Τετάρτη, 5 Οκτωβρίου 2011

Φρικασέ με κολοκύθια


Το λατρεμένο μου φαγητό.
Η νοστιμιά του αξεπέραστη αφού τα υλικά του είναι όλα βιολογικά.
Το ότι έχω μπαξέ το ξέρετε...τουλάχιστον όσοι επισκέπτεστε συχνά το blog αυτό....

Μαζέψαμε κάμποσα μικρά και τρυφερά κολοκυθάκια.Πήραμε και προβατίνα (που κανείς μας δεν την καλοτρώει) και η επιμονή μου ότι θα  γίνει το τέλειο φαγητό έγινε πραγματικότητα.Η ιστορία αυτού του φαγητού κρατάει από τα παιδικά μου χρόνια.Αχ βρε μάνα τι τραβούσες.Κάποιοι θέλανε έτσι και κάποιοι αλλιώς.Μαγείρευε η μαμά κολοκύθια με κιμά κατσαρόλα και εγώ δεν τα έτρωγα.Έτσι έφτιαχνε δύο φαγητά.Αρνάκι με κολοκύθια και κολοκύθια με κιμά.Αυτό ήταν καθημερινή υπόθεση,όπως και η διαμάχη μου με τον αδελφό μου.Συνήθως δεν έτρωγε ο ένας ότι έτρωγε  ο άλλος.
Η μάνα μας σε αδιέξοδο...και το διπλό καζάνι ήταν η λύση.
Αρκετά όμως με αυτά.Ας δούμε τα υλικά

Υλικά
1200-1300 γρ.αρνάκι σπάλα η προβατίνα η κατσίκι
1000γρ κολοκυθάκια λεπτά
αλάτι,πιπέρι
ελαιόλαδο
άνιθο
προαιρετικά κρεμμυδάκι φρέσκο
Για το αυγολέμονο
1-2 αυγά
χυμό από δύο λεμόνια


Οδηγίες
Όπως είπα και στον πρόλογο το συγκεκριμένο πιάτο είναι μαγειρεμένο με προβατίνα.Υπάρχουν φυσικά κάποιοι που δεν την εκτιμούν αρκετά(όπως εμείς) και έτσι οι οδηγίες παρασκευής θα δωθούν για αρνάκι.Διαλέξτε σπάλα για το φρικασέ.Είναι πιο μαλακό από το μπούτι και έχει πιο πολύ ψαχνό από τα παϊδάκια.
Πλένουμε τα κολοκυθάκια και κόβουμε τις άκρες τους.Τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια 3-4 εκατοστά(μάκρος).Βάζουμε σε βαθιά κατσαρόλα το ελαιόλαδο και τα σωτάρουμε για 4- 5λεπτά.Αν θέλετε μπορείτε να βάλετε 5-6 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα.
Αφαιρούμε τα κολοκυθάκια και βάζουμε το κρέας να σωταριστεί .Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
Ρίχνουμε στο κρέας μόλις σωταριστεί  νερό τόσο μέχρι να σκεπαστεί το κρέας.Αν μαγειρεύουμε σε χύτρα ο χρόνος βρασμού είναι 35 λεπτά περίπου.Σε κανονική κατσαρόλα 1 ώρα.


Αφού βράσουμε το κρέας προσθέτουμε τον άνιθο  και τα κολοκυθάκια.Συνεχίζουμε τον βρασμό για 15-20 λεπτά  και μέχρι να πιει το ζουμί του.
Αφήνουμε το φαγητό μας να ησυχάσει για 20 λεπτά πριν προσθέσουμε το αυγολέμονο.
Χτυπάμε το αυγολέμονο και το προσθέτουμε στο φαγητό.Περιμένουμε άλλα 5 λεπτά να δέσουν το φαγητό με το αυγολέμονο και σερβίρουμε.
Καλή επιτυχία!!!!

14 σχόλια:

  1. Προβατίνα φρικασέ με κολοκυθάκια!!!!!!!!!!!!
    Συγχαρητήρια Μάρα, πεντανόστιμο και αυθεντικό!
    Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν έχω δοκιμάσει ποτέ αλλά φαίνεται πολύ ωραίο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Και αναρωτιόμουν πού χάθηκες. Να 'σαι λοιπόν με ένα φρικασέ που δεν έχω δοκιμάσει ποτέ μου!! Ωραίες ιδέες, μένει μόνο να τις κάνω πράξη. KISSES MARA

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Eri μου όπως το είπες αυθεντικό!!!Φιλιά σου!!!

    Ιστοριές...καλώς ορίσατε από την πτωχή μου πλην τίμια κουζίνα μου!Υπέροχο και τρυφερό το σπιτικό σας...φιλιάαααααα

    Litsa μου χάθηκα εεε; Είμαι μεσοπιασμένη και απέχω όλίγον από τα διαδικτυακά.Που θα μου πάει θα συνέλθω.Ετσι σε θέλω να πραγματώνεις...Φιλιάααααααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Επειδή δύσκολα βρίσκεις κρέας προβατίνας που να μην μυρίζει και να είναι μαλακό αφού βράσει, εγώ θα το φτιάξω το ωραιότατο φαγάκι σου το μαμαδίστικο, με αρνάκι ή κατσίκι!! Και βέβαια με τρυφερά κολοκυθάκια...Μπράβο Μαράκι μου με τις νοστιμιές σου!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. μ άρεσε η συνταγή αν και δεν είναι του καιρού, σε λίγο.
    μ άρεσε κι η μουσική.
    κούτσι κούτσι.
    love and hapiness!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Έχεις δίκιο καρντιά μου Γιάννα..αλλά για ακόμη μια φορά στάθηκα τυχερή.Μαμαδίστικο και τρυφερό...φιλιάααααααα

    Summertime Blues τις ευχαριστίες μου για τα καλά σου λόγια περί συνταγής και μουσικής.Προλαβαίνεις τα κολοκυθάκια πάντως. Αργούν να μεγαλώσουν τώρα και κόβονται τρυφερά...Καλημέραααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Που να βρεθεί εδώ τέτοιο καλό κρέας...μόνο στη Χασιά ίσως...με κατσικάκι ψηφίζω κι εγώ, κατά τα άλλα τυχερούλα Μάρα εγώ τα τσακίζω και τα δύο τα φαγάκια...χαχαχαχα!!!

    Καλημέρα!

    Εφη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Να μια ωραία ιδέα που θα ΄θέλα να δοκιμάσω. Κολοκυθάκια φρικασέ με κρέας δεν έχω μαγειρέψει...

    Το πιάτο σου, Μάρα μου, με τα κοντινά πλάνα ξετρελαίνει εμένα τη λιχούδω!
    Αααχ! αυτά τα γεμάτα φροντίδα φαγάκια σου!

    Φιλιά στους πέριξ και στο Βούδα.
    Η μέση πως πάει;
    Ζ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. αγαπημένο φαγάκι, θέλω μεριδούλα- αγαπώ το φαγάκι αυτό με αρνάκι-κατσικάκι αλλά επειδή ένα μέλος της οικογένειας έχει δυσανεξία σ' αυτά τα κρέατα, το φτιάχνω με μοσχαράκι, οπότε ξέρεις εσύ....
    φύλαξε μου μια γενναία μεριδούλα!!!αχ!!!! σλουρπ!
    η φωτό είναι σκέτος πειρασμός, χορταίνω και μόνο με τα μάτια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. δεν το εχω δοκιμάσει ποτέ αυτό το φαγάκι. Φαίνεται όμως πολύ ωραίο !!!

    ευχομαι γρήγορα περαστικά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Μάρα μου, λατρεμένη μαγείρισσα!!!! Μου φαίνεται πως πρέπει να αρχίσω να μαγειρέυω περισσότερο για να επικοινωνώ πιο πολύ μαζί σου!! Άς όψωνται τα κοσμήματα που....μου τρώνε όλο το χρόνο!!!! Πολύ λαχταριστό φαίνεται αλλά κι εγώ δέν το τρώω το κατσίκι, ούτε το αρνάκι! ;οP Είμαι λίγο δύσκολη με το κρέας, τί να κάνω!! Λατρεύω όμως τα κολοκυθάκια!!!!χι!χι! Πάντως έχεις υπέροχες συνταγές για να δοκιμάσω τίς μαγειρικές μου ικανότητες!!! Είμαι πολύ τυχερή γιατί και ο Νίκος έχει ταλέντο στήν κουζίνα!!!!!
    Να είσαι καλά Μάρα μου!!!! Καλό απόγευμα, καλό Σ/κ και περαστικά στη μέση!!!!
    Φιλάκια πολλάααααα!!!!! :ο))))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Καλησπέρα, Μάρα. Κι εμείς στο σπίτι μας το μαγειρεύουμε αυτό το φαγητό με αρνί και γίνεται πολύ νόστιμο.
    Το δικό σου όμως φαίνεται λαχταριστό!
    Καλό βράδυ και καλό Σαββατοκύριακο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Εφη μου έτσι σε θέλω "τσακίστρα"Φιλιααααα

    Ζαμπία μου με κάνεις και κοκκινίζω...Φιλιάαααααα

    Χρύσα μου την επόμενη φορά θα σου στείλω την μισή κατσαρόλα...Φιλιά σουυυυυ

    Μαρια.Β. Ευχαριστώ πολύ για τα περαστικά.Τα απλά φαγητά είναι και υπέροχα τις πιο πολλές φορές.Καλό Σ/Κ...

    Μυρσίνη μου εσύ είσαι χρυσοχέρα..όχι σαν εμένα την ζερβοχέρα που θέλω να φτιάξω μια μολυβοθήκη στο παιδί μου και όλο το αναβάλω.Με την βοήθεια του "Νίκου" σίγουρα θα κάνεις αριστουργήματα...ευχαριστώ για την λατρεία σου...χαχαχαχαχαχα

    HelenGrέχεις λοιπόν άποψη για την νοστιμιά του...φιλιά και καλό Σ/Κ

    ΑπάντησηΔιαγραφή