναι σάν τη...μύτη!Οοοοοοοοολοι εχουν και απο 1.

    Χρονια πολλα στο μπλογκ σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Υ.Γ.2 Εχει αυξηθει με αυτη την αναρτηση η επισκεψιμοτητα σου....Τυχαιο???δε Νομιζω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Να τα εκατοστήσει το όμορφο σου μπλογκ Μάρα μου!

    Πάντα με ωραίες προτάσεις και λιχουδιές!!!

    Τα υπόλοιπα....ασχολίαστα! Την αποψη μου την κρατάω για εμένα, όποιος δεν ταιριάζει σε εμένα ..απλά δεν τον ξαναπλησιάζω..χαχαχααχ!!!

    Φιλιά!! Εφη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Χαίρε Βασιλική Καρύδα..εκεί με παραπέμπειτο Royal Coconut.Καλώς όρισες στο σπιτικό μου....
    Μάρα με ξέρουν και πάντα Μαρα,Μαρία,Μαράκι,Μαριώ με έλεγαν.Τζενάκι ποτέ.Αυτά τα κάνουν άλλοι bloggers και ίσως προσφιλείς σου... Διαθέτω πολλούς τόνους αυτοσεβασμού για να κρύβομαι πίσω από τέτοια ψευδώνυμα,η να κριτικάρω το ντύσιμο η το μαλλί του δίπλα μου.
    Κοιτάω την δική μου καμπούρα και όταν κοιτάξω του άλλου δεν την κατακρίνω,απλά δεν ασχολούμαι.
    Ναι το τίτλος είναι μια επανάσταση,έναντι στις κλεμμένες γνώσεις και τις γλοιώδεις κινήσεις σε αυτή την φάρα που σε θέλει υποχείριο...και υπάρχει αυτή η φάρα από πείρα το λέω.
    Η δική μου λοιπόν επανάσταση περιλαμβάνει μαγειρική για την μέση Ελληνίδα νοικοκυρά,αυτήν που σκέφτεται πως με λίγα ευρώ θα κάνει το καλύτερο για την οικογένεια της.Οι γκουρμεδιές καλές είναι αλλά όχι εφικτές για την καθημερινότητα.Αν θυμάμαι καλά εσύ ασχολείσαι με gourmet καταστάσεις και ίσως να με θεωρείς "αλεπού".Δικαίωμα σου,αλλά και μένα απόψεις μου...βγαλμένες από γεγονότα.Καλό είναι να μην ξεχνάμε από που προερχόμαστε ,τι κάναμε πριν 5-8-10 χρόνια ,που δεν ξέραμε κάποιες, ούτε αυγό να βράσουμε.Μάθαμε 2-3 γκουρμεδιές και τσουπ...το καλάμι...Ο ταπεινός άνθρωπος είναι διπλά κερδισμένος...στην περίπτωση του food blogging ο ταπεινός μαγειρευτής που λέει και ο γιος μου... είναι διπλά κερδισμένος.
    1) σέβεται τον εαυτό του
    2) τον σέβονται πραγματικά αξιόλογοι και σεβάσμιοι άθρωποι.
    Και καταλήγω με τον δικό σου επίλογο...
    προσωπική βούληση και κριτική άποψη..αυτό είπα σήμερα την άποψη μου από το δικό μου "ιδιαίτερο πρίσμα"

    Ευχαριστώ για την επίσκεψη σου και για τον χρόνο που ανάλωσες για να μου γράψεις....Καλό απόγευμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Καλή μου Ζαμπία!!!
    Είσαι από τους λίγους που ξέρεις την πραγματικότητα με τα αντίστοιχα ονόματα.
    Ακόμη μία φορά υποκλίνομαι στις γνώσεις σου και την προσωπικότητα σου!
    Ευχαριστώ για τις ευχές σου!
    Φιλιάααααααααα σου πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Καλώς τον NIKOS!
    Πρέπει να σου λύσω τις απορίες μια προς μια.
    1)το ότι έγινα αναγνώστης στο blog σου δεν σημαίνει ότι διαπράττω και κάποια εγκληματική ενέργεια.Αν θεωρείς τον εαυτό σου κακοποιό blogger τότε αλλάζει.ΖΕνημερώσε με μόνο να ξέρω.... :-)
    2) Ναι λέω ότι έχω συνταγές άλλων bloggers αλλά έχω η την τηλεφωνική η την διαδικτυακή τους έγκριση.Αυτό λέω και στο δικό μου προφίλ...Δίνω όσα ξέρω και ταυτόχρονα ανακαλύπτω.
    Εκτός από μύτη που έχουμε όλοι ,εγώ έχω και επισκεψιμότητα.Μέσα στο pc σου υπάρχει αριθμομηχανή..αυτό θα σε βοηθήσει να δεις ότι δεν πάσχω από αυτό.....
    Γλυκάκι θα κεραστείς;
    Ευχαριστώ για την επίσκεψη...Καλό απόγευμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Καλησπέρα Μάνα....Κάτσε να σε γλυκάνω...

    Το σχόλιο σου σημαντικό όπως και οι ευχές σου!!!
    Φιλιάααααααααα στον λόχο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Χρονια πολλά στο Maras Cook Revolution! Ευχομαι να συνεχίσεις για πολύ πολύ καιρό να μαγειρεύεις τα πράγματα που σου αρέσουν, που αγαπάς και που τα βλέπουμε και εμείς και λέμε " Μα καλά εγώ γιατι δεν το σκέφτηκα?" χαχαχα
    Το γλυκάκι τι είναι? Ειμαι ολίγον ασχετη με τα γλυκά..
    Εγώ θα πω μονο ότι όλοι έχουμε την ευθύνη για τις αναρτήσεις του δημόσιου προσωπικού μας χώρου. Αναλόγως λοιπόν του πως ανιλαμβανόμαστε την υπευθυνότητα, γράφουμε και σερβίρουμε...
    Επειδή εγώ έκανα την σουβλιστή μπανάνα παγωτό, να πω ότι ειναι το πιο νόστιμο, φυσικό και υγιεινό παγωτό που υπάρχει.. Σε γενικές γραμμές είμαι υπέρμαχος της συγχρονης "έξυπνης" και υγιεινής διατροφής. Εννοείται ότι στηρίζω και αγαπώ τα ελληνικά προιόντα αλλά θεωρώ ότι ειμαι και αντικειμενική. Η μαγειρική μου έχει βάση την Ελληνική Παραδοσιακή αλλά ειναι κάτι άλλο..
    Φιλάκια πολλά, Χρονια πολλά, θα είμαι εδώ!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Χαχαχαχαχαχα.αχ βρε Eri μου...καπετάνισσα μου!
    Ναι έχεις δίκιο αλλά έχω δει και άλλη "σουβλιστή" μπανάνα..και όχι σαν την δική σου.Η δική σου ήταν μια απόλαυση,μια όαση μέσα στην έρημο.
    Ξέρεις καλά ότι ο προσωπικός μαγειρικός σου χώρος είναι στην καρδιά μου.Είναι έξυπνος,ευρηματικός,εύκολος και προσιτός.Είναι αυτό το κάτι που ψάχνουμε όλοι καθημερινά.
    Παίρνω τις ευχές σου και τα φιλιά σου και σε κερνώ ένα (μεγαλόο μην μας ακούσουν) κομμάτι γλυκό.Φιλιαααααααααααααααααααααα και σε ευχαριστώ!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Εύχομαι χιλιόχρονο το μπλογκο-σπιτάκι σου με πολλές πολλές νοστιμιές!
    Σε αρκετά θέματα διαφωνούμε, τα έχουμε συζητήσει και κατ΄ιδίαν, αλοίμονο αν όλοι συμφωνούσαμε σε όλα.
    Ποτέ όμως δεν απαξιώνω κάποιον που έχει διαφορετικές απόψεις ή μαγειρικές "ανησυχίες" από εμένα, όσο για τους κακοπροαίρετους θεωρώ ότι μόνοι τους απαξιώνονται και απομονώνονται.
    Δεν θα ήθελα όμως να εκφράσω διαφωνία σε ένα ποστ, που κατά την ταπεινή μου γνώμη πρέπει να είναι ένα ποστ ευχών για καλή συνέχεια!
    Καλή συνέχεια λοιπόν, ευχές από καρδιάς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Αντιγραφή είναι να κλέβεις τον κόπο του άλλου, τα κείμενα ή τις φωτογραφίες. Όταν παίρνεις την ιδέα από μια συνταγή, που σου άρεσε και κάθεσαι και τη φτιάχνεις, την αναδημιουργείς δεν είναι κλοπή, είναι τιμητική πράξη και είναι ένας από τους λόγους που, εγώ τουλάχιστον, κάνω τις δημοσιεύσεις μου.
    Ειδάλλως θα κρατούσα μυστικές τις συνταγές.

    Αυτό που είναι εγκληματικό και προκαλεί αγανάκτηση, και στο οποίο πιστεύω ότι αναφέρεσαι, είναι όταν κάποιοι ανίκανοι και οκνηροί παίρνουν τον κόπο σου, τον εκμεταλλεύονται και κερδίζουν από αυτό.
    Η κάθε δημοσίευση χρειάζεται πολλές ώρες -πάνω από 10- για να βγει και έρχονται "οι έξυπνοι" χωρίς άδεια να την οικειοποιηθούν.

    Και όσον αφορά στις συνταγές τις φωτογραφημένες με τα κινητά ή σερβιρισμένα σε ταβέρνες φαγητά που δήθεν τα φτιάξαμε εμείς, ήταν ο κύριος λόγος που απομακρύνθηκα από τη "γαλέρα".
    Βέβαια, να γυρνοβολάμε από ΄δω και από κει να λέμε το μακρύ μας και το κοντό μας για τις συμπλογγίτισσες, κολλητές και μη, είναι η πλέον προσφιλής μέθοδος, εκεί βρίσκουμε χρόνο...Μόνο που δεν λέγεται μαγείρεμα αλλά κάπως αλλιώς.

    Μάρα ξέχασα να σου τονίσω εδώ και πολύ καιρό ότι η προσπάθεια που κάνεις για τη βελτίωση του blog σου είναι ιδιαίτερα αισθητή. Έχεις εντυπωσιάσει το ΤΙΜ και στέλνει συγχαρητήρια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Με το πιάτακι του γλυκού στο χέρι είμαι Έλενα..κάτσε να σε κεράσω με το γλυκό και να σε ευχαριστήσω από καρδιάς για τις ευχές σου!!!
    Η ανάρτηση είναι απολογισμός ενός έτους...αυτά που ξέρεις και που δεν ξέρεις..αυτά που εγώ βίωσα.
    Και του χρόνου λοιπόν να είμαστε όλοι...μα όλοι καλά με υγεία,προσωπική ευτυχία και δημιουργικότητα....
    Καλό απόγευμα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Χαίρομαι που σε γνωρίζω και αλλιώς, εννοώ εκτός από μαστόρισσα της κουζίνας και δικαιολογείς με τον τρόπο σου και εμένα που πολλές φορές διάβασα αλλά δε σχολιάσα τα ποστ σου!
    Μην αλλάξεις καθόλου, να είσαι πάντα ειλικρινής όπως τώρα!!! Βαρέθηκα την υποκρισία και τους κάλπικους!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Και του χρόνου πάλι εδώ Μάρα μου!στα 4,5 χρόνια που τριγυρνω στη μπλογκογειτονια είδα διαφορα,μα ευτυχώς ποτέ δε βρέθηκα στη δίνη καμιάς κακοήθειας....κι αυτο που κατεληξα τελικα είναι πως είμαστε εδω για το κέφι μας...όποιος άλλος έχει άλλα κίνητρα,συντομα καταλήγει κάπου αλλού...όπως πολύ σωστα λες,υπαρχει η ζωή σε πραγματικό χρόνο για να τη τρέξεις και να τη ζήσεις,εδώ ζούμε το παραμυθι μας ο καθενας κατα το γούστο του...κατ'εμε ο αληθινός μπλογκερ,ως αληθινός άνθρωπος,είναι πάντα ευγενής και καλοπροαιρετος...happy birthday!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Μάρα ποτέ δεν ισχυρίστηκα ότι μαγειρευω αυτό που εσύ τόσο υποτιμιτικά αποκαλείς γκουρμεδιές. Εκτός και εσύ οτιδήποτε πλην της φασολάδας και της σπανακόπιτας το θεωρείς γκουρμέ. Αυτή είναι όμως προσωπική σου άποψη και δεν την συμμερίζομαι. Όπως και εσύ έτσι και εγω και ο καθένας, προσπαθεί μέσα απο το μπλογκ του να μεταβιβάσει τις γνώσεις του και τις εμπειρίες του γύρω απο το φαγητό. Σέβομαι και αγαπώ την κουζίνα που είχα την τύχη να γνωρίσω μέσα απο την μαμά μου και έχοντας αυτή ως σταθερή βάση, τόλμησα να δοκιμάσω και κάτι καινούργιο. Δεν καταλαβαίνω λοιπόν γιατί θα πρέπει να απολογηθώ γι αυτό ή γιατί θα πρέπει να νοιώθω ενοχές. Εγώ τουλάχιστον έκανα αυτό που τόσο ωραία γράφεις στο προφιλ σου , ότι έχοντας τα δεδόμένα ξεκίνησα να ψάχνω τα ζητουμενα. Εσύ μπορείς να πεις το ίδιο; Και εκτός αυτού ποτε δεν ισχυρίστηκα ότι στο μπλογκ μου θα δωσω λύσεις για το καθημερινό τραπέζι. Αυτό το αφήνω σε σένα....
    Και φυσικά χρόνια πολλά για το Μπλογκ σου...πριν το ξέχασα.. όσο για το τζενάκι... νομίζω ότι ξέρουμε και οι δύο ποια είναι η αλήθεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Mara μου...
    Εύχομαι από καρδιάς να είσαι πάντα εκεί και να μας γράφεις, να μας εκπαιδεύεις και να μας λες τη γνώμη σου δυνατά και άφοβα. Διότι για μένα, αυτό και μόνο έχει σημασία! ΤΟ ΘΑΡΡΟΣ ΤΗΣ ΓΝΩΜΗΣ ΜΑΣ! Συμφωνώ ή όχι, δεν παίζει ρόλο (άλλωστε δηλώνω εντελώς άσχετη με το αντικείμενο και πολύ νέα blogger), το μόνο σημαντικό είναι η άποψή σου, που την βασίζεις σε επιχειρήματα και την υποστηρίζεις (και υπερασπίζεσαι βεβαίως). Αυτούς τους ανθρώπους γουστάρω εγώ.
    Χρόνια πολλά και δημιουργικά κορίτσι μου!!
    Φιλιά πολλά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Θα συμφωνήσω σχεδόν σε όλα τα "κακά" και στα καλά. Και του χρόνου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Μαρίνα χαίρομαι που απλά διαβάζεις και δεν σχολιάζεις...Αυτό είναι ειλικρινές...
    Το έχω κάνει ουουυυυ δεν θυμάμαι πόσες φορές.Δεν μου βγαίνει το άτιμο.
    Σε ευχαριστώ πολύ..με τιμά αυτό που λες..γλυκό;Θα φάς;Φιλιαααααααααααααααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Ευχαριστώ cook για τις ευχές σου...
    Συμφωνώ στο ότι "ο αληθινός μπλογκερ,ως αληθινός άνθρωπος,είναι πάντα ευγενής και καλοπροαίρετος"
    Αλλά δεν είναι μωρός.Αυτά ανήκουν στην φαντασία αυτών που θέλουν να κρύβονται πίσω από το δάχτυλο τους.Πάντα υγεία και πολλά νόστιμα πιάτα..
    αααααα ξέχασα να σε κεράσω!Φιλιαααααααααααααααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Αγαπητή royal coconut η Βασιλική δεν υποτιμώ την gourmet κουζίνα τους ανίδεους γκουρμεδιάριδες υποτιμώ.Αν κατατάσσεις τον εαυτό σου εκεί,τότε δεν μπορώ να σε βοηθήσω ειλικρινά.Οι γονείς μου γνώστες του αντικειμένου με έμαθαν ότι δεν ξέρω τίποτα...μόνο μαθαίνω εξελίσσομαι και συνεχώς αναζητώ.Αυτό το κατάλαβα όταν έκανα την αναδρομή στις πρώτες συνταγές μου και σε όσες έχω στο τεφτέρι μου.Δεν σου ζητήσε κανείς να απολογηθείς,ούτε σε έχω ενοχλήσει ποτέ,γιατί απλά μου είσαι αδιάφορη. Πως σου ήρθε τώρα και θέλεις να μου τα πεις εμένα αυτά δεν το καταλαβαίνω.Ορμούμενη από που;Μήπως σε πειράζουν τα φασόλια;Το σπανάκι; Η μήπως νομίζεις ότι είσαι η μόνη που ασχολείσαι με το gourmet η είσαι ανίδεη gourmet μαγείρισσα.Αυτό μου δείχνει η δευτερολογία σου.Λυπάμαι καλή μου να το προσέξεις αυτό.Όσο για το Τζένη Τζενάκι και Ευγενία ελληνιστί ξαναλυπάμαι αλλά θα σου χαλάσω την καρδιά..και να το ελέγξεις.Τέλος να σου πω ότι δεν με ενδιαφέρει αν σε έπεισα,δεν είναι στις επιδιώξεις μου.Εγώ το καλάμι μου πάντως το έχω δώσει αλλού ,εκεί που τραβάνε κουπί σε ξένες γαλέρες.
    Να σαι καλά,να έχεις υγεία,διορατικότητα και να μαγειρεύεις πάντα καλύτερα από την κάθε προηγούμενη φορά.Αυτό είναι εξέλιξη.Καλή μας συνέχεια.Και να σου δώσω και το γλυκό σου με όποια συμπάθεια...Καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Λίτσα μου γλυκεία σε ευχαριστώ.Το θέμα είναι ότι έβγαλα τα συμπεράσματα ενός έτους blogging.Με γεγονότα,τις όποιες διαφωνίες.Προς Θεού αν προσπαθούσα να σας πείσω για κάτι που δεν έχετε ζήσει.Ελευθερία σκέψης και λόγου έχουμε.Είπα όποια κακά,όποια καλά..πάντως είναι πέρα ως πέρα αληθινά!Να μην ξεχάσω να σε κεράσω καλή μου...Σευχαριστώ πολύυυυυυυυυυ Φιλιαααααααααααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Ευχαριστώ Κική μου για τις ευχές σου...Γλυκάκι θα πάρεις;Μα τι ρωτάω...γι αυτό δεν πέρασες; Φιλιααααααααααααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Μαράκι μου, γιατί εγώ έτσι μου αρέσει να σε λέω και δεν πρόκειται να πάρω την άδεια κανενός, σου εύχομαι να είσαι πάντα καλά και να κάνεις τόσο όμορφα αυτό που αγαπάς.
    Και αυτό που αγαπάς, είναι να δίνεις απλά και κατανοητά τις συνταγές για οτιδήποτε νόστιμο και υγιεινό μαγειρεύεις για την οικογένεια σου, και σε εκείνους που επισκέπτονται το blog σου.
    Σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια και με χαρά μου να σου χαρίζω όσες γνώσεις έχω, αλλά και συνταγές…κάποιον είδα να γράφει πιο πάνω ότι και εσύ λες ότι αντιγράφεις…προφανώς δεν τα διάβασε καλά αυτά που γράφεις…δεν κατάλαβε ότι εμείς σου τις δίνουμε!!!! Έχεις πολύ ευθύτητα και λεβεντιά στο χαρακτήρα σου για να κάνεις κάτι τέτοιο…αυτές είναι πρακτικές άλλων που έχουν και το θράσσος να γίνονται και κριτές και από πάνω.
    Εύχομαι τα καλύτερα για το blog σου, και σε ευχαριστώ για τη φιλία σου, αλλά και τη συντροφικότητα σου στις "Αμπλοκάριστες".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Γιάννα καρντιά μου γλυκό;Σε σένα και σε άλλες ψυχές χρωστάω πολλά,πολλά κεράσματα.Σας ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ και ειλικρινά υποκλίνομαι στις γνώσεις σας και προσπαθώ να τιμώ την φιλία σας.
    Φιλιααααααααααααααααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Χρόνια Πολλά! Καλή δύναμη και συνεχή εξέλιξη εύχομαι! Γλυκάκι (υπέροχο) δεν θα πάρω για ευνόητους λόγους
    Για τα υπόλοιπα τι να πω. Σε κάθε χώρο άρα και στον κυβερνοχώρο υπάρχουν εντάσεις, φιλίες, αντιδεοντολογικές συμπεριφορές, χνώτα που ταιριάζουν και άλλα που λειτουργούν σαν απωστικές δυνάμεις.
    Ο καθένας μπορεί να κάνει ό,τι νομίζει.Όλοι βέβαια έχουμε μάτια και βλέπουμε. Άσχετα αν δεν εμπλεκόμαστε σε συζητήσεις ατέρμονες όπου όλοι λένε ότι έχουν δίκιο.
    Έχω δει συνταγές μου σε sites που δεν φανταζόμουν ότι υπάρχουν χωρίς να μου ζητήσει κανείς άδεια. Τουλάχιστον σε κάποια γράφτηκα μόνη μου.
    Τι να σου πω Μάρα. Εγώ έχω κόσκινο και στην κουζίνα μου και στις σχέσεις μου τελικά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Χρόνια πολλά στο blog σου, με δημιουργικές ιδέες για πολλά πολλά χρόνια..
    Γλυκάκι θα πάρω εννοείται και εύχομαι τα καλύτερα.
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Vita κάτσε να σε τρατάρω κάτι άλλο δεν θα φύγεις έτσι....Ευχαριστώ για τις ευχές σου ,να σαι καλά!!!Καλό βράδυ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. irene γλυκόοοο..περίμενε....Φιλιααααααααααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Marion σε ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σου που είναι γεμάτες αισθητική...
    Κάτσε για γλυκό...
    Καλό σου βράδυ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Χρόνια Πολλάαααααααααααααααα!!! Πολλά, καλά, νόστιμα και ποιοτικά!!!
    Τέλειο το κέρασμα, περιμένω τη συνταγή γιατί έρχονται και γιορτές...

    Όσο για τις απόψεις μου, στις έχω πει κατ' ιδίαν...

    Πολλά φιλάκια, καλό βράδυ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. Αχ Χρύσα μου ευχαριστώωωωωω..σου έχω φυλάξει ένα κομμάτι γλυκό και στο στέλνω με την αγάπη μου και τα φιλιά μου!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. Μάρα μου γλυκιά....να είσαι γερή και ειλικρινής όπως πάντα για να συνεχίζεις να ΄κάνης αυτό που αγαπάς!!!!!γλυκό καλέ θέλω ...αλλά απο τη Λήμνο!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. Ότι θέλει η Βησαρία...Θα το στείλω το γλυκό στην Λήμνο και μετά απ ευθείας σε σένα...χαχχαα
    Σε ευχαριστώ για τις ευχές σου και για το πόσο με ξέρεις...Αυτό που μασάω συνήθως είναι λιχουδιές και όχι τα λόγια μου.Φιλιαααααααααααααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. Φυσικά και πήρα γλυκάκι! Και αν αυτά τα λαχταριστά πραγματάκια που βλέπω μέσα είναι κεράσια ή βύσσινα, μπορώ να έχω και δεύτερο πλιιιιιιιιιιζ;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. Μάρα μου να το χαίρεσαι το μπλογκ σου, σε ευχαριστώ για το κέρασμα!
    Διάβασα προσεκτικά το κείμενο του απολογισμού σου και προβληματίστηκα.
    Συμφωνώ μαζί σου και τα έχω γράψει και εγώ ότι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στο τι γράφουμε, να αναφέρονται οι πηγές, κλπ. Επίσης θεωρώ ότι είναι καθήκον μας, να μη μας πιάνουν κορόιδα και κλέβουν την δουλειά μας.
    Προσέχω πολύ ποια συνταγή θα μαγειρέψω. Μου έχει συμβεί να κάνω συνταγές διασήμων chef και να βγαίνουν χάλια! Και περισσότερο θυμώνω σε αυτές τις περιπτώσεις, παρά σε ερασιτέχνες που έχουν τις «δικαιολογίες» τους.
    Κάθε μια από μας έχει τον χαρακτήρα της και αυτόν διαπνέει το μπλογκ της. Κάθε μπλογκ έχει και διαφορετικό στόχο.
    Για την ξένη κουζίνα...Τώρα που ζω στο εξωτερικό, με εντυπωσιάζει το καινούργιο με το οποίο έρχομαι σε επαφή και μου αρέσει να το προβάλλω. Όμως, προφανώς σε καθημερινή βάση Ελληνική κουζίνα τρώμε (με τα Ν Αφρικάνικα προϊόντα). Δεν έχω την εντύπωση ότι μαθαίνω οτιδήποτε σε οποιονδήποτε. Γράφω αυτό που με εντυπωσιάζει, όπως αναρτώ τις φωτογραφίες που νομίζω ότι είναι ωραίες. Δεν το κάνω για φιγούρα ή για να πω ότι είναι "ανώτερο". Το κέφι μου κάνω. Και σέβομαι απόλυτα όποιον κοπιάζει για να κάνει το δικό του κέφι. Είτε αυτό είναι η καταγραφή της Ελληνική παραδοσιακής κουζίνας, είτε είναι η προσπάθεια να γραφτεί κάτι ξενόφερτο, είτε να γραφτεί κάτι πρωτότυπο με την σφραγίδα αυτού που έχει το μπλογκ.
    Για τα βραβεία το έχω ξεκάθαρο στο νου μου, ότι κυκλοφορούν για να τονώνουν την κίνηση σε περιόδους κρίσιμες. Τα καινούργια πρόσωπα χαίρονται την διάκριση και δικτυώνονται συντομότερο. Μη τρελαθούμε ότι τα βραβευμένα μπλογκ είναι καλύτερα από τα άλλα…
    Για τα σχόλια... Μεγάλο και αυτό το θέμα που έθεσες! Σπάνια είναι αληθινά... Μάλλον πρέπει να συνεννοηθούμε ότι είναι καλύτερα να λέμε "Καλημέρα!" παρά μπούρδες (όταν δεν έχουμε μια ερώτηση ή αξιόλογη παρατήρηση). Έλα όμως που είναι τρόπος επικοινωνίας και αυτός? Δεν το κρύβω ότι χαίρομαι με τα σχόλια, παρόλο που κάποιες φορές δεν προλαβαίνω καν να απαντήσω! Όταν είχα πρωταρχίσει το σπορ, έκανα "κακούτσικα" σχόλια (πχ έχει πολλά λιπαρά, γιατί χρειάζεται ΚΑΙ κρέμα γάλακτος, έχεις διαβάσει την ετικέτα πόσα Ε έχει κλπ). Μετά κατάλαβα ποιοί είναι οι κανόνες της "καλής συμπεριφοράς" και το έκοψα!
    Συγνώμη για το σεντόνι! Σου εύχομαι να συνεχίσεις όπως το πας! Να τα εκατοστίσει το μπλογκ σου! Με υγεία και ανθρώπους που αγαπάς στο πλευρό σου! Σου στέλνω πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. Γεια σου Αγγελική μου ..ξενιτεμένη!Μια χαρά είναι το σεντόνι σου,με χρώματα και αρώματα.Το να μαγειρεύουμε κάτι πέραν του παραδοσιακού είναι θεμιτό.Το να σνομπάρουμε την παράδοση είναι ξεπεσμός.Υπάρχουν bloggers που έχουν πει ότι η συνταγή τάδε για τα muffins X είναι της γιαγιάς από το Ψ χωρίο...και φυσικά γελάω.Ζεις στο εξωτερικό και κατά καιρούς μοιράζεσαι με τους αναγνώστες υπέροχες γεύσεις.Αλλά μην μου πεις ότι κάποιος που ψάχνει στο διαδίκτυο και μιλάω για ένα φοιτητή,μια νέα νοικοκυρά δεν θέλει να δει και τις μαμαδίσιες συνταγές.Συνταγές όπως είπες έγκυρες που να είσαι σίγουρος για το αποτέλεσμα. Έχω δει σε σένα πολλές τέτοιες συνταγές με απλά υλικά αλλά διαφορετικής κουλτούρας συνταγή.Εκεί λες ανοίγω τους ορίζοντες προς Ν.Αφρική.Αλλάζω θέμα τώρα....
    Αυτό είπα και εγώ σε όσα γράφω.Το blog είναι ο κόπος και η ψυχή του καθενός από εμάς...κάποιοι όμως θέλουν να ασκήσουν χειραγωγία...είτε κάνοντας παιχνίδια και να σε βάλουν στο τρυπάκι ότι είσαι εκτός κλίματος η δίνοντας βραβεία.Σπάνια έχω δει να ξεκινά κάτι καλοπροαίρετα.
    Όσο για τους κανόνες της καλής συμπεριφοράς ...προτιμάω να μασάω παρά να μιλάω αν δεν έχω να πω κάτι.
    Ευχαριστώ ειλικρινά για τις ευχές σου και το σεντόνι σου...χαχχαχαχα σε κερνώ το γλυκό και σε φιλώ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  49. Καλώς την Κική again!
    second piece of cake to the next post
    χαχαχααχαχαχ....Καλό μεσημέριιιιιιιιιι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  50. Μάρα μου, αυτά τα κεράσματα τα δέχομαι με χαρά!
    Τελικά κάποια πράγματα που έχουν να κάνουν με σεβασμό, ξεκινούν από τον αυτοσεβασμό! Αν σέβεσαι τον εαυτό σου, δεν προσβάλεις, δεν κοπιάρεις, δεν λες χαζά...
    Ασκώντας χειραγωγία στο επίπεδο των μπλογκ... τι να πω! Σώθηκαν όποιοι το κάνουν! Για γέλια είναι! (και για κλάματα! )

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  51. Χρόνια πολλά Μάρα μου, με νόστιμες συνταγές και λόγια σταράτα. Όλες είμαστε εδώ γιατί αγαπάμε να μαγειρεύουμε και να μοιραζόμαστε τις δημιουργίες μας.
    πολλά φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  52. Χρόνια πολλά Μάρα μου, με νόστιμες συνταγές και λόγια σταράτα. Όλες είμαστε εδώ γιατί αγαπάμε να μαγειρεύουμε και να μοιραζόμαστε τις δημιουργίες μας.
    πολλά φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  53. manousina μου σε ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σου!!! Γλυκό θα πάρεις;..εννοείται τι ρωτάω;
    Φιλιαααααααααααααααααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  54. Χρόνια πολλά λοιπόν κι από μας! να τα χιλιάσουν και το ιστολόγιό σου και οι αναγνώστες σου!! Φιλια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  55. Καλησπέρα Μαράκι μου!!!
    Πολύχρονο σου εύχομαι να είναι το blog σου κορίτσι μου και να μοιράζεσαι μαζί μας όσες υπέροχες συνταγές γνωρίζεις !!!!
    Ξέρεις καλά τα συναισθήματα που τρέφω για σένα και σε αγαπώ γιατί είσαι αυθεντική. Δεν κρύβεσαι πίσω από "διφορούμενα νοήματα" και "δάχτυλα".
    Συνέχισε αυτό που τόσο όμορφα κάνεις με κέφι, μεράκι, και υπευθυνότητα.
    Σ’ ευχαριστώ για την αγάπη σου και την ανθρωπιά σου!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  56. Καλησπέρα!!!!
    "Ευχές για σας" που έλεγε κι ένα παλιό τραγουδάκι των OLYMPIANS!!
    Να είμαστε όλοι καλά και να γιορτάζουμε τις επετείους μας με όσα αυτές κουβαλούν :)
    Πολύχρονη η Επανάσταση σου Μάρα μου και καλοστεριωμένη!!!
    Να μη ξεχάσω να πάρω γλυκάκι (θα μου πεις τι είναι;)
    Φιλιά
    Καλό βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  57. Pela& Sofi...σας ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου για τις ευχές.Κέρασμα Χ2 για σας γλυκές μου και εύχομαι πολλές και καλές αναρτήσεις και για σας (πέραν των προσωπικών,υγεία και χαρά)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  58. Έμορφη και αμπλοκάριστη Ιωάννα μου...Σε ευχαριστώ για τις ευχές σου..γλυκό θα πάρεις ..σου χρωστώ πολλά πολλά κεράσματα.
    Ευχαριστώ επίσης που με τιμάς με την αγάπη σου και φιλία σου!!!!Τι άλλο..αχ ναι φιλιάααααααααααααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  59. Καλώς τον Γιώργο με τις τραγουδιστές του ευχές.Ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σου...γλυκό κερνάω ,αλλά δεν λέω τι είναι ;-)
    the next post...Να σαι καλά με υγεία Καλό βράδυυυυυυυυυυυυυυυυυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  60. Μάρα μου,να το χαίρεσαι το blog σου και να μεγαλώσει πολύύύύύύύύύύ ακόμααα και να μας κερνάς νόστιμες συνταγές!Εγώ είμαι η μικρή της υπόθεσης και τώρα μαθαίνω τα μέσα...χαίρομαι όμως που γνωριστήκαμε εδώ μέσα και μοιραζόμαστε τα ωραία!Όσο αφορά τα παραπάνω..εγώ θα πώ μόνο μια φράση που χρησιμοποίησες και εσύ απ'το γνωστό άσμα ''σε όποιον αρέσουμε,για τους άλλους δεν θα μπορέσουμε''...και συμφωνώ απόλυτα,γιατί το λέω και εγώ αυτό!Αυτά!Και πάλι σου εύχομαι ότι καλύτερο για το blog σου και πάνω από όλα...υγεία!!!Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  61. Συμφωνώ μαζί σου σε πολλά από αυτά που λες αλλά θα ήθελα να σε ρωτήσω κάτι: γιατί βάζεις συνταγές και μάλιστα 3 μέσα στον τελευταίο μήνα σε site μαγειρικής αφού τόσο πολύ τα απεχθάνεσαι ενώ είσαι ευχαριστημένη με το blog σου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  62. eleni μου γλυκεία σε ευχαριστώ πολύ,μα πολύ για τις ευχές σου!Και σ όποιον αρέσουμε καλή μου...οι άλλοι δεν θα πάρουν.Γλυκό; Μα τι ρωτάω τώρα...Φιλάκια πολλά,πολλά!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  63. Καλώς την jenny ...ότι θα είχα ένα τόσο φανατικό αναγνώστη-θαυμαστή δεν το περίμενα ειλικρινά.Μόνο που κάνεις ένα λάθος,δεν είναι ένας μήνας είναι δύο.
    Ζηλέυουμε Jenny;Εμένα δεν με διέγραψαν ποτέ από εκείνο το site.Δεν είχαν λόγο.Αντιθέτως με εκτιμούν.Και για λόγους καλής συμπεριφοράς και όχι δήθεν, ανταπέδωσα με συνταγές στην εκτίμηση τους.Αλήθεια ξέρεις πως είναι να σε εκτιμούν για αυτό που είσαι.
    Κακώς που απολογούμαι σε ένα "jenny" με κλειστό προφίλ.Το κάνω μόνο και μόνο γιατί δεν έχω να κρύψω κάτι.
    Βλέπεις(αυτό το είπα πρόσφατα αλλού) εγώ την συνείδηση μου την πλένω κάθε βράδυ και ενίοτε την λουλακιάζω.Έτσι είναι λευκή και πεντακάθαρη.
    Μια λουλακιασμένη καλημέρα λοιπόν για σένα....και αν θές πάρε και γλυκό να φύγει η πίκρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  64. Σε πληροφορώ ότι έχω καλύτερα πράγματα να ζηλέψω. ΘΑ ήθελα μόνο να θυμίζω σε όλες τις προλαλήσαντες να μη ξεχνάνε από που ξεκίνησαν. Όλες μας από ένα site ξεκινήσαμε, μας έμαθε ο κόσμος και κάναμε το βήμα παραπάνω. Τέτοια δημοσιεύματα, είναι για αυτούς-αυτές που το βήμα το έκαναν μισό
    Καλή σας μέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  65. Σε ευχαριστώ για την πληροφορία μα δεν την έχω ανάγκη "Jenny" με κλειστό προφίλ.
    Για μπες και με αυτό που σε ξέρουμε όλοι και οι προλαλήσαντες.Τολμάς;
    Ολοκλήρωσε λοιπόν και εσύ το βήμα σου που είναι ακόμα μισό,
    και μετά έλα να μιλήσεις και σε όλους εμάς που το έχουμε ήδη ολοκληρώσει!!!
    Όλες ξεκινήσαμε από sites αλλά πάντα με ένα προφίλ,χωρίς σκιές,και τα βήματα μας είναι σταθερά και όχι αλκοολικά και υποχθόνια.Τα μισά βήματα τα ξέρεις,τα στραβοπατήματα τα έχεις ακουστά;
    Είσαι ήδη απομονωμένη, και να κάνω την παρομοίωση ,ως τρίχα πεταμένη από το ζυμάρι,σε έχουμε πάρει χαμπάρι όλοι..μα όλοι.
    Μην μπείς στο κόπο να γράψεις με ψεύτικο προφίλ γιατί δεν θα σου απαντήσω, και ξέρω ότι δεν σου αρέσει η απόρριψη…
    Πέσε τώρα στα πλακάκια της κουζίνας σου να χτυπηθείς και φρόντισε οι κινήσεις σου από εδώ και στο εξής να είναι συνειδητές και λουλακιασμένες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  66. Mara, χωρίς να θέλω να σε ακολουθήσω στη χυδαιότητα που βγάζει ο κομπλεξισμός σου (κομπλεξισμός για το blogspot, για το public profile σου, για τη φασολάδα σου, ιδέα δεν έχω για τι), θα ήθελα να σε συμβουλέψω να χαλαρώσεις λίγο. Ξέρω που τις γράφεις τις συμβουλές μου, σου το γράφουν όμως και τόσες φίλες πιο πάνω: τη πλάκα μας κάνουμε και περνάμε ευχάριστα τις ελεύθερες ώρες μας με το bloggin. Κάνεις την τρίχα τριχιά, θέλω να πιστεύω (καλοπροαίρετα) από αννοία. Διαφορετικά, τα κίνητρά σου μόνο υγηή δεν πρέπει να είναι.
    Αυτά. .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  67. Κορίτσια προσοχή!

    Σας παρασύρει το πάθος και δείχνετε ένα, πώς να το πούμε καλοπροαίρετα, απαράδεκτο επίπεδο αγραμματοσύνης.
    Για να βοηθήσω λοιπόν (πάντα καλοπροαίρετα)
    Λάθος -Σωστό
    αννοία -ανία (εκτός αν το πάμε για άννοια)
    υγηή -υγιή
    bloggin -blogging

    Συμπεράσματα:
    Χαίρομαι που περνάτε ευχάριστα τις ελεύθερες ώρες σας αλλά να χρησιμοποιείτε και ένα spelling checker γιατί πονάνε τα ματάκια μας.

    Όλα αυτά καλοπροαίρετα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  68. Τι έγινε Jenny με κλειστό προφίλ;
    Ποιος έχει κόμπλεξ;
    Δημόσιο προφίλ έχω και πάντα με αυτό γράφω.
    blog δημόσιο έχω ...σε αντίθεση με σένα.
    Φασολάδα και φτιάχνω και τρώω
    Χυδαιότητα δεν διαθέτω γιατί λέω ότι λέω χωρίς "άλλα" προφίλ και IP.
    Χαλαρή είμαι, γιατί δεν σβήνω τα σχόλια σου....
    Συμβουλές δεν δέχομαι από κουκουλοφόρους του διαδικτύου.
    Οι φίλες που κάνουν blogging το κάνουν με δημόσιο προφίλ και είναι υπαρκτά πρόσωπα και η πλάκα τους έχει υπόσταση,όνομα και ύλη.
    Αυτό που δεν έχεις καταλάβει είναι ότι σου έχω γίνει εμμονή,αφού ξέρεις τι κάνω,πόσο και πότε.Αυτό δεν είναι υγιές...
    Άρον λοιπόν το καλάμι σου και περιπάτει, αυτός εδώ ο χώρος δεν σηκώνει χυδαίες,ανήθικες και απαράδεκτα αγράμματες "προσωπικότητες" που πιθανόν πάσχουν και από γεροντική άννοια όπως πολύ ορθά διόρθωσε το ΤΙΜ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  69. Ευχαριστώ ΤΙΜ για τις καλοπροαίρετες διορθώσεις.
    Αφού μπήκες στον κόπο αυτό,να μου επιτρέψεις να σε κεράσω γλυκό!Καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  70. καλα καλά
    Τράβα τώρα στην "ξένη γαλέρα" σου να ανεβάσεις καμιά συνταγούλα και συνεχίζουμε τη διαφημιστική σου καμπάνια εκεί

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  71. Τι έγινε ζηλεύουμε; Εσύ Jenny μπορείς να ξαναμπείς σε αυτήν την γαλέρα;Με το όνομα που είχες;Μάλλον όχι.Τι νομίζεις ότι είναι εκεί το hungry;
    Τώρα ξανακυλήσου εκεί που λαχταράς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  72. Μάρα...πέσαμε πάνω σε επετειακή ανάρτηση λοιπόν!! Σε ευχαριστούμε για την επίσκεψη."Δεν λέω πολλά"...μας έγραψες! "Λέω μόνο αυτά που πρέπει"...συμπληρώνω εγώ. Νιώθω ότι κάτι γίνετε αλλά είμαι πολύ γκάβακας ακόμη για να καταλάβω (δεν ξέρω αν θέλω κιόλας) ...χε χε! Καλή συνέχεια λοιπόν Χρόνια Πολλά και δημιουργικά!!! Εμάς μας άρεσε και θα μείνουμε πάντως...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  73. Μάρα μου μπήκα μετά από πολύ καιρό στο μπλογκ σου και θέλω να σου πω μπραβο για την αναβάθμιση! Οι φωτογραφίες πολύ καλές! Παλιότερα ήταν κάπως "ζαλιστερές" κι εγώ δε μπορώ! Εχω θέμα με τις "ζαλιστερές" φωτογραφίες φαγητού!
    Χρόνια πολλά στη σελίδα σου και ότι επιθυμεις για ΣΕ!
    Καλέ τη χειροβομβίδα πήγες και έριξες στην κοινότητα των food blogger? Αυτή η ανάρτηση φωνάζει "σφαήήήή" αγιούτα χριστιανοί να ξεφύγουμε το μαχαίρι!
    Παρακαλω γυρίστε όλες και όλοι ειρηνικά στις κουζίνες σας μην ψοφολογήσουμε από την πείνα και ανεβάστε και καμια συνταγή για γλυκο κουταλιού σταφύλι που ζαλίστηκα να ψάχνω ολημερίς!
    Πάω για το γλυκό μου τωρα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  74. Μαζί ...KaPa Καλώς ορίσατε!Ευχαριστώ για τις ευχές σας!Καθήστε για κέρασμα...καλημέρααααα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  75. χαχαχαχαχχαχααχ Georgina με έκανες και γέλασα..αγιούταααα.
    Εξελίσσομαι και μαθαίνω,είπαμε "κληρονομικό"χάρισμα έχω στα της ζαχαροπλαστικής.Λαμβάνω όμως μαθήματα φωτογραφίας,ξένων γλωσσών και κοινωνιολογίας.Τώρα που σε ξεζάλισα φωτογραφικώς ελπίζω να σου φανώ χρήσιμη.Συνταγή σταφύλι δεν έχω εδώ καλή μου αλλά αν θέλεις σου στέλνω.
    Ευχαριστώ για τις ευχές σου και φιλιά πολλά στις συμπάθειες μου!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή