Σάββατο, 10 Δεκεμβρίου 2011

Πορτοκαλόπιτα


Γνωστή και μυρωδάτη!!!
Με διάφορες παραλλαγές η κλασσική!!!
Το θέμα είναι ότι έχει φανατικούς οπαδούς!!
Την είχα φάει χρόνια πριν από τα χέρια μιας μεγάλης γυναίκας και την έλεγε πατσιαβούρα γλυκιά.
Το γεγονός είναι ότι όπως και να την πεις είναι γλυκό του χειμώνα,αφού τα πορτοκάλια αυτήν την εποχή είναι στις δόξες τους.
Ας δούμε τα υλικά και κάποιες μικρές παραλλαγές.

Υλικά

500 γρ φύλλο κρούστας η Βηρυτού
1 ποτήρι του νερού γιαούρτι
1/2 ποτήρι του νερού καλαμποκέλαιο
1/2 ποτήρι του νερού νερό
1 ποτήρι του νερού ζάχαρη
3 αυγά
1,5 κουτ.γλυκού μπέικιν πάουντερ
ξύσμα από ένα πορτοκάλι και ένα μανταρίνι
χυμός από μισό πορτοκάλι και ένα μανταρίνι
1 πρέζα αλάτι

Για το σιρόπι
1 1/2 ποτήρι του νερού ζάχαρη
1 1/2 ποτήρι του νερού νερό
χυμός από 1 1/2 πορτοκάλι
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
χυμός από 2 μανταρίνια

Οδηγίες
Ξεκινάμε 40-50  λεπτά νωρίτερα βγάζοντας το φύλλο από το ψυγείο και το αφήνουμε να ξεραθεί.
Τα φύλλα να στεγνώσουν αρκετά.Αν υπάρχει υγρασία τα βγάζουμε νωρίτερα.
Στην συνέχεια βάζουμε το καλαμποκέλαιο και το νερό με την ζάχαρη να ανακατευτούν στο μίξερ καλά.Αν θέλετε βάλτε χλιαρό νερό.
Συνεχίζουμε με το γιαούρτι τα αυγά και τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε με το σπάτουλα η αυγοδάρτη.Εδώ να πω για να μην σβολιάσει το μπέικιν πάουντερ ανακατέψτε το με τον χυμό πορτοκάλι να διαλυθεί.


Μετά με ένα ψαλίδι κόβουμε τα φύλλα σε μικρά κομμάτια και τα προσθέτουμε στο μείγμα.
Αφήνουμε 5-10 λεπτά να μουλιάσουν τα φύλλα.
Βάζουμε σε λαδωμένο σκεύος το μείγμα μας  και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 40 λεπτά περίπου η μέχρι να πάρει χρώμα και στεγνώσει λίγο το γλυκό μας.
Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει καλά.
Όταν έχει την θερμοκρασία που θέλουμε ετοιμάζουμε το σιρόπι.Το σιρόπι το βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 8 λεπτά περίπου.Περιχύνουμε το γλυκό μας με το ζεστό σιρόπι.Αφήνουμε πάλι να κρυώσει και μετά απολαμβάνουμε!!!
Καλή επιτυχία!!!






18 σχόλια:

  1. Νομίζω πως το μανταρίνι θα κάνει ακόμα πιο μυρωδάτο αυτό το υπέροχο γλυκό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τέλεια και η δικιά σου αγαπημένη μου Μάρα!!!Και το μανταρίνη θα του δίνει έξτρα άρωμα...Πολλά φιλιά και καλό Σ/Κ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Νόστιμο, πολύ αρωματικό και εύκολο σχετικά γλυκό!!! Πολλές οι παραλλαγές του, και μια απο τις καλύτερες η δική σου Μαράκι μου!!!
    Φιλιά πορτοκαλένια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αγαπημένο γλυκό η πορτοκαλόπιτα! Μυρωδάτη και λαχταριστή είναι η δικιά σου Μάρα! Καλό σαββατοκύριακο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΠΑΡΑ ΠΟΛΗ ΚΑΛΗ ΚΑΙ ΑΥΤΗ Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΕΧΩ ΚΑΙ ΕΓΩ ΜΙΑ ΣΥΝΤΑΓΥ ΑΛΛΑ ΚΑΙ Η ΔΙΚΗ ΣΟΥ ΕΙΝΑΙΠΟΛΗ ΝΟΣΤΗΜΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μάρα μου, εξαιρετικό κι αγαπημένο γλυκάκι μας έφτιαξες, σε ευχαριστούμε πολύ.
    Η παρουσίαση αρίστη! Μπράβο σου. Φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Υπέροχη!!! Φαίνεται πραγματικά λαχταριστή!1 Θα την δοκιμάσω οπωσδήποτε....Μάρα το μουσικό σου κομμάτι σκίζει!!!!!!!Μου έφτιαξες τη διάθεση....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μάρα μου πρέπει να είναι πολύ ωραία η διαφοροποίηση με το μανταρίνι! Θα μοσχοβολάει!
    Ευχαριστώ για την ιδέα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πιο αρωματική με το μανταρινάκι! Γειά στα χέρια σου! Απίθανο γλυκάκι! Εφη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Λατρεμένο γλυκάκι! ό,τι πρέπει για να γεμίσει το σπίτι υπέροχες μυρωδιές!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Απλά νοστιμότατη!!! Μου αρέσει η προσθήκη του μανταρινιού

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Δίνω σοκολατό-πιτα, δίνεις πορτοκαλό-πιτα!
    μάκια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Τέλειο γλυκό και χειμωνιάτικο! Μυρισε το σπίτι όταν το έφτιαχνες... ε??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Καλή χρονιά! Την έκανα και απο γεύση ήταν τέλεια αλλά ήταν πολύ σφιχτή! Έτσι πρέπει να είναι? Γιατί ακολούθησα τη συνταγή κατά γράμμα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Καλησπέρα Μερόπη και καλή χρονιά!Δεν μπορώ να καταλάβω πως μπορεί να έγινε σφιχτή η πορτοκαλόπιτα.Βέβαια υπάρχει η περίπτωση να μην διαλύθηκε σωστά το μπεικιν πάουντερ η να την έψησες αρκετά.Ξέρεις φούρνος με φούρνος διαφέρει.Ειδικά αν είναι καινούργια η συσκευή και Α ενεργειακής κλάσης αργούν λίγο στο ψήσιμο.Μακάρι να σε βοήθησα.Καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Καλησπερα!!!Την δοκιμασα κι εγω γιατι μου αρεσε πολυ και η προσθηκη του μανταρινιου και η οψη της.Μου θυμισε μια πορτοκαλοπιτα που ειχα δοκιμασει πριν λιγο καιρο και ειπα να την φτιαξω.Η γευση τρομερη αλλα δεν μου επινε το σιροπι με τιποτα!!!Θελω να προσπαθησω παλι αλλα δεν ξερω τι μπορει να εκανα λαθος.Θα το εκτιμουσα ιδιαιτερα αν με βοηθουσατε.Ευχαριστω!!!!Σταματια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Καλημέρα πλέον Σταματία.Αυτή η πορτοκαλόπιτα είναι "πολυφτιαγμένη".
    Το μόνο που μπορώ να σκεφτώ είναι δύο-τρία πράγματα.
    1)Να μην είχε κρυώσει καλά το γλυκό.Εγώ το φτιάχνω πχ.πρωί και το σιροπιάζω απόγευμα.Το σιρόπι δεν είναι πηχτό αλλά αραιό.
    2) Ενδέχεται τα σκεύη μέτρησης να είναι μεγάλα.Δηλαδή να είναι των 300 ml.
    3)Τέλος ίσως να μην διαλύθηκε το μπέικιν πάουντερ καλά,με αποτέλεσμα να μην είχε τον "αέρα" που θα έπρεπε.Σταματία μου ελπίζω να σε βοήθησα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή