Δευτέρα, 12 Σεπτεμβρίου 2011

Φασολάκια λαδερά


Σεπτέμβρης μεν αλλά η ζέστη καλά κρατεί.
Στις συνταγές που δημοσιεύω δεν μπορούν να λείπουν και τα παραδοσιακά πιάτα.
Να λοιπόν τα φασολάκια τα λαδερά με λίγες προσθήκες....
Τα φασολάκια και τα υπόλοιπα λαχανικά είναι δικής μας σοδείας,βιολογικά.Είμαι πολύ περήφανη που φέτος ασχοληθήκαμε με τον μικρό μας μπαξέ.Εκτιμήσαμε περισσότερο την γη και τους καρπούς της.

Αρκετά όμως ας δούμε τα υλικά.
Υλικά
1 κιλό φρέσκα φασολάκια
1 μεγάλο κρεμμύδι
4-5 ντομάτες σε κύβους κομμένες
αλάτι,πιπέρι
ελαιόλαδο
4-5 πατάτες κομμένες κυδωνοτές

μαϊντανός ψιλοκομμένος

προαιρετικά
2-3 κολοκυθάκια
2-3 πιπεριές
1 κουτ.σούπας τοματοπελτέ

Οδηγίες
Καθαρίζουμε και πλένουμε τα φασολάκια.Το ίδιο κάνουμε και με τα υπόλοιπα λαχανικά μας.
Σε μια βαθιά κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο και σωτάρουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι.
Προσθέτουμε τα κολοκύθια και τα σωτάρουμε ελαφρώς.Όταν σωταριστούν τα αφαιρούμε και βάζουμε την πιπεριά αν την έχουμε επιλέξει.Συνεχίζουμε ρίχνοντας μέσα τα φασολάκια ,τις πατάτες και τα αφήνουμε να "λαδωθούν".
Έπειτα προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά,εκτός από τον μαϊντανό


Αφήνουμε τα φασολάκια μας να βράσουν  έχοντας προσθέσει και λίγο νερό,σε χαμηλή φωτιά.
Αν τα μαγειρέψουμε σε χύτρα ο χρόνος βρασμού είναι 10 λεπτά και μετά συνεχίζουμε χωρίς το καπάκι ,μέχρι να δέσει η σάλτσα.Αν χρησιμοποιήσουμε απλή κατσαρόλα θέλουμε περίπου μια ώρα.
Στο τέλος και 5-10 λεπτά πριν τελειώσει το φαγητό μας βάζουμε και τον μαϊντανό.
Καλή μας όρεξη!

14 σχόλια:

  1. Άργησα να έρθω αλλά σίγουρα θα ανταμειφθώ από το πολύ νόστιμο σημερινό σου πιάτο. Όσο πιο πολλά λαχανικά χρησιμοποιήσουμε τόσο πιο νόστιμο βγαίνει.
    Το κάνουμε ίδιο Μάρα μου, και το δικό σου από τα λαχανικά του μπαξέ σου είναι το καλύτερο όλων!
    Φιλιά από το εδώ ΤΙΜ στο εκεί. :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μπράβο βρε Μάρα, πολύ θα ηθελα να ειχα και εγώ μπαξέ αλλά΄δυστηχώς εδώ δεν έχω. Παρολαυτα θα κάνω μια βόλτα και αν βρω τρυφερά φασολάκια θα το φτιάξω σήμερα.
    Καλησπέρα στην Ελλάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Είναι το αγαπημένο μου λαδερό!!
    Και ειδικά όταν είναι στην εποχή τους, το καλυτερότερο!!!
    Αυτόν τον μπαξέ κι εγώ πολύ τον ζήλεψα;-)
    Καλή βδομάδα να χουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ωραίο αγαπημένο λαδερό,ωραία και η ιδέα με τις πιπεριές.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. τυχερούλα που έχεις το περιβολάκι σου !!!βάλαμε και εμείς εφέτος στο εξοχικό μερικά είδη και τι χαρά που κάναμε όταν πήραμε την σοδειά μας δεν λέγεται!!!!

    όσο για τα φασολάκια, παίρνω την μερίδα μου γιατί μου αρέσουν πάρα πολύ και τα δικά σου φαίνονται λαχταριστά !!!!

    φιλια πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Υπέροχα τα φασολάκια σου...δεν τα χορταίνω όταν τα μαγειρεύω..Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ζαμπία μου όντως δίνουν το κάτι τις τα έξτρα λαχανικά αλλά τα του μπαξέ μας τα κάνουν νοστιμότερα....Το εδώ Τιμ ανταποδίδει ασπασμούς!

    Γεια σου Ξενιτεμένη Ερη!Χαίρομαι που σε ξεσήκωσα για φασολάκια.Ελπίζω να βρήκες.Φιλιά από Ελλάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ελενα δεν είναι οπτικά αξιοζήλευτος όσο ποιοτικά.Λίγα και καλά.Περιέργως είναι και αποδοτικός.

    Ναντια χαίρομαι που σου άρεσε η ιδέα της πιπεριάς!
    Καλό σας βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μαρια τι καλά που βάλατε και εσείς τον μπαξέ σας...Και χαρά και απόλαυση ταυτόχρονα...Χαλάλι σου και 1,2,3 πιάτα ...

    Οπαδός του φασολακίου Ευα μου!Εύγε...χαχαχχαχ
    Καλό μας βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Από τα πιο αγαπημένα μας καλοκαιρινά φαγητά.
    Καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλημέρα mia maria..έχεις δίκιο αξιαγάπητο φαγητό!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Γεια σας! Είναι από τις πρώτες απόπειρες μου να μαγειρέψω κάτι πιο πολύπλοκο από ΒΡΑΣΤΑ αυγά και θα ήθελα να μου εξηγήσετε τι εννοείτε με τον όρο λαδώσουν! Θα εκτιμήσω πολύ οποιαδήποτε βοήθεια! Πολύ ωραίο ιστολόγιο, πολύ καλή δουλειά!
    Ελπίζω να μπορέσω να φτιάξω την συνταγή σου! Ευχαριστώ πολύ καλή συνέχεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Καλημέρα Chronicle Bang! O όρος "λαδώσουν" είναι το ελαφρύ σοτάρισμα-τσιγάρισμα.Ίσα-ίσα να πάλι το λάδι σε όλα τα υλικά μας.Λέω λάδωμα και όχι κανονικό σοτάρισμα γιατί τα φασολάκια θα σκληρύνουν και δεν θα έχουν την γεύση που επιθυμούμε.Εύχομαι να σε βοήθησα.Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια.Καλά μαγειρέματα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Καλημέρα Μάρα μου, δεν είμαι πολύ φίλος των λαδερών φαγητών αλλά την συνταγή σου θα την δοκιμάσω γιατί εκτός από φασολάκι έχει και άλλα λαχανικά!! Υποχρεωτικά τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα πρέπει να έχουμε στο πιάτο μας λαχανικά (μαγειρεμένο φαγητό εννοώ) γιατί οι σαλάτες πρέπει να συνοδεύουν καθημερινά το τραπέζι μας. Καλό Σ/Κ!! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή