Δευτέρα, 28 Νοεμβρίου 2011

Εκμέκ κανταΐφι ανάλαφρο


Ανάλαφρο σαν πούπουλο!
Μπορεί να μου αρέσουν τα γλυκά,αλλά δεν τα θέλω σερμπέτια.
Έτσι προέκυψε αυτό το εκμέκ.
Ας δούμε  υλικά και τις οδηγίες ..

Υλικά
Για την βάση κανταΐφι
500 γρ φύλλο κανταΐφι
200 γρ βούτυρο λιωμένο μαζί με 1/2 κούπα καλαμποκέλαιο

Για το σιρόπι
4 κούπες νερό
3 κούπες ζάχαρη

Για την κρέμα ζαχαροπλαστικής (πατισερί)
500γρ γάλα
100γρ ζάχαρη
2 κρόκους αυγού
3 κουτ.σούπας κορν φλάουρ
2 κουτ.σούπας αλεύρι
3  βανίλιες
1 κουτ.σούπας βούτυρο φρέσκο
1/2 κούπα κρέμα γάλακτος

Για την διακόσμηση
400 γρ κρέμα γάλακτος
καρύδια χοντροκομμένα η φιστίκια αιγίνης ανάλατα
κερασάκια

Οδηγίες
Πριν ξεκινήσω να σας πω ότι τα υλικά είναι για μεγάλο ταψί.Λίγο πιο μικρό από αυτό της κουζίνας και βγάζει 20 χορταστικά κομμάτια!
Ξεκινάμε με το σιρόπι το οποίο το βράζουμε για 15 λεπτά περίπου!Το βάζουμε στην άκρη να κρυώνει.
Εν τω μεταξύ μαδάμε το φύλλο κανταΐφι να αφρατέψει αρκετά.
Παίρνουμε μια ποσότητα φύλλου και δημιουργούμε με το χέρι μας μια φωλιά.Επαναλαμβάνουμε μέχρι να γεμίσει το ταψί μας.Πριν τοποθετήσουμε τις φωλιές έχουμε φροντίσει να λαδώσουμε με καλαμποκέλαιο το ταψί.


Όταν τελειώσουμε την διαδικασίας της φωλιάς περιλούζουμε το φύλλο με το λιωμένο βούτυρο που έχουμε ανακατέψει με το καλαμποκέλαιο.
Ψήνουμε στους 170 βαθμούς για 15-20 λεπτά.
Όταν ψηθεί το φύλλο το βγάζουμε και το σιροπιάζουμε.
Αφήνουμε στην άκρη μέχρι να κρυώσει.
Όσο κρυώνει το φύλλο κάνουμε την πατισερί.
Σε κατσαρόλα βάζουμε να βράσει το γάλα.Έχουμε κρατήσει μια ποσότητα κρύου γάλακτος και διαλύουμε μέσα το αλεύρι ,το κορν φλάουρ και την βανίλια.


Ρίχνουμε αυτό που έχουμε διαλύσει στο ζεστό γάλα και ανακατεύουμε,προσθέτουμε την ζάχαρη,το βούτυρο και συνεχίζουμε το ανακάτεμα  μέχρι να πήξει.Όταν έχουμε την επιθυμητή πηκτικότητα αποσύρουμε το σκεύος από την φωτιά και ενσωματώνουμε του 2 κρόκους αυγού.Αφήνουμε να κρυώσει λίγο ανακατεύοντας σε τακτά διαστήματα για να μην μας κάνει πέτσα.
Ρίχνουμε την πατισερί σε μίξερ και ανακατεύουμε σε χαμηλή ταχύτητα.Προσθέτουμε και την 1/2 κούπα κρέμα γάλακτος και συνεχίζουμε την ανάδευση μέχρι να γίνει μια απαλή σε υφή κρέμα.


Συνεχίζουμε την παρασκευή του εκμέκ βάζοντας μια ποσότητα με την βοήθεια του κορνέ η ενος κουταλιού σε κάθε φωλιά κανταϊφιού.Στην συνέχεια πασπαλίζουμε με λίγο καρύδι η φιστίκι και πιέζουμε την κρέμα ώστε να εισχωρήσει καλά στην φωλιά.Όσο κρατάει αυτή η διαδικασία έχουμε βάλει στο μίξερ την κρέμα γάλακτος που θα χρησιμοποιήσουμε για την διακόσμηση να ανακατεύεται και να γίνει σαντιγί.


Στην συνέχεια απλώνουμε τα 3/4 της σαντιγί από πάνω και καλύπτουμε το γλυκό μας.
Την υπόλοιπη σαντιγί την χρησιμοποιούμε για να σχηματίσουμε ροζέτες διακοσμητικές.Πασπαλίζουμε με τον ξηρό καρπό που έχουμε επιλέξει και τοποθετούμε ένα κερασάκι σε κάθε ροζέτα.

Μικρά tips
Πολλοί από τους αναγνώστες ίσως αναρωτηθήκατε γιατί να γίνουν οι φωλιές με το φύλλο κανταΐφι.
Η απάντηση έχει δύο σκέλη.
1) για να "κόβονται " σε κομμάτια με μεγαλύτερη ευκολία.
2) για όσους θέλουν να τα κάνουν ατομικά και δεν έχουν θήκες.Έτσι μπορείτε να το διακοσμήσετε με διαφορετικό τρόπο.
Μπορείτε να αρωματίσετε το γλυκό σας με μαστίχα.Θα σας συνιστούσα να ρίξετε  ένα σφηνάκι με λικέρ μαστίχας στο σιρόπι αφού έχει βράσει η στην κρέμα πατισερί.
Το γλυκό παρόλο την ποσότητα των υλικών είναι ελαφρύ,αρκεί να σκεφτείτε ότι βγαίνει 20 μερίδες.
Η διαδικασία δεν κράτησε παραπάνω από 40 λεπτά και με καλό συντονισμός κινήσεων.

Καλή επιτυχία!!!!

16 σχόλια:

  1. Mάρα μου θα το πάρουμε το γλυκάκι σου...πόσο μου αρέσει δε λέγεται πανέξυπνη και η ιδέα σου με τις φωλίτσες.Καλή σου εβδομάδα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Παρα πολύ ωραίο και πολύ πολύ αγαπημένο Μάρα!
    Καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Είναι πολύ ωραίο το εκμέκ καταϊφι. Και εγώ το φτιάχνω σε πιο απλή μορφή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Από τα πιο νόστιμα κλασικά γλυκά. διόρθωσε τον τίτλο... φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Υπέροχο το πουπουλένιο!!!
    Παίρνω πηρουνίτσα τώρα που δεν με βλέπει κανείς;-)
    Φιλιά, καλή βδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Nadia καλή εβδομάδα καλή μου!!!Ναι καλή ιδέα που μπορεί να γίνει και σε ατομικό από μόνο του.

    Καπετάνισσα μου φιλιά πολλά και καλή εβδομάδα!

    Βάσω θα ήθελα πολύ να μοιραστείς μαζί μου την πιο απλή μορφή του...φιλιααααααααααα

    manousina ...χαχαχχαχαχχα έγινα και νονά!Ξέρεις όμως μερικές φορές έχω όλα τα μωρά εδώ στην "ποδιά" μου και κλαίνε...ευχαριστώ και φιλιά...

    Και 2 να πάρεις Ελενα είναι μεγάλο το ταψί Καλή εβδομάδα να έχεις!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Υπέροχο και ανάλαφρο φαίνεται Μάρα μου. Μπράβο, είχε επιτυχία. Πολύ θα ήθελα ένα πιατάκι, γιατί το εκμέκ είναι από τα αγαπημένα μου γλυκά!
    Καλό βράδυ, καλή εβδομάδα, φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΗΡΘΑ ΚΑΙ ΕΓΩ....ΓΙΑ ΝΑ ΔΩ ΕΜΕΙΝΕ ΚΑΝΕΝΑ ΚΟΜΜΑΤΑΚΙ!!!ΘΕΙΚΟ ΕΙΝΑΙ!!!!!
    ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΜΑΡΑ!!!!ΦΙΛΙ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. κι ελαφρύ και βαρύ, όλα τα τρώω λέμε!!!!!!
    διάλεξε ένα παχιό-παχιό για μένα!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αχ βρε Μάρα...τι γλυκό!!! Φανταστικό....κάτι παρόμοιο κάνει κι η πεθερά και το λατρεύουμε....Λες να το τολμήσω κι εγώ...φοβάμαι τη σύγκριση βρε παιδί μου!!!Τέλεια παρουσίαση....όσο για τα ερωτηματικά σου....είναι πολλά και θα σου τα απαντήσω με τον καφέ που θα πίνουμε γιατί τελικά και εγώ του καφέ είμαι!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Βρήκες το ευαίσθητο σημείο μου...Πεθαίνω για εκμέκ καταΐφι!Πεθαίνω επίσης για αρνάκι φρικασέ που το λατρεύω αλλα δεν το φτιάχνω :-/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Και 'γω στο είπα ε;;ότι βρήκες και το δικό μου ευαίσθητο σημείο μου!!!!!!!Φοβερό!Καλό βράδυ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Καλησπέρα Μάρα!! Μόλις ανακάλυψα το blog σου αφού είδα ότι έγινες και εσύ αναγνώστης στο δικό μου. Εξαιρετική δουλειά έχεις κάνει! Το έβαλα ήδη στα αγαπημένα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. ΜΑΡΑ ΜΟΥ ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΟ ΤΟ ΕΦΤΙΑΞΕΣ!!!!!!!!!! ΝΑ ΤΟ ΦΤΙΑΞΟΥΜΕ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ!!!!!!!!!!
    ΚΑΛΟ ΒΡΑΔΥ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. καταπληκτικο εκμεκ, το εκανα χθες και το λατρεψαν ολοι, πολυ ελαφρυ ( παραξενο, τοσο βουτυρο, σιροπι κτλ... ) ευχαριστω για την συνταγη

    ΑπάντησηΔιαγραφή