Δευτέρα, 1 Αυγούστου 2011

Μουσακάς "διπολικός"



Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ο βασιλιάς του καλοκαιριού.Ο μουσακάς συνδυάζει τα λαχανικά του καλοκαιριού μαζί με το κρέας.Ο δικός μου ξεφεύγει λίγο από την πιο γνωστή  εκδοχή.
Εγώ λατρεύω τις μελιτζάνες,αλλά κάποιο άλλο μέλος της οικογένειας τα κολοκύθια.Έτσι αυτός ο μουσακάς ...
έχει και τα δύο.Εξού και το "διπολικός".

Υλικά για ένα μεγάλο ταψί.
4 μελιτζάνες φλάσκες κομμένες φέτες
4-5 κολοκύθια(μεγάλα) κομμένα φέτες
2-3 κιλά πατάτες(το αυτό με τα υπόλοιπα λαχανικά)
800 γρ κιμά
αλάτι,πιπέρι,
10-15 σπόροι κίμινο
1 σκελίδα σκόρδο πολτοποιημένη
1 κρεμμύδι μεγάλο ψιλοκομμένο
ελαιόλαδο
2-3 ντομάτες κομμένες σε κύβους
2 φύλλα δάφνης
Καλαμποκέλαιο για το τηγάνισμα
λαδόκολλα σε περίπτωση που τα ψήσετε τα λαχανικά στον φούνο.

Για την μπεσαμέλ
5 κούπες γάλα
10 κουτ.σούπας αλέυρι
5 κουτ.σούπας βούτυρο(σε θερμοκρασία δωματίου)
αλάτι.λευκό πιπέρι
3 κρόκους αυγών
κεφαλοτύρι για το πασπάλισμα

Οδηγίες
Όπως καταλάβατε από την εισαγωγή σε αυτόν τον μουσακά βάζουμε και μελιτζάνες αλλά και κολοκύθια.
Ξεκινάμε με το να μαγειρέψουμε τον κιμά.Σε μιά κατσαρόλα βάζουμε ελαιόλαδο ,σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και στην συνέχεια τον κιμά.Προσθέτουμε αλάτι,πιπέρι,τους σπόρους κύμινου.Όταν ο κιμάς πάρει χρώμα καφετί προσθέτουμε την ντομάτα ,τα φύλλα δάφνης και λίγο νερό.Βράζουμε για 15-20 λεπτά .Προσοχή να έχει λίγο ζουμάκι.
Στο μεταξύ τηγανίζουμε η φουρνίζουμε τις πατάτες ,τις μελιτζάνες και τα κολοκύθια..
Αφήνουμε λίγο να στραγγίξουν σε απορροφητικό χαρτί και σε ένα μεγάλο ταψί ξεκινάμε και στρώνουμε τις πατάτες πρώτα και μετά τα κολοκυθάκια.

Αλατίζουμε ελαφρώς και προσθέτουμε το κιμά που είναι ήδη έτοιμος.Συνεχίζουμε το στρώσιμο με τις μελιτζάνες και τέλος πάλι με πατάτες.
Μπορούμε να ξεκινήσουμε και την μπεσαμέλ.
Σε μπέν μαρί (και μόνο έτσι) βάζουμε το γάλα να πάρει βράση.Σε ένα μπώλ ανακατεύουμε το αλεύρι με το βούτυρο,το αλάτι και το λευκό πιπέρι.Σχηματίζουμε μια μπάλα και την ρίχνουμε μέσα στο γάλα.Σκεπάζουμε και το αφήνουμε να σιγοβράσει για 15 λεπτά.Ωστόσο εμείς στρώνουμε το τααψί με τα λαχανικά.Μετά από 15 λεπτά με μίξερ χειρός ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά.Προσθέτουμε τους κρόκους.Η μπεσαμέλ είναι έτοιμη να μπεί στον μουσακά.Πασπαλίζουμε με κεφαλοτύρι.Φουρνίζουμε και ψήνουμε για 30-40 στους 200 βαθμούς.

Μικρά tips
Η επόμενη ανάρτηση θα είναι η παρασκευή της μπεσαμέλ.
Ο λόγος που τηγανίζουμε τα λαχανικά η τα ψήνουμε πριν είναι ότι έχουν νερό και θα γίνει σούπα φούρνου το φαγητό μας.
Καλή επιτυχία!

7 σχόλια:

  1. Διπολικός είναι πάντα και ο δικός μας μουσακάς, αλλά σε τελείως .... κουφό στυλ!
    Το μισό ταψί με μελιτζάνες για μας που τις λατρεύουμε (ούτε πατάτες ούτε τίποτε άλλο, θέλουμε μόνο μελιτζάνα να την ευχαριστιόμαστε) και το άλλο μισό ταψί μόνο με πατάτες (αυτό για το σκασμένο της οικογένειας που μισεί τις μελιτζάνες θανάσιμα, αλλά...του αρέσει ο μουσακάς:P)
    Τι να κάνω η μάνα?
    Φτιάχνω μουσακά για όλα τα γούστα!
    Ο δικός σου πάντως είναι σπέσιαλ, έχει απ' όλα!
    Καλό μήνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. καλό μήνα, καλή εβδομάδα, ευχαρίστως τρώω απ' όλες τις πλευρές!!! βέβαια από τη μεριά της μελιτζάνας θέλω μεγαλύτερο κομματι!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλό μήνα! Πολύ ωραίος είναι ο διπολικός μουσακάς σου Μάρα μου κι εμένα ο μουσακάς μου πάντα έχει πατάτες-κολοκύθια-μελιτζάνες αλλά χωρίς κύμινο! Θα βάλω την επόμενη φορά! Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τόσο πετυχημένος και μελωμένος μουσακάς!
    Πολύ τον επιθύμησα.
    Και δεν είμαστε και κοντά, για ένα μικρό πιατάκι, έστω!
    Φιλιά σας, Μάρα μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Είδες τι τραβάμε Ελενα για να κάνουμε τα κέφια της οικογένειας.Σε καμία περίπτωση όμως μα μην ξεχνάμε τους εαυτούς μας.Πρέπει οι κόποι μας να μας δίνουν καρπούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλό μήνα Γαστερόπληκτη!Αξιά δικαιούσε το μερίδιο της μελιτζάνας...είμαστε υποστηρικτές της...χαχαχαχα

    Κική μου το κίμινο μπαίνει για θεραπευτικούς λόγους στον κιμά.Οι σπόροι προσφέρουν καλή πέψη.
    Φιλιάααααααααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ζαμπία μου όχι και μικρό πιατάκι;Ταψί του φούρνου μεγάλο με ανάλογο περιτύλιγμα και κορδέλα!!!!
    χαχαχχαχχαχα Φιλιά σε όλους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή