Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2010

Φασολάδα

  

  Όταν ήμουν μικρή και ρωτούσαμε την μαμά τι φαγητό έχουμε, ο μπαμπάς βιαστικά και με διάθεση έλεγε:
"φασολάδα τρομερή" το φαί των Ελλήνων.

Υλικά
500γρ.φασόλια
1 κρεμμύδι μεγάλο
2-3 καρότα
4-5 κλωνάρια σέλινο
1/2 φλυτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο
1 φλυτζάνι του τσαγιού χυμό ντομάτας
αλάτι,πιπέρι
Προαιρετικά:
1 πράσο
1 καυτερή πιπεριά

Οδηγίες
Βάζουμε τα φασόλια 12 ώρες πριν σε μία λεκάνη με νερό να μουλίασουν.
Έπειτα ρίχνουμε το νερό τα ξεπλένουμε και τα βάζουμε σε μία κατσαρόλα με 7-8 ποτήρια νερό.
Αν έχουμε χύτρα τα βράζουμε 10 λεπτά.Σε διαφορετική περίπτωση περίπου 30-40λεπτά.
Στην συνέχεια προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά μας αφού τα έχουμε ψιλοκόψει.
Με χύτρα θέλουμε περίπου 5-7 λεπτά βρασμού.Σε απλή κατσαρόλα άλλα 40 περίπου λεπτά η εως ότου βράσουν.

Μικρά tips
Κάποιοι προτιμούν την φασολάδα πηχτή και όχι ζουμερή.Τότε αφήνουμε μέχρι να πήξει.
Συνήθως οι λάτρεις αυτού του φαγητού λένε οτι την επόμενη μέρα είναι καλύτερη.
Αν σας περισσέψει πολύ δεν χρειάζεται να την πετάξετε.Αποθηκεύεται σε μπώλ καλά κλειστό στην κατάψυξη.
Μπορείτε να βάλετε λίγη καυτερή μουστάρδα μέσα στο πιάτο και να την ανακατέψετε.
Αν θέλετε προσθέστε και λίγο δυόσμο,μοσχοβολάει ο τόπος.
Τέλος συνοδεύουμε με ελιές,παστό και διάφορα τουρσιά.

Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2010

Σφολιάτα σπιτική


Μια σφολιάτα που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τις επαγγελματικές !


Υλικά
§  500 γρ.αλεύρι
§  200 γρ. βούτυρο
§  200 γρ. νερό
§  1 1/2 κουταλάκι αλάτι
§  200 γρ. βούτυρο για το άνοιγμα του φύλλου

Οδηγίες
1.     Βάζουμε στο μίξερ ή σε βαθύ μπολ το αλεύρι, το βούτυρο που είναι  σε θερμοκρασία δωματίου, το νερό και το αλάτι και χτυπάμε ώσπου να γίνει μια ζύμη
2.     Έπειτα αφήνουμε την ζύμη στο ψυγείο για μισή ώρα να ξεκουραστεί.
3.     Αφού περάσει η μισή ώρα, βγάζουμε την ζύμη από το ψυγείο  και ανοίγουμε ένα φύλλο.
4.     Τοποθετούμε το κρύο βούτυρο επάνω, ανοίγοντάς το με πλάστη.
5.     Τυλίγουμε το φύλλο μας στα τρία και συνεχίζουμε το άνοιγμα
6.     Έπειτα βάζουμε το φύλλο στο ψυγείο για μισή με μία ώρα περίπου.
7.     Επαναλαμβάνουμε την διαδικασία  άλλες 3-4 φορές, βάζοντας το φύλλο κάθε φορά στο ψυγείο για μισή ώρα.
8.     Πριν την τελική  επεξεργασία και άνοιγμα του φύλλου για οποιαδήποτε χρήση το έχουμε στο ψυγείο.
9.     Χωρίζουμε την ζύμη μας σε 4 ίσα μέρη
10.  Για να ανοίξουμε το φύλλο, αλευρώνουμε και την επιφάνεια  αλλά και το φύλλο
11.  Έχουμε το φύλλο μας έτοιμο για να φτιάξουμε την πίτα μας.


                                                       Πατήστε πάνω στην εικόνα
Μικρά tips
§  Όταν βάλουμε το φύλλο στο ταψί μας,  καλό είναι να δημιουργήσουμε τρύπες με ένα πιρούνι.
§  Η ποσότητα των υλικών είναι για τέσσερα φύλλα εμπορίου.
§  Είναι για αλμυρές και γλυκές πίτες
§  Αν υπάρξει δυσκολία στο άνοιγμα τοποθετούμε το φύλλο στο ψυγείο για λίγη ώρα
§  Τέλος μπορούμε να διατηρήσουμε το υπόλοιπο για μια εβδομάδα στο ψυγείο σε μορφή μπάλας τυλιγμένο καλά σε μεμβράνη, ή ανοιγμένο φύλλο στην κατάψυξη
§  Η συνταγή είναι του Στέλιου Παρλιάρου
§  Αν μπορέσουμε και βρούμε ειδική μαργαρίνη για σφολιάτα θα γίνει ακόμη καλύτερη η σφολιάτα μας.


Δευτέρα 1 Νοεμβρίου 2010

Λεμονάτο μοσχάρι


Και ποίος δεν έχει φάει στο κυριακάτικο τραπέζι της οικογένειας αυτό το πιάτο.
Απλό και αγαπημένο!

Υλικά
1500γρ μοσχάρι(κατά προτίμηση νουά κομμένο φέτες)
10 κόκκοι μπαχάρι
10 κόκκοι πιπέρι
3 σκελίδες σκόρδο
χυμό από ένα λεμόνι
ξύσμα  λεμονιού
1 ποτήρι του κρασιού ελαιόλαδο
αλάτι
1 ποτήρι του κρασιού κρασί λευκό

Οδηγίες
Σε μία μεγάλη και αν είναι δυνατόν ρηχή κατσαρόλα ρίχνουμε το λάδι να ζεσταθεί(όχι να κάψει).
Βάζουμε μέσα το μπαχάρι,το πιπέρι το σκόρδο.Αφήνουμε ένα λεπτό περίπου να αφήσουν το άρωμα τους και βάζουμε το κρέας μέσα και σωτάρουμε.Προσθέτουμε το κρασί και μόλις πάρει βράση βάζουμε και το ξύσμα μαζί με τον χυμό λεμονιού.
Συμπληρώνουμε νερό μέχρι να σκεπαστεί το κρέας.
Αφήνουμε να βράσει περίπου 1,5 ώρα.
Δοκιμάζουμε εάν έβρασε το κρέας και αναλόγως προσθέτουμε νερό και το αλάτι μας πλέον.

Σερβίρουμε με μακαρόνια χοντρά,πιλάφι,πατάτες τηγανιτές.


Μικρά tips

Στην περίπτωση που το κρέας έχει βράσει και το ζουμί μας είναι πολύ και υδαρό,αφαιρούμε το κρέας και αφήνουμε να δέσει η σάλτσα μας.

Αχλάδια με σαφράν


Το αχλάδι όπως δεν το φάγατε ποτέ!Υπέροχο,γκουρμέ  επιδόρπιο και το σιρόπι του γίνεται δροσιστικό ποτό!


Υλικά


1 / 2 φακελάκι κρόκο Κοζάνης
4-5 φλούδες τζίντζερ.
12 μεγάλα αχλάδια
300 γρ. ζάχαρη
2 1 / 2 φλιτζάνι νερό
1 ½ φλιτζάνι λευκό ξηρό κρασί
Οδηγίες
Καθαρίζουμε τα αχλάδια μας προσπαθώντας να κρατήσουμε το κοτσάνι επάνω.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε όλα τα υλικά μας εκτός από τα αχλάδια. Μόλις πάρει βράση το σιρόπι μας βάζουμε τα αχλάδια και χαμηλώνουμε την φωτιά. Αφήνουμε περίπου 30 λεπτά να βράσουν βλέποντας τα τακτικά ώστε να μην λιώσουν.
Τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα φυλάμε σε γυάλινο κατά προτίμηση σκεύος στο ψυγείο.
Μικρά tips

Σερβίρετε κρύο σαν επιδόρπιο.
Το σιρόπι δεν πρέπει να είναι πολύ παχύρευστο.
Μπορούμε να προσφέρουμε το σιρόπι και σαν απεριτίφ σκέτο η σαν κοκτέηλ ανάμεικτο με σαμπάνια.

Δοσο...λογίες


Πολλές φορές συμβαίνει να έχουμε ρίξει λίγο αλάτι η πολύ πιπέρι στο κρέα που ετοιμάσαμε για το ψήσιμο στα κάρβουνα.
Πριν πολλά χρόνια κάποια φίλη και πολύ έμπειρη μου είπε ένα μυστικό!
1+2+3.....
Δεν κατάλαβα αμέσως.
Η δοσολογία για είναι πετυχημένα τα ψητά μας είναι:
Σε ένα βαζάκι βάζουμε
1 κουταλιά της σούπας πιπέρι
2 κουταλιές της σούπας ρίγανη
3 κουταλιές αλάτι.
Μέχρι σήμερα η δοσολογία αυτη ειναι αλάνθαστη.Ετοιμάστε το μίγμα αυτό και αποθηκεύστε το.

Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2010

Ελιόψωμο


Νόστιμο και τραγανό!

Υλικά
1/2 κιλό αλεύρι
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
5 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
20 ελιές κομμένες στα τέσσερα
1 φακελάκι μαγιά
χλιαρό νερό

Οδηγίες

Βάζουμε σε μία λεκανίτσα το αλεύρι,το αλάτι,την μαγιά και την ζάχαρη.Ανακατεύουμε λίγο και ανοίγουμε μια λακκούβα στην μέση.

Ρίχνουμε το λάδι και λίγο νερό.Αρχίζουμε και ζυμώνουμε προσθέτοντας νερό σταδιακά μέχρι η ζύμη να είναι ομοιόμορφη και να μην κολλάει στα χέρια.
Οταν είναι έτοιμη η ζύμη μας την ανοίγουμε με το χέρι ρίχνουμε μέσα τις τεμαχισμένες ελιές και ζυμώνουμε ώστε να πάνε παντού.

Λαδώνουμε εξωτερικά το ψωμί και το τοποθετούμε στο ταψί.
Αφήνουμε το ψωμί μας να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για δύο ώρες περίπου.

Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 40-50 λεπτά.

Μικρά tips

Προσέχουμε όταν είναι έτοιμο το ψωμί στο πάνω μέρος να μην βγαίνουν έξω οι ελιές γιατί στο ψήσιμο καίγονται.

Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2010

Μακαρονάδα "express"


Γρήγορη και νόστιμη!

Υλικά

500γρ. μακαρόνια της αρεσκείας σας

Για την σάλτσα

Ελαιόλαδο
1κρεμμύδι μέτριο
1 σκελίδα σκόρδο
1 πιπεριά φλωρίνης
1 πιπεριά πράσινη
λίγο κάπαρη.
200 γρ.μανιτάρια(κατά προτίμηση φρέσκα)
αλάτι,πιπέρι,βασιλικό
1ντομάτα η μισό κουτί κονκασέ
1/2 ποτήρι κρασί κόκκινο.



Οδηγίες
Εχουμε πλύνει και έχουμε τεμαχίσει τα λαχανικά μας.
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα νερό για τα μακαρόνια μας.
Σε μία άλλη μικρότερη βάζουμε το λάδι μας να ζεσταθεί λίγο και ρίχνουμε όλα τα υλικά μας εκτός της ντομάτας και των καρυκευμάτων.Σωτάρουμε ελαφρώς.
Εν τω μεταξύ βράζουμε τα μακαρόνια μας.
Ρίχνουμε την ντομάτα και μετά από δύο λεπτά τοκρασί.
Προσθέτουμε περίπου 1/2 με 1 ποτήρι νερό,αλάτι ,πιπέρι και τον βασιλικό.
Αφήνουμε να βράσει για 5 λεπτά σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.

Μικρά tips
Μέχρι να γίνουν τα μακαρόνια η σάλτσα μας είναι έτοιμη.
Προσπαθούμε και τα μακαρόνια αλλά και τα υλικά της σάλτσας να είναι al dende.
Σερβίρονται ζεστά με τυρί της αρεσκείας μας.
Καλή όρεξη!