Τετάρτη, 26 Οκτωβρίου 2011

Μοσχάρι κοκκινιστό με μηλίτη


Πρόσφατα έπεσε στα χέρια μου ένα μπουκάλι με  μηλίτη.Σήμερα που ήθελε η οικογένεια κοκκινιστό τον χρησιμοποίησα και δεν το μετάνοιωσα.
Δανειζόμενη πληροφορίες από το www.livepedia.gr σας δίνω λίγες πληροφορίες για τον μηλίτη και μία συνταγή.

Ο μηλίτης είναι  κρασί που γίνεται απ' το χυμό των μήλων, αφού φυσικά ο χυμός αυτός υποστεί ζύμωση. Ο χυμός παίρνεται με στύψιμο, που γίνεται με μεγάλη πίεση. Το κρασί αυτό δεν έχει μεγάλη ποσότητα αλκοόλ. έχει όμως κάπως ξινή γεύση. Οπωσδήποτε η ποιότητά του δεν είναι σταθερή κι εξαρτάται απ' την ωριμότητα και τη ζάχαρη των καρπών και την καλή ζύμωση.
Υπάρχουν δύο είδη μηλίτη: ο αγνός, που έχει πραγματικά κατασκευαστεί από χυμούς μήλων ή και άλλων φρούτων κι ο αραιωμένος με νερό. Στην Ελλάδα δεν είναι πολύ γνωστός και δεν παρασκευάζεται σχεδόν καθόλου. Αντίθετα στις βόρειες ευρωπαϊκές αλλά και στις κεντροευρωπαϊκές χώρες είναι πολύ γνωστός κι έχει αρκετά μεγάλη κατανάλωση.
Ας δούμε τα υλικά:

Υλικά
1.200 γρ-1.500 γρ μοσχάρι (ελιά,κτένι η κυλότο)
3 μέτρια κρεμμύδια κομμένα καρέ
3 σκελίδες σκόρδο
3 καρότα κομμένα καρέ
1 κούπα ελαιόλαδο
10 κόκκοι μπαχάρι
1 ξύλο κανέλα
αλάτι ,πιπέρι
3-4 λιαστές ντομάτες
πολτός από  5-6 ντομάτες
1 νεροπότηρο μηλίτη

Οδηγίες
Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο,το κρεμμύδι και το σκόρδο και σοτάρουμε ελαφρώς.Βάζουμε το κρέας και συνεχίζουμε το σοτάρισμα  για λίγο ακόμη.Προσθέτουμετα καρότα, τα μπαχάρια,το ξύλο κανέλας,αλάτι πιπέρι,τις λιαστές ντομάτες ολόκληρες η τεμαχισμένες.


Όταν το κρέας αλλάξει χρώμα ρίχνουμε τον μηλίτη μέσα στο κρέας και αφήνουμε να ξεθυμάνει.Μετά από 1-2 λεπτά συμπληρώνουμε με τον πολτό ντομάτας  και λίγο νερό αν χρειαστεί.Βράζουμε για 1 ώρα περίπου σε χαμηλή φωτιά.Αν στην διάρκεια βρασμού χρειαστεί συμπληρώνουμε νερό.Μόλις το κρέας μας είναι μαλακό και η σάλτσα έχει χυλώσει το φαγητό μας είναι έτοιμο για σερβίρισμα.
Συνοδεύουμε με Ρύζι  η μακαρόνι νούμερο 5
Καλή επιτυχία!


8 σχόλια:

  1. Μμμμμ αχ αυτο το πιάτο με το ρυζάκι να το είχα τώρα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. θέλωωωωωωωωωωωωωω!!!!!!!!!<3 Καλό βράδυ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Υπέροχη συνταγή, θα επιχειρήσω να την φτιάξω, ποτέ δεν το είχα σκεφτεί να χρησιμοποιήσω μηλίτη στο φαγητό, υπέροχη ιδέα!!! Φιλάκια πολλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Με μιλήτη....με βάζεις σε σκέψεις τώρα!!!Τί έξυπνη ιδέα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Είναι λίγο βαρύ..αλλά αξίζει.Φιλιά σε όλες....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ! ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΑ ΣΥΝΤΑΓΗ! ΠΟΥ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑ ΝΑ ΒΡΩ ΜΗΛΙΤΗ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλησπέρα!Μηλίτη μπορείς να βρεις σε κάβα ποτών και σε μεγάλα σούπερ μάρκετ.Ελπίζω να βοήθησα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή