Τετάρτη 24 Αυγούστου 2011

Αλουμινόχαρτο και η "καλή" του πλευρά




Πολλοί έχουν αναρωτηθεί στην καθημερινότητά τους για το αν υπάρχει κάποιο "πρέπει" ως προς τον τρόπο αποθήκευσης των τροφίμων ειδικά όταν πρόκειται για τύλιγμα με αλουμινόχαρτο. Άλλοι, πάλι, έχουν την δική τους θεωρία για την επιλογή τους ή το χρησιμοποιούν βάσει ομορφιάς του τελικού "πακέτου", σαν να επρόκειτο για ένα "δώρο". Το αλουμινόχαρτο έχει μία "καλή" γυαλιστερή πλευρά και μία "θαμπή" ματ. Υπάρχει λόγος να διαλέξουμε μία από αυτές ώστε να έρθει σε επαφή με το προς αποθήκευση τρόφιμο;


Κατασκευή

Κάθε φύλλο μετάλλου ή λαμαρίνας παράγεται σε μορφή ρολού, τυλιγμένο δηλαδή σε κάποιον κύλινδρο. Αυτό συμβαίνει και στην παραγωγή αλουμινίου είτε πρόκειται για λαμαρίνα πάχους μερικών δεκάτων του χιλιοστού (αλουμινόχαρτο), είτε πρόκειται για φύλλα πάχους μερικών χιλιοστών και εξυπηρετεί την μεταφορά και την αποθήκευση μεγάλων ποσοτήτων. Στη συνέχεια περνώντας από διαδοχικούς κυλίνδρους παίρνει την μορφή που χρειάζεται η βιομηχανία ή ο καταναλωτής - τελικός χρήστης.

Οξείδωση

Η γνωστή σε όλους μας "σκουριά". Είναι η διάβρωση των μετάλλων που εμφανίζουν οξείδια στην επιφάνειά τους και έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά αναλόγως το μέταλλο. Καφέ - κόκκινο χρώμα αν πρόκειται για οξείδια του σιδήρου, πράσινο ανοιχτό χρώμα αν πρόκειται για "σκουριά" σε χάλκινα αντικείμενα.

Οξείδωση στο αλουμίνιο

Το αλουμίνιο όπως και τα υπόλοιπα μέταλλα, αφενός οξειδώνεται, αφετέρου η οξείδωσή του έχει τα δικά της χαρακτηριστικά. Τα οξείδια του αλουμινίου έχουν την μορφή άσπρης πούδρας - σκόνης που κάνουν την επιφάνειά του άγρια και τραχιά και φυσικά είναι επικίνδυνα για την υγεία μας σε περίπτωση εισπνοής ή κατάποσης.

Επεξεργασία επιφανειών

Πολλά χρόνια πριν υπήρχε ως επάγγελμα το "γάνωμα" των σκευών που τότε ήταν φτιαγμένα από χαλκό. Αυτή η πρακτική έβαζε μια επίστρωση διαφορετικού μετάλλου στην επιφάνεια του χαλκού που εμπόδιζε την διάβρωσή του. Άλλες πρακτικές αναπτύχθηκαν από τότε όπως η επινικέλωση κλπ. Η αρχή πάνω στην οποία όλες αυτές οι πρακτικές στηρίχθηκαν ήταν η εξής : Όσο περισσότερο επεξεργασμένη, λεία και γυαλιστερή είναι μία επιφάνεια τόσο λιγότερο διαβρώνεται - οξειδώνεται. Αυτή η αρχή ισχύει γενικότερα στον χώρο των μετάλλων και ακολουθείται μέχρι σήμερα.

Αλουμινόχαρτο

Πίσω στα τρόφιμα, υπάρχουν πολλές απόψεις και πολλές αντιλήψεις για την πλευρά του αλουμινόχαρτου που χρησιμοποιείται κάθε φορά. Η αλήθεια είναι πως πολλές από αυτές είναι τυχαίες ή μη εμπεριστατωμένες παρόλο που το θέμα αυτό είναι πολύ σημαντικό για την υγεία μας.

Βάσει, λοιπόν, όλων των παραπάνω η πλευρά που πρέπει να επιλέγουμε να έρχεται σε επαφή με τα τρόφιμα όταν τα τυλίγουμε με αλουμινόχαρτο είναι αποκλειστικά η γυαλιστερή. Η λεία επιφάνεια έχει λιγότερα συμπτώματα διάβρωσης - οξείδωσης σε επαφή με υγρά, έλαια και οξέα που περιέχονται πολλές φορές στα τρόφιμα που αποθηκεύουμε. Βέβαια, η αποθήκευση σε αλουμινόχαρτο πρέπει να είναι μόνο προσωρινή γιατί ακόμα και η καλή του πλευρά κάποια στιγμή θα αρχίσει να διαβρώνεται αν πρόκειται για μακροχρόνια αποθήκευση.

Το αλουμινόχαρτο αποτελεί ένα εξαιρετικό μέσω προστασίας και έχει πολλές και ποικίλες χρήσεις σε μία κουζίνα. Επωφεληθείτε από τα "καλά" του χαρακτηριστικά, χρησιμοποιείστε το άφοβα και όταν έρθει η ώρα να τυλίξετε ένα τρόφιμο σκεφτείτε ότι δεν πρόκειται για θέμα καλαισθησίας αλλά υγείας που είναι πολύτιμη για όλους.

Το  παραπάνω άρθρο είναι πλήρης αντιγραφή .Είναι  της Ελένης Στεφάνου

5 σχόλια:

  1. Χρήσιμές οι πληροφορίες σου. Έλα όμως που ανατρέπουν όσα είχα διαβάσει για το ποιά είναι η ΄΄ καλή ΄΄ πλευρά του αλουμινόχαρτου. Τελικά δεν είναι να εμπιστεύεσαι τίποτα και κανέναν.
    Υ.Γ Μου αρέσουν πολύ οι μουσικές επιλογές σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και εγώ το ίδιο λάθος έκανα.Όταν το διάβασα εξεπλάγην.Έτσι το μοιράστηκα μαζί σας όπως ακριβώς έχει γραφτεί.

    Υγ.πολλά μουσικά ευχαριστώ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ενδιαφέρουσες οι πληροφορίες.Όμως αν δεν αναφέρεται η βιβλιογραφία σε ένα άρθρο με επιστημονικές πληροφορίες χάνει μεγάλο μέρος από την αξία του...
    Η ίδια η sanitas λέει τα εξής:
    http://sanitas.cancom.gr/faqCat.aspx?id=6#

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δεν είναι όμως ανυπόστατο. Πολύ ενδιαφέρον Vita.
    Βέβαια η Sanitas,να λέει ότι είναι όλα καλά. Μου έχει τύχει αρκετές φορές να σκεπάσω κάτι ζεστό και να μείνει κάτι σαν μπογιά χρώματος γκρι στο φαγητό.Έτσι μετατρέπετε άμεσα σε τοξικό.Το ίδιο επικίνδυνα είναι και τα σκεύη με τεφλόν(γρατζουνισμένο)
    Ο πατέρας μου μου έλεγε να μην το χρησιμοποιώ καθόλου.Μόνο λαδόκολλα.Καλό σου βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Έτσι ακριβώς είναι Μάρα μου. Το ξέρω και εγώ, εδώ και αρκετά χρόνια απο φίλο βιολόγο τροφίμων που είναι καθηγητής σε πανεπιστήμιο του Καναδά...βέβαια μου είχε τονίσει ότι γενικά δεν πρέπει να χρησιμοποιώ αλουμινόχαρτο και ειδικά στον φούρνο, και όπου χρειάζεται να μπαίνει πρώτα λαδόκολα και μετά το αλουμινόχαρτο με την γυαλιστερή επιφάνεια απο μέσα. Εγώ πάντως για σιγουριά το έχω καταργήσει εντελώς όπως και τα ταψάκια μιας χρήσης τα αλουμινένια...
    Μπράβο για ορισμένες χρήσιμες πληροφορίες που δίνεις, και ειδικά ότι έχει σχέση με την υγεία μας μέσω των τροφίμων!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή