Πέμπτη, 18 Αυγούστου 2011

Κεφτέδες με "ζουμί"



Πολλές από τις συνταγές αυτού του χώρου προέρχονται από τις μνήμες που έχω από την μαμά μου.
Όταν ήμασταν μικρά εγώ και ο αδελφός μου είχαμε διαφωνίες περί φαγητού,δυστυχώς για την μαμά μας.


Η οποία δεν μας χαλούσε το χατήρι και συνήθως μαγείρευε 2-3 φαγητά ημερησίως.
Οι κεφτέδες δεν αποτελούσαν εξαίρεση.Το κεφτέδες με "ζουμί"  είναι κοινώς οι κεφτέδες με σάλτσα,όμως έτσι τους έλεγε ο αδελφός μου και μας έχει μείνει.Ας δούμε όμως τα υλικά που είναι τα ίδια με τα Κεφτεδάκια τα εκδρομικά


Υλικά
1 κιλό κιμάς μοσχαρίσιος
ψωμί μπαγιάτικο 4-5 φέτες(μουλιασμένο και έπειτα καλά στημένο)
αλάτι ,πιπέρι
μισό ματσάκι μαϊντανό
δυόσμο κατά βούληση
1-2 κρεμμύδια
2 σκελίδες σκόρδο
1 αυγό
λίγο ελαιόλαδο αν ο κιμάς είναι τελείως άπαχος

Για το τηγάνισμα
Καλαμποκέλαιο
αλεύρι


Για την σάλτσα

1-2 κρεμμύδια χοντροκομμένα3-4 ντομάτες (το αυτό)
ελαιόλαδο
αλάτι ,πιπέρι
10-15 σπόροι κύμινο
1-2 δαφνόφυλλα


Οδηγίες
Σε μια λεκανίτσα βάζουμε μέσα τον κιμά,τα κρεμμύδια που έχουμε πολτοποιήσει μαζί με το σκόρδο στο μούλτι,τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και όλα τα υπόλοιπα υλικά.Ζυμώνουμε ώστε να γίνει μια ομοιογενή ζύμη.Σκεπάζουμε με μεμβράνη την λεκανίτσα και την βάζουμε στο ψυγείο για 1-2  ώρες.
Έπειτα βγάζουμε την ζύμη από το ψυγείο και πλάθουμε τα κεφτεδάκια στο μέγεθος καρυδιού.Τα αλευρώνουμε και τα τηγανίζουμε .

Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο και το κρεμμύδι.Σοτάρουμε το κρεμμύδι, προσθέτουμε τις ντομάτες και τα υπόλοιπα υλικά μας.Αν χρειαστεί συμπληρώνουμε νερό αλλά με φειδώ.Συνεχίζουμε το βρασμό σε μέτρια φωτιά.




Μόλις είναι έτοιμη η σάλτσα μας βάζουμε τα κεφτεδάκια μέσα και τα αφήνουμε για 3-5 λεπτά να πάρουν 1-2 βράσεις.




Τα ζουμερά και αμαρτωλά σε χρώμα κεφτεδάκια είναι έτοιμα να σερβιριστούν.Συνεργάζονται άψογα με ρύζι,ζυμαρικά και πατάτες τηγανιτές.
Καλή επιτυχία!











9 σχόλια:

  1. Πράγματι αμαρτωλά τα κεφτεδάκια σου, Μάρα μου! Υπέροχα φαίνονται!!!! ...ο blogger μου κάνει θέμα πάλιιιιιιι και δεν μπορώ να κάνω ανάρτηση! Εσύ;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Aλήθεια;Σήμερα το πρωί που ήμουν στην επεξεργασία είχα ένα θέμα.Τώρα δεν ξέρω.Υπομονή άλλες 24 ώρες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Λαχταριστό! Προσπαθώ να το μυρίσω απο την οθόνη!
    Και μένα μου θυμίζει την παιδική μου ηλικία.. Εμεις συνοδεύαμε τα κεφτεδάκια με σάλτσα, με τηγανιτά λαχανικά, μελιτζάνες, κολοκυθάκια, πατάτες, πιπεριές...
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Λαχταριστά καλοκαιρινά τα κεφτεδάκια σου, Μάρα. Με τηγανιτές πατατούλες θα τα ήθελα κι εγώ για να είναι περισσότερο αμαρτωλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Υπάρχει περίπτωση να γίνω, από μόνη μου...επιτροπή απονομής βραβείων, όπως και εσύ!

    Θα μοιράζω όμως και μαγειρικούς σκούφους εκτός από τα ΟΣΚΑΡ!

    Μάρα το φαγητό απλό αλλά τόσο όμορφα δοσμένο!

    Για δε τη φωτογράφιση μέχρι και το ΤΙΜ πρόσεξε την αισθητική και το σχολίασε!
    κίσες
    Εύγε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλώς την Eri!;Έτσι ακριβώς με διάφορα λαχανικά.
    Helen και εσύ μέσα στην αμαρτία βλέπω.Φιλιά
    Ζαμπία μου τα όμορφα πράγματα τις πιο πολλές φορές αναβλύζουν από τα απλά,
    Τι λέω πάλι η γυνή...Όσο για το ότι το ΤΙΜ ασχολήθηκε με δική μου φωτογραφία,είναι μια επιβράβευση.Φιλιάααααααααααααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αγαπημένο φαγητό της Θεσσαλονίκης και του άνδρα μου μόνο που προσθέτει και πιπεριές τηγανιτές μέσα..Μάρα μου τον ξεσήκωσες με το φαγητό σου..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Τις ίδιες καταβολές έχουμε με τον άντρα σου Αχτίδα μου!Και τα πιπέρια δίνουν άλλη νότα στο φαγητό!Φιλιάααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ωραίες οι μνήμες από τις μανούλες μας,έφτιαχναν υπέροχα φαγητά.Είναι πολύ όμορφο να μας θυμίζεις αγαπημένες στιγμές,να είσαι καλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή